Când ai ocazia să te prezinți exact așa cum ești tu în lume, ce faci? Accepți invitația cu entuziasm și bucurie sau te gândești ce ar fi de așteptat să faci, să spui, să fii? Dacă, mai degrabă cauți lucrul corect de făcut, atunci s-ar putea să te confrunți cu problema măștilor sociale. Măștile sunt minunate atunci când sunt folosite conștient. Atunci când ele încep să ne facă să uităm ce este dedesubt, intervine o mare problemă. Majoritatea oamenilor nu sunt învățați să se manifeste exact așa cum sunt ei, să fie ei înșiși. Nici nu li s-a permis, nici nu au fost învățați că acest lucru este de dorit. Asta se întâmplă într-o lume unde ni se spune mai întâi cine trebuie să fim și puțini dintre noi avem norocul de a fi întrebați cine suntem cu adevărat sau cine vrem să fim.
În acest articol abordăm tema comunicării autentice și vom enumera câteva metode prin care putem învăța să o folosim în favoarea noastră.
Ce este comunicarea autentică
Pentru a începe să descoperi cine ești cu adevărat și să te manifești în acord cu ce se află în interiorul tău este foarte important să comunici în mod autentic. Poate că ai fost învățat să spui ce trebuie sau ce le-ar plăcea celorlalți să audă iar asta ți-a adus unele beneficii. Oare mai merită să te ascunzi pe tine cel adevărat pentru aceste beneficii? Comunicarea autentică reprezintă împărtășirea esenței nefiltrate a cine suntem noi cu adevărat în acel moment, aspecte ce țin de identitatea noastră, de nevoi și emoții pe care le simțim și visuri pe care le avem. Dacă este practicată cu intenția de a te descoperi pe tine însuți și de a te manifesta în lume, este o unealtă minunată ce poate fi folosită pentru creștere personală, autocunoaștere și pentru a trăi o viață în care conștiența să primeze.
A comunica fără mască înseamnă să fii sincer și autentic în dialogul intern pe care îl ai cu propria persoană. Asta implică să fii complet onest cu tine însuți în legătură cu gândurile, sentimentele, dorințele și temerile tale, fără să încerci să te ascunzi în spatele unei “măști” sociale sau emoționale.
Iată câteva aspecte ale comunicării cu tine însuți, fără mască:
- Autenticitate: Să îți recunoști și să îți exprimi sentimentele și gândurile reale într-un mod deschis și sincer.
- Acceptare de sine: Să accepți și să îmbrățișezi toate aspectele tale, inclusiv cele pe care le consideri mai puțin plăcute sau mai dificile.
- Transparență: Să fii sincer cu tine însuți despre motivele și intențiile tale în diverse situații și relații.
- Consistență: Să ai o congruență între ceea ce simți, ceea ce gândești și ceea ce spui sau faci.
- Auto-reflecție profundă: Să explorezi în profunzime cine ești cu adevărat, ce îți dorești și care sunt valorile tale fundamentale.
Comunicarea fără mască este esențială pentru dezvoltarea personală și pentru cultivarea relațiilor autentice și sănătoase cu ceilalți. Este un proces continuu de cunoaștere de sine și de creștere spirituală care aduce înțelegere și echilibru în viața ta.
CUM SĂ PRACTICĂM COMUNICAREA AUTENTICĂ
Numește cum te simți, chiar acum, în timp ce citești aceste rânduri !
Reflectă timp de 30 de secunde la felul în care te simți chiar acum. Observă ce se întâmplă în corpul tău, la nivelul inimii. Poate este vreo tensiune pe care o simți pe umerii tăi sau la nivelul gâtului. Observă cum te simți după ce respiri de câteva ori. Poate că ziua ta a mers mai mult pe pilot automat decât făcând acțiuni conștiente. Poate că acum este prima oară în această zi când conștientizezi că ai un corp. Acum este momentul să te conectezi cu el și să-i asculți mesajele. Pentru a-ți comunica autentic trăirile și emoțiile trebuie să știi mai întâi care sunt acelea.
Când cineva te întreabă ce faci sau cum te simți, spune adevărul
Convenția socială cea mai comună este să răspundem cu secul „Bine” în orice moment în care cineva se interesează de starea noastră. Fie că a devenit un automatism sau crezi că și faptul că cineva te întreabă ce faci este tot o convenție socială, nu are importanță. Ce este cu adevărat important într-o astfel de situație este că ai ocazia să spui adevărul și poate că așa poți și tu să te întrebi „Chiar așa? Cum mă simt acum?”. Atunci când nu suntem autentici, nici persoana din față nu va putea fi. Atunci când ne manifestăm așa cum suntem noi, creăm spațiu pentru ca ceilalți să poată face asemenea. Dă-ți voie să spui exact cum te simți, iar astfel poți da șansa și celuilalt să se arate așa cum este el, în acel moment. Aceste mici momente de autenticitate pot înlocui emoții precum izolarea și singurătatea cu sentimentul de apartenență și vulnerabilitate.
