sâmbătă, ianuarie 25, 2025
libris.ro
AcasăTEHNICI DE VINDECARETEHNICI DE AUTOVINDECARE PRIN PUTEREA MINȚII ȘI FORȚA ENERGIEI VITALE (1)

TEHNICI DE AUTOVINDECARE PRIN PUTEREA MINȚII ȘI FORȚA ENERGIEI VITALE (1)

V-ați întrebat vreodată de ce atunci când ne lovim sau ne rănim, ducem instinctiv mâna la locul afectat și acoperim cu palma? Să fie oare același motiv în baza căruia atunci când ne rănim la un deget avem tendința instinctivă de a-l băga în gură? Cert este că în ambele situații, ne încearcă o senzație  de calmare a durerii. De ce respingem instinctiv atingerea locului rănit de către o altă persoană și preferăm, inconștient într-o primă fază, să atingem acel loc cu propriile noastre mâini? Nu numai că acesta este un comportament instinctiv auto-liniștitor, ci este și o tehnică destul de eficientă pentru calmarea temporară a semnalelor de durere transmise către creier. Ce știe mintea noastră subconștientă despre asta, mai mult decât conștientizăm noi?

Vă atenționăm că tehnicile și metodele de terapie alternativă pe care le vom prezenta, deși sunt adevărate făcătoare de minuni, nu pot înlocui în toate cazurile terapiile medicale convenționale.

Astăzi vorbim despre tehnicile de eliminare a stresului și anxietății, doi factori patogeni care pot provoca o mulțime de boli fizice și psihice. Să-i definim mai întâi. Stresul nu este un lucru rău, așa cum mai  toți oamenii consideră. Nivelul lui ridicat, durata și natura lui, da.

Stresul este răspunsul de apărare și adaptare al organismului ca urmare a agresiunilor unor agenți cauzali din mediul exterior; fizici, chimici, biologici și psihici. Încordarea, tensiunea, constrângerea, forța, solicitarea, toate aceste pot conduce la tulburări  morfo-funcționale, cel mai adesea endocrine. Cu alte cuvinte, boli, fără număr !

Anxietatea este o stare emoțională subiectivă de așteptare încordată, pe fondul anticipării unor evenimente. Se caracterizează printr-o stare neplăcută de tulburare interioară, adesea acompaniată de comportament nervos precum a păși înapoi sau înainte, tulburări somatice și ruminație, adică frământarea obsesivă. Anxietatea nu este același lucru cu frica sau teama, care este un răspuns la o amenințare reală sau percepută, întrucât anxietatea implică așteptarea încordată a unei amenințări viitoare. Anxietatea este o stare de neliniște și îngrijorare determinată de o suprareacție la o situație pe care o apreciem doar în mod subiectiv ca fiind amenințătoare. Este adesea acompaniată de tensiune musculară, agitație, oboseală și probleme de concentrare. Anxietatea poate proveni dintr-o varietate de factori care se pot suprapune sau nu pentru a forma o rețea de frici și factori de stres. Printre acești factori se numără structura ta genetică, chimia creierului, personalitatea ta și evenimentele specifice vieții tale.

În absența unui management eficient al stresului și anxietății, ne trezim după ani și ani cu diferite boli grave în organismul nostru și alergăm disperați după soluții miraculoase și, de la caz la caz, foarte costisitoare. Ne străduim să tratăm efectele, pe când am putea elimina cauzele. Pe fondul acestei inconștiențe a omului s-a dezvoltat și prosperă industria medicală. Tehnicile de eliminare a excesului de stres și anxietății ar trebui să se regăsească în programele școlare ale oricărei națiuni căreia îi pasă de sănătatea proprie. Apropo, știți cum  se măsoară nivelul de sănătate al unei națiuni? Într-o țară în care farmaciile și casele de pariuri au explodat ca număr, așa cum a explodat și numărul reclamelor la medicamente pe posturile de televiziune, nu cred că putem vorbi despre o națiune sănătoasă. În Occident, copii sunt învățați cum să-și managerieze singuri stările de stres și anxietate, în vreme ce în România, nu există acest tip de educație în programele școlare. Singurul “remediu” este scăderea notei la purtare și invitarea părintelui la școală pentru a mai primi o pedeapsă și din sfera ta de confort. Cu abilitatea de a ne auto-liniști, auto-calma sau a ne vindeca, ne naștem cu toții. Această abilitate se manifestă chiar din primele noastre luni de viață: sugerea degetulul mare de la mână ! Pe măsură ce înaintăm în vârstă, sub influența așa-zisei educații, eliminăm acest obicei și-l înlocuim cu alte obiceiuri, adecvate pentru adulți dar nu și pentru starea generală de sănătate, precum fumatul. Dacă nu avem norocul să ne naștem într-o familie care pune preț pe managementul stresului, sau într-o societate care să ne învețe asta la școală și dacă vrem să nu ajungem în situații grave, nu ne rămâne decât să conștientizăm singuri pericolele la care ne pot expune stresul și anxietatea și să învățăm cum să le controlăm. Așa cum spuneam, vom vorbi despre cum putem înlătura cauzele înbolnăvirilor, pentru că trebuie să știți, înainte de a se manifesta în corpul fizic, bolile au un prototip mental. Este o afirmație cu mare greutate, pe marginea căreia ar trebui să vă documentați și să reflectați cu toții. Voi prezenta în continuare câteva dintre semnele prezenței stresului și anxietății care ar trebui să ne pună pe gânduri dar și câteva tehnici de eliminare, pe care ar trebui să le abordăm, înainte de a ne îmbolnăvi. Fiți înțelepți așadar și învățați gratuit lucruri care vă pot scuti de nenumărate boli precum și de costurile aferente. Cred că unul dintre cele mai importante aspecte ale autovindecării pe care l-am descoperit este că nu fiecare tehnică funcționează pentru toată lumea și este puțin probabil ca o singură tehnică să fie și singura tehnică pe care o vom folosi vreodată. Reacțiile de răspuns în urma abordării unei tehnici sunt diferite de la persoană la persoană.

Iată semnele care ar trebui să ne îngrijoreze și să ne facă să conștientizăm că suntem stresați și sau anxioși peste măsură!

– ai tendința să-ți faci griji pentru tot ce te-nconjoară

– trăiești o viață grăbită și frenetică

– te lupți să încetinești ritmul

– ai atacuri de panică

– anxietatea te urmărește pe tot parcursul zilei

– ai tendința de a regândi totul

– te blochezi în cicluri repetitive de gândire

– simți că ai un respect scăzut față de sine

– lumea te copleșește

– abordezi situații noi dintr-o perspectivă bazată pe frică mai degrabă decât pe curiozitate

– ai impresia că ești neiubit sau neacceptat de alții

– te simți deconectat de sinele tău interior … și lista ar putea continua.

 

Acestea sunt cele mai comune semne care indică prezența anxietății și stresului. Ce ne facem așadar? Practicând una sau mai multe dintre tehnicile pe care vi le propun astăzi, puteți experimenta redobândirea încrederii în sine, aspect care ar trebui să fie definitoriu pentru fiecare ființă umană, refacerea legăturii cu sinele vostru interior, amplificarea sentimentului de iubire față de voi înșivă și semeni, detașarea față de corp și minte, precum și consolidarea sentimentelor voastre reale sau definirea adevăratelor perspective. Reducerea riscului aparției bolilor fizice și mentale prin eliminarea excesului de stres și anxietății este unul dintre cele mai mari beneficii ale următoarelor tehnici:

Practicați respirația conștientă.

Câți dintre voi ați fost conștienți de când mă urmăriți și până în acest moment, că, printre altele, mai și respirați? Conștientizați cei patru timpi ai respirației:

  1. momentul începerii inspirării
  2. momentul opririi inspirării
  3. momentul începerii expirării
  4. momentul opririi expirării

Exersați apoi conștientizarea pauzelor dintre aceste patru momente. Ceea ce veți descoperi va fi uluitor !

Angajați-vă în discuții pozitive despre sine.

 Spuneți-vă: „Această situație de stres și anxietate este trecătoare. Subconștientul meu știe care este cel mai bun mod de a o depăși și mi-l va șopti prin intermediul intuiției. Mintea mea este receptivă și am răbdare. Totul este în regulă.” Nu lăsați vocile negative, bazate pe frică, să vă împiedice în a vă consola cu bunătate.

Dezvoltați o stare de martor.

