sâmbătă, septembrie 14, 2024
libris.ro
AcasăDEZVOLTARE PERSONALĂ | SELF HELP20 de lucruri pe care le fac oamenii puternici

20 de lucruri pe care le fac oamenii puternici

Ați întâlnit vreodată pe cineva care părea să nu fi avut niciodată în viață o zi proastă? Sunt destul de mulți astfel de oameni. Nu că n-ar avea probleme, ci pur și simplu, nu lasă problemele să-i doboare. Nimic nu le poate afecta starea de spirit. Deși întâlnesc provocări la tot pasul, reușesc cumva să rămână întotdeauna optimiști și, mai mult, să ofere și celorlalți oameni un cuvânt încurajator. Am cunoscut recent un astfel de om într-un grup de dezvoltare personală condus de un reputat psiholog, care nu admitea că așa ceva este posibil. “Trebuie să ai tu o depresie ascunsă, ceva”, se încăpățâna să susțină psihologul coordonator de grup. O asemenea concluzie venită din partea unui specialist cu etichetă, m-a surprins, recunosc, în mod neplăcut.

Dacă majoritatea oamenilor se complac înecați în propria nefericire, nu înseamnă că nu există oameni puternici care au învățat arta detașării și au dobândit astfel o inteligență intelectuală și emoțională care le permite să-și trăiască viața fericiți. De unde au puterea asemenea oameni? Cu toții avem un anumit nivel de forță mentală. Nu ne naștem nici puternici, nici slabi din punct de vedere mental și nici nu suntem condamnați să rămânem la același nivel pentru tot restul vieții noastre. Puterea mentală este ca și puterea fizică, o putem dezvolta îmbunătățindu-ne capacitatea de a ne controla și regla emoțiile, de a ne gestiona gândurile și de a ne comporta într-un mod pozitiv, indiferent de circumstanțele în care ne aflăm la un moment dat. Găsesc că este extrem de trist să fii psiholog și să nu înțelegi acest lucru. Chiar dacă unii oameni sunt mai capabili să-și dezvolte puterea interioară decât alții, oricine își poate îmbunătăți capacitatea mentală, indiferent de nivelul său actual. Ca și în cazul puterii fizice, creșterea puterii mentale necesită exerciții regulate și o dietă mentală strictă care să includă un dialog interior controlat și să restricționeze gândurile negative. Pentru a ne dezvolta forțele mințiivă propun să ne uităm la ce fac oamenii puternici din punct de vedere mental, în mod regulat. Iată câteva constatări pe care le oricine dornic de dezvoltare personală le poate aplica foarte ușor în propria viață și mentalitate,

1. Oamenii puternici își identifică valorile și rămân fideli valorilor lor. Astfel de oameni știu exact care sunt valorile lor. Oricât de banal pare, multora dintre noi nu le este foarte clar ce este important pentru ei și care este ordinea importanței valoruilor la care subscriu. Presupunem că știm ce ar trebui să fie important, pentru că așa cum ne-a învățat societatea, însă nu am făcut niciodată o introspecție serioasă în sufletul nostru pentru a ne defini cu exactitate care sunt valorile noastre. Oamenii puternici din punct de vedere mental au făcut de multă vreme introspecția în urma căreia și-au definit valorile. Nu numai asta, ci rămân chiar fideli acestor valori, trăind o viață care acordă prioritate acestora. Dacă una dintre valorile lor este familia, ei nu își vor lua un loc de muncă ce îi îndepărtează de familiile lor lor. Dacă valoarea lor este sănătatea, se asigură că au un mod de viață sănătos. Tu ți-ai definit vreodată valorile reale, ca să-ți poți face un masterplan de succes pentru viața ta? Poate că nu știi s-o faci. Este un test special, foarte profund și exact, cu ajutorul căruia îți poți defini valorile. Te invit la workshopurile organizate e SURSA DE MOTIVAȚIE ZILNICĂ unde poți învăța cum să faci asta folosind tehnici simple, intuitive și eficiente.

