marți, septembrie 17, 2024
libris.ro
Acasă5 MINUTE DE CARTE PURĂCITIM | DAR CUM SĂ FACEM SĂ NE INTRE-N CAP ?

CITIM | DAR CUM SĂ FACEM SĂ NE INTRE-N CAP ?

Lectura este o invitație către schimbare, către flexibilitate și către explorarea propriului sine. Înveți despre tine din experiențe și sentimente unice pe care le poți avea în raport cu ceea ce citești. În plus, este una dintre cele mai intime conexiuni pe care o poți avea cu gândurile altei ființe umane, pentru că toată atenția ta este prezentă pentru a înțelege mesajul pe care cel ce-a scris acele rânduri a vrut să-l transmită. Lectura este o conversație în care nu ai drept de replică, deci ai datoria să fii prezent pentru a înțelege ideile care ți se prezintă.

“Cărțile sunt cei mai discreți și mai statornici prieteni; sunt cei mai accesibili și mai înțelepți sfătuitori și cei mai răbdători profesori.” – Charles William Eliot

Iată câteva dintre principalele beneficii ale lecturii:

  • Cel mai evident și cel mai frecvent amintit beneficiu pe care îl aduce cititul este îmbogățirea cunoștințelor. Există cărți accesibile pentru publicul larg care abordează orice subiect pe înțelesul oricui, de la beletristică la cărți despre difeste științe, dezvoltare personală, dezvoltare financiară, arte, istorie și multe altele. Când găsești cel mai potrivit subiect pentru tine și nevoile tale, obiceiul de a citi va veni in mod natural în sprijinul tău și al dezvoltării tale.
  • Un vocabular mai bogat este un alt beneficiu care vine odată cu lectura constantă și diversificată. Mai multe cuvinte nu sunt un plus numai pentru a face o impresie bună. O gamă mai largă de termeni pe care îi cunoști îți dau ocazia să te exprimi cât mai aproape de adevăr, să fii cât mai autentic și să cunoști părți din tine care poate nu ți se relevă decât atunci când le-ai aflat denumirea.
  • Creierul este activ și este antrenat în timp ce citim deoarece acesta se concentrează pe decodificarea cuvintelor scrise, pe înțelegerea acestora iar imaginația este activă și lucrează pentru a ne crea imaginea celor citite. Datorită acestui exercițiu continuu pe care îl face creierul nostru, memoria noastră va fi îmbunătățită iar creierul va face mai multe conexiuni, având o activitate sporită chiar și în momentele în care desfășurăm alte activități decât cititul.
  • Cititul reduce stresul în mod semnificativ. Din acest motiv, dacă scuza pe care o folosești pentru a nu citi este că nu ai timp din cauza unei vieți aglomerate și stresante, poate ai vrea să-ți reconsideri prioritățile.
  • Lectura crește nivelul inteligenței emoționale. Aceasta te poate face să fii mai atent și mai prezent în lumea ta interioară, te face să fii mai sensibil la semnalele tale emoționale și te ajută să înțelegi mai bine emoțiile, stările și comportamentele celor din jurul tău.

Am văzut care sunt beneficiile cititului, acum putem trece la modalități practice prin care putem profita de oportunitatea de dezvoltare pe care ne-o oferă lectura. Mai jos sunt prezentate câteva sfaturi pentru a face din această activitate un obicei și o plăcere.