Onorează tăcerea
Atunci când nu ai nimic de spus este important să respecți asta. Am fost condiționați să ne simțim stânjeniți de momentele de liniște din conversații. Sentimentul acesta inconfortabil ne împinge să acoperim toate spațiile goale cu cuvinte de umplutură, cu discuții inutile și lipsite de substanță. Acesta este opusul autenticității. Uneori nu vrem să spunem nimic iar acest lucru este perfect în regulă. Alte ori poate nu știm cum ne putem exprima în modul cel mai potrivit. Orice moment de tăcere are farmecul său și transmite mesajul potrivit. Pentru a înțelege puterea cuvintelor noastre este important să onorăm liniștea dintre ele.
Fără tehnologie pentru câteva minute
Creativitatea este una dintre abilitățile noastre de bază. Totuși, poate fi dificil să invocăm forma noastră cea mai profundă și autentică atunci când suntem bombardați permanent cu stimuli din toate direcțiile. În astfel de condiții poate fi dificil să ne conectăm cu noi înșine. Cum putem face asta dacă suntem distrași permanent? Pentru 15 minute, deconectează-te. Renunță la telefon, televizor sau orice ecran. Privește pe fereastră, întinde-te, bea o cafea în liniște. Respiră. Ieși afară, miroase florile, atinge iarba. Dă-ți puțin spațiu pentru a experimenta viața, pentru a explora noi teritorii și privește cu entuziasm orice ar putea apărea.
Dacă te simți inconfortabil, speriat, stresat, supărat, trist, nervos, jenat sau vinovat, spune-o !
Oriunde privim putem vedea o mulțime de oameni care se plâng și care își compară viața cu a altora. Totuși, este ceva mai rar ca cineva să-și manifeste autentic emoțiile de disconfort, tristețe sau orice emoție care dă o senzație neplăcută. A te plânge înseamnă presupune să te plasezi într-o postură de victimă și să încerci să găsești în exterior o cauză care să justifice emoțiile neplăcute din interior. Pe de altă parte, atunci când comunicăm sincer și deschis despre emoțiile noastre inconfortabile, ne împuternicim. Atunci putem să intrăm în contact cu adevăratele cauze ale acestor emoții și să realizăm că acestea sunt tot în interior. Să spui că nu te simți tocmai bine este o declarație de putere pentru că doar oamenii puternici sunt capabili să-și arate vulnerabilitatea. Astăzi, dă-ți permisiunea să fii conștient de momentele în care nu te simți cel mai în formă. Poți să scrii cum te simți sau pur și simplu îți poți spune ție, în șoaptă sau cu voce tare „Mă simt trist.”.
Eliberarea care vine odată cu simpla conștientizare și numire a emoțiilor este imensă. Acest lucru se întâmplă pentru că emoțiile nu sunt pozitive sau negative, ci sunt neutre. Ele pot produce stări plăcute sau mai puțin plăcute dar echivalente ca și importanță. Toate sunt mesaje din lumea noastră interioară iar odată ce înțelegi acest lucru nu vei mai avea dorința de a omorî mesagerul. Îl vei îmbrățișa, îi vei mulțumi pentru mesaj și îl vei lăsa să plece. Dacă ignori mesajul, mesagerul va rămâne permanent în preajma ta, va bate la ușă și va fi din ce în ce mai greu să-l ignori.
Gânduri de încheiere
Comunicarea în acord cu adevărul nostru interior poate părea dificilă la început. Poate va interveni frica de judecată sau de a fi vulnerabil, însă părțile bune ale comunicării autentice vor merita efortul. Folosind fiecare ocazie care vine pentru a ne manifesta exact așa cum suntem, avem șansa de a trăi o viață în acord cu adevărul nostru interior, de a experimenta libertatea, respectul de sine și încrederea pe această cale. De fiecare dată când ne ascundem în spatele aparențelor, ne trădăm pe noi înșine. Poate ca a venit momentul să schimbi taberele și să fii de partea cui trebuie, de partea cui nu te-a trădat niciodată și nici nu o va face vreodată.
Gânduri pe Calea Trezirii:
Înțeleg că este timpul pentru mai mult adevăr. Plătesc un preț prea mare pentru tainele mele.
Aleg să privesc în interior, unde un strat fin de nesinceritate îmi ascunde justificările.
Fac tot ce ține de mine ca să nu permit peisajului psihic să își piardă culorile.