2. Oamenii puternici își antrenează gândurile pentru a le transforma în atuuri. Vorbim frecvent în materialele noastre despre gălăgia minții, despre ce înseamnă să fi proprietarul, nu chiriașul minții tale. Mult prea des permitem gândurilor să ne zboare prin cap fără a le observa în mod detașat și a le ascultat cu atenție. Indiferent dacă sunt pozitive sau negative, foarte rar observăm procesele noastre de gândire și impactul pe care acestea îl au asupra stărilor noastre de spirit. Oamenii care au o putere mentală ridicată își antrenează gândurile, pentru ca orice gând care se abate de la obiectiv să fie pus imediat sub control. Ei sunt destul de conștienți de impactul pe care gândurile îl au asupra vieții lor. Drept urmare, își antrenează gândurile pentru a-i ajuta să-și atingă obiectivele. Notează rapid gândurile negative și le izolează prin tehnici speciale, nepermițându-le accesul liber și necontrolat la mintea lor. Nu vorbim aici doar despre a folosi gândurile pozitive pentru a le elimina pe cele negative. Gândirea pozitivă funcționează rar. Oamenii puternici folosesc diverse instrumente și trucuri pentru a-și controla procesele de gândire. Instrumente precum jurnalul pentru a urmări și identifica declanșatorii, cercetări pentru a depăși gândurile de frică și un anumit tip de meditație, pentru a combate gândurile obsesive care au scăpat de sub control. Oamenii puternici nu lasă frâu liber gândurilor. Apelează și la diverse forme de psihoterapie pentru a avea controlul deplin.

3. Oamenii puternici mental îmbrățișează schimbarea. Schimbarea este o parte normală a vieții. Cei care sunt puternici din punct de vedere mental recunosc acest lucru și îmbrățișează schimbarea cu o minte deschisă. Ei se pregătesc pentru schimbare, știind că aceasta aduce cu sine noi oportunități de creștere și dezvoltare. În loc să opună rezistență și să lupte împotriva oricărei schimbări, ei analizează metodic avantajele și dezavantajele unei schimbări iminente, precum și avantajele și dezavantajele refuzării schimbării. Făcând acest lucru, își folosesc gândurile pentru echilibrarea starii emoționale, ajutându-se astfel să ia decizia corectă. Acest lucru îi ajută, de asemenea, să anticipeze și să depășească mult mai ușor eventualele obstacole care ar putea apărea odată cu schimbarea. Mai mult, oamenii puternici caută oportunități de a se schimba și de a se îmbunătăți pe sine. Ei știu că sunt o lucrare în curs de desfășurare și caută mereu modalități de a se îmbunătăți. Ei au însă grijă să nu facă schimbări radicale dintr-o dată. Acest lucru îi ajută să rămână dedicați și consecvenți față de atingerea obiectivului stabilit.

4. Oamenii puternici încearcă iarăși și iarăși. Pentru oamenii puternici, eșecul nu este un cuvânt generator de blocaje și convingeri limitative. Este o oportunitate de a învăța cum să nu faci ceva data viitoare și o șansă de a remedia greșelile pe care le-ai făcut înainte. Frica se află adesea în centrul dorinței noastre de a renunța după câteva încercări. Ne este teamă de rușine, ne este teamă de speranțe, ne este teamă că vom pierde bani, ne teme de o mulțime de lucruri. S-ar putea să nu știm exact de ce ne este frică, știm doar că ne este frică. Oamenii cu putere mentală dau dovadă de tenacitatea de a continua să încerce în fața fricii și a eșecului. Ei nu presupun că sunt niște ratați, doar pentru că au eșuat o dată sau de mai multe ori. Ei văd în fiecare eșec o oportunitate de învățare.

