Conceptul de multitasking provine din științele computaționale și era folosit pentru a descrie calculatoare care pot realiza două sau mai multe sarcini în același timp. Astăzi termenul are același sens însă este adesea atribuit oamenilor (Robina, 2022). Suntem cu toții familiarizați cu a face mai multe lucruri în același timp. Fie că ascultăm radio în mașină în timpul condusului, ne uităm la televizor în timp ce facem curățenie sau trimitem un mail în timp ce ascultăm muzică, toți am apelat la multitasking măcar o dată în viață dacă nu chiar în fiecare zi.
În era în care se pune o presiune imensă pe umerii oamenilor să fie cât mai productivi, să facă o multitudine de activități din sfere diferite și să fie non-stop conectați la lumea înconjurătoare și actualizați cu cele mai noi evenimente, nu este de mirare că ni se pare normal să apelăm la multitasking iar această capacitate de a face mai multe activități deodată să fie considerată un atribut de dorit, o “calitate” a omului modern.
Multitasking-ul chiar există?
Potrivit profesorului David Meyers de la Universitatea Michigan, multitasking-ul duce la o productivitate scăzută și nu este chiar cea mai eficientă cale de a face lucruri. Acesta explică faptul că multitasking-ul este posibil doar atunci când cele două activități nu concurează pentru aceeași resursă mentală (Chow, 2013). De exemplu, atunci când ascultăm un podcast (sarcină verbală) și împăturim hainele (sarcină manuală), efortul conștient se va focaliza asupra ascultării și vom putea face două lucruri în același timp deoarece una dintre ele este făcută automat (împăturirea). Un exemplu în care multitasking-ul nu este cea mai înțeleaptă decizie este atunci când citim și ascultăm muzică cu versuri în același timp deoarece ambele necesită atenție pe procesarea limbajului și niciuna nu poate fi învățată și efectuată automat.
Așadar, multitasking-ul poate fi realizat și de oameni, nu doar de către calculatoare, însă trebuie să fim atenți la felul activităților pe care le desfășurăm. Atunci când realizăm că facem două activități în același timp și nu am fost atenți la una dintre ele, cel mai probabil că acestea necesită același tip de energie mentală și trebuie să analizăm conștient la care renunțăm pentru a fi mai eficienți la cealaltă.
Această informație poate fi o ușurare pentru cei care sunt prinși de ritmul de viață alert și poate fi o ocazie să fim mai conștienți și mai prezenți în activitățile pe care le facem. Este în regulă să acordăm timpul necesar fiecărei activități pe care o facem, să fim atenți la ea și să o folosim ca pe o oportunitate de a concentra toată atenția și resursele noastre mentale într-o singură direcție pentru a termina cât mai repede și cât mai bine tot ce avem de făcut. Această informație poate fi o eliberare pentru toți cei care încercau să facă cât mai multe lucruri în cât mai puțin timp și să fie și eficienți.
Dacă am trata fiecare activitate ca pe o oportunitate de creștere personală, pentru a ne dezvolta, observa sau pentru a ne imersa în acea sarcină am avea de câștigat mult mai mult decât să încercăm să împușcăm mai mulți iepuri deodată, iar la final, să realizăm că nu am realizat lucrurile așa cum ne-am fi dorit și suntem și mai obosiți.
Cum putem identifica multitasking-ul și cum putem renunța la el
- Observă-te!
Ia-ți câteva momente pentru a realiza câte activități derulezi sau încerci să derulezi în același timp.
- Pune-ți întrebări!
Întreabă-te care sunt activitățile pe care le derulezi? Care dintre ele este mai importantă? Care dintre ele este mai neplăcută? Poate ai ocazia să observi că încerci să fugi de o sarcină prin a începe alta mai plăcută. În acest caz este momentul perfect să te întrebi de ce se întâmplă acest lucru, ce îți dorești cu adevărat să faci sau de ce trebuie să faci anumite lucruri. Acesta este un moment excelent pentru dezvoltarea personală, pentru a realiza ce îți dorești să faci și pentru a îmbunătăți relația pe care o ai cu tine însuți. Dacă răspundem sincer la aceste întrebări putem ajunge la concluzii surprinzătoare despre propria persoană și ne putem conecta mai sincer la dorințele sufletului nostru.
- Ia o decizie conștientă!
Alege activitatea pe care dorești să o faci după ce ai analizat motivele pentru care această decizie este cea mai potrivită pentru ceea ce dorești să realizezi. În momentul în care decidem conștient să facem ceva avem mai multe șanse să realizăm acea activitate cu o mai mare plăcere pentru că avem mai clar în minte că este decizia noastră conștientă.
Această introspecție ne poate ajuta să facem diverse activități mai conștient, mai prezent și mai eficient, folosind toate resursele de care dispunem în acel moment având mai multe șanse să facem lucrurile mai repede și mai bine. În plus, fiecare activitate poate fi o ocazie de a te conecta cu tine și cu cine vrei tu să fii cu adevărat și este o minunată resursă de evoluție personală.
Bibliografie
Chow, D. (2013, June 13). Why humans are bad at multitasking. LiveScience. https://www.livescience.com/37420-multitasking-brain-psychology.html
Robaina, N. F. (2022). Cyberpsihologia: Cum gândim, simțim și acționăm în era digitală (Vol. 1). Editura Litera.