Să nu-mi spuneți că n-ați auzit cel puțin odată în viața voastră pe cineva sau chiar pe voi înșivă spunând “Ce libidinos e tipul!” sau “Ce libidinoasă e tipa!” Foarte puțini oameni folosesc corect termenul pentru că nu prea știu de unde provine și la ce se referă mai exact. Ei bine, în teoria psihanalitică, libidoul înseamnă mai mult decât dorință sexuală. Este un termen folosit pentru a descrie energia creată de instinctele de supraviețuire și cele sexuale. Potrivit lui Sigmund Freud, libidoul face parte din Sinele nostru și este forța motrice a întregului nostru comportament. Deși “libido” sau „libidinos” au căpătat conotații aproape exclusiv sexuale în lumea de astăzi, acestea se referă în realitate și la energia psihică nu doar la cea de natură sexuală.
În anatomia psihiciului uman, Sinele este singura parte a ființei noastre prezentă încă de la naștere și este un rezervor de energie psihică subconștientă, primară. Sinele caută plăcerea și satisfacerea imediată a dorințelor sale și servește drept sursă a dorințelor și impulsurilor noastre. Pe scurt, Sinele încearcă să dirijeze toate acțiunile și procesele corpului pentru a obține cea mai mare cantitate de plăcere cu putință. Pentru că Sinele este aproape în întregime de natură subconștientă, oamenii nu sunt conștienți de multe dintre aceste impulsuri. Dacă ar fi după mintea Sinelui – fie vorba între noi – ai lua tot ceea ce vrei, când vrei, indiferent de circumstanțe. Și asta ți-ar crea nu puține probleme pe lumea asta. Treaba este că între nevoile și dorințele noastre nu este întotdeauna echilibru și armonie. Nevoile nu subscriu celor 12 Legi Spirituale ale Universului, ci se bazează pe frici, iar dorințele nu sunt nici ele acasă cu firea. Atragem ceea ce credem din ceea ce gândim, nu ceea ce dorim în mod conștient, pentru că întreținem și investim cu emoții gânduri străine de scopul nostru real în această lume.
Și totuși, de cele mai multe ori, ne oprim din a acționa conform instinctelor noastre. Ce ne oprește?
EGO-ul – acea parte creată de minte pentru a ne asigura nevoile reale în această lume și a experimenta sentimentele de separare în locul sufletului, proprietarul de drept al minții – instrument de căutare a sensului și corpului – mijlocul nostru de deplasare în această lume materială. Ego-ul este partea personalității însărcinată cu exploatarea energiei libidinale a Sinelui și cu asigurarea faptului că impulsurile sale sunt exprimate în moduri acceptabile din punct de vedere social. Ego-ul este guvernat de principiul realității, care se concentrează pe sprijinirea persoanei pentru a-și atinge obiectivele în moduri realiste și acceptabile. Ego-ul este în consecință un construct al Sufletului, pentru a ne asigura nevoile fără să-i rănim pe ceilalți, însă noi, sub impulsurile primare ale Sinelui, l-am cam scăpat de sub control. Deși EGOUL uman pare destul de greu de înțeles, mai ales că termenul este folosit total incorect de marea majoritate a oamenilor, în realitate este mult mai simplu. Să adăugăm termenul de Superego-ul în ecuație ca să înțelegem mai exact rolul Egoului. Superegoul este partea psihicului uman programată cu idealurile și morala interiorizate de la părinți, figuri cu autoritate și societate. Ego-ul trebuie să medieze între cerințele de bază create de libido și standardele idealiste impuse de Superego. Știți voi, acea voce care stă și amplifică gălăgia gândurilor judecând tot timpul cât de moral sau în regulă am procedat gândind, vorbind sau acționând la un moment dat.
Modul în care se exprimă libidoul depinde de stadiul de dezvoltare psihologică în care se află o persoană.
În fiecare stadiu al evoluției noastre, de la copil la adult, libidoul se concentrează pe o anumită zonă. Atunci când este gestionat cu succes, trecem la următoarea etapă de dezvoltare și, în cele din urmă, copilul devine un adult sănătos și de succes. Sună bine, însă sănătatea și succesul depind de mulți alți factori. În unele cazuri, concentrarea pe energia libidinală a unei persoane poate rămâne fixată într-un stadiu anterior de dezvoltare. Când se întâmplă acest lucru, persoana va rămâne “blocată” în acest stadiu până când conflictul va fi rezolvat.
