Termenul de “critic interior” se referă la vocea sau tiparele de gândire din mintea unei persoane care sunt critice, care judecă și care se autosabotează. Este dialogul intern care poate fi aspru, negativ și dăunător, ducând adesea la sentimente de îndoială de sine, stimă de sine scăzută și anxietate.
Criticul interior nu este o forță externă, ci mai degrabă un concept psihologic folosit pentru a descrie tendința pe care o au unele persoane de a se angaja în gânduri prin care se critică pe sine. Acest dialog intern poate implica evaluări negative ale propriilor abilități, ale aspectului sau ale propriilor acțiuni. Criticul interior poate fi deosebit de activ în perioadele de stres, perioade ce implică un eșec sau atunci când ne confruntăm cu noi provocări.
Abordarea și gestionarea criticului interior se realizează adesea prin promovarea autocompasiunii, a discursului pozitiv despre sine și a unei mentalități mai benefice pentru propria persoană. Recunoașterea și combaterea vorbelor negative pe care ni le spunem singuri este un pas important în promovarea unui dialog interior mai suportiv și mai constructiv. În ciuda unor credințe populare, criticul interior nu ne ajută să fim mai buni sau să avem performanțe mai mari într-un anumit domeniu. Acesta se ocupă doar cu sabotarea noastră. Putem și chiar suntem mai înclinați să facem progrese și să ne aducem observații constructive atunci când folosind o voce interioară mai calmă, mai caldă și mai iubitoare.
Transformarea vocii interioare într-una mai plăcută și mai iubitoare poate dura timp și presupune să ne separăm și să luăm distanță față de criticul nostru interior. Este important să înțelegem că vocea lui nu este adevărul absolut despre noi și nu este necesar să ne identificăm cu acesta. Putem la fel de bine să considerăm că avem dreptate deplină și atunci când alegem să ne încurajăm și să vedem părțile frumoase pe care le avem atunci când vorbim cu noi înșine.
Iată câteva sugestii pentru a vindeca acea parte din noi care ne provoacă suferință, pentru a diminua vocea micului sabotor interior și pentru a dezvolta o voce interioară care să ne susțină necondiționat:
- Ține un jurnal care să conțină doar laude la adresa ta. Cel mai bine este să fie un carnețel mic, de buzunar. De fiecare dată când te simți mulțumit de ceva ce ai făcut sau ai spus, notează-ți acest lucru. Răsfoiește paginile de fiecare dată când simți că vocea ta critică începe să apară.
- Dacă crezi că este dificil să-ți faci singur aprecieri, poți alege să ții un jurnal în care să scrii lucrurile frumoase pe care ți le-au spus alții. Poți folosi un borcan în care să pui bilețele cu acele lucruri frumoase. Cu siguranță sunt o mulțime de complimente pe care le-ai auzit și le-ai uitat sau nu le-ai crezut. Acele vorbe sunt de foarte mare ajutor atunci când criticul interior își face simțită prezența.
- Nu-i mai da atât de multă putere criticului interior. O metodă de a-i diminua puterea sau seriozitatea este să repeți, folosind o voce amuzantă, un gând negativ. Tu ai puterea de a face un gând să sune mai important sau mai puțin serios și tot tu poți să te joci cu această putere pentru a alege gândurile care într-adevăr te ajută.
- Desenează o caricatură a propriului tău critic interior. Privește-o și întreabă-te dacă merită să îl iei în serios.
- Imaginează-ți cum arată criticul interior. Poți vizualiza că este un spiriduș răutăcios care îți vorbește la ureche și poți, de asemenea, să vizualizezi cum îl dai deoparte.
- Lucrul cu oglinda. Propune-ți ca de fiecare dată când îți vezi reflecția în oglindă să îți faci un compliment, să îți spui ceva frumos, să te apreciezi sau să te încurajezi.
- Fă o listă cu calități pe care consideri că le ai.
- Alege un sigur lucru la care ți-ai dori să fii mai bun iar apoi fă un pas mic spre asta. La fiecare pas pe care-l faci laudă-te și răsplătește-te.
- Cere-ți iertare de la tine. De fiecare dată când auzi vocea criticului interior, cere-ți scuze pentru cuvintele urâte sau descurajatoare pe care ți le-ai adresat.
- Conștientizează că ura față de propria persoană nu este o opțiune. Din moment ce ești într-o relație cu tine însuți de la naștere până la moarte, probabil că ți-ai dori ca aceasta să fie o relație frumoasă. Pentru a o îngriji este necesar să fii implicat tot timpul deoarece aceasta este și singura relație pe care nu o poți încheia când lucrurile nu merg așa cum ți-ai dori.
- Realizează faptul că cel mai probabil nu faci atât de multe greșeli pe cât crezi ci doar te critici în mod repetat pentru câteva aspecte sau poate pentru unul singur.
- Nu te mai focusa pe lucrurile pe care le-ai făcut greșit sau care trebuie îmbunătățite. Acordă mai multă atenție lucrurilor care ți-au ieșit bine sau pe care le-ai făcut și petrece mai mult timp bucurându-te de reușite.
- Gândește-te că atunci când faci o greșeală, de cele mai multe ori, ești singura persoană din întreaga lumea care observă acea greșeală, care o cataloghează ca fiind un eșec sau căreia îi pasă de acel lucru.
- Oprește-te din a te compara cu ceilalți. Tu ești singura persoană din această lumea care poate fi tu însuți și de asta aceasta e datoria ta.
- Găsește câte un lucru (sau mai multe) pentru care să te răsplătești în fiecare zi. Recompesează-te cu orice dorești și îți face plăcere. Nu aștepta reușite mari pentru a te premia. Încearcă să îți demonstrezi ție însuți că ești conștient și contează orice acțiune benefică pe care o faci.
GÂNDURI DE FINAL
Diminuarea vocii interioare critice necesită constanță și dedicare mai ales atunci când aceasta este obișnuită să vorbească fără oprire de mult timp. Este un proces de durată în care contează să fii perseverent însă beneficiile sunt și ele pe măsură și apar imediat. Dacă vei dedica timp pentru a construi o voce puternică dar blândă și iubitoare cu care să acoperi vocea criticului tău interior, vei fi surprins câte beneficii vei vedea în toate ariile vieții tale. Îngrijirea felului în care vorbești cu tine însuți este un proces care nu se termină niciodată și care te poate face să construiești și să te bucuri de cea mai frumoasă și benefică relație din viața ta: relația cu tine însuți.