luni, mai 20, 2024
libris.ro

          CE ESTE ȘI CE SCOP ARE DEZVOLTAREA PERSONALĂ?

          Dezvoltarea personală se referă la studiul și practica de a-ți îmbunătăți propria viață, cariera, educația, relațiile, sănătatea, productivitatea și spiritualitatea, prin efortul tău propriu.
Rolul domeniului dezvoltării personale este de a ne ajuta să depășim obstacole pe care, în mod mai mult sau mai puțin conștient, le-am așezat în calea propriei dezvoltări.
Dezvoltarea personală a fiecărui individ depinde în mare măsură de conştientizarea şi identificarea acelor nevoi care vor conduce spre atingerea scopului.
Atingerea scopului şi a obiectivelor depinde în mare măsură de resursele de care dispunem (timp, bani, cunoştinţe, abilităţi, convingeri și credințe etc) şi mai ales de motivaţia necesară.
SELF HELP are ca scop final îmbunătățirea calității vieții sub toate aspectele trinității minte-corp-suflet, pentru realizarea aspirațiilor și viselor personale. Este important de reținut faptul că acest concept al dezvoltării personale nu este limitat numai la nivel individual, aici fiind incluse și activitățile pentru dezvoltarea celorlalți: ghizi, consilieri, manageri, antrenori sau mentori.
Scopul programelor de dezvoltare personală este de creștere a calității vieții, prin optimizarea diferitelor laturi personale. Scopul final al dezvoltării personale îl reprezintă obținerea succesului; de aceea dezvoltarea personală a devenit oarecum sinonimă cu știința succesului.

CÂT DUREAZĂ DEZVOLTAREA PERSONALĂ?

          Dezvoltarea personală este un proces care durează pe tot parcursul vieții. Este o modalitate prin care oamenii îşi evaluează abilitățile și calitățile, îşi stabilesc şi revizuiesc obiectivele în viață și îşi utilizează la maxim potenţialul.

CE ESTE ȘI CE SCOP ARE CONSILIEREA PE TEME DE DEZVOLTARE PERSONALĂ?

          Consilierea pe probleme de dezvoltare personală este un proces de acordare a asistenţei și suportului unor persoane sănătoase din punct de vedere psihic, care se află într-o situaţie de criză sau într-un moment de schimbare ce necesită o adaptare la condiţii de viaţă cu care nu sunt familiarizate.
Consilierea, în general, se face pentru formarea de abilități și atitudini care să permită o funcționare personală și socială flexibilă și eficientă, cu scopul atingerii stării de bine.
În cadrul procesului de consiliere clientul are prilejul de a conștientiza și explora diferite aspecte ale vieţii sale, emoţiile asociate acestora, comportamentele şi situaţiile problematice, de a evalua alternative şi de a decide care este modalitatea optimă de soluţionare a problemelor cu care se confruntă .
În mod frecvent lipsa informaţiilor despre sine, despre mediu şi despre modul în care oamenii interacţionează cu mediul, reprezintă o cauză a problemelor cu care ne confruntăm. De aceea consilierul oferă informaţii şi explorează alternative împreună cu clientul.
Consilierea este o activitate de acordare de asistentă care are scopul de a ajuta oamenii să se ajute singuri. Puterea este în fiecare om în parte ! Nu trebuie decât să înveți s-o redescoperi și s-o folosești în a-ți atinge obiectivele.
Dezvoltarea personală este un proces permanent, prin care ne schimbăm în mai bine pe noi înşine. Depunem efort pentru a dobândi autocunoaştere, abilităţi şi comportamente noi, pentru că viaţa noastră personală şi profesională să fie mai împlinită.
Bineînţeles că fiecare dintre noi ar trebui să ştie cel mai bine ce îşi doreşte de la viaţă şi ce are nevoie pentru a-şi atinge obiectivele.
Dezvoltarea personală este o cale de a ne evalua și dezvolta abilităţile, luând în considerare scopul nostru în viaţă şi obiectivele pe care le-am stabilit, în vederea realizării şi valorificării întregului nostru potenţial.

TARGETURILE VIZATE DE CONSILIEREA PE PROBLEME DE DEZVOLTARE PERSONALĂ

➢ îmbunătățirea cunoașterii de sine;
➢ identificarea și consolidarea valorilor personale și a convingerilor positive
➢ eliminarea convingerilor limitative;
➢ stabilirea obiectivelor în viață;
➢ eliminarea obiceiurilor nesănătoase;
➢ managementul timpului;
➢ motivarea;

OBIECTIVELE GENERALE ALE CONSILIERII ÎN MATERIE DE DEZVOLTARE PERSONALĂ

✓ Controlul rațional al trăirilor și acțiunilor;
✓ Atitudinea față de sine, acceptarea criticitilor, respingerilor;
✓ Dezvoltarea potențialului;
✓ Înțelegerea problemelor;
✓ Găsirea soluțiilor și luarea deciziilor:
✓ Dezvoltarea abilităților sociale;
✓ Dezvoltarea abilităților de comunicare;
✓ Dezvoltarea abilităților de inteligență emoțională;
✓ Stabirea obiectivelor pe termen scurt și pe termen lung.

BENEFICIILE UNEI DEZVOLTĂRI PERSONALE REALE ȘI REUȘITE

➢ creșterea nivelului de autocunoaștere;
➢ definirea valorilor, a priorităților și a stilului de viață;
➢ construirea, înnoirea și cristalizarea identității de sine;
➢ dezvoltarea potențialului propriu, a competențelor, abilităților și talentelor proprii;
➢ optimizarea integrării sociale și profesionale;
➢ dobândirea unei viziuni extinse asupra vieții, îmbunătățirea calității vieții
➢ realizarea visurilor, împlinirea aspirațiilor și așteptărilor personale;
➢ promovarea sănătății și stării de bine:
➢ funcționarea optimă din punct de vedere somatic, fiziologic, mental, emoțional, relațional, social și spiritual
➢ relaționare interpersonală armonioasă
➢ controlul stresului
➢ atitudini creative
➢ capacitate de decizie responsabilă
➢ prevenția dispozitiei afective negative
➢ reducerea până la eliminarea neîncrederii în sine, stimei de sine și a comportamentelor de risc
➢ rezolvarea conflictelor interpersonale
➢ gestionarea eficientă a situațiilor de criză

SCHIMBĂRILE CARE SE PRODUC ÎN URMA CONSILIERII POT AVEA URMĂTOARELE REZULTATE?

➢ cel consiliat se acceptă pe sine și sentimentele sale;
➢ începi să te privești din perspective pozitive;
➢ devii mai sigur pe sine și mai înclinat spre autonomie;
➢ te transformi în persoana care vrei să fii
➢ înveți să adopți obiective realiste;
➢ abordezi obiective care până atunci îți păreau inaccesibile;
➢ îți schimbi comportamentele și convingerile limitative care te-au împiedicat să-ți atingi obiectivele;
➢ înveți să-ți creezi convingeri care te sprijină în a avea și a menține o relație sănătoasă și iubitoare cu tine însuți și cu ceilalți.
➢ Înveți cum să-ți creezi propriile credințe și obiective pentru a depăși toate provocările din viața ta .
➢ Înveți să te eliberezi de posibila rezistență față de a trăi o viață împlinită și cu un potențial afirmat.
➢ Înveți cum să transformi vechile atitudini din jurul banilor și cum să permiți prosperitatea și abundența.
➢ Înveți cum să scapi de amintirile dureroase sau de situațiile actuale tensionate.
➢ Înveți cum utilizezi noile abilități dobândite pentru a îmbrățișa noi oportunități în toate domeniile vieții tale.
➢ Înveți cum să-ți creezi relații împlinitoare

CE ESTE CONSILIERUL DE DEZVOLTARE PERSONALĂ?

          Consilierul pentru dezvoltare personală este o persoană acreditată în acestă profesie (standard ocupational COR 242324, a cărui intervenție specializată constă în ghidarea, susținerea și încurajarea interlocutorilor, prin intermediul unor tehnici și instrumente specifice, în vederea analizării și relevării propriilor capacităti și resurse, a conștientizării punctelor critice din existenta beneficiariloor și a posibilităților de depășire a situațiilor problemă într-o manieră particularizată.
Specialistul în consiliere pentru dezvoltare personală este o persoană neutră, imparţială, care îi susţine pe clienţi în investigarea situaţiilor problemă şi facilitează explorarea soluţiilor potenţiale pentru reglarea eventualelor disfuncţionalităţi induse în plan personal şi în relaţiile socio-profesionale de către o serie de factori perturbatori extrem de variaţi printre care se înscriu: volumul şi complexitatea activităţilor desfăşurate în mod curent, multiplele responsabilităţi asumate în familie şi societate, imprevizibilitatea contextelor de lucru, dinamica schimbărilor şi nevoia continuă de adaptare în situaţii noi, presiunea informaţională etc.
Statutul profesional de CONSILIER DE DEZVOLTARE PERSONALĂ se dobândește doar de către absolvenții de studii superioare și este certificat de către instituțiile abilitate ale statului prin diplome recunoscute la nivel european.
Dacă dorești consiliere pe teme de dezvoltare personală, poți solicita oricând o întrevedere cu unul dintre colaboratorii noștri, specialiști pe această temă.

CE ESTE MASTERPLANUL DE DEZVOLTARE PERSONALĂ CE STRUCTURĂ ARE ȘI CE BENEFICII OFERĂ?

          MPDP (masterplanul de dezvoltare personală), numit și PDI (plan de dezvoltare individuală), include de obicei o declaraţie de viziune, puncte tari sau competenţele individului, precum şi etapele sau paşii care indică modul în care planul urmează să fie realizat, termene precise, bugete de timp și bani și acțiuni concrete.
Întocmirea MASTERPLANULUI DE DEZVOLTARE PERSONALĂ are trei rezultate:

     1. Primul este îmbunătăţirea auto-conştientizării a punctelor personale tari, a punctelor slabe şi a direcţiilor necesare pentru schimbare.
     2. Al doilea rezultat este creşterea responsabilizării individuale vizavi de propriul proces de învăţare prin menţinerea unui jurnal al experienţelor de învăţare şi al realizărilor, al reflecţiilor personale şi planurilor de auto-dezvoltare, care furnizează o resursă unică pentru fiecare individ.
     3. Al treilea rezultat.MPDP te ajută să-ți atingi obiectivele propuse, atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu și lung.

CE CUPRINDE MASTERPLANUL DE DEZVOLTARE PERSONALĂ ȘI CE ALTE BENEFICII OFERĂ ?

➢ obiectivele personale;
➢ acțiunile de făcut pentru atingerea acestor obiective;
➢ identifică, analizează şi facilitează înţelegerea propriilor tale puncte tari şi puncte slabe;
➢ te ajută să iei parte activ în planificarea şi dezvoltarea abilităţilor personale;
➢ îți îmbunătățește eficiența în tot ceea ce întreprinzi
➢ ajută la integrarea obiectivelor personale cu cele organizaţionale şi, implicit, la îmbunătăţirea capacităţii de a te alinia şi a-ți eficientiza experienţa.
➢ te ajută să stabilești încotro dorești să te îndrepți şi de ce ai nevoie pentru a ajunge acolo unde dorești
➢ te ajută să eficientizezi monitorizarea şi progresul propriului proces de învăţare;
➢ îți oferă oportunitatea de a discuta posibilitățile de dezvoltare într-un cadru profesional pentru a putea primi suport şi feedback;
➢ îți redă încrederea în ideea că orice este posibil şi că obiectivele nu sunt de neatins, dacă sunt realiste și abordate inteligent, pas cu pas;
➢ determină exact punctele de învăţare şi identifică oprtunităţile pentru acestea;
➢ îți oferă o abordare practică și pragmatică pentru integrarea oportunităţilor cu care te întâlnești.

CÂT COSTĂ ȘI CUM PROGRAMEZ O ȘEDINȚĂ DE DEZVOLTARE PERSONALĂ?

          O ședință durează circa 60 de minute. În ceea ce privește prețul unei ședințe, s-ar putea să te mire asta, însă tu ești cel care evaluează ședința și o poți face în intervalul cuprins între 50 și 150 EURO pentru o ședință, în funcție de complexitatea problemelor care dorești a fi rezolvate.

Îndrăznește si fii înțelept/înțeleaptă și solicită chiar acum o programare pentru o ședință de consiliere, accesând FORMULARUL DE CONTACT !