În prima parte a vieții libidoul unui copil este centrat pe gură, adică pe activități precum mâncatul, suptul sau băutul. Dacă apare o fixație în această etapă, energia libidinală a unui adult va rămâne concentrată pe acest stadiu, ceea ce ar putea duce la probleme precum roaderea unghiilor, consumul de alcool, fumatul sau alte obiceiuri nocive. Cum vă mai spuneam eu pe la workshopuri, fumatul este imitatul suptului sânului matern, nimic altceva. Dacă vreți să aflați cea mai practică metodă de a vă lăsa de fumat, vă invit alături de mine la atelierul nostru online MASTERPLANUL DE VIAȚĂ – ACTIVAREA CONȘTIINȚEI SUFLETULUI. Vă las un link către formularul de participare, mai jos în descrierea acestui episod.
Orice om are o cantitate limitată de energie psihică sau libidinală.
A ține amintirile (mai ales pe cele dureroase) departe de conștiență, presupune un consum mare de energie și, cu cât reprimăm mai multe amintiri neplăcute, nelăsându-le să plece de la noi, cu atât consumăm mai multă energie, iar acest fapt poate avea un efect considerabil asupra funcționarii normale a minții și corpului. Prin psihanaliză, putem aduce impulsurile inconștiente ale Sinelui în fața conștiinței, ocolind mecanismele de apărare ale Egoului, făcându-le astfel să dispară și să nu ne mai afecteze funcționalitatea sau sănătatea.
Libidoul implică mai mult decât simpla dorință biologică de a face sex.
Mă refer aici la factorii psihologici și sociali care contribuie la activitatea sexuală. Utilizarea modernă a termenului libido, așa cum spuneam, este mai mult decât inadecvată atâta vreme cât libidoul este mai mult decât un simplu impuls sexual; este și un instinct general de viață care se referă la supraviețuire și alte motivații. Așa că n-ar fi rău să vă gândiți de două ori înainte de a califica pe cineva drept libidinos. Factorii care pot influența libidoul sunt diverși: condițiile de boală, oboseala și medicamentele, pot scădea adesea libidoul. Tulburările sexuale, inclusiv tulburarea hipoactivă a apetitului sexual și tulburarea de excitare sexuală feminină, pot duce, de asemenea, la scăderea energiilor libidoului. Factorii psihologici care pot influența libidoul includ stresul, personalitatea, vârsta, starea relațiilor, stilul de viață și experiențele din trecut. Abuzul sexual și traumele pot avea și ele un impact asupra libidoului. Imaginea corporală, stima de sine și depresia, pot, de asemenea, să-i facă pe oameni să își dorească mai puțin sexul sau să-și satisfacă diverse dorințe.
Cum să vă creșteți libidoul?
Ei, aici e-aici! Libidoul scăzut este o problemă destul de des întâlnită. Circa 17% dintre bărbați și aproximativ 34% dintre femei se confruntă cu o dorință sexuală diminuată. Libidoul vostru este unul scăzut dacă aveți puțin spre deloc interes pentru sex, experimentați puține fantezii sexuale și nu găsiți plăcere în a face sex. Modificările hormonale pot duce și ele la un nivel scăzut al libidoului. Opțiunile pe care le aveți la îndemână pentru a vă crește libidoul trebuie să fie foarte bine corelate cu sentimentele și dorințele celorlalți. A ieși la vânătoare și a abuza de ceilalți pentru a vă satisface nevoile libidinale nu vă ajută să creșteți din punct de vedere spiritual, ci doar să satisfaceți niște plăceri ale corpului sau nevoi materiale imediate. Armonia și echilibrul exclud abuzurile.
Un cuvânt de încheiere
Managementul stresului asistat de un specialist, meditația, somnul de calitate, exercițiile fizice și o dietă corespunzătoare atât pentru minte cât și pentru corp pot să mențină un nivel satisfăcător al libidoului personal. Aveți nevoie de energie pentru călătoriile interioare, pentru dezvoltarea personală reală și sănătoasă. Nu uitați totuși că primul pas pe calea vindecării este conștientizarea. Îndrăzniți să fiți înțelepți și activați-vă conștiința sufletului ! Pe curând !