Nu vă voi sfătui niciodată să fugiți de tristețe. De fapt, cred că aceasta este o parte importantă a unei vieți bune și contribuie la o fericire autentică pe termen lung. Nu ne putem aștepta și nu putem urmări să ne simțim mereu fericiți și pozitivi. Trebuie să ne amintim întotdeauna că esența experienței umane se află în diversitatea ei. Deci, da, vom experimenta o multitudine de emoții. Ceea ce putem face, însă, este să învățăm cum să rămânem în echilibru. Iată câteva strategii pe care le avem la îndemână.
1. Folosește dialogul conștient cu sine.
Scoate din creierul tău tot ceea ce te deranjează. Scrie, pur și simplu ! Acum, depinde de tine cum vrei să faci asta, poți să scrii, să-ți înregistrezi vocea sau să vorbești cu tine însuți în oglindă. Ceea ce este important este să lași totul să iasă afară și să-ți faci creierul să se simtă mai ușor.
2. Fă ceva ce-ți place !
Ce îți face plăcere să faci? Poate să-ți îngrijești plantele, să te plimbi cu animalele de companie, să scrii în jurnalul de recunoștință, să meditezi. Când simți că ai o vibrație scăzută, permite-ți să faci ceva ce-ți place. Găsește timp hobby-urilor tale. Când eram mai tineri, asta era tot ceea ce ne doream să facem. Haideți să facem asta și acum!
3. Joacă jocuri de societate
S-a demonstrat că jocurile de societate și chiar și jocurile video ajută la reducerea stresului și la creșterea sentimentelor de calm și entuziasm. De asemenea, sunt foarte distractive și servesc ca o activitate excelentă de legătură cu prietenii și familia ta.
4. Mișcă-ți corpul !
Există dovezi care susțin sfatul conform căruia exercițiile fizice ajută la îmbunătățirea stării noastre de spirit și a sănătății mentale. Exercițiile fizice îmbunătățesc sănătatea mintală prin reducerea anxietății, a depresiei și a stării de spirit negative și prin îmbunătățirea stimei de sine și a funcției cognitive. S-a dovedit că exercițiile aerobice, inclusiv joggingul, înotul, ciclismul, mersul pe jos, grădinăritul și dansul, reduc anxietatea și depresia. Așadar, ieșiți la o plimbare sau la o alergare, sau scoateți-vă bicicleta, simțiți aerul pe față și lăsați această prospețime să vă ridice moralul.
5. Ajută pe cineva !
Cel mai bun antidot pe care îl știu pentru griji este munca. Cel mai bun leac pentru oboseală este provocarea de a ajuta pe cineva care este și mai obosit. Una dintre marile ironii ale vieții este aceasta: Cel sau cea care servește beneficiază aproape întotdeauna mai mult decât cel sau cea care este servit. Există bucurie în a-i ajuta pe alții. Ne îndepărtează atenția de la noi înșine și o îndreaptă spre împuternicirea vieților din jurul nostru. O anumită cantitate de nepăsare pentru noi înșine sfârșește prin a ne aduce beneficii, prin a reduce grijile și prin a întinde mâna pentru a ridica viața altcuiva.
6. Scufundă-te în nostalgie
Amintirile sunt puternice. Timpul pe care l-am trăit cândva trăiește veșnic în mintea noastră. Un exercițiu excelent de făcut este să mergeți acolo unde vă păstrați vechile albume foto și să le întoarceți paginile. Dulceața amintirilor și inocența acelor vremuri poate fi ceva care te ajută să te simți mai bine.
7. Ascultă afirmații pozitive !
Afirmațiile pozitive sunt cuvinte ajutătoare și împuternicitoare pe care ți le spui ca răspuns la o situație sau la un sentiment. Ai destule exemple în categora AFIRMAȚII POZITIVE, găseși și mai multe în zona dedicată exclusiv membrilor Clubului Sursa de Motivație. Poți accesa oricând AUDIOTECA noastră și selecta un background potrivit pentru afirmațiile tale.
