Termenul „declanșat” se referă la experiența de a avea o reacție emoțională la un subiect perturbator. A te simți declanșat nu înseamnă doar ceva care te face să te simți inconfortabil. Pentru cineva care a experimentat o mulțime de evenimente traumatice, a fi în preajma oricărui lucru care îi amintește de o trauma, îl poate face să se simtă ca și cum ar retrăi trauma. Declanșatorii variază foarte mult de la persoană la persoană și pot fi interni sau externi. Un declanșator intern vine din interiorul persoanei. Poate fi o amintire, o senzație fizică sau o emoție. De exemplu, dacă faci mișcare și inima începe să-ți bată cu putere, senzația îți poate aminti de o perioadă în care fugeai de un partener abuziv. Alți declanșatori interni comuni ar putea fi:
- Furia
- Anxietatea
- Singurătatea
- Abandonul
- Tensiunea musculară
- Amintiri legate de un eveniment traumatizant
- Durerea
- tristețea
Declanșatorii externi provin din mediul persoanei. Ei pot fi o persoană, un loc sau o situație specifică. Ceea ce poate fi o situație normală, de zi cu zi sau un inconvenient minor pentru unii, pentru alții poate fi declanșator emotional.
O persoană care trăiește cu traume poate fi declanșată de:
- Un film, o emisiune de televiziune sau un articol care îi amintește de experiența traumatică trăită
- de o ceartă cu un prieten, soț sau partener
- de un moment specific al unei anumite zile
- de anumite sunete care le amintesc de acea experiență
- de modificări ale relațiilor sau încheierea unei relații
- de date semnificative, cum ar fi sărbători sau aniversări
- de o anumită locație care le amintește de acea experiență
- de mirosuri asociate cu experiența, cum ar fi fumul ș.a.m.d.
Profesioniștii din domeniul sănătății mintale încă dezbat pe marginea modului în care se formează declanșatorii. Unii consideră că subconștientul stochează amintirile dintr-un eveniment traumatic diferit de amintirile unui eveniment netraumatic. Când suntem declanșați, subconștientul interpretează evenimentele traumatice din trecut ca fiind actuale. În lumea subconștientului nu există decât timpul prezent. Acest lucru face ca organismul să experimenteze simptome așa cum a făcut ca răspuns la trauma inițială. A se vedea de exemplu răspunsul de luptă sau fugi generat de experimentarea emoției fricii. Un declanșator poate provoca o reacție emoțională înainte să ne dăm seama de ce a devenit brusc supărați. Adesea, declanșatorii au o conexiune senzorială puternică (o imagine, un sunet, un gust sau un miros) sau sunt legați într-un fel de un obicei profund înrădăcinat în subconștient. Uneori, încercarea de a evita o situație declanșătoare poate avea un rezultat rezonabil. Cu toate acestea, dacă evitarea vă împiedică să funcționați, ar trebui să căutați ajutor.
A învăța să faci față factorilor declanșatori pe care nu îi poți anticipa sau evita, necesită o procesare emoțională adecvată aptitudine pe care o poți deprinde în urma unei terapii speciale. Respirația profundă, meditația mindfulness și exercițiile de inteligență emoțională sunt cele mai eficiente și mai sănătoase strategii de coping pentru a reduce impactul declanșatorilor. Este recomandat să învățăm să recunoaștem semnele fizice de reacție la un declanșator, cum ar fi modificări ale respirației, astfel încât să putem folosi strategii pentru a ne calma și a ne schimba starea emoțională. Scopul tău final ar trebui să fie să te detașezi de declanșator, să te recentrezi și să te concentrezi pe strategia ta de coping. Dacă vă simțiți în mod regulat declanșați și incapabili să faceți față situațiilor sau sentimentelor care apar în mintea sau corpul vostru, Sursa de Motivație Zilnică vă poate pune la dispoziție o mulțime de exerciții de inteligență emoțională, care vă vor ajuta să manipulați în favoarea voastră cele 5 butoane ale emoțiilor. Avem creier, așa că, n-ar strica să ne întrebăm din când în când ce facem cu el. Am apăsat un buton? Îndrăzniți să fiți înțelepți ! Răspundeți, nu reacționați ! Vă aștept alături de mine la workshopul nostru ATELIER DE INTELIGENȚĂ ȘI CHIRURGIE EMOȚIONALĂ.