luni, mai 20, 2024
libris.ro
AcasăMISTERELE UNIVERSULUICe ne transmite Universul prin coincidențe și serendipitate?

Ce ne transmite Universul prin coincidențe și serendipitate?

Ți se întâmplă să vezi uneori în mod repetat numere de triplă frecvență – 111, 222, 555 – fie uitându-te la ceas, fie citind o factură, observând un număr de înmatriculare sau în orice altă împrejurare? Dar să treci pe lângă două sau mai multe persoane necunoscute și să le auzi discutând despre soluția unei probleme care te frământă personal? Ești preocupat de un subiect, cauți răspunsuri și tocmai ai descoperit o carte, un film, un articol sau un videoclip care îți oferă răspunsurile pe care le așteptai de multă vreme? Te gândești la ceva anume și apoi constați că se întâmplă ca și cum ai fi la locul potrivit în momentul potrivit? Tot vezi în ultima vreme aceleași simboluri în filme, în reviste, în reclame, transpuse în tatuaje sau desenate pe clădiri? Sau poate că treci printr-un alt șir de experiențe în care coincidențele unor evenimente de acest fel te copleșesc pur și simplu și par a avea o semnificație specială și personală pentru tine, par a-ți transmite un mesaj. Te întrebi cum de s-au aliniat anumite evenimente într-o ordine ritmică atât de perfectă și dacă nu cumva sincronicitatea lor îți sugerează o circumstanță favorabilă chiar în momentul crucial în care ai cea mai mare nevoie?

Chiar așa. Te-ai gândit vreodată că sincronicitatea unor asemenea întâmplări s-ar putea să fie un mesaj deghizat, venit din partea sufletului? Dacă sufletul, via subconștientul nostru, ne vorbește în timpul viselor prin intermediul unui limbaj al simbolurilor, de ce nu ne-ar vorbi și-n stare de veghe prin limbajul coincidențelor ? Haideți să vedem ce sunt evenimentele sincrone și coincidențele, ce diferență este între sincronicitate și coincidență, cum ar trebui să tratăm asemenea evenimente, ce avantaje avem dacă le observăm cu atenție și învățăm să le interpretăm.

Conceptul numit sincronicitate a fost descris pentru prima dată de psihanalistul Carl Gustav Jung în anul 1920. Jung a definit sincronicitatea ca fiind un lanț de evenimente care apar fără relații cauzale, însă par a fi legate între ele într-un mod semnificativ. Cu alte cuvinte, anumite evenimente din viața ta se „sincronizează” sau „se aliniază” într-un mod care nu poate fi explicat de știință sau rațiune.

Există două tipuri de atitudine vizavi de evenimentele care subscriu conceptului de sincronicitate:

atitudinea rațională – cea care le descrie ca fiind simple coincidențe și

atitudinea emoțional-spirituală – cea care le consideră, mesaje venite din partea Universului sau din partea ființelor spirituale, în funcție de credința fiecăruia.

Ce scop ar avea aceste mesaje? Asigurarea din partea Universului sau a lui Dumnezeu că ne privește și suntem pe calea cea bună. Sincronicitatea este considerată a fi o formă de îndrumare din partea Sinelui Superior, un mod de a-ți arăta pe unde să mergi și ce să faci în continuare în viața ta, pe măsură ce faci pași pe calea trezirii spirituale. Părerea majorității oamenilor, indiferent de cultura sau religia acestora, se conturează în jurul ideii că sincronicitatea este mult mai mult decât un lanț de coincidențe. Părerea majorității psihologilor, viceversa: evenimentele sincrone sunt simple coincidețe care nu au legături de cauzalitate. Părerea mea este că, dacă ne-am alinia atitudinea la aceea de a considera evenimentele sincrone simple coincidențe, nu am face altceva decât să ne autolimităm drastic, închizându-ne în mințile noastre și refuzând să primim alte tipuri de mesaje decât cele venite din partea celor 5 simțuri cu care percem lumea materială. Ca să tragem o primă concluzie, diferența dintre coincidență și sincronicitate o reprezintă de fapt atitudinea sau mai bine zis credința fiecăruia.

