Calea nobilă a celor 8 brațe sau calea către sfârșitul suferinței, este un ghid autentic bazat pe cele 4 adevăruri ale lui Buddha, recomandat celor care vor să trăiască o viață echilibrată și împlinită. Aceste adevăruri sunt:
- adevărul suferinței,
- adevărul cauzei suferinței,
- adevărul sfârșitului suferinței și
- adevărul căii care duce la sfârșitul suferinței.
Mai simplu spus, suferința există; are o cauză; are un sfârșit; și are o cauză care-i aduce sfârșitul. Noțiunea de suferință nu este menită să transmită o viziune negativă asupra lumii, ci mai degrabă o perspectivă pragmatică. În cele din urmă, doar îmbătrânirea, boala și moartea sunt sigure și inevitabile.
Cele Patru Adevăruri Nobile alcătuiesc un plan de urgență pentru a face față suferinței cu care se confruntă omenirea – suferință de natură fizică sau de natură mentală. În budism, dorința și ignoranța se află la rădăcina suferinței. Prin dorință, budiștii se referă la pofta de plăcere, bunuri materiale și nemurire, toate acestea fiind dorințe care nu pot fi niciodată satisfăcute. Drept urmare, dorința nu poate aduce decât suferință.
Fără capacitatea de concentrare mentală și perspicacitate – explică budismul – mintea cuiva este lăsată nedezvoltată, incapabilă să înțeleagă adevărata natură a lucrurilor. Viciile, cum ar fi lăcomia, invidia, ura și mânia, derivă din ignorarea celor 4 adevăruri nobile. Când cineva a atinge Nirvana, care este o stare transcendentă liberă de suferință și ciclul nostru lumesc de naștere și renaștere, se cheamă că a fost atinsă iluminarea spirituală.
Al patrulea adevăr nobil prezintă metoda pentru atingerea sfârșitului suferinței, cunoscută de budiști sub numele de Calea Nobilă a celor 8 brațe.
Pașii acestei nobile Căi sunt:
- Viziunea corectă,
- Gândirea (Intenția) corectă,
- Vorbirea corectă,
- Acțiunea corectă,
- Traiul corect,
- Efortul corect,
- Conștientizarea corectă și
- Concentrarea corectă.
Observați că există trei teme în care este împărțită Calea celor 8 brațe:
- buna conduită morală (Înțelegerea, Gândirea, Vorbirea);
- meditația și dezvoltarea mentală (acțiune, mijloace de trai, efort) și
- înțelepciunea sau perspicacitatea (mindfulness și concentrare).
Încorporând aceste principii în viața noastră de zi cu zi, cultivăm obiceiuri pozitive și ne transformăm treptat gândurile și acțiunile care vor transforma la rândul lor lumea noastră exterioară. Calea Nobilă a Celor 8 Brațe ne permite să ne depășim „Eul”, să simțim o armonie mai mare cu lumea din jurul nostru și, în cele din urmă, să eliminăm durerea pe care o trăim.
- Viziunea corectă este primul și cel mai important pas pe cale, deoarece trebuie să înțelegem mai întâi cele Patru Adevăruri Nobile pentru a începe călătoria noastră.
A practica viziunea corectă înseamnă a ne aminti că acțiunile noastre au consecințe. Întrucât karma există, printr-o viziune corectă putem trăi într-un mod care minimizează răul. Viziunea corectă este baza celor patru adevăruri nobile.Propriile noastre acțiuni pot preveni durerile inutile viitoare. Dacă am crede cu adevărat acest lucru și am practica viziunea corectă, am fi mult mai atenți la fiecare act al corpului, vorbirii și minții.
- Intenția corectă. Intenția corectă este angajamentul de a investi corect (conștient) energia atenției în fiecare moment al gândirii noastre. A vorbi și a acționa în moduri benefice începe cu o stare de spirit calmă, prezentă și stabilă. Intenția corectă este și cea care ne clarifică de ce. Este necesar să intenționăm să urmăm calea cea nobilă, nu în beneficiul sineul separate și iluzoriu, ci pentru a ne pune în slujba iubirii și a compasiunii.
- Vorbirea corectă. Viziunea corectă și intenția corectă ne îndrumă să încetăm să mai vorbim în moduri dăunătoare și să facem tot posibilul să comunicăm clar. Prin vorbirea corectă se înțelege a evita să vorbim în moduri care duc la dezbinare și se mai ănțelege, de asemenea, a nu vorbi aspru sau abuziv, dar și să tăcem dacă nu avem ceva util de spus. Vorbirea, acțiunea și mijloacele de trai corecte includ bariere morale care împiedică minciuna, furtul, comiterea de acte violente și câștigarea existenței într-un mod care îi dăunează pe ceilalți. Aceste bariere morale nu numai că ajută la atingerea armoniei sociale generale, dar ne ajută și să ne controlăm și să eliminăm sentimentul „eu”.
- Acțiunea corectă. Acțiunea corectă înseamnă să încetăm să ne mai facem rău nouă și altora, în schimb, să sprijinim în mod activ viața, să exersăm dăruirea și respectăm relațiile și limitele celorlalți.
- Traiul corect. Cei mai mulți dintre noi ne petrecem o mare parte a vieții în căutarea mijloacelor de trai. Traiul corect este angajamentul față de practicile etice în afaceri. Dacă rolul nostru la locul de muncă presupune necinstea sau ne comportăm în moduri dăunătoare, nu practicăm un mod de trai corect.
- Efortul corect. Efortul corect este important, pentru că „egoul” prosperă din inacțiune și efort greșit. Efortul corect se adresează calităților minții pe care trebuie să le cultivăm pentru a rămâne vigilenți pe cale. Nu este suficient să încetezi să te comporti în moduri dăunătoare sau inutile. Ar trebui să cultivăm în mod persistent comportamente benefice. Asta include să fim atenți la clasicele obstacole și să lucrăm activ pentru a le depăși. Obstacolele pe calea meditației sunt agitația și oboseala. Efortul corect înseamnă găsirea unui echilibru între aceste două extreme.
- Atenția corectă. Până în acest moment, am trăit fără să luăm în considerare vederea corectă, intenția corectă, vorbirea corectă și restul. Nu avem obiceiul de a ne urmări gândurile, vorbirea și acțiunile. Antrenându-ne în ne dezvolta atenția corectă, evităm să alunecăm în comportamentele care provoacă rău. Putem începe prin a învăța cum să ne observăm cu atenție propria respirație. În categoria MINDFULNESS aveți mai multe exerciții pentru practicarea artei conștientizării. Mindfulness este un pas important pe calea către eliberarea de durere.
- Concentrarea corectă. După ce depunem efortul corect și ne antrenăm pentru a ne investi corect energia atenției, intrăm într-o stare de concentrare corectă. În această stare, putem afirma că ne-am izolat cu succes de toate distragerile care ne tulbură liniștea mentală, ne odihnim, într-un singur punct, într-o stare de meditație, de conștientizare. Aici și acum experimentăm fericirea care apare după ce ne-am eliberat de durerea noastră. A fi treaz și conștient în orice moment, este fundamental pentru o viață mai bună, pentru o viață împlinită.
Ca oameni, este necesar să învățăm cum să recunoaștem când este nevoie de schimbare și să facem pașii potriviți pentru ca această schimbare să aibă loc. De asemenea, este să rămânem deschiși ideilor și abordărilor noi, deoarece acestea ne pot conduce pe o cale de creștere și ne pot oferi noi oportunități.
A face același lucru iarăși și iarăși, nu ne va conduce către niciun fel de progres semnificativ în viață. Doar prin schimbare putem merge mai departe. Prin urmare, dacă nu luăm măsuri pentru a ne schimba cursul, atunci probabil că vom ajunge în același loc în care am început. Fiind curajoși și angajându-ne către o schimbare pozitivă, ne vom deschide către un viitor cu un potențial infinit mai mare.
Nu ezitați să vă spuneți : VREAU CURAJ, PUTERE ȘI ÎNȚELEPCIUNE. Ce să faceți cu ele?
CU CURAJUL SCIMBAȚI LUCRURILE PE CARE LE PUTEȚI SCHIMBA, CU PUTEREA SĂ LE ACCEPTAȚI PE CELE PE CARE NU LE PUTEȚI SCHIMBA ȘI CU ÎNȚELEPCIUNEA SĂ FACEȚI DIFERENȚA ÎNTRE CELE PE CARE LE PUTEȚI ȘI CELE PE CARE NU LE PUTEȚI SCHIMBA.