duminică, septembrie 8, 2024
libris.ro
AcasăTERAPII COMPLEMENTARECromoterapia - Arta vindecării prin puterea și vibrația culorilor (1)

Cromoterapia – Arta vindecării prin puterea și vibrația culorilor (1)

Sunt convins că cei care au urmărit primul episod al serialului nostru AVEM CREIER, CE FACEM CU EL, se vor bucura cel mai tare de acest prim episod al serialului CROMOTERAPIA – ARTA VINDECĂRII PRIN PUTEREA CULORILOR. Cunoștințele pe care le-ați dobândit urmărind serialul despre creier și misterele sale, vă vor fi de mare folos atât în învățarea și aplicarea tehnicilor de vindecare energetică cu ajutorul puterii minții și forței energiei vitale, cât și a celor pe care ni le oferă CROMOTERAPIA.

Îți place o culoare dar nu știi de ce. Îți place și cu asta basta. Din păcate, aceasta este atitudinea celor mai mulți dintre noi. Îți place, dar nici prin cap nu-ți trece atunci când preferi o culoare că ea transmite mesaje subtile decodificabile despre personalitatea ta sau despre sănătatea ta fizică, psihică, emoțională și energetică în ansamblu. Mai mult, culorile nu transmit doar mesaje ale căror coduri sunt înțelese de cei care cunosc limbajul culorilor. Ele pot fi utilizate ca și excelente instrumente de vindecare a bolilor de orice fel. Vindecarea cu ajutorul culorilor se numește  CROMOTERAPIE și despre tehnicile de vindecare prin cromoterapie vom vorbi în serialul nostru. Dar să stabilim mai întâi ce sunt culorile de unde vin și cum le percepem. Culoarea este proprietatea unui obiect de a produce ochiului diferite senzații, ca rezultat al modului în care acel obiect reflectă sau emite lumina. O culoare poate exista dacă sunt întrunite următoarele trei condiții:

– există un observator

– există un obiect

– există lumină

Atunci când lumina albă – cea care conține toate culorile vizibile ale spectrului ROGVAIV – lovește un obiect, obiectul blochează selectiv anumite culori și le reflectă pe altele. Doar culorile reflectate contribuie la formarea percepției observatorului. Asta înseamnă că acea culoare pe care o percepem atunci când privim un obiect, este culoarea pe care o reflectă obiectul după ce le-a absorbit pe celelalte ale spectrului. Atunci când este întuneric, adică lumina este absentă, nu putem distinge niciun fel de culoare. De unde vin culorile și cum le vedem reprezintă doar o mică parte a poveștii lor. Să reținem pentru început că, în lumea reală, tot ceea ce ne înconjoară preia lumina albă, o filtrează și păstrează doar culorile pe care noi le recunoaștem. Nu toți oamenii însă percep culorile în mod identic. Întrebați pe oricine a fost diagnosticat cu daltonism cât de greu este să funcționeze într-o lume în care culoarea joacă un rol atât de important. Culorile ne influențează viața în fiecare zi prin mesajele non-verbale pe care ni le transmit. În natură culoarea este vitală pentru producerea vieții. Spectrul de culori este combinația de culoare care încurajează și ne susține creșterea. Culorile au diverse roluri în viața noastră:

  • adaugă o dimensiune „vie” lumii din jurul nostru
  • ne pot modifica starea de spirit
  • ne permit să „personalizăm” spațiul nostru de confort, și
  • cresc valoarea mediului înconjurător

Deși psihologia culorii este un domeniu relativ nou al cercetărilor științifice, civilizațiile străvechi credeau în influența culorilor asupra oamenilor și practicau o mulțime de tehnici de vindecare cu ajutorul acestora. Oamenii moderni de știință au descoperit și confirmat că au loc anumite schimbări fiziologice atunci când suntem expuși influenței culorilor. Practicanții psihologiei culorilor știu și ei că există o reacție specifică a ființei umane la fiecare tip de culoare la care este expusă. Dar să vedem ce și de câte feluri este mai exact vindecarea cu ajutorul culorilor – CROMOTERAPIA – pentru că planează mare confuzie asupra acestui termen. Cromoterapia este o metodă de tratament care folosește spectrul vizibil de culori al radiației electromagnetice pentru a vindeca bolile. Este un concept vechi de peste 4000 de ani, folosit cu succes de-a lungul vremurilor pentru a vindeca diferite boli. Termenul de “cromoterapie” este folosit la modul interschimbabil pentru mai multe metode distincte de terapie cu culori, ceea ce a generat foarte multă confuzie asupra domeniului. Să lămurim cum stau lucrurile ! Cromoterapia ar putea fi împărțită în două mari ramuri în funcție de metoda de aplicare :

– Cromoterapia care implică manipularea și controlarea sistemului natural de vindecare al organismului și

– Cromoterapia care presupune coparticiparea la procesul de vindecare alături de puterea minții și forța imaginației.

Dintre metodele cromoterapeutice care implică manipularea și controlarea sistemului natural de vindecare al organsmului, amintesc aici:

–  CROMOTERAPIA CU LUMINĂ sau FOTOTERAPIA – aplicarea luminii colorate din spectrul vizibil asupra corpului, pentru a ajuta la regenerarea și vindecarea țesuturilor, la regenerarea sau împotriva căderii părului, în stimularea producerii celulelor stem și a colagenului ș.a.m.d. Această terapie se bazează pe faptul că lumina este radiație electromagnetică  și fiecare culoare a spectrului are o lungime de undă unică, ce are un impact diferit asupra corpului nostru.

– CROMOTERAPIA PASIVĂ SAU INDIRECTĂ, care se referă la decorarea spațiilor în scop terapeutic cu anumite culori care au rolul să inducă anumite stări psihice specifice.

– CROMOTERAPIA FOTODINAMICĂ (PDT). Aceasta se bazează pe descoperirea faptului că anumite substanțe chimice fotosensibile, injectate intravenos, nu numai că se acumulează în celulele canceroase, ci și identifică și elimină selectiv aceste celule sub lumină ultravioletă și roșie.

– HIDROCROMOTERAPIA, metoda care folosește aplicarea pe corp a unor sticle colorate umplute cu apă și încărcate cu energie de la soare, dar și consumul apei respective.

– CROMOTERAPIA MEDITAȚIONALĂ – este singura metodă care nu implică manipularea și controlarea sistemului natural de vindecare a corpului, ci coparticiparea pacientului alături de acesta, metodă care combină forța vizualizării imaginative cu cea a vibrației energetice a culorilor. CROMOTERAPIA MEDITAȚIONALĂ se bazează pe credința că fiecare dintre culori posedă o frecvență și o vibrație specifică, și fiecare vibrație este legată de o anumită calitate fizică.   Cu ajutorul unor tehnici de vizualizare, vibrațiile sau frecvențele culorilor  sunt folosite pentru a restabili echilibrul energetic la nivel, fizic, psihic, emoțional și spiritual. Bolile nu sunt altceva decât dezechilibre la nivel energetic, deci, prin restabilirea nivelului energetic normal, sănătatea și armonia și pofta de viață vor reveni în viața noastră. CROMOTERAPIA care combină forța vizualizării imaginative cu cea a vibrației energetice a culorilor, face același lucru pe care îl face și terapia prin combinarea culorilor cu o sursă de lumină sau mai simplu, TERAPIA prin utilizarea luminilor colorate, sau celelalte metode de cromoterapie: restabilește echilibrul energetic la nivelul unui organ sau al unui sistem din corpul nostru. Numai că, prin aplicarea imaginativă a luminii colorate sau a unui câmp de forță colorat asupra unui organ, te implici cu toată ființa și credința ta pură în procesul de vindecare; utilizezi forța creatoare a imaginației și puterea minții, nu încerci să controlezi sau să manipulezi procesul de vindecare, așa cum se întâmplă în cazul utilizării luminilor controlate.

CROMOTERAPIA MEDITAȚIONALĂ prezintă două mari avantaje pentru practicanți:

– nu trebuie să investiți bani pentru a vă procura tot felul de aparate care generează lumini colorate, ci doar răbdare, perseverență, puțină voință și multă imaginație.

– rezultatele pot fi mai rapide și mai sigure pentru că vă implicați activ forța minții și puterea imaginației, dar și un dezavantaj: nu poate fi practicată de persoanele care suferă de anumite forme de daltonism adică de circa 8% dintre bărbați și 0,5% dintre femei.

Pentru cei care nu au experiența stărilor meditative, cea mai avatajoasă și mai eficientă metodă este hidrocromocromoterapia, cea care se bazează cum spuneam, pe aplicarea pe corp a unor sticle speciale colorate, umplute cu apă și încărcate cu energia razelor solare.

Pe parcursul celor câtorva episoade dedicate vindecării cu ajutorul culorilor, vă voi prezenta: cum funcționează cromoterapia, ce istorie are, proprietățile terapeutice ale fiecărei culori, ce mesaje transmit culorile referitor la personalitatea unui om care manifestă atracție sau aversiune față de o anumită culoare și, evident, ceea ce, cu siguranță așteptați cel mai mult, tehnicile de vindecare prin cromoterapie însoțite, bineînțeles de lecții în care să învățați cum să le aplicați acasă. Să vedem mai întâi, însă, cum funcționează mai exact cromoterapia, înainte de a învăța câteva metode practice de aplicare.       Frecvența sau rata vibratorie a unei substanțe determină densitatea sau forma acesteia ca materie. O substanță care vibrează lent este denumită materie fizică, în timp ce o substanță care vibrează cu, sau peste viteza luminii, este materie subtilă sau energie pură a luminii. Lumina este radiație electromagnetică, adică produsul fluctuației câmpurilor electrice și magnetice din natură. Mai simplu, lumina este energie, iar fenomenul culorii este un produs al interacțiunii dintre energie și materie, așa cum am explicat la începutul acestui episod. Ochiul uman este sensibil la radiațiile electromagnetice numai la lungimi de undă cuprinse între aproximativ 380 și 780 nm. Acest segment mic se numește spectru vizibil sau lumină vizibilă. Fiecare culoare a spectrului vizibil are o lungime de undă specifică, o anumită frecvență și o anumită cantitate de energie. Rroșu are frecvența cea mai joasă, iar violetul are frecvența cea mai înaltă.

Conceptele newtoniene, limitate la observabil, au fost aplicate și de medicina contemporană. Adică, atunci când o parte a corpului funcționează defectuos, aceasta este îndepărtată sau înlocuită, într-un mod similar cu modul în care manipulăm utilajele. Alternativ, corpul este tratat cu ingrediente chimice care cauzează adesea efecte secundare negative. Simplu spus, medicina contemporană examinează simptomele și le influențează sau le suprimă, dar nu se implică în analizarea cauzelor, a sursei reale ale simptomelor: deficitul energetic la nivelul unui anumit organ sau sistem. Spre deosebire de abordarea lui Newton, cea a lui Einstein tratează corpul uman nu ca pe un ansamblu de părți chimice, ci ca pe un sistem complet care funcționează în armonie cu sistemul electromagnetic / energetic al universului. Cheia înțelegerii vindecării prin vibrația culorilor  nu se află în abordarea mecanicistă newtoniană, ci în redirecționarea câmpurilor energetice care formează relații complexe cu alte câmpuri. Corpul uman, conform doctrinei cromoterapiei, este compus în esență din culori. Corpul ia naștere din culori, corpul este stimulat de culori și culorile sunt responsabile pentru funcționarea corectă a diferitelor sisteme care funcționează în corp. Toate organele și membrele corpului au propria lor culoare distinctă. Toate organele, celulele și atomii există ca energie și fiecare formă are frecvența sau energia ei vibrațională. Fiecare dintre organele și centrele noastre energetice vibrează și se armonizează cu frecvențele acestor culori. Când diferite părți ale corpului se abat de la aceste vibrații normale, se poate presupune că organismul este fie bolnav, fie cel puțin nu funcționează corect. Orice abatere de la această rată vibratorie duce la o anumită patologie, în timp ce restabilirea nivelurilor adecvate de energie la nivelul organele fizice are ca rezultat un corp vindecat.  Acesta este scopul cromoterapiei: să restabilească niveluri adecvate de energie, să reechilibreze un tipar de energie bolnav descoperit în corp.

Istoria cromoterapiei

Fototerapia (terapia cu lumină) a fost practicată încă din vremuri antice în Egipt, Grecia, China și India. Egiptenii au folosit lumina Soarelui și culorile pentru vindecare, cu 3000 de ani înainte de Hristos. Oamenii din acea epocă nu erau conștienți de implicațiile științifice ale culorilor dar le apreciau ca având valoare terapeutică utilizând în cadrul terapiilor culorile primare; adică roșu, albastru și galben. Conform mitologiei egiptene antice, arta cromoterapiei a fost descoperită de zeul Thoth. În tradițiile hermeneutice, egiptenii și grecii antici foloseau cristale colorate ca remedii. Ei au utilizat de asemenea sanctuare de tratament, pictate în diferite nuanțe de culori. Charaka, celebrul medic antic ce practica metodele terapeutice ayurveda, încă din secolul al VI-lea î.Hr., recomanda lumina Soarelui pentru a tratarea unei varietăți de boli. În Grecia antică, culoarea era intrinsecă vindecării, ceea ce presupunea restabilirea echilibrului energetic. Îmbrăcămintea, uleiurile, machiajele și chiar unguentele colorate, au fost folosite pentru tratarea bolilor. Grecii nu erau conștienți de modificările biologice din organism ca urmare a vibrațiilor energetice ale culorilor dar aveau o credință oarbă în proprietățile vindecătoare ale acestora. Ceea ce lipsea în antichitate în utilizarea medicinală a culorilor a fost apa, ca mediu de absorbție a culorii, care s-a dovedit ulterior a fi cel mai bun remediu pentru îndepărtarea toxinelor din corp. Acest concept este comun în rândul tuturor cercetătorilor care lucrează la dezvoltarea hidrocromopatiei sau hidrocromoterapiei. În primul mileniu după Hristos, celebrul doctor Avicenna a făcut să progreseze arta vindecării folosind culorile. El a evidențiat importanța vitală a culorii atât în diagnostic cât și în tratament. Potrivit lui Avicenna, „culoarea este un simptom observabil al bolii.” El a dezvoltat o diagramă care raporta culoarea la temperatura și starea fizică a corpului. În tratarea cu ajutorul culorilor, Avicenna a evidențiat că roșul antrena circulația sângelui, albastrul sau albul o temperau, iar galbenul reducea durerea musculară și inflamația. Avicenna a observat că o persoană cu sângerare nazală nu ar trebui să privească lucrurile de o culoare roșie strălucitoare și nu ar trebui să fie expusă la lumină roșie, deoarece aceasta ar stimula fluxul sanguin, în timp ce albastrul l-ar calma. Aceasta pare a fi înțelegerea practică la momentul respectiv; nu regăsim valori discrete ale frecvențelor sau energiilor asociate cu aceste culori.

Un alt mare pas în dezvoltarea cromoterapiei a fost făcut în secolul al XIX-lea de către Augustus James Pleasanton. În experimentele sale din perioada 1872-1876, el a folosit doar culoarea albastru și a afirmat că albastrul este primul remediu în caz de leziuni, arsuri sau dureri. În descoperirile sale cu privire la efectele culorilor asupra plantelor, animalelor și oamenilor, Pleasanton evidențiază printre altele că „randamentul de calitate și mărimea strugurilor ar putea crește semnificativ dacă ar fi crescuți într-o seră realizată cu geamuri din sticlă albastră intercalate cu geamuri incolore”. De asemenea, el a vindecat anumite boli și a crescut fertilitatea, precum și rata de maturizare fizică la animale, expunându-le la lumina albastră. Aceeași metodologie care folosește culoarea albastră avea să fie adoptată în 1999 de celebrul doctor din Dubai, Moustafa Hassan, care a considerat că albastrul este foarte util ca tratament de primă linie pentru leziuni și arsuri. Medicul arab este cel care la începutul anilor 2000, a corelat culorile cu tonurile muzicale și vitaminele. Spre sfârșitul aceluiași secol XIX, dr. Edwin Dwight Babbitt (1828 – 1905) a prezentat în lucrarea sa PRINCIPIILE LUMINII ȘI CULORII („The Principles of Light and Color“)  o teorie foarte cuprinzătoare a vindecării cu ajutorul culorilor. El a identificat culoarea roșie ca un stimulent, în special al sângelui și într-o măsură mai mică a nervilor; galben și portocaliu ca stimulatori ai nervilor; albastru și violet ca liniștitor pentru toate sistemele și ca având proprietăți antiinflamatorii. În consecință, Babbitt a prescris roșu pentru paralizie, epuizare fizică și reumatism cronic; galben ca laxativ și purgativ dar și pentru dificultăți bronșice; albastru pentru afecțiuni inflamatorii, sciatică, meningită, instabilitate nervoasă, cefalee, iritabilitate și insolatie. El a mai afirmat că „toate organele vitale au legătură directă cu pielea prin artere, vase de sânge și capilare, iar razele de lumină colorate pot afecta întregul flux de sânge prin circulație și pot contribui la eliminarea toxinelor”. Babbitt a dezvoltat de asemenea, diverse dispozitive, inclusiv un dulap special numit termolum, în care sticla colorată și lumina naturală erau folosite pentru a produce lumină colorată, precum și un disc cromat – un dispozitiv în formă de pâlnie prevăzut cu un filtru de culoare special – care a fost folosit pentru a focaliza lumina pe diferite părți ale corpului. În cartea sa, Babbit a explicat  efectele reflectării, absorbției, transmiterii și polarizării luminii, prezentând diferiți pacienți care fuseseră tratați prin cromoterapie cu ajutorul dispozitivelor de vindecare create de el. Babbitt a stabilit și relația dintre culoare și minerale, pe care le-a folosit ca supliment la tratamentul cu lumină colorată și a dezvoltat elixiruri prin iradierea apei cu lumina soarelui filtrată prin lentile colorate. El a susținut că această „apă potențată” a păstrat energia elementului vital indus prin filtrul de culoare folosit și a avut o putere de vindecare remarcabilă. Babbitt se numără printre pionierii cromoterapiei moderne. El a fost foarte conștient de tehnicile și metodologiile utilizate în cromoterapie. Invenția sa, acel  dulap special care folosea lumina naturală pentru a produce lumină colorată prin împărțirea acesteia în șapte culori, folosită pentru focalizarea luminii pe o anumită zonă, a funcționat destul de eficient pentru vindecarea rănilor și oprirea sângerărilor, durerilor de cap etc. Energia la care a făcut referire în apa potentată nu a fost calculată în niciun fel. El nu a explicat schimbarea energiei în apă, stările cuantice ale acesteia și modul în care diferite tipuri de vibrații afectează apa și nici nu a explicat puterea de vindecare a acestei apei. Incredibilă pentru acel moment a fost corelația făcută de el între magnetism și cromoterapie. Eforturile sale de a studia eficiența cromoterapiei s-au dovedit pentru prima dată în istorie a fi foarte cuprinzătoare atât în abordarea fiziologică, cât și în cea psihologică.

Orice cromoterapeut, chiar și în zilele noastre, poate beneficia de munca sa, deoarece a prezentat în detaliu culorile adecvate pentru boli care nu contravin faptelor nou stabilite sub influența științei. Pașii următori pe calea dezvoltării cromoterapiei au făcuți de Dinshah Ghandiali, în anul 1927. Al este autorul cuvintelor:  CULOAREA ESTE LUMINĂ,  LUMINA ESTE VIAȚĂ. Gandiali  a descoperit principiile științifice care explică de ce și cum razele de culori diferite au  efecte terapeutice diferite asupra corpului. Enciclopedia sa “Spectro-Chrome” este considerată a fi prima carte publicată care explică doctrina completă a cromoterapiei. Regulile explicate în această carte ar putea fi dovedite oricând folosind orice fel de tehnici moderne. El a descoperit că există o culoare unică asociată unei vibrații energetice care, fie sedează, fie stimulează fluxul de energie printr-un anumit organ, provocând o reacție biochimică naturală. Cunoscând acțiunea culorii asupra organelor și sistemelor corpului, se poate utiliza culoarea adecvată care va echilibra acțiunea oricărui organ sau sistem. “Scopul științei vindecării culorii este de a vindeca bolile prin restabilirea echilibrului normal al energiilor culorilor corpului”, avea să afirme el. Contrar teoriei științifice acceptate, care presupune că fiecare element chimic este o unitate, Ghadiali a concluzionat că „elementele chimice sunt compuși de culoare”. Rezultatele sale pot fi dovedite de oricare dintre echipamentele sofisticate ale științei moderne. Ghadiali a constatat că, tratând corpul cu o anumită vibrație de culoare, s-ar putea reintroduce efectiv elementele biochimice adecvate în corp. El a prezentat asta drept o chimie a culorilor. Acesta este cu siguranță un nou domeniu de studiu. Rezultatele sale, publicate în primul deceniu al secolului al XX-lea, aveau să fie susținute mai târziu de Charles Klotsche în lucrarea sa “SECRETELE VINDECĂRII CU AJUTORUL VIBRAȚIEI CULORILOR”. Acesta demonstrează că cromoterapia nu numai că poate vindeca frecvența bolnavă a corpului, ci și poate introduce elemente chimice reale/vibrații în corp într-o formă non-toxică. El a argumentat că CROMOTERAPIA  este un sistem terapeutic complet pentru 123 de boli majore, folosind culori simple dar și combinații de două sau mai multe culori pentru terapii și tehnici diferite: expunere directă a luminii colorate pe corp sau indirectă, prin hidrocromoterapie. Klotsche a corelat conceptele de vindecare cu ajutorul culorilor cu relația masă-energie a lui Einstein, care pare destul de exactă în ceea ce privește conceptul de câmp energetic din jurul corpului uman.

Am amintit doar câțiva dintre pionierii CROMOTERAPIEI moderne și vi-l readuc în atenție pe medicul din Dubai dr. Moustafa Hassan, cel care a compilat la începutul anilor 2000 toate conceptele de cromopatie stabilite până acum, vorbind în lucrările sale atât despre aplicarea cromoterapiei materiale cât și despre cromoterapia imaterială, meditațională, care îmbină vibrația culorilor cu forța imaginației. Iată cum definește el gândurile: „Datorită influenței vibrațiilor razelor cosmice colorate asupra celulelor creierului, se produce o sarcină electrică, ce ia forma unui curent în cazul în care diverse celule se ciocnesc între ele. Această coliziune are ca rezultat formarea unor vibrații colorate incalculabile, care pot fi denumite gânduri”. Același doctor Moustafa Hassan a elaborat tehnica alegerii culorii potrivite pentru boli specifice și a explicat teoria culorilor de bază utilizate pentru terapie și combinațiile diferitelor nuanțe. Munca lui Hassan subliniază faptul că antecedentele unui pacient ar trebui să fie observate cu atenție înainte de a sugera vreo culoare. Astăzi este confirmat științific faptul că din punct de vedere fiziologic, culorile calde sunt utile în eliminarea depresiei reactive sau neurasteniei, cresc tonusul muscular sau creșterea tensiunii arteriale la persoanele hipotensive. Expunerea la culori calde crește mișcările respiratorii, frecvența clipirilor ochilor, conduce la activarea corticală și excitarea sistemului nervos autonom. Culorile calde au demonstrat în mod constant un model mai pronunțat de stimulare. Culorile reci au demonstrat efecte opuse, acționând ca un relaxant și tranchilizant pentru persoanele anxioase, scăzând tensiuniea arterială la persoanele hipertensive, ameliorând spasmele musculare și reducând frecvența clipirii ochilor. De asemenea, culorile reci s-au dovedit a fi de un real ajutor în cazul insomniei. La fel cum culorile calde au prezentat un model de stimulare constant pronunțat, culorile reci au prezentat un model consistent de relaxare. Datele științifice ne demonstrează clar că toate culorile îi afectează pe toți oamenii atât psihologic, cât și fiziologic într-un mod specific. Cercetătorii au demonstrat și legătura inseparabilă între corp și strălucirea energiei electromagnetice care-l învăluie – AURA ! Ei susțin că este greșită credința conform căreia corpul nostru fizic este totul, în timp ce strălucirea electromagnetică din jurul corpului este cea care ne dă energie și transferă sănătatea sau bolile către corp fizic. Toate obiectele aparent solide din lumea noastră, inclusiv corpurile noastre, sunt alcătuite din energie electromagnetică. Cu cât energia este mai densă, cu atât este mai solid obiectul. Acest fapt demonstrează una dintre teoriile lui Einstein: „dacă suntem obiectele cu masa „m” și ne expunem unui câmp electromagnetic foarte puternic și de înaltă intensitate, atunci vom fi transformați treptat din materie în energie”. În formă de energie, dacă obținem un nivel superior de conștiință, atunci vom putea dirija fluxul acesteia și nu vom mai fi restricționați de dimensiunile limitate ale spațiului-timp. Prin urmare, în această condiție, putem depăși limita timpului pentru a ne întoarce în trecut sau pentru a călători în viitor. Pe lângă faptul că suntem o sursă de energie care posedă înțelepciune conștientă, avem capacitatea de a ne transforma înapoi în forma fizică. Potrivit lui Albert Einstein, autorul celebrei formule E=mc2, energia și materia sunt interschimbabile și interconvertibile. Astăzi știm că rata vibrațională a unei substanțe determină densitatea sau formele sale ca materie. Recunoscând modelele vibraționale din univers, adică intervalele de energie sau câmpurile de pe scara electromagnetică cosmică, vom putea să deschidem ușile către imensele puteri de vindecare ce se întâlnesc în octavelele de energie subtilă ale cosmosului. Spectrul de lumină vizibilă cu frecvențele sale benefice pentru corpul uman oferă instrumentul perfect de prevenire și vindecare. Cromoterapia este cu adevărat medicina viitorului.

Cromoterapia conferă culori corpului electromagnetic sau aurei (câmpului de energie) din jurul corpului, care la rândul său transferă energie corpului fizic. Acest lucru face cromoterapia cea mai eficientă dintre diferite terapii. Când vorbim de culoare, ne referim la unde energetice. Fiecare culoare cu frecvența sa, reprezintă o formă de energie. Lumina este cel mai apropiat lucru de energia pură pe care noi oamenii îl putem identifica. Culoarea ca energie pură vibrațională este terapia cea mai rațională pentru menținerea sănătății și depășirea bolii. Atunci când este aplicată corpului uman, lumina îi va furniza toate energiile care îi lipsesc, fiecare culoare fiind asociată cu o cantitate de energie. Culorile au un efect profund asupra noastră la toate nivelurile – fizic, mental, emoțional și spiritual. Dacă nivelurile noastre de energie sunt blocate sau epuizate, atunci corpul nostru nu poate funcționa corect, iar acest lucru la rândul său poate duce la o varietate de probleme de sănătate. Interacțiunea dintre energia fizică densă a corpului și energia subtilă, care controlează multe dintre funcțiile sau activitățile corpului, este cheia înțelegerii relației dintre energie și materie. Cea mai mare descoperire care a putut fi făcută în ultimii 20 de ani în domeniul cromoterapiei materiale este metoda fotodinamică amintită puțin mai devreme. În cadrul acestei metode terapeutice, substanțe chimice fotosensibile, injectate inravenos, se acumulează în celulele canceroase, după ce le identifică sub influența luminii ultraviolete, apoi sub influența unei lumini de culoare roșie, substanțele injectate se activează și distrug complet celulele canceroase. Thomas Dougherty, cel care a dezvoltat PDT, ne spune că, într-un experiment la nivel mondial, peste 3000 de persoane cu o mare varietate de tumori maligne au fost tratate cu succes folosind această metodă fotodinamică de aplicare a cromoterapiei. Cromoterapia este acum utilizată și pentru a îmbunătăți performanța sportivilor; lumina roșie pare să-i ajute pe sportivii care au nevoie de explozii scurte și rapide de energie, în timp ce lumina albastră îi ajută să obțină performanțe care necesită o producție constantă de energie. Prin comparație, lumina roz are un efect calmant în doar câteva minute de expunere. Ea suprimă de asemenea comportamentul ostil, agresiv și anxios. Culoarea este o stare cuantică a materiei, așa cum tot stări cuantice sunt și frumusețea, farmecul, aroma sau sensibilitatea….

 O oală de lut este reparată prin utilizarea lutului. Cu o bucată de pânză reparăm o păpușă făcută din pânză. Plasticul este folosit pentru a repara articolele din plastic, metalul pentru a repara articolele din metal. Toate marile Învățături Sfinte ale lumii spun că existența omului se bazează pe diferite tipuri de lumină și culori. De ce lumina și culorile n-ar putea fi utilizate și  ele pentru îngrijirea sănătății umane? De ce o ființă umană nu ar putea fi tratată cu culori? Astăzi am învățat ce sunt și de unde vin culorile, am aflat câte ceva despre istoria cromoterapiei, de câte feluri este cromoterapia și cum funcționează vindecarea cu ajutorul culorilor.  Într-un articol viitor vom vorbi despre:

– efectele terapeutice ale fiecărei culori în parte, atât în plan fizic cât și în plan psihic, emoțional și spiritual,

– ce caracteristici ascunse ale personalității dezvăluie atracția sau aversiunea noastră față de o anumită culoare, și vom prezenta câteva metode practice foarte eficiente de cromoterapie, pe care le puteți încerca și voi acasă.

Vă invit pe toți să conștientizați că faceți parte din holograma vieții. Sunteți înconjurați de un câmp energetic care radiază culori și vibrații distincte. Această aură a voastră vă atinge sufletul și vă reflectă bunătatea, starea de bine, stabilitatea mentală, maturitatea dar și problemele de sănătate sau frământările emoționale. Prin aplicarea puterii culorilor în viața noastră de zi cu zi, ne putem vindeca trupul, mintea și sufletul.

 

 

ARTICOLE ASEMANATOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recente

- Advertisment -vegis.ro
- Advertisment -vitamix.ro
- Advertisment -vitamix.ro