5. Oamenii puternici se concentrează pe prezent construindu-și astfel un viitor fericit. Cu toții am făcut ceva de care ne este rușine în trecutul nostru. Toți avem schelete și dulăpioarele noastre. Și oamenii puternici mental le au pe ale lor dar ei nu-și lasă trecutul să-i definească și să le răpească viitorul. Ei știu că, în calitate de ființe umane, sunt imperfecți și vor fi făcute multe greșeli. În loc să se oprească asupra greșelilor lor din trecut, ei fac pace cu ei înșiși și merg mai departe. Trecutul nu poate fi șters, poate fi însă revizuit prin tehnica imageriei controlate și descărcat de traumele emoționale sau de încărcătura emoțională a unor experiențe care le-au indus convingeri limitative. Ei nu lasă trecutul să le distragă atenția de la prezent. Ei învață din orice lecție oferită de trecut, se angajează să facă mai bine data viitoare și apoi o lasă să plece, hotărâți să nu mai repete niciodată aceeași greșeală.

6. Oamenii puternici mental nu fug de provocări. O trăsătură pe care o au toți oamenii puternici din punct de vedere mental este setea de cunoaștere. Ei folosesc toate oportunitățile disponibile pentru a învăța. De aceea nu fug de provocări. Ce șansă mai bună ai de a învăța decât aceea de a înfrunta o provocare? Provocările sunt adesea stresante și ne expun punctele slabe, ele dezvăluie însă și punctele forte, pe care, poate că nu știați că le aveți. Oamenii puternici nu evită provocările, nu aleargă și nici nu se ascund din fața lor. Grație pasiunii lor naturale pentru învățare, ei văd provocările ca pe oportunități de cunoaștere și înțelegere mai profundă.

7. Oamenii puternici construiesc relații care îi provoacă să fie mai buni și să facă lucruri mai bune. Cei din jurul tău, sistemul tău personal de asistență, te stimulează să fii sau să faci mai bine? Ai pe cineva în viața ta care te scoate din zona ta de confort? Dacă te uiți în jurul tău, ești înconjurat de oameni care sunt exact ca tine? Relațiile tale îți generează doar beneficii sociale? Oamenii puternici din punct de vedere mental realizează că sunt media celor cinci persoane cu care petrec cel mai mult timp. Așa că hrănesc și construiesc relații care îi împing în zonele în care doresc să se dezvolte. Sunt foarte calculați cu privire la oamenii de care se înconjoară. Da, s-ar putea să aibă prieteni de băutură și prieteni alături de care stau la bârfă, dar relațiile lor de bază se sprizină pe mult mai mult decât alcool, bârfe și alte aspecte comune superficiale. Ei ies deseori din zona lor de confort; au chiar un regulament de ieșiri. Cunoașteți teama care vă cuprinde atunci când vă apropiați de limita zonei voastre de confort? Acea panică ce ți se strecoară prin coloana vertebrală când încerci marea cu degetul? Ei bine, oamenii puternici și-au făcut un obicei din a ieși din zona lor de confort. Și o fac atât de des încât sunt se simt incomozi atunci când sunt confortabili. Mulți oameni de afaceri de succes, în special cei cu capacități mentale puternice, sunt mereu în căutarea unor noi idei de afaceri, forțându-se pe ei înșiși și echipa lor pentru a pune în practică idei „nebunești”. Ei înțeleg că ideile geniale nu sunt create în stare de confort, ci prin adversitate, sau din cauza unei provocări. Ei au eliminat cuvintele „nu pot”, „nu vreau”, „nu am timp” sau „este imposibil” din dicționarele lor.

8. Oamenii puternici nu își rispipesc energiile creatoare. A fi puternic mental înseamnă a fi foarte calculat pe ce și cu cine îți vei cheltui energia. Oamenii puternici din punct de vedere mental nu investesc energie în problemele care nu merită timpul lor.
Ei iartă cu ușurință și nu țin ranchiună nimănui, pentru că înțeleg că este nevoie de mai multă energie pentru a urî pe cineva decât pentru a ierta și a merge mai departe. Chiar dacă cel i-a greșit unui om puternic, nu încearcă să-și repare greșeala, omul puternic mental îl iartă, își concentrează atenția și-și canalizează forțele interioare pentru o cauză mai demnă. Oamenii puternici se gândesc mult înainte de a reacționa într-o situație care îi înfurie. Ei iau în considerare întotdeauna posibilități alternative de interpretare a circumstanțelor înainte de a se hotărî să lase frâu liber furiei. Ei oferă întotdeauna altora beneficiul îndoielii. IN DUBIO PRO REO ! Dându-și seama că renunțarea la putere le afectează încrederea în sine și concentrarea, ei își păzesc puterea cu sârguință. Luați și voi în considerare faptul că nu are rost să vă cheltuiți energiile frământându-vă pentru judecățile altora. Ar fi curată risipă de energie și timp. Faceți mai bine ceva productiv. Nu te amăgi cumva crezând că a avea putere mentală înseamnă că nu ești niciodată supărat! Cineva care are putere mentală știe care sunt declanșatorii supărărilor și a decis să fie proactiv făcând alegeri conștiente cu privire la modul în care va răspunde.