Privind lucrurile din perspectiva minții, cu o atitudine rațională, ar trebui deja să punem punct subiectului. Evenimentele sincrone sunt simple coincidențe și atât. Sau cel mult să acceptăm ideea că mintea umană în sine are capacitatea de a produce coincidențe și că, dacă am observa cu atenție modul în care funcționează coincidențele, vom descoperi că acest fapt reflectă adesea starea mentală a persoanelor care le experimentează. Obiecția principală din punct de vedere științific este că evenimentele sincrone nu se pot distinge experimental de coincidențele obișnuite. Aproape orice coincidență poate avea o semnificație subiectivă dependentă de diversele interpretări intuitive ale observatorilor dar nu există un sens obiectiv al coincidenței. Totuși, potrivit lui Jung, care folosește conceptul de sincronicitate în argumentarea existenței paranormalului, sensul poate fi riguros și obiectiv ca gândire logică, iar un astfel de sens obiectiv al valorii permite recunoașterea sincronicităților între coincidențe. Jung a rămas toată viața devotat convingerii sale că structura realității include un principiu al conexiunii acauzale care se manifestă cel mai vizibil sub forma unor coincidențe semnificative. Dificilă, defectă, predispusă la denaturări, această teorie a sincronicității rămâne totuși una dintre cele mai sugestive încercări de a aduce paranormalul în limitele inteligibilității. Jung credea că viața nu este o serie de evenimente întâmplătoare, ci, mai degrabă, o expresie a unei ordini mai profunde. Această ordine mai profundă a condus la înțelegerea faptului că o persoană este încorporată într-o integritate universală și că această încorporare este mai mult decât un exercițiu intelectual pentru că are și elementele unei treziri spirituale. Același Jung a fost convins că în viața unei persoane sincronicitatea îndeplinește un rol similar cu cel al viselor: acela de a schimba gândirea conștientă egocentrică a unei persoane direcționând-o către un sine superior. În pofida descoperirilor lui Jung, în psihiatrie, apetitul oamenilor pentru observarea evenimentelor sincrone este un semn timpuriu al schizofreniei. În psihologie și sociologie, tendința de a vedea tipare în date și evenimente aleatorii, fără sens, este numită apofenie.

Să vedem cum stau lucrurile dacă privim sincronizarea evenimentelor din perspectiva sufletului, cu o atitudine emoțional-spirituală. La mai bine de 200 de ani de la apariția științei moderne, în rândul oamenilor cu studii medii și superioare, prevalează ideea că evenimentele sincrone nu au cauze naturale, nu sunt simple coincidențe, ci sunt generate de Dumnezeu și de soartă. De remarcat este faptul că explicația pentru prevalența acestui punct de vedere, atât în timpurile străvechi cât și în zilele noastre, nu este întotdeauna bazată pe superstiție, ci pe experiența personală. Tuturor ni s-a întâmplat să trăim experiența unor astfel de evenimente prea provocatoare, prea profunde, prea emoționante, ca să le considerăm doar simple coincidențe. Sincronicitatea sfidează cauza și efectul și din sincronicitate se naște serendipitatea.

Termenul de serendipitate este atribuit descoperirii accidentale a unor lucruri care nu sunt căutate în mod special. Serendipitatea este observarea unui atribut neașteptat, anormal și esențial care dă ocazia de a dezvolta o nouă teorie sau de a extinde o teorie existentă. Serendipitatea este un beneficiu al sincronicității deoarece este găsirea a ceva, în timp ce cauți altceva. Vorba aceea: cauți una, dai de alta! Să fi fost o simplă coincidență faptul că privind un măr care cade din pom și întrebându-se de ce mărul nu se duce în sus sau lateral, Issac Newton a descoperit gravitația și legea atracției universale?