8. Practică autoreflecția
Apreciez profund activitatea de a mă înțelege pe mine însumi cu ajutorul autoreflecției.
A-ți pune întrebări și a descoperi răspunsuri este un exercițiu minunat. Autoreflecția s-ar putea să te facă să te simți nu doar mai bine, ci și cu mintea mai clară. Tocmai lipsa de claritate este cea care ne tulbură mintea și ne complică viața.
Iată câteva îndemnuri pentru jurnalul de autoreflecție care te pot ajuta:
Ce te face să te simți calm?
Ce te face să te simți stăpân pe sine?
Ce te face să te simți puternic?
Cum te încurajezi atunci când încerci ceva nou?
Cum rămâi concentrat și te ferești de distrageri?
Cum savurezi timpul pe care îl petreci singur?
Cum schimbi invidia cu bucuria atunci când alți oameni realizează lucruri?
Cum stabilești limite și cum eviți să absorbi emoțiile și stresul altcuiva?
Cum ai încredere în tine pentru a lua decizii importante?
Cum te ierți atunci când faci o greșeală?
Cum te aperi pe tine însuți?
9. Cântă câteva melodii
Când oamenii nu ne înțeleg și nici noi nu ne înțelegem, adu-ți aminte că există muzica. Muzica înțelege întotdeauna. Sunt sigur că aveți melodii pe care le știți pe de rost și pe care le cântați. Să-ți iei timp pentru a fi profund într-o astfel de activitate, ajută foarte mult.
10. Trage un pui de somn
Un râs bun și un somn lung sunt cele mai bune leacuri din cartea medicului.
De multe ori, ceea ce avem nevoie se numește odihnă prin ane deconecta pentru o perioadă de timp și a dormi pur și simplu. Somnul și sănătatea mintală sunt strâns legate. Așadar, întinde-te, lasă-te în pace cu ceea ce ai în minte și lasă-ți corpul să aibă parte de un somn dulce și relaxant.
11. Învață ceva nou
Îți amintești acel sentiment de curiozitate care apare atunci când întâlnești ceva nou și vrei să afli mai multe despre acel lucru. Atunci când suntem intrigați și curioși, avem atât de multe întrebări, încât vrem să înțelegem. Așadar, există ceva care te-a intrigat în ultima vreme și vrei să înveți mai mult despre acel lucru? Ce mai aștepți?
12. Fă-ți un jurnal de recunoștință
Persoanele care își exprimă în mod regulat recunoștința pentru lucrurile pozitive din viața lor se dovedesc a fi mai fericite în general, ceea ce duce la rate mai mici de stres și depresie. Una dintre cele mai recomandate modalități de a practica recunoștința este prin jurnalul de recunoștință.
Iată câteva sfaturi despre ce să scrii în jurnal:
Scrie despre un moment în care ai râs necontrolat.
Apreciază un prieten care locuiește departe, dar care vă este drag.
Care este cel mai bun cadou pe care l-ai primit vreodată?
Scrie despre un film care ți-a atins inima, explicând și de ce.
Scrie despre cineva pe care îl sau o admiri cu adevărat.
Apreciază o plimbare revigorantă pe care ai făcut-o în natură.
Ce îți place cel mai mult la tine însuți?
Ce îți place cel mai mult la perioada în care trăiești?
Exprimă-ți recunoștința pentru că ai atâta mâncare cât ai nevoie și că ai un adăpost.
Apreciază vehiculele care îți permit să călătorești pe distanțe lungi.
Apreciază lucrurile pe care nu le-ai cerut și le-ați primit (Soarele, Luna, Stelele, Copacii, Apele, Păsărelele etc.)
Lista de motive de recunoștință este interminabilă…
14. Fă un exercițiu de respirație profundă.
S-a dovedit că o respirație lentă și profundă are un impact pozitiv asupra stării noastre de spirit și a sănătății mentale. Inspirați lumină și expirați întuneric.
15. Ascultă un podcast Sursa de Motivație Zilnică, o muzică de vindecare din AUDIOTECA noastră sau urmărește un documentar din VIDEOTECA noastră.