duminică, iulie 14, 2024
libris.ro
AcasăDEZVOLTARE PERSONALĂ | SELF HELPADEVĂRATA SURSĂ A FERICIRII

ADEVĂRATA SURSĂ A FERICIRII

Dacă ai vizionat vreodată un film care îți captează cu adevărat energia atenției, te-ai cufundat în lectura unei cărți grozave sau ai fost total absorbit de un proiect, atunci știi cât de pozitivă și de benefică din punct de vedere emoțional poate fi o stare de flux. Într-o astfel de stare îți uiți toate dorințele și îndoielile, nu te simți obosit, plictisit sau anxios, iar spiritul tău jubilează.


Este clar că o modalitate prin care poți experimenta stări emoționale pozitive este să cultivi actul de a fi pe deplin absorbit de ceva, fie că este o activitate de percepere sau una experimentare. În budism, aceasta se numește concentrarea corectă și, împreună cu atenția corectă și efortul corect, constituie secțiunea înțelepciunii a NOBILEI CĂI OPTUPLE descrise de Buddha. Stările mentale pozitive care apar din concentrarea sau absorbția susținută, cum ar fi bucuria, încântarea, fericirea și mulțumirea, sunt numite “jhanas” în sanscrită.

Cum poți experimenta beneficiile stărilor de bine în viața ta de zi cu zi

Vestea bună este că nu trebuie să te retragi o lună în munți pentru a culege beneficiile stărilor numite jhanas. Ceea ce ne învață “jhana” este să ne focusăm energia atenției direct pe emoția pozitivă. Există o diferență cheie între “jhanas” și experiențele noastre tipice de absorbție. Cu “jhanas”, starea ta mentală pozitivă nu este creată de ceva din lumea ta externă (un film, un proiect, o carte etc.), ci de propria ta capacitate înnăscută de a te concentra și de a fi absorbit de ceva. Deci, deși am putea crede că declanșatorul unei stări de bine este cel mai important lucru, ceea ce creează de fapt încântarea, starea de fericire, este imersiunea noastră într-o anumită experiență. În meditație, folosim adesea respirația ca mijloc de a ne absorbi și de a avea experiențe plăcute. Putem folosi însă orice obiect al atenției noastre pentru a obține stări mentale pozitive. Pentru a menține și extinde stările mentale de bine, este necesar să ne focusăm energia atenției pe emoția pozitivă în sine, nu pe ceea ce a declanșat-o. Așa că, dacă vă aflați într-o stare de mulțumire și doriți ca aceasta să continue, concentrați-vă atenția asupra senzațiilor de mulțumire.

Știu că suntem experți în a ne concentra atenția asupra emoțiilor negative, cum ar fi furia, frica, vinovăția, rușinea și altele asemenea. Dacă investiți emoțiile negative în mod conștient cu atenție, veți observa că acestea se disipează. Cu emoțiile pozitive se întâmplă exact invers. Prin investirea energiei atenției, le puteți face să continue și să crească. Aici e aici !

Ce facem noi de obicei atunci când simțim o stare pozitivă?  

  • ne îndreptăm rapid atenția către altceva;
  • ne concentrăm atenția asupra a ceea ce ne-a făcut fericiți – un cadou care ni se oferă, un cuvânt bun de la un prieten etc;
  • începem să ne îngrijorăm când se termină acest scurt moment de fericire

Ceea ce nu facem, dar ar trebui să facem, este să ne îndreptăm atenția direct asupra sentimentului subiectiv al emoției care a apărut. Când apare o emoție plăcută, o poți cultiva cu atenție maximă. Pur și simplu o urmărim fără a o judeca, a o comenta sau a ne dori să rămână. Asta este ceea ce înseamnă să observi din poziția de martor, cu atenție, emoția. Când procedezi astfel cu stările emoționale pozitive, ele vor continua și vor crește. Când procedezi în mod similar cu stările negative, le lași, de fapt, să plece. Conștientizarea face diferența între a întreține o stare de fericire și una de nefericire.

Ce ai de făcut ?

Deoarece mintea este în mod natural înclinată către stări plăcute, poți profita de această tendință pentru a aduce mai multe emoții pozitive în viața ta. Așa că, data viitoare când te încearcă emoție pozitivă, observă unde este trăită acea emoție în corpul tău. Orice experiență pozitivă va îți fi de folos. Focusează-ți energia atenției asupra zâmbetului tău și asupra oricărei emoții pe care o trăiești, timp de cel puțin douăzeci de secunde. Rămâi concentrat doar pe emoția pozitivă. Nu începe să te gândești iarăși și iarăși la motivul pentru care nu ești fericit tot timpul sau să te temi că fericirea se va sfârși.

Alegeți să fiți fericiți ! Sunteți gânditorii, nu gândurile. Sunteți simțitorii, nu emoțiile. Îndrăzniți să fiți înțelepți !

ARTICOLE ASEMANATOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recente

- Advertisment -vegis.ro
- Advertisment -vitamix.ro
- Advertisment -vitamix.ro