Ființa ta reală este mai mare decât frica, decât stresul și decât anxietatea. Când vă observați că vă simțiți stresați sau copleșiți, spuneți-vă: „Nu sunt această emoție. Pot să mă concentrez. Pot să mă detașez cu drag de starea mea de copleșire și să asist cu drag la sentimentele pe care le trăiesc.” Realizând că ești mai mare decât sentimentul care te încearcă, te va relaxa și îți va oferi o bună perspectivă. Nu sunteți nici mintea așa cum nu sunteți nici corpul vostru. Voi cei adevărați sunteți mai mari decât ele. Amintiți-vă de cele 12 Legi Spirituale ale Universului. Atragem ceea ce credem.

Nu sunteți responsabil pentru karma altora.

A empatiza cu ceilalți nu este un lucru rău. Dacă facem asta în mod conștient, nu vom cădea pradă emoțiilor altora. Toată lumea merită demnitatea de a merge pe propria cale. Amintiți-vă în permanență asta pentru a vă ajuta să evitați a vă simțiți responsabili pentru emoțiile pe care le trăiesc alții.

Practicați vizualizarea.

Imaginați-vă o lumină albă care intră prin creștetul capului vostru și întunericul care curge prin vârfurile picoarelor voastre. Aceasta este una dintre cele mai eficiente tehnici de vizualizare în reducerea stresului și anxietății. În mod similar puteți vizualiza că de fiecare dată când inspirați, inspirați lumină și de fiecare dată când expirați, expirați întuneric. Primul lucru pe care îl face omul la naștere este să tragă aer în piept – inspirația, iar ultimul lucru pe care îl facem atunci când murim, este expirația. Pe parcursul vieții, inspirăm și expirăm, deci ne naștem și murim cu fiecare respirație. Meditați asupra acestui adevăr.

Puneți mâna pe (coborâți în) inimă.

Inima se află în mijlocul pieptului și este centrul iubirii necondiționate. Când o atingeți conștient și suficient de intens, se activează emiterea endorfinelor. O stare de ușurare, de libertate și fericire vă va inunda tot corpul.

Practicați compasiunea față de sine.

Gândurile tale fac diferența. Acum știi deja că atragem ceea ce gândim predominant și credem în același timp. Fii dulce cu tine însuți ori de câte ori este posibil. Evită să te cerți și să te bați cu ajutorul vocii tale interioare. Nu uitați să vă arătați compasiune atunci când sunteți stresați sau tulburați emoțional. Nu vă îndemn să vă plângeți de milă singuri, ci să manifestați înțelegere și compasiune față de situația prin care treceți. La urma-urmei suntem responsabili pentru tot ceea ce ni se întâmplă și așa cum ne învață cele 12 Legi Spirituale ale Universului, dacă vrem să ne schimbăm propria realitate, trebuie să ne împăcăm mai întâi cu noi înșine.

Înlocuiți gândurile negative cu gânduri pozitive.

Deveniți un bun observator al gândurilor voastre. Puteți face asta din starea de martor. Ori de câte ori sesizați (învățați să faceți asta până când implementați acest obicei în stilul vostru de viață), înlocuiți gândurile negative cu gânduri pozitive. Când aveți timp, procedați și practic; așezați-vă gândurile negative pe o foaie de hârtie și dați-i foc. Scrieți apoi pe altă foaie toate gândurile bune.

Îmbrățișează-te singur/singură.

Dacă nu ai la îndemână o îmbățișare, administrează-ți-o singur ! Când vă simțiți stresați sau aveți o criză de anxietate, mergeți undeva în liniște, așezați-vă și îmbrățișați-vă. Concentrați-vă cu adevărat pe ceea ce înseamnă a fi ținut în brațe și cufundați-vă în această stare ! Îmbrățișarea declanșează secreția oxitocinei la nivelul hipotalamusului. Oxitocina este un hormon care conduce la eliminarea temerilor și creșterea încrederii în sine. La mame, prezența acestui hormon în corp, determină creșterea instinctului matern.

Practicați tehnica mâinii blânde.

 Când simțiți prezența stresului și anxietății, închideți ochii și concentrați-vă imaginativ asupra corpului vostru. În ce zonă  a corpului simți cel mai puternic frica sau orice alt semn al prezenței stresului sau anxietății? Puneți o mână blândă pe acea zonă așa cum o mamă procedează cu copilul ei atunci când vrea să-l alinte. Funcționează impecabil !

 

ARTICOLE ASEMANATOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recente

- Advertisment -vegis.ro
- Advertisment -vitamix.ro
- Advertisment -vitamix.ro