Există multe tipuri de obiective pe care o persoană și le poate stabili, dar cele mai importante pe termen lung, sunt cele care duc la evoluția conștiinței, la creșterea spirituală. Obiectivele spirituale sunt concepute pentru a ne ajuta să ne conectăm la credințele noastre cele mai profunde. Această conexiune este o parte esențială a construirii unei vieți fericite și împlinite. Obiectivele pe care le vom descrie imediat, sunt la fel de valabile atât pentru o persoană care urmează un anumit cod religios, cât și pentru cineva care este doar spiritual, nu și religios. Veți ști în adâncul sufletului dacă aceste obiective vor conduce la trezirea voastră.
1. Stabilește cu claritate care sunt convingerile tale. În ce crezi?
Aceasta este o întrebare uriașă și una la care nu este întotdeauna ușor de răspuns, chiar și pentru cei care practică o anumită credință religioasă. Nu îți poți exersa convingerile dacă nu știi care sunt acestea. Dacă faci parte dintr-o religie organizată, cu siguranță ai acolo învățături care se simt unele mai importante decât altele.
Nu despre asta vorbim aici. Cunoașterea convingerilor tale reale vine din îndreptarea privirii către interiorul tău în timp ce te întrebi: ce simți că te face cu adevărat să te identifici cu sufletul tău? Ce pași poți face mental și practic pentru a-ți trezi și înălța sufletul?
2. Analizează-ți acțiunile.
Odată ce știi în ce crezi, merită să ții evidența cât de bine subscrii acestor convingeri în viața ta de zi cu zi. Exersezi ceea ce predici? Ai făcut lucruri care contravin convingerilor tale? Te-ai simțit în conflict cu convingerile tale? Acestea sunt tipurile de întrebări pe care veți dori să le puneți în timpul unui moment de autoreflecție. Gândește-te la el ca la un moment în care să te oprești din călătoria ta și să privești atât unde ai fost, cât și încotro mergi. Trăiți în modul în care doriți să trăiți? Dacă nu, ce ați putea schimba pentru a vă îndrepta pe o cale mai plăcută din punct de vedere spiritual? Uneori s-ar putea să descoperi că aceste momente de reflecție provoacă fix convingerile de care te simțeai atât de sigur. Nu considera această provocare un eșec, ci doar o clarificare suplimentară a ceea ce sunt adevăratele tale convingeri.
3. Cultivați pacea și manifestați compasiune
O viață adaptată spiritual este o viață plină de o mare pace, atât interioară cât și exterioară. Este liniște în jurul celui care s-a trezit din punct de vedere spiritual, așa cum este liniște și în centrul lui. El a învățat să stea în mijlocul tornadei. Cu cât te apropii mai mult de marginea ei, cu atât mai mult te va prinde în vîrtejul ei. Prin urmare, un obiectiv util este să găsești modalități de a aduce mai multă pace în lucrurile pe care le faci, în relațiile pe care le ai și în gândurile care-ți zboară prin minte. Pacea este opusul conflictului, așa că identificarea surselor de conflict și efortul de a atenua tensiunile sunt instrumente eficiente pentru creșterea spirituală. Ține mereu cont de alegerea pe care o faci în fiecare moment atunci când decizi cum te comporți. Indiferent de ce se întâmplă în jurul tău și de ceea ce fac alți oameni, tu poți alege o cale de pace. Poți alege să înțelegi, să ierți și să privește dincolo de răzbunare. Puteți alege să abordați orice gânduri și emoții tulburătoare pe care le puteți avea. Poți alege să fii pacificatorul oriunde ai merge. A ști când să te îndepărtezi de cineva a cărui durere îl determină să se comporte în moduri care îți sunt dăunătoare, este semn al trezirii spirituale. Dacă tot veni vorba despre durerea altei persoane, o modalitate de a vă conecta mai profund cu sufletul este să căutați modalități de a ușura suferința altora. Mulți oameni au un instinct natural de a vrea să-i ajute pe alții, dar a face acest lucru în mod constant și fără așteptări de a primi ceva în schimb, este cu totul și cu totul diferit. Creșterea spirituală nu este o recompensă pentru slujirea altora, ci este adesea un beneficiu indirect de care ne bucurăm. A trăi o viață plină de compasiune te ajută să te simți mai recunoscător pentru lucrurile pozitive pe care le ai și ajută la slăbirea unui ego, adesea hiperactiv. Când simți și arăți compasiune față de o persoană, te recunoști în acea persoană. Și, făcând acest lucru, devii mai umil și mai puțin consumat de dorințele nesănătoase de a acumula și tezauriza lucruri.
4. Recunoașteți că sunteți parte a marelui întreg.
O viață spirituală sănătoasă implică să privești în egală măsură atât în interiorul ființei tale, cât și în lumea din jurul tău. Pacea și compasiunea sunt esențiale într-o astfel de viață, dar la fel importantă este și conștientizarea că nu trăiești în izolare, în separare de restul Universului. Chiar dacă ești singur în multe privințe, ești complet dependent de oamenii și lucrurile care te înconjoară. Totul se conectează la orice altceva printr-o rețea complexă de fire, dintre care multe rămân nevăzute și subapreciate. Aerul pe care îl respirăm, alimentele pe care le mâncăm, lucrurile de care ne bucurăm – toate sunt produse ale unei lumi la care ești conectat. Chiar telefonul, tableta sau calculatorul pe care ascultați acum este o prelungire a vieții, realizată de ingeniozitatea omenirii și de resursele pe care ne bazăm. Sunteți conectați la acele lucruri – acei oameni într-un mod profund, intim. Ei îți ating viața, iar tu pe a lor.
5. Practică toleranța și prețuiește oamenii.
Deși suntem toți făcuți din aceleași lucruri și conectați la modul cel mai profund, nu există doi oameni care să fie la fel. Și unii sunt foarte diferiți de noi, în multe privințe. Cum se exprimă, ce dorințe au, ce convingeri, ce alegeri fac ș.a.m.d. Aceste diferențe pot deveni surse de conflict dacă permitem asta, dar toleranța poate preveni acest lucru. Toleranța înseamnă a accepta aceste diferențe și a nu le transforma în motive de neîncredere unul în celălalt. Toleranța este un ingredient cheie pentru pace, dar nu ar trebui să conducă la acceptarea relelor tratamente. Tolerează-le diferențele, da, dar nu-i tolera pe cei care doresc să-ți facă rău. Dacă ești un suflet mare, ar trebui să sărbătorești diferențele dintre oameni. Este o mare minune a vieții că putem avea miliarde de oameni unici, toți cu propriile lor daruri de oferit lumii. O mare parte a creșterii noastre spirituale gravitează în jurul interacțiunilor noastre cu familia, prietenii, colegii și cunoscuții, precum și a modului în care prețuim locul lor în viața noastră. Arată-ți aprecierea față de ceilalți oameni, bunătatea și înțelegerea ta, atunci când aceștia acționează împinși de răni sau durere.
6. Învață să taci!
Pe măsură ce pășești pe calea spirituală, vei constata că merită să te detașezi câteva clipe de zgomotul necruțător al lumilor exterioare și interioare și să fii doar în tăcere. Puteți numi aceste clipe rugăciune, meditație, sau solitudine. A te odihni și a permite sufletului să iasă la suprafața ființei tale, reprezintă o oportunitate cum nu se poate mai înălțătoare. Este cu adevărat uimitor ce pot face câteva clipe de tăcere pentru minte, corp și suflet. Învață să taci și vei atinge toate celelalte obiective pe care ți le vei propune vreodată pe calea trezirii tale spirituale.