luni, mai 20, 2024
libris.ro
AcasăAVEM CREIER – CE FACEM CU EL?Cum îți construiești o minte puternică | Christian Larson (1912) | Vindecarea...

Cum îți construiești o minte puternică | Christian Larson (1912) | Vindecarea minții (1)

Vindecarea minții este o carte care, fără îndoială, ar trebuie să se regăsească în  fiecare casă, concluzionează recenziile experților. Niciodată nu au fost oferite publicului larg explicații, argumente și soluții mai practice și mai simple pentru întreținerea unei bune sănătăți mintale, vindecarea nervozității,  prevenirea și vindecarea descurajării, remotivarea și eliminarea fricilor. Am tradus pentru voi această carte semnată de maestrul și ființa de lumină Christian Larson. Lecturați-o și aflați cum scapați de nervozitate, cum îndepărtați stările mentale deprimante, cum vă construiți o minte clară, puternică și viguroasă și cum scăpați de cel mai mare dușman al omului: FRICA.
Este un fapt binecunoscut că o majoritate considerabilă a oamenilor din această lume sunt dependenți mai mult sau mai puțin de nervozitate, într-una sau mai multe dintre multiplele sale forme. Nervozitatea este cauza directă a tuturor bolilor mentale și cauza indirectă a multor boli fizice, organice și funcționale. Sunt puține lucruri care ar fi mai importante decât acela de a găsi o metodă prin care să se poată asigura sănătatea nervilor noștri. Vindecarea nervozității reprezintă de mult vreme o problemă aflată în atenția lumii științifice. Descoperirea unui remediu care ar putea ajunge să rezolve toate cazurile sau aproape toate cazurile de nervozitate, ar putea fi ușor considerată una dintre cele mai remarcabile descoperiri ale epocii. A descoperi un remediu care să ne ajute să menținem sistemul nervos în perfectă ordine, ar însemna să existe foarte puține cazuri de nebunie, iar bolile fizice s-ar reduce cel puțin la jumătate. În plus, puterea și capacitatea minții vor fi crescute într-un grad foarte mare. Nervozitatea direcționează greșit și slăbește puterea creativă a imaginației, stimulând forțele contrare, distructive. Abia dacă există o minte care manifestă abilități extraordinare sau geniale, care să nu fie dependentă de o formă sau alta de nervozitate. Dacă nervozitatea ar fi complet eliminată din cursă, puterea și rezistența corpului ar fi crescute remarcabil, iar capacitatea minții ar fi practic dublată în majoritatea cazurilor.

Un remediu perfect pentru nervozitate s-ar dovedi a fi o mare binecuvântare, iar vestea cea bună este că a fost găsit un remediu care îndeplinește toate cerințele, deoarece prin însăși natura sa, pur și simplu nu poate da greș. Acest remediu va da sănătate nervilor în fiecare caz în care va fi utilizat. Administrarea lui este atât de simplă încât toți cei care îl vor aplica, o vor face cu mare succes. Faptul că acest remediu va înlătura orice formă de nervozitate poate părea imposibil la prima vedere, dar, pe măsură ce vom analiza natura sa, vom constata că eficacitatea acestuia stă în puterea sa de a elimina cauza îndepărtată a ceea ce poate fi numit cauza imediată a nervozității. Acea stare a sistemului uman pe care o numim nervoasă, provine  din ceea ce am putea numi vibrații confuze ale energiilor electromagnetice ale corpului. Aceasta este cauza imediată, dar în spatele acestei cauze există o cauză mai îndepărtată; acea condiție care produce inițial vibrațiile confuze ale energiilor electromagnetice. Creierul uman poate fi lesne comparat cu un dinam, deoarece în interiorul său sunt generați curenți fini, iar nervii pot fi comparați cu cablurile care transportă această electricitate către fiecare parte a corpului. Mă voi referi în continuare la acest tip de electricitate denumindu-l fluid nervos. Funcțiile acestui fluid nervos sunt multiple. Fiecare gând, stare, condiție sau acțiune produsă în minte și creier sunt purtate sub formă de impulsuri electrice prin tot corpul, prin intermediul cablurilor numite  nervi. Prin forța aceluiași fluid, tot ceea ce are loc în tot sistemul uman este transmis înapoi creierului prin același proces. Sistemul nervos este un sistem telegrafic uman prin care mintea este ținută permanent la curent cu privire la evenimentele propriei lumi și oferă în permanență indicații cu privire la ceea ce trebuie făcut în fiecare parte a lumii sale.

Când o persoană suferă de nervozitate, este adesea înșelată cu privire la condițiile sistemului său, motivul fiind că mintea sa primește știri false, deoarece sistemul său telegrafic nu este în perfectă ordine.  Pot exista anumite condiții de prelucrare în sistemul uman de care persoana nu este conștientă și astfel, știrile care ajung la minte fie se pierd pe drum, fie sunt denaturate. Astfel de stări sunt cauzate de droguri sau medicamente. Când luați medicamente pentru a opri durerea, nu îndepărtați cauza durerii, ci doar păcăliți nervii, astfel încât senzația sau vestea durerii să nu poată fi transportată la creier. Ocazional, un astfel de proces poate fi permis, însă, dacă interferăm prea mult cu funcția de transmitere a știrilor în interiorul sistemului nervos, îl vom deregla într-o asemenea măsură încât majoritatea senzațiilor primite de creier vor fi denaturate.

Cauza cea mai des întâlnită a unui sistem nervos defectuos o reprezintă activitatea mentală a oamenilor care își imaginează că au boli care nu există în sistemele lor.

Ei primesc știri false despre propriile condiții și cred că este adevărat, deoarece totul pare foarte real. Însă, nu tot ceea ce pare real este și adevărat. Cu cât există mai multe perturbări în sistemul nervos, cu atât vor fi mai reale și impresiile care vor fi transmise în interiorul său. Un sistem nervos perturbat este anormal de sensibil. O altă funcție a sistemului nervos este de a transmite energie creativă către fiecare parte a corpului. Fiecare celulă din sistem este construită sau reparată de energia creativă, iar această energie este transportată de nervi. Atunci când sistemul nervos este defect, procesul de reparare sau de construire a celulelor va fi întârziat în multe locuri. Dacă aceste forțe creative sunt deranjate sau direcționate greșit în orice parte a sistemului, ele nu vor putea continua construcția normală a celulei și în multe cazuri vor începe să producă o construcție falsă a acesteia. În acest fel pot apărea tumorile, cancerele, gușa, cataracta și tot felul de creșteri nenaturale. Practic, toate creșterile anormale din sistemul uman pot fi urmărite înapoi până la origine, la cauzele lor, adică anumite condiții nervoase (condiții psihoemoționale). Dacă pe tot parcursul vieții umane reușim să menținem o stare bună de sănătate a nervilor, am putea preveni absolut toate aceste creșteri anormale din sistemul uman. Când energiile creatoare ale sistemului continuă în activitățile lor normale, nu se mai poate forma o creștere nefirească, iar pentru a menține acele energii în starea lor normală de acțiune, sistemul nervos trebuie să fie în ordine; adică fiecare nerv trebuie să aibă o sănătate bună. Pentru a intra în detalii și a contura pe deplin diferitele efecte care urmează acțiunilor fluidului nervos, ar fi necesare volume întregi de explicații. Nu mi-am propus să prezint un tratat complet despre acest vast subiect, ci pur și simplu să explic în cea mai simplă și scurtă manieră posibilă aplicarea practică a unui remediu extraordinar de eficient pentru nervi.

Vibrațiile interioare și mintea

Diferitele efecte ale fluidului nervos în exercitarea tuturor funcțiilor sale vor fi corecte atunci când cauza va fi una corectă; iar cauza este una corectă atunci când vibrațiile electricității corpului nostru sunt normale. Prin urmare, producerea și menținerea unor astfel de vibrații normale trebuie să fie o prioritate pentru noi, dacă vrem să ne bucurăm de sănătate. Confuzia între vibrațiile forțelor nervoase este cauza imediată a nervozității, spuneam un pic mai devreme și, de asemenea, că aceste forțe sunt generate în creier. De aceea, pentru a găsi cauza confuziei trebuie să mergem la creier, sau mai bine zis la minte. Când analizăm mintea, constatăm că fiecare atitudine mentală produce o acțiune corespunzătoare în creier și modifică într-o anumită măsură forțele care sunt generate în el. Întrucât creierul este dinamul care generează forțele nervoase sau forțele electrice ale sistemului nervos, este evident că o stare mentală perturbantă va produce o acțiune pe măsură în creier, acțiune care va induce confuzie între vibrațiile forțelor generate în timpul acelei stări mentale. A îndepărta orice atitudine confuză sau stare tulburată din minte pare să fie remediul perfect.

Pentru a preveni orice nervozitate, trebuie să deveniți stăpân pe gândurile și sentimentele voastre și să învățați să creați numai acele stări mentale care au un efect armonios și sănătos asupra corpului.

Acest lucru necesită o înțelegere aprofundată a metafizicii și, de asemenea, un timp considerabil. Stările mentale deranjante se află în subconștient și nu pot fi înlăturate până când nu se reînnoiește întreaga mentalitate. Reînnoirea și perfecționarea subconștientului, precum și a minții conștiente, ar trebui să fie scopul constant al fiecărei persoane.  Cei mai mulți oameni nu au puterea de a rămâne neperturbați în mijlocul confuziei. Ei se întâlnesc în mod constant cu discordia și au nevoie de ajutor pentru a preveni ca discordia să producă efecte dăunătoare. Prin urmare, avem nevoie de remedii eficiente pentru prezent, precum și de un sistem de gândire și de viață prin care să putem oferi treptat o prevenire completă. Analizând diferitele afecțiuni care ne perturbă nervii, constatăm că o stare de spirit tulburată este cauza îndepărtată, prin urmare, stările de spirit pașnice ar trebui să fie remediul. Stările mentale tulburi vor perturba energiile electrice generate în creier și, pe măsură ce aceste energii sunt transportate de nervi prin tot sistemul, întregul nostru sistem va fi în discordanță. Pe de altă parte, stările de spirit pașnice vor face ca energiile electrice generate în creier să instaleze calmul, seninul și armonia și, așa cum sunt acele energii, așa va fi și întregul nostru sistem nervos. Atunci când creăm doar stări de spirit pașnice, nu va exista nicio discordie în sistem, iar când discordia dispare, nervozitatea va dispărea și ea. Atunci când stările mentale tulburi au fost deja produse, acestea pot fi contracarate înainte de a pătrunde în sistemul nervos și efectele lor nedorite evitate. Procesul este simplu și poate fi aplicat efectiv de oricine. În primul rând, viața și gândirea trebuie făcute cât mai calme, senine și pașnice; și, în al doilea rând, orice cauză de tulburare sau nervozitate, fie acută sau cronică, conștientă sau subconștientă, ar trebui înlăturată cultivând liniștea și pacea.

Cum transmutăm energia forțelor nervoase?

Cum puteți face asta? În timp starea nervoasă este încă în minte, îi puteți modifica vibrațiile schimbând acțiunile la nivel mental înainte ca forța ei să intre în măduva spinării și să continue să vibreze până când va pătrunde în tot sistemul. Forța nervoasă răspunde cu ușurință la fiecare acțiune a minții și poate suferi o transformare completă dacă acționăm la momentul potrivit. Pentru a ajunge direct la energiile creierului, mintea ar trebui să acționeze asupra centrului creierului, un punct situat exact la jumătatea distanței dintre deschiderea urechilor. Desenați o linie imaginară prin creier, de la ureche la ureche și împărțiți această linie pe jumătate. Veți găsi astfel regiunea centrului creierului. În regiunea centrului creierului energia sau forța nervoasă care a fost generată în creier este transferată în măduva spinării, de unde pleacă în fiecare parte a sistemului. Pentru a schimba vibrațiile acestei forțe, înainte ca aceasta să intre în măduva spinării, mintea trebuie să acționeze asupra centrului creierului și să producă printr-o acțiune, exact condiția dorită în interiorul sistemului nervos în ansamblu. Starea de spirit care este impresionată de centrul creierului va provoca toate forțele nervoase care vin de la creier să fie identice cu ea atât în natură, cât și în acțiune, deci, prin urmare, a impresiona asupra centrului creierului o stare mentală de o armonie perfectă, calm și echilibru, va provoca forța nervoasă, pe măsură ce se produce, să devină calmă, armonioasă și echilibrată și astfel va transmite către toate părțile sistemului nostru calm, armonie și echilibru. Când acești curenți nervoși calmi încep să curgă prin sistem, fiecare formă de nervozitate va începe la rândul ei să dispară și ușurarea aceasta va fi simțită imediat. Toate acțiunile slabe ale inimii vor înceta și ele de asemenea, deoarece toate problemele cardiace provin din tulburările sistemului nervos.

Concentrarea asupra centrului creierului într-o atitudine a păcii va face ca, în câteva momente, inima să devină normală în acțiunile sale, iar dacă această metodă este folosită de mai multe ori în fiecare zi, timp de cinci sau zece minute, cele ce sunt denumite de obicei ca fiind boli de inimă, vor dispărea fără a ne concentra atenția asupra inimii.

Pentru a aplica perfect această metodă, îndreptați-vă atenția asupra centrului creierului și concentrați-vă ușor asupra acestui punct, în timp ce vă gândiți calm, dar profund, la echilibru, pace, seninătate și armonