duminică, septembrie 8, 2024
libris.ro
AcasăMISTERELE CREIERULUICele 8 conștiințe ale noastre

Cele 8 conștiințe ale noastre

Nu mică mi-a fost mirarea să descopăr un vechi document în limba sanscrită a cărui traducere v-o împărtășesc și vouă.

  • „Călugări, vă voi învăța Totul. Ascultați și fiți atenți. Voi vorbi.”
  • „Te ascultăm, Maestre”, au răspuns călugării.
  • Cel Binecuvântat a spus: „Ce este Totul? Pur și simplu ochiul și formele, urechea și sunetele, nasul și aromele, limba și gusturile, corpul și senzațiile tactile, intelectul și ideile. Asta, călugări, se numește Totul.

Cele mai vechi texte budhiste susțin că există opt tipuri de conștiință:

  • Cele 5 conștiințe senzoriale, formate în urma integrării informațiilor venite pe calea celor 5 simțuri (văz, auz, miros, atingere, gust)
  • Conștiința percepției
  • Conștiința de Sine și
  • Conștiința tezaur

Conștiința tezaur primește impresii de la toate celelalte tipuri de conștiință și le reține ca energie potențială, sau „semințe”, pentru manifestările și activitățile lor ulterioare. De aceea mai este numită și conștiința semințelor în învățăturile sanscrite. Au trecut mii de ani de-atunci și iată că atât neuroștiința cât și fizica cuantică se apropie tot mai mult de confirmarea și, implicit decriptarea înțelesurilor ascunse ale învățăturilor antice privind  creierul și conștiința. Astăzi vorbim despre modelul celor 8 circuite ale conștiinței, dezbătut intens de cercetători pentru a pregăti calea dezbaterilor pentru episodul viitor, în care vom vorbi despre așa-zisa GENĂ A LUI DUMNEZEU.

Credința că suntem mașini biochimice controlate de gene este din ce în ce mai lăsată în urmă de credința că suntem creatori puternici ai vieţii noastre şi ai lumii în care trăim.

Nu genele, ci credințele profund înrădăcinate în ființa noastră, conduc sistemele biologice ale organismului nostru. Ne-o explică dr. Bruce Lipton cu multe argumente în cartea sa BIOLOGIA CREDINȚEI. Moleculele de ADN (acid dezoxiribo-nucleic) sunt reprezentări fizice, sau mai degrabă chimice ale amintirilor experiențelor trăite de un organism. Acestea reprezintă memoria de lungă durată a celulelor, memorie care se transmite din generație în generație. Pe de altă parte, moleculele de ARN (acidul ribonucleic) sunt copii instabile ale moleculelor de ADN și reprezintă memoria activă folosită de celule ca și machetă fizică în sintetizarea proteinelor, cele mai importante substanțe chimice din corp. Nu ratați, așadar, episodul viitor în care, cu îndrumare de la Marea Înțelepciune Universală, încercăm să lămurim cum stă treaba cu gena lui Dumnezeu.

Modelul de conștiință cu opt circuite este o ipoteză a lui Timothy Leary, extinsă mai târziu de Robert Anton Wilson și Antero Alli, care sugerează „opt perioade sau circuite și 24 de etape ale evoluției neurologice. Cele opt circuite, opt sisteme sau 8 „creiere”, așa cum sunt botezate de alți cercetători, operează în sistemul nervos uman. Fiecare corespunde propriei amprente și experienței subiective a realității. Fiecare circuit include 3 etape care detaliază punctele de dezvoltare pentru fiecare nivel de conștiință. Patru dintre circuite se referă la viața pe Pământ și la supraviețuirea speciei umane, iar celelalte patru circuite se preocupă de evoluția speciei umane, așa cum este reprezentată de așa-numitele stări alterate de conștiință, iluminare, experiențele mistice, stările psihedelice ale minții și abilitățile psihice. Primele patru circuite sunt necesare pentru supraviețuirea și funcționarea într-o societate umană terestră, susține Timothy Leary, cercetător care propune ipoteza că, celelalte 4 circuite post-terrestre vor fi utile viitorilor oameni care, printr-un script predeterminat, continuă să acționeze după dorința lor de a migra în spațiul cosmic și trăiesc extraterestrial.

