marți, iunie 18, 2024
libris.ro
AcasăPSIHOLOGIECum se produce vindecarea emoțională

Cum se produce vindecarea emoțională

Dacă sunteți aici, acum, înseamnă că vă interesează vindecarea emoțională sau poate că, chiar aveți nevoie de ea. S-ar putea chiar să vă întrebați dacă vindecarea emoțională este posibilă. Răspunsul este DA, vindecarea emoțională este întotdeauna posibilă, atâta timp cât ești deschis să te eliberezi de așteptările cu privire la cum va fi o experiență sau alta sau la ce va duce ea. După vindecare, nu vei mai fi niciodată aceeași persoană care ai fost atunci când îți blocai emoțiile și te autosabotai în tot ceea ce întreprindeai. Potențialul tău de creștere post-traumatică este unul imens și, dacă îl administrezi inteligent, vei reuși să transformi orice traumă din viața ta într-un salt spre fericire.

Haideți să definim vindecarea emoțională !

Vindecarea emoțională este procesul de recunoaștere, permitere, acceptare, integrare și procesare a experiențelor de viață dureroase și a emoțiilor puternice. Poate implica empatie, autoreglare, autocompasiune, acceptare de sine, conștientizare și integrare. Cheia vindecării emoționale se află în fiecare dintre noi. Rolul psihoterapeutului este acela de a vă facilita înțelegerea procesului de vindecare emoțională și de a vă însoți pe întreaga durată a procesului pentru ca voi să reușiți să eliminați toate blocajele cu care vă confruntați. Foarte mulți oameni au tendința de a dori să controleze procesul de vindecare emoțională minimizând durerea și blocându-și prin reprimare și suprimare exprimarea sentimentelor, însă acest lucru poate inhiba procesul de vindecare emoțională. Vindecarea emoțională necesită timp. Acesta poate fi mai lung sau mai scurt decât ne așteptăm sau plănuim noi. Vindecarea emoțională arată întotdeauna diferit pentru toată lumea și poate include abilități de reglare emoțională, un sentiment de ușurare și relații mai puternice cu ceilalți, pe măsură ce poți fi mai prezent cu tine și cu cei din jurul tău.

Când avem nevoie de vindecare emoțională?

Toți oamenii au nevoie de vindecare emoțională la un moment dat în timpul vieții lor pentru că toți experimentează provocări și emoții dificile care au nevoie de procesare. Circumstanțele în care apare nevoia de vindecare pot include: pierderea unei persoane dragi, divorțul, despărțirile, pierderea jobului, diferite forme de abuz sau boala. În afara acestor evenimente specifice, este foarte posibil să experimentați furia, tristețea sau anxietatea care se intensifică, persistă și pe care o simți ca fiind stăpânul vieții tale. Aceste sentimente pot provoca o afectare funcțională a vieții de zi cu zi. Vindecarea emoțională poate fi foarte îngreunată dacă simptomele devin cronice. Vestea bună este că, indiferent ce declanșează emoțiile tale dificile, vindecarea emoțională este posibilă în toate aceste scenarii, bineînțeles dacă problemele tale nu au degenerat în boli din spectrul psihiatric. Trebuie să știți că vindecarea emoțională nu este un proces ușor. Poate fi însă plină de satisfacții pentru mulți oameni și vă poate oferi claritate și inspirație în viață. Este foarte posibil să nu fi de acord cu termenul de vindecare emoțională. Știi însă că ai vrea ca lucrurile să fie diferite și să simți că mergi în direcția potrivită. Pentru asta cineva priceput trebuie să-ți oglindească acele părți din sistemul tău de credințe care au nevoie de procesare. Poți folosi termenul de oglindire sau deblocare emoțională în locul celui de vindecare emoțională, dacă sună mai bine.

Pune-ți întrebări!

Cum vrei să arate viața ta după oglindire sau deblocare? Ești gata să-ți elimini blocajele emoționale? Ești dispus să ieși din zona ta de confort pentru a scăpa de aceste blocaje? Ce crezi că te va ajuta în călătoria ta de deblocare emoțională? Iată câteva sfaturi pentru tine dacă te vei hotărî vreodată să parcurgi un proces de deblocare emoțională !

Practică autocompasiunea!

Toate studiile ne arată că cei care practică autocompasiunea prezintă o creștere mai mare a bunăstării decât cei care nu o fac. În ciuda durerilor emoționale pe care le-ai experimentat și care te conduc în această călătorie de deblocare, bucură-te că ai ajuns până aici. Trebuie să știi însă că nu poți întotdeauna elimina blocajele de unul singur. Vindecarea funcționează mai bine împreună. Instinctele tale te-ar putea împinge să te ascunzi până când vei finaliza procesul de vindecare sau deblocare. Încearcă să depășești această atitudine și să înțelegi că realitatea sună altfel. Prietenii și familia chiar pot să te ajute!

Nu încercați să „reparați” totul dintr-o dată!

Vindecarea emoțională nu este simplă și orice ți s-a întâmplat în această viață are cel mai probabil rădăcini mai adânci în tine, decât ți-ai dat seama, iar asta te poate afecta în diverse feluri. Cu toții experimentăm o serie de sentimente profunde, cum ar fi tristețea, durerea sau furia. Acestea nu sunt emoții distractive. Este tentant să vrei să le ignori sau să le tratezi cu superficialitate. Acceptarea sentimentelor dure face parte însă din procesul de eliminare a blocajelor emoționale sau vindecare emoțională, pentru cei care agreează termenul acesta.

Un cuvânt de încheiere

Suflete cu minți și corpuri, acceptarea sentimentelor noastre la pachet cu exprimarea înțeleaptă a lor este soluția, nu refuzul de a ne accepta așa cum suntem pe interior. Acceptarea înseamnă iertare de sine. A ne ierta pe noi înșine este cheia cea înțeleaptă pe care o căutăm.

 

 

ARTICOLE ASEMANATOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recente

- Advertisment -vegis.ro
- Advertisment -vitamix.ro
- Advertisment -vitamix.ro