Cele mai importante descoperiri ale omenirii au fost revelate în vise sau produse în urma unor evenimente sincrone ! Să le asimilăm coincidențelor? Eu personal aleg să cred în semnele oferite de sincronicitate pentru că o astfel de alegere reprezintă o modalitate de raționalizare a inexplicabilului. Și, mai mult, unora dintre noi ne permite să simțim că oamenii pe care îi iubim sunt încă prezenți, chiar și atunci când sunt plecați dintre noi. Nimic nu este întâmplător atunci când sufletul tău se implică. Dacă trecem totul doar prin filtrul minții, totul se rezumă la coincidențe. Sufletul tău este omniscient și este omniprezent. El te informează despre dorințele și deciziile sale prin intermediul viselor și coincidențelor bizare care se repetă obsesiv – evenimentele sincrone. Sufletul este esența care ne alimentează intuiția. Atunci când ești sigur de ceva, vocea sufletului tău răsună din adâncul ființei tale. Ori de câte ori ne apare în cale o coincidență misterioasă, ea nu trebuie ignorată. Dimpotrivă, ar trebui să se bucure de atenție din partea noastră pentru că s-ar putea să conțină indicii prețioase pentru noi, drept pentru care ele necesită o investigare completă pentru a le descoperi semnificația. Sincronicitatea este o experiență mult prea frecventă și mult prea interesantă ca să o trecem cu vederea și s-o dăm repede uitării. Ar însemna să nu ascultăm deloc de vocea noastră interioară, de șoaptele sufletului, de intuiție. Este drept că doar o minte deschisă și pregătită să asculte este capabilă să înțeleagă limbajul sufletului.

Evenimentele sincrone sunt modelate de voința sufletului. Scopul sufletului atunci când ne conduce în mijlocul unor asemenea evenimente este de a ne ajuta să restabilim echilibrul psihicului nostru. Când suntem depășiți de emoțiile noastre dureroase, sufletul nostru intră în acțiune. El crează asemenea evenimente pentru a ne transmite prin limbajul sincronicității că ne este alături și că ne ghidează. Aceste evenimente nu sunt altceva decât făclii în labirintul întunecat al subconștientului, făclii care ne permit să vedem că suferința se va sfârși. Sensul acestor evenimente sincrone vine din interiorul ființei noastre. Poți fi ajutat în interpretarea unor asemenea coincidențe, însă singura persoană care poate să înțeleagă pe deplin mesajul transmis de suflet este persoana căreia îi este destinat mesajul, adică tu !

Iată ce trebuie să faci dacă vrei să te bucuri de potențialul sincronicității, la urma urmei, limbajul universului prin care sufletul ne vorbește în stare de veghe, așa cum ne vorbește în vise prin intermediul simbolurilor.

Înainte de toate, este necesar să ținem cont de faptul că, așa cum nu toate visele trebuie considerate mesaje ale sufletului, tot așa și cu coincidențele; nu trebuie interpretate ca fiind neapărat mesaje deghizate ale universului. Dacă le observi cu atenție, vei știi care sunt mesaje din partea sufletului tău și care nu. Cea mai importantă condiție pentru a înțelege limbajul coincidențelor, este aceea de a deveni stăpânul minții tale, făcând din atenție și vigilență un stil de viață! Apoi, fii deschis și receptiv față de sincronicitate și fii umil ! Uneori nu toate dorințele tale reprezintă ceea ce este mai bine pentru tine. Tu nu conștientizezi asta și faptul că nu se împlinesc, te face să suferi. Sufletului tău îi este totul cu putință, de aceea învață să-l asculți. Fii încrezător că sincronicitatea va apărea în viața ta, iar atunci când va apărea, ai încredere în intuiția ta și urmează căile pe care ea ți le oferă ! Cere ghidare de la sufletul tău în tot ceea ce întreprinzi și înțelepciunea de a-i putea deschifra mesajele prin care îți răspunde. Meditează asupra coincidențelor bizare și vei descoperi cum să interpretezi corect semnele și prezențele care apar în viața ta.Vei ști când ești pe drumul cel bun, când faci cele mai înțelepte alegeri și când trăiești aliniat cu cele mai profunde nevoi și valori ale sufletului tău.

Plasează-ți corpul pe aceeași lungime de undă cu cea a sufletului. Corpul tău este un depozit de înțelepciune și îți va spune adevărul, indiferent de ceea ce mintea ta încearcă să te facă să crezi. Când consideri că tocmai experimentezi o coincidență bizară care pare a transmite un mesaj, întreabă-ți corpul: tu ce zici? El știe să răspundă prin fiori ! Fii atent la acești fiori ! Corpul tău știe răspunsul corect. Dacă vreți o confirmare suplimentară, căutați în subnconștient, locul în care, de altfel, se află toate răspunsurile. Folosiți radiestezia, metoda pendulului. Știți cum funcționează această metodă? Foarte simplu. Luați o foaie de hârtie pe care desenați un cerc perfect, cu ajutorul unui compas sau al unui pahar. Trasați pe verticală un diametru al cercului și marcați centrul cu un punct. Scrieți în semicercul din stânga DA și în cel din dreapta NU. Puneți cotul pe masă și duceți mâna cu degetul mare și cel arătător unite la vârf, cam la 25 de centimetri în fața nasului și 25 de centimetri deasupra mesei. Exersați de mai multe ori această poziție, până când veți aproxima aceste distanțe cât mai aproape de realitate. Pregătiți un pendul, care poate fi un cristal legat de un lănțișor legat la capătul unei sfori cu lungimea de circa 22 de cm. Țineți capătul liber al sforii sau lănțișorului între degetul mare și cel arătător și luați poziția pe care ați exersat-o astfel încât vârful pendulului să fie cam la 2 cm deasupra mesei, respectiv deasupra centrului marcat al cercului. Rostiți de trei ori următoarea incantație: “Invoc înțelepciunea sufletului meu să-mi răspundă la întrebarea”…..și rostiți întrebarea. Subconștientul tău va răspunde prin mișcări subtile, necontrolate conștient de tine, care vor direcționa pendulul spre stânga, unde scrie DA, sau spre dreapta, unde scrie NU. Pentru a transmite sufletului că ai încredere în faptul că-ți va răspunde prin radiestezie precum și că ai respect față de dorințele sale, specialiștii ezoteriști recomandă folosirea unui pendul construit dintr-un cristal purificat și un lănțișor de argint. Radiestezia este folosită și în cromoterapie pentru alegerea culorii potrivite în tratarea unui anumit tip de afecțiune dar și în descoperirea resurselor de apă sau metalelor prețioase îngropate în pământ.

Sincronicitățile sunt evenimente misterioase și uimitoare care ni se întâmplă spontan în viață. Ele ne pot  ghida pașii către potențiale despre care nu știam că există. Pe de altă parte, lumea este mult mai complicată decât recunoaștem noi și doar pentru că ni se întâmplă ceva misterios și uimitor, aparent paranormal, nu înseamnă că trebuie să avem încredere în mod automat în primul gând care ne vine în legătură cu o asemenea experiență. Sincronicitățile sunt experiențe la care trebuie să reflectăm cu atenție, folosind la maxim atât intuiția cât și bunul simț pentru a decide cum să răspundem. Coincidențele semnificative au un mare potențial de a ne îmbogăți viața. Ele ne pot servi drept ghiduri valoroase pentru propriile noastre stări mentale conștiente și inconștiente, deschizându-ne mintea către aspectele ignorate ale propriei noastre psihologii. Sincronicitatea ne poate conecta la o formă de inteligență care depășește limitele propriilor noastre minți.Pentru a profita de oricare dintre aceste beneficii, trebuie să fim atenți să nu abordăm coincidențele bazându-ne pe prejudecăți. Este o atitudine neproductivă să ai în  minte ideea că știi deja ce se află în spatele coincidențelor. Valoarea unei coincidențe va sta întotdeauna în capacitatea sa de a ne arăta ceva nou despre noi înșine și despre lumea din jurul nostru. Fiți înțelepți și permiteți coincidențelor să se exprime!

Puteți alege să priviți evenimentele sincrone din perspectiva minții și să le tratați ca pe simple coincidențe sau aveți opțiunea de a căuta posibilele lor implicații în sfera voastră personală. Sufletul vostru decide dacă vrea să vă transforme viața într-o aventură în care să descoperiți lucruri noi despre voi și despre lumea care vă înconjoară. Voi nu trebuie decât să învățați să-l ascultați pentru că explorând cu atenție coincidențele, veți putea descoperi și alte abilități latente ascunse în interiorul vostru.Vorba aceea: cauți una, dai de alta !

Știați că descoperirea penicilinei se datorează serendipidății, acest minunat beneficiu al sincronicității? Alexander Fleming, plecând în vacanță, a uitat să pună capacul unui recipient care conținea o cultură de stafilococi, uitând în același timp deschise și geamurile laboratorului. Ce coincidență ? La întoarcere a observat un mucegai albastru, sporii unei ciuperci, care distrusereră stafilococii. Așa s-a născut penicilina, antibioticul care a salvat milioane de vieți.

Vă provoc să ne povestiți în comentarii ce credeți voi despre coincidențele care se repetă obsesiv.

 

ARTICOLE ASEMANATOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recente

- Advertisment -vegis.ro
- Advertisment -vitamix.ro
- Advertisment -vitamix.ro