  1. Prioritizează cititul. Oamenii nu au timp pentru citit pentru că nu se află în topul listei din mintea lor atunci când găsesc puțin timp liber. Deobicei, în momentele în care nu avem ce face sau în momentele de tranziție dintre anumite sarcini zilnice, avem tendința de a da scroll pe rețelele de socializare sau de a rămâne captivați în fața televizorului la vreun post de televiziune care nu ne interesează în mod real. Acești „timpi morți” din timpul zilei pot fi perfecți pentru a citi 2-3 pagini și pentru a oferi continuitate acestui obicei.
  2. Privește cititul ca pe o relaxare. Fără să ne dăm seama, fixând obiective nerealiste în ceea ce privește cititul, transformăm această activitate într-o altă sarcină neplăcută. Cititul este un obicei iar obiceiurile se formează în timp. Le dezvoltăm și rămân cu noi dacă acestea ne fac să ne simțim bine, ne aduc un soi de satisfacție. Concentrează-te pe a face din citit un moment de relaxare. Până la urmă, ce rost mai are să citești dacă acest lucru reprezintă o obligație neplăcută?
  3. Nu trebuie să citești mult timp pe zi, sau un număr mare pagini. Secretul este să citești constant. Indiferent dacă alegi să citești 5 sau 50 de pagini pe zi, important este să citești în fiecare zi și să nu te descurajezi dacă nu ai citit minimul pe pagini pe care ți l-ai propus. După cum am menționat mai sus, cititul este un obicei iar constanța cu care desfășurăm anumite activități le fac să vină natural cu timpul.
  4. Alege cărți care au un volum mai mic. Dacă ești la început cu cititul, poate fi descurajant să alegi cărți voluminoase din prima. Poți începe cu cărți mai scurte, care să te încurajeze să continui să citești și să le termini iar mai apoi să treci la volume mai stufoase.
  5. Nu te agăța de ideea de a termina neapărat o carte. Poate că ai ales o carte care nu ți se potrivește într-o anumită etapă din viață sau poate că nu este pe gustul tău deloc. Dacă te forțezi să citești o carte care nu îți stârnește interesul în scurt timp vei avea o aversiune pentru citit în general. Nu are niciun rost să termini cărți care nu îți plac. Cel mai probabil nu-ți vei aduce aminte nimic despre acestea și, prin urmare, nu are niciun rost să te chinui cu ele. Așa cum nu ne place un film și alegem să schimbăm canalul, la fel putem proceda și cu cărțile.
  6. Alege un loc special pentru citit. Dacă folosim masa de la bucătărie pentru a mânca, atunci când ne așezăm la ea, gândul ni se va duce la mâncare. Așa se poate întâmpla și cu cititul. Alege un loc din casă pe care să îl dedici special cititului, un loc în care de regulă nu faci alte activități și pe care îl poți asocia doar cu acest nou obicei.
  7. Începe să citești cu ceea ce îți place. Acest sfat se leagă cu ceea ce am menționat mai sus însă vreau să subliniez importanța alegerii cărților potrivite, mai ales la început. Alege să citești ceva ce te prinde. Nu citi din prima autori clasici sau scrieri greoaie. Indiferent dacă alegi să citești cărți de self-help, beletristică sau chiar poezii sau piese de teatru, alege ceva care să te prindă și care să-ți stârnească interesul. La finalul zilei, este mai important dacă ceea ce citești te impresionează pe tine decât să citești ceva ce ar impresiona sau ceva ce a impresionat deja pe alții. Fiecare carte are momentul ei potrivit de a fi citită iar pe unele poate că nici nu trebuie să le citești. Nu te crampona de cărți care nu te interesează. Explorează și găsește ce îți place ție.

Chiar dacă poate părea dificil să îți formezi obiceiul de a citi zilnic, este doar o iluzie creată din obișnuința de a ne distrage atenția cu alte activități. Beneficiile și șansele pe care ți le oferă lectura constantă te vor cuceri și vor rămâne alături de tine dacă accepți invitația ei. Pur și simplu te dezbraci de gândurile tale și intri în universul format din ideile altei ființe.

Bibliografie:

Batini, F., Luperini, V., Cei, E., Izzo, D., & Toti, G. (2021). The association between reading and emotional development: A systematic review. Journal of Education and Training Studies, 9(1), 12-50.

Cain, K., & Oakhill, J. (2011). Matthew effects in young readers: Reading comprehension and reading experience aid vocabulary development. Journal of learning disabilities, 44(5), 431-443.

Daley, S. G., Willett, J. B., & Fischer, K. W. (2014). Emotional responses during reading: Physiological responses predict real-time reading comprehension. Journal of Educational Psychology, 106(1), 132.

Duff, D., Tomblin, J. B., & Catts, H. (2015). The influence of reading on vocabulary growth: A case for a Matthew effect. Journal of Speech, Language, and Hearing Research, 58(3), 853-864.

Houston, S. M., Lebel, C., Katzir, T., Manis, F. R., Kan, E., Rodriguez, G. R., & Sowell, E. R. (2014). Reading skill and structural brain development. Neuroreport, 25(5), 347.

Kidd, D. C., & Castano, E. (2013). Reading literary fiction improves theory of mind. Science, 342(6156), 377-380.

Levine, S. L., Cherrier, S., Holding, A. C., & Koestner, R. (2022). For the love of reading: Recreational reading reduces psychological distress in college students and autonomous motivation is the key. Journal of American College Health, 70(1), 158-164.

 

ARTICOLE ASEMANATOARE

2 COMENTARII

  1. Zâmbesc acestui subtil îndemn la (re)descoperirea plăcerii de a citi, de a te afla în compania cărții, transmis nouă într-un început de februarie, plasat temporal (aproximativ) echidistant față de Solstițiul de iarnă și Echinocțiul de primăvară. Și îl putem înțelege ca pe reîntoarcerea luminii și trezirea naturii.
    Mulțumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recente

- Advertisment -vegis.ro
- Advertisment -vitamix.ro
- Advertisment -vitamix.ro