Leary, Wilson și Alli au scris despre această idee, încercând să definească modul în care funcționează fiecare circuit, atât în ​​viața oamenilor, cât și în societăți și civilizații. Termenul „circuit” este o metaforă care să ne ajută să înțelegem creierul, comparându-l cu un hardware și cablajul de rigoare. Iată cum explică acești cercetători evoluția speciei umane, dezvoltarea personală a unui individ și evoluția biologică a întregii vieți folosind teoria celor 8 circuite!

Primul circuit – circuitul de supraviețuire. Acest circuit este preocupat de hrănire, siguranță fizică, confort, alăptare, îmbrățișare și este imprimat devreme în copilăria noastră. Amprenta sa va dura în mod normal toată viața, dacă nu este reimprimată de o experiență foarte puternică. În funcție de natura amprentei, organismul va tinde către una dintre cele două atitudini de bază:

  • O amprentă pozitivă care creează o atitudine de bază de încredere.
  • O amprentă negativă care creează o atitudine de bază de suspiciune.

Se crede că acest circuit a apărut în cea mai timpurie evoluție a creierului nevertebratelor, corespunde creierului reptilian și funcționează în esență în același mod la mamifere, reptile, pești, primate și oameni.

Al doilea circuit este circuitul teritorial. Acesta este imprimat în stadiul de copil mic și se preocupă de dominație și supunere, teritorialitate etc. Amprenta pe acest circuit va declanșa una dintre cele două stări:

  • Starea de comportament dominant, agresiv, adică o atitudine socială „alfa”, echivalentă cu poziția de „Sunt OK” în modelul „poziții de viață” al analizei tranzacționale și stăpânirea moralității în modelul lui Friedrich Nietzsche și
  • Starea de comportament supus, cooperant, echivalentă cu poziția „Nu sunt OK” în modelul pozițiilor de viață și cu „moralitatea sclavilor” în viziunea lui Nitesche.

Acest circuit este activat de substanțele depresive precum alcoolul, barbituricele și benzodiazepinele și a apărut mai întâi la animalele vertebrate teritoriale, păstrându-se la toate mamiferele.

Primul și al doilea circuit se imprimă într-un mod binar: încredere/suspiciune și dominație/supunere, rezultând astfel patru moduri posibile de imprimare a primelor două circuite:

  • Încredere în primul circuit și dominant în al doilea circuit. Sunt bine; esti ok. Focul în modelul celor patru elemente.
  • Încredere în primul circuit și supus al doilea circuit. Eu nu sunt OK; tuesti ok. Slăbiciune prietenoasă. Apă în modelul celor patru elemente.
  • Primul circuit suspect și al doilea circuit dominant. Sunt bine; nu esti ok. Forță neprietenoasă. Aer în modelul celor patru elemente. Și
  • primul circuit suspect și al doilea supus. Eu nu sunt OK; tu nu esti ok. Slăbiciune neprietenoasă. Pământul în modelul celor patru elemente.

Al treilea circuit – Circuitul semantic de legare a timpului. Acest circuit este imprimat de sistemele de simboluri umane, este preocupat de limbaj, manipularea mediului, invenție, calcul, predicție, construirea unei „hărți” mentale a universului și dexteritatea fizică. Circuitul semnatic de legare a timpului este activat de stimulente cum ar fi amfetamina, cocaina și cofeina și a apărut prima dată când oamenii au început să se diferențieze de restul primatelor. Conținutul acestui circuit, inclusiv cunoștințele umane, tehnologia, știința și așa mai departe, este păstrat și transmis din generație în generație, crescând în sofisticare cu ajutorul mutațiilor.

Al patrulea circuit – circuitul de domesticire socio-sexuală. Acesta este imprimat de primele experiențe de împerechere și standardele morale tribale locale. Este preocupat de plăcerea sexuală (în loc de reproducere sexuală), definițiile locale ale termenilor „moral” și „imoral”, reproducerea, creșterea tinerilor, de valorile culturale și de funcționarea în cadrul rețelelor sociale. Se crede că acest circuit a apărut odată cu dezvoltarea triburilor.

Al cincilea circuit – circuitul neuro-somatic se ocupă de feedbackuri, de sentimentul de măreție și fericire și de reprogramarea somatică. Este supranumit și circuitul de RĂPIRE, pentru că, atunci când este activat, apare un sentiment non-conceptual de bunăstare, care are un efect benefic asupra corpului. Acest al cincilea circuit este conștiința corpului. Datorită schimbării  de la spațiul vizual liniar la un spațiu senzorial estetic atotcuprinzător, percepțiile sunt judecate nu atât pentru sensul și utilitatea lor, cât pentru calitățile lor estetice. Experiența acestui circuit este însoțită adesea o pornire hedonistă, o distracție plină de extaz și o detașare de mecanismul anterior compulsiv al primelor patru circuite. Acest circuit este activat de experiențele extatice prin efectele fiziologice ale canabisului, Hatha Yoga, tantra și meditația Zen. Se crede că acest circuit a apărut pentru prima dată în clasele superioare, odată cu dezvoltarea civilizațiilor, în jurul anului 2000 î.Cr.

Al șaselea circuit – Circuitul neuro-electric de meta-programare, preocupat de reimprimarea și reprogramarea circuitelor anterioare și de a percepe natura relativă nu absolută a „realităților” percepute de acestea. Al șaselea circuit devine conștient de sine. Unii cercetători consideră că acest circuit permite comunicarea telepatică. Circuitul este activat doze moderate de peyote, ciuperca psilocibină și sau meditație, mai ales atunci când sunt utilizate în cadrul unui grup sau într-un cadru ritual. Al șaselea circuit a apărut cândva în jurul anului 500 î.Cr.

Al șaptelea circuit – Circuitul Neurogenetic sau Morfogenetic. Acest circuit este conexiunea minții individului cu întreaga evoluție și viața ca întreg. Este partea conștiinței ecou al experiențelor generațiilor anterioare care au adus mintea-creier a individului la nivelul actual. Al șaptelea circuit se ocupă de feedback-urile ancestrale, societale și științifice ADN-ARN-creier. Cei care realizează această mutație pot vorbi despre vieți trecute, reîncarnare, nemurire etc. Circuitul neuro-genetic corespunde inconștientului colectiv, în care rezidă arhetipurile, conform lui Carl Gustav Jung. Activarea acestui circuit poate fi echivalată cu conștiința Marelui Zeu Pan în aspectul Vieții ca întreg, sau cu conștiința Gaiei, în care biosfera este considerată ca fiind un singur organism. Acest al 7-lea circuit este activat de doze mai mari de ciuperci peyote sau psilocibină, yoga și meditație și ar fi apărut printre hinduși la începutul primului mileniu, ca mai târziu să reapără printre sectele sufite.

Al optulea circuit – Circuitul Metafiziologic-Neuroatomic sau Circuitul Cuantic non-local. Acesta se referă la conștiința cuantică, conștientizarea non-locală (informații dincolo de conștientizarea spațiu-timp obișnuită, care este limitată de viteza luminii) și iluminare. Printre modalitățile prin care acest circuit poate fi activat se numără: ​​experiențele în apropierea morții, DMT (substanță secretată de glanda pineală și diverse alte  substanțe psihedelice

Acest episod este doar un preambul al materialului în care vom vorbi despre GENA LUI DUMNEZEU, din diferite perspective, inclusiv cea a științei, așa că, îndrăzniți să fiți înțelepți și nu-l ratați !

Îngăduiți-mi să le mulțumesc în final membrilor canalului și tuturor celor care sprijină activitatea de realizare a documentarelor și podcasturilor Sursa de Motivație Zilnică! Nu uitați că vă aștept alături de mine la workshopul MASTERPLANUL DE VIAȚĂ-ACTIVAREA CONȘTIINȚEI SUFLETULUI.

Articolul precedent
Articolul următor
ARTICOLE ASEMANATOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recente

- Advertisment -vegis.ro
- Advertisment -vitamix.ro
- Advertisment -vitamix.ro