miercuri, octombrie 16, 2024
libris.ro
AcasăADEVĂRURI GREU DE SUPORTATCHIAR CREZI CĂ ȘTII CE ÎNSEAMNĂ SĂ FII BUN(Ă)?

CHIAR CREZI CĂ ȘTII CE ÎNSEAMNĂ SĂ FII BUN(Ă)?

Cu toții suntem permanent preocupați de grijile noastre. Mergem pe stradă și ne gândim la problemele pe care le avem de rezolvat în viața noastră. Petrecem timp prețios fără să ne dăm seama cât timp oferim grijilor și cât de puțin timp oferim lucrurilor minunate din jurul nostru. Oricât ar fi de mari sau de mici, responsabilitățile pe care le avem ne acaparează destul de des viața, ne fură atenția și ne ocupă prea mult din spațiul mental în unele momente. Care ar fi soluția pentru a depăși aceste momente? Micile acte de bunătate și blândețe!

A fi amabil cu tine sau a face un gest frumos și sincer de bunătate destinat altcuiva nu ne costă nimic și ne poate oferi foarte mult. Gândește-te de câte ori un gest frumos din partea unui om drag sau chiar din partea unui străin ți-a schimbat complet starea într-un moment greu. Gesturile acestea neașteptate aduc ceva special cu ele. Au puterea de a ne scoate din rutina noastră zilnică și a ne face să ne simțim văzuți, apreciați și iubiți. Nu trebuie să muți munții din loc sau să donezi sume mari de bani pentru a face aceste gesturi. Un zâmbet, un mic cadou sau un compliment sunt uneori mai mult decât suficiente pentru a schimba complet starea cuiva sau pe a ta și pentru a oferi o nouă culoare vieții. Sunt toate modalități de a contribui la binele general.

Iată câteva idei prin care îți poți aduce contribuția la o lumea mai frumoasă și mai luminoasă. Posibilitățile sunt infinite iar momentele în care poți contribui apar la tot pasul.

Nu poți răsplăti bunătatea. Poți doar, la rându-ți, să fii bun cândva, undeva, pe parcursul vieții. – Anne Morrow Lindbergh

Bunătate față de  străini

  1. Oferă unui străin un compliment. Cel mai indicat ar fi ca acest compliment să nu fie legat de ceva ce ține de aspectul său fizic. Poți complimenta pe cineva pentru răbdarea pe care o are sau pentru râsul său.
  2. Încearcă să le dai circumstanțe atenuante străinilor care te-au supărat. Atunci când cineva îți taie calea în trafic poți să te gândești că poate se grăbește acasă pentru că s-a întâmplat ceva grav sau atunci când un casier îți vorbește urât, acesta o poate face din cauza faptului că este obosit sau că se luptă cu o afecțiune fizică. În realitate toate aceste opțiuni sunt posibile pentru că toți trecem prin momente grele. Să înțelegi că ceilalți sunt tot oameni este tot un act de bunătate atât pentru tine, pentru a nu deveni frustrat, cât și pentru ceilalți.
  3. Ajută pe cineva care are nevoie de sprijin. De exemplu, poți ghida pe cineva care are nevoie de un loc de parcare, te poți oferi să faci o poză unui grup de oameni aflați în vacanță sau poți face o față amuzantă pentru a face să râdă un bebeluș care plânge în supermarket.
  4. Oferă ceva unui om al străzii pentru a-i ușura viața. Îi poți oferi o geacă pe care nu o mai folosești sau orice obiect de îmbrăcăminte pentru a putea face față iernii sau o caserolă cu mâncare pentru ziua respectivă. Oricât ne-ar fi de greu să acceptăm, oamenii fără adăpost sunt tot oameni, au aceleași nevoi ca și noi și uneori nu ne costă nimic să le ușurăm existența chiar și pentru puțin timp.
  5. Fii răbdător și înțelegător cu cineva care te servește (de exemplu, un chelner sau un casier) și spune-le să nu se grăbească. Îi poți complimenta pentru felul în care își fac meseria și le poți mulțumi pentru serviciile lor.
  6. Poți începe un apel cu cineva care se ocupă de relațiile cu clienții spunând ,,Îmi închipui că nu este un job ușor așa că, mai întâi de toate, aș vrea să-mi mulțumesc pentru ce faci și pentru că mă ajuți cu această problemă.”

Bunătate față de cei dragi

  1. Gândește-te la cineva care trece printr-o perioadă grea și oferă-te să faci ceva specific pentru a-i sprijini. Nu trebuie să fie ceva mare, simpla ta deschidere de a fi acolo pentru ei este uneori suficient pentru a se simți văzuți și pentru a simți că au un ajutor.
  2. Practică ascultarea activă cu cineva care îți vorbește. Lasă telefonul deoparte și încearcă să înțelegi cât mai bine cealaltă persoană. Asigură-te că cei care își deschid sufletul în fața ta se simt văzuți și ascultați. Ei te onorează cu încrederea lor așa ca tu le poți onora experiența fiind acolo pentru ei.
  3. Întreabă pe cineva drag despre limbajul propriu al iubirii. Se poate simți iubit atunci când primește daruri, când i se oferă un serviciu, când aude cuvinte frumoase, prin atingeri sau prin timp de calitate petrecut împreună. Astfel vei face persoana dragă să se simtă iubită și apreciată.
  4. Oprește-te înainte să răbufnești atunci când ești supărat. Procesează puțin emoția pe care o simți, respiră de câteva ori și alege cum vrei să răspunzi. Este un act de bunătate să încercăm să nu rănim alți oameni atunci când ne simțim răniți.

Bunătate față de tine însuți

  1. Uită-te în oglindă și complimentează-te, apreciază cât de mult ai evoluat și exprimă-ți iubirea pentru tine. Ne petrecem mult timp din viață ascultând vocea critică din capul nostru. Este necesar să ne luăm câteva momente pentru a echilibra balanța prin a fi iubitori cu noi înșine.
  2. Fă o listă cu lucruri pe care le apreciezi la tine. Dacă asta ți se pare greu de făcut, poți face o listă cu lucruri pentru care crezi că alții te apreciază.
  3. Rezervă-ți timp pentru a te bucura de ceva ce de obicei faci în grabă sau îl faci în timp ce desfășori alte activități ,,mai importante”. Savurează o gustare, bea cafeaua într-un loc liniștit sau fă un duș lung și relaxant.
  4. Fă-ți timp pentru pasiunea ta, în loc s-o pui pe ultimul loc de pe lista ta de lucruri de făcut și să nu mai dedici niciodată timp pentru acea activitate care-ți aduce atât de multă bucurie.
  5. Validează-ți sentimentele în loc să te judeci sau să te simți rușinat pentru că simți furie, pentru că te simți epuizat, supărat sau dezovolți orice sentiment ce nu pare a fi „pozitiv”.
  6. Întreabă-te o dată la două ore: ,,Ce am nevoie acum?” apoi fă acel lucru. Poate fi vorba despre orice, de exemplu nevoia de a-ți mișca puțin corpul, de a respira adânc și conștient sau poate vrei să scrii puțin despre cum te simți. Oricare ar fi nevoia ta este important să o onorezi. Este un act de iubire față de sine.

Gânduri de final

Există infinite căi prin care puteți face diferența în existența voastră sau a celorlalți. Fiecare gând sau gest contează. De ce să nu privim acest lucru ca pe o oportunitate de a spori iubirea și de a radia cât mai multă bunătate în jur?

 

ARTICOLE ASEMANATOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recente

- Advertisment -vegis.ro
- Advertisment -vitamix.ro
- Advertisment -vitamix.ro