9. Oamenilor puternici nu le este frică să spună „nu”. Ei sunt foarte atenți la modul în care își folosesc puterea, nu le este frică să spună cuvântul „nu” activităților care îi vor epuiza sau le vor risipi timpul. Pentru ei, „nu” reprezintă o propoziție completă care nu necesită un motiv sau explicații suplimentare. Nu le este rușine să spună „nu” și nici nu își vor cere scuze pentru că au spus-o. Deci ce răspunzi cuiva care-ți cere o favoare pe care nu vrei s-o oferi? “Nu.” Împrumutul personal de care are nevoie un prieten pe care știi că nu îl vei primi înapoi? “Nu.” Ești disponibil să faci Dumnezeu-știe-ce, când tot ce vrei să faci este să te relaxezi cu familia ta? “Nici o șansă.” Societatea ne-a condiționat să spunem „da” la orice, așa pentru a părea drăguți. A spune „nu” a devenit o abilitate pe care trebuie s-o învățăm. Oamenii puternici mental au învățat să spună „Nu”. Așa că, atunci când li se cere o favoare, înainte de a spune „da”, își pun următoarele întrebări: Este ceva ce vreau cu adevărat să fac? La ce va trebui să renunț făcând asta? Ce voi câștiga făcând asta? Cum mă voi simți dacă o fac? Răspunde-ți acestor întrebări și veți ști să spuneți nu, atunci când trebuie să spuneți NU.

10. Oamenii puternici mental își asumă riscuri calculate. Nu înseamnă că oamenii puternici din punct de vedere mental se aruncă în situații riscante fără să le pese. Ei au învățat să-și asume riscuri calculate. Când iau o decizie riscantă sau aleg să iasă din zona lor de confort, ei se uită înainte să sară, analizează. Iau în considerare toate rezultatele probabile, cercetează toate riscurile implicate și elaborează planuri de diminuare a acestor riscuri. Ei știu că limitarea riscurilor pe care și le asumă doar la acelea care îi fac confortabili, ar însemna să piardă oportunități grozave. Ei înțeleg că asumarea unor riscuri calculate înseamnă diferența dintre a trăi o viață mediocră și a trăi o viață extraordinară. Ei își pun întotdeauna câteva dintre următoarele întrebări: Care este costul potențial al asumării acestui risc? Care este costul potențial al neasumării acestui risc? Care sunt potențialele beneficii pentru și împotriva asumării acestui risc? Cum va ajuta acest pas la atingerea obiectivelor mele? Care sunt alternativele la asumarea acestui risc? Cât de bine va fi dacă cel mai bun scenariu devine realitate? Care este cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla și cum poate fi redus riscul ca acesta să se întâmple? Cât de rău va fi dacă afacerea nu va ieși? Cât de mult va conta această decizie peste cinci ani? Sau nu va conta deloc?

11. Oamenii puternici stabilesc limite sănătoase. Oamenii puternici din punct de vedere mental se simt confortabil să stabilească limite sănătoase, deoarece știu că le oferă spațiu pentru a crește și a se recupera atunci când este necesar. Ei realizează că stabilirea unor limite clare este sănătoasă pentru fiecare relație, deoarece minimizează conflictele și ajută la menținerea unui echilibru între tine și cealaltă persoană. Când ambele părți înțeleg și respectă granițele celeilalte, sentimentele nimănui nu vor mai fi rănite.

12. Oamenii puternici din punct de vedere mental învață din greșelile lor. Ca ființă umană, vei face greșeli frecvent. Nu suntem perfecți. Nu știm totul. Este firesc să dăm greș uneori. Oamenii puternici din punct de vedere mental nu se bat și nici nu se ceartă mental sau în oglindă atunci când fac o greșeală. În schimb, își studiază greșeala. Pentru că nu vor să o repete, își fac întotdeauna timp să găsească răspunsurile următoarelor întrebări: Ce a mers prost? Ce aș fi putut face mai bine? Ce pot face diferit data viitoare? A te certa pentru că ai făcut o greșeală normală, umană, nu te va împiedica să o faci din nou în viitor. Învață din ea ! Oamenii deștepți învață din greșelile lor, oamenii înțelepți învață din greșelile altora. Oamenii puternici din punct de vedere mental sunt adesea dispuși să-și împărtășească greșelile cu alte persoane pentru a-i ajuta să nu facă aceleași.

13. Oamenii puternici nu lasă frica să-i oprească. Tuturor ne este frică de ceva anume. Unii oameni se tem de respingere, alții se tem de eșec, unora le este chiar frică de succes. Toată lumea are ceva care îi face să izbucnească într-o transpirație rece, să-și piardă capacitatea de a vorbi coerent sau să-și mărească pulsul Frica nu este ceva rău. Ba putem spune că FRICA ESTE UN MARE DAR DIVIN. Ea a fost menită pentru a ne proteja de pericol și pentru a ne avertiza. Este un rezultat firesc, intrinsec al instinctului de supraviețuire. Așa că atunci când ești pe cale să faci ceva nou și te simți neliniștit, nu este altceva decât instinctul tău de supraviețuire care te îndeamnă să fii în alertă. Problema este că mulți dintre noi am permis acestui instinct să scape de sub control și să devină un monstru care dictează modul în care ne trăim viața. Oamenii puternici din punct de vedere mental nu lasă fricile să-i împiedice să-și urmărească obiectivele sau să-și trăiască viața fericiți. Tu îți cunoști fricile? Vrei să scapi de ele?

14. Oamenii puternici din punct de vedere mental sunt stăpânii propriei vieți. Ei înțeleg că sunt suma tuturor experiențelor ce s-a întâmplat în viața lor, atât cele rele, cât și cele bune. Acesta poate fi motivul pentru care nu-și pierd timpul regretând trecutul sau greșelile lor, pentru că își dau seama că totul i-a ajutat să devină ceea ce sunt astăzi. Ei nu dau vina pe alții pentru felul în care le-a decurs viața. Ei își asumă responsabilitatea pentru toate acțiunile sau inacțiunile lor de-a lungul vieții așa cum și-o asumă pentru modul în care își petrec timpul sau își investesc energia.

15. Oamenii puternici nu sunt îngrijorați să mulțumească pe toată lumea. Nu poți să-i mulțumești pe toți, chiar dacă ești foarte puternic din punct de vedere mental. Nici măcar nu încerca ! Oamenii puternici pot avea 1000 de probleme pe lista lor, dar îngrijorarea de a le face tuturor pe plac nu este una dintre ele. A te lupta pentru a-i face pe toți fericiți este o risipă de energie. Nu ai observat niciodată că oamenii pe care încerci să-i mulțumești ajung să nu-ți aprecieze efortul sau chiar să creadă că li se cuvine? Când alergi încercând să ajuți pe toată lumea, te întrebi vreodată cine aleargă încercând să facă același lucru pentru tine? La urma urmei, ajungi să fii obosit, frustrat și folosit. Oamenii puternici din punct de vedere mental preferă să-și petreacă timpul și energia în acțiuni mai valoroase. Deși aspiră să trateze pe toată lumea în mod egal, cu demnitate și respect, a fi prietenul tuturor nu este scopul lor în viață.

16. Oamenii puternici sunt cel mai bun prieten al lor. Gândește-te doar cum ar decurge ziua ta dacă ți-ai acorda aceeași considerație pe care o acorzi celui mai bun prieten sau celor pe care vrei să-i mulțumești. Gândește-te cât de încrezător te-ai simți dacă te-ai încuraja pe tine însuți în felul în care o faci cu ceilalți. Ce s-ar întâmpla dacă te-ai încuraja pe tine însuți așa cum îți încurajezi cel mai bun prieten? Oamenii cu puternici mental realizează că, tratându-se ca pe o ființă umană apreciată, se vor bucura de beneficii de mare anvergură.

17. Oamenii puternici petrec timp singuri. Petrecerea timpului singur cu gândurile tale îți oferă posibilitatea de a revizui evenimentele zilei, de a-ți planifica obiectivele și de a te decomprima sau destresa. Programele noastre subconștiente sunt adesea atât de aglomerate încât trecem pe pilot automat de la o activitate la alta, fără șansa de a ne limpezi mintea. Noaptea, când mergem la culcare și ne străduim să adormim, gândurile încep să zboare, ca și cum creierul nostru ar fi așteptat șansa de a descărca toate bagajele pe care le-a cărat de-a lungul zilei. Există tehnici de descărcare a gândurilor înainte de culcare, pe care vi le recomand cu drag. Oamenii puternici din punct de vedere mental înțeleg că timpul petrecut scriind într-un jurnal al recunoștinței, folosind tehnici de mindfulness sau doar reflectând, reprezintă o parte esențială a îngrijirii lor de sine, o parte a gestionării bunăstării lor mentale. Oamenilor puternici nu le este frică de tăcere sau de a sta cu propriile lor gânduri.

18. Oamenii puternici au propria definiție a succesului. Definiția lor pentru succes este una profund personală și reflectă ceea ce prețuiesc în viață. Acestă definiție concentrează tot ceea ce experimentează atunci când se confruntă cu provocările din viață. Ei au analizat definiția succesului oferită de societate, au găsit-o insuficientă și au creat propria lor definiție. Când vei învăța să-ți identifici valorile reale, care este ordinea acestor valori în viața ta și vei acționa în conformitate cu ele, vei avea și tu propria ta definiție pentru succes. Lucrează fără încetare pentru dezvolatrea ta personală. Sursa de Motivație Zilnică este alături de tine. Nu trebuie decât să ne spui că-ți dorești sincer să progresezi.

19. Oamenii puternici din punct de vedere mental se concentrează pe soluții. Când apare o criză, oamenii puternici mental nu sunt ocupați să-și dea seama cine a făcut ce și să caute vinovați. Ei sunt concentrați pe găsirea soluției. Nu că nu le-ar păsa cine a provocat criza, ei știu doar că jocul de-a găsirea vinovatului nu va rezolva problema în cauză.

20. Oamenii puternici mental cred în ei înșiși și cred în această credință. Oamenii puternici au încredere maximă în sine, se respectă și se iubesc pe sine. Au credință în această încredere în sine. A fi puternic mental atunci când totul merge bine este ușor. Este însă o altă poveste când iadul se dezlănțuie și descoperi că viața ta este într-un haos total. Fiți inteligenți și dezvoltați-vă puterea mentală în vremurile bune. Veți fi mult mai bine pregătiți pentru a face față provocărilor surpriză ale vieții. Toate provocările au rostul lor. Oamenii puternici învață din ele, zâmbesc și sunt fericiți în sinea lor pentru că știu că orice provocare va trece. De aceea își spun în liniște și cu credință pură: Am mai învățat ceva !

Un cuvând de încheiere

Vă provoc să revedeți cele 20 de lucruri pe care le fac oamenii puternici și să vă acordați câte o notă de la 1 la 10 pentru fiecare dintre ele. Nu uitați că un om puternic din punct de vedere mental nu evită, nu fuge și nici nu se ascunde din fața provocărilor!

 

 

ARTICOLE ASEMANATOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recente

- Advertisment -vegis.ro
- Advertisment -vitamix.ro
- Advertisment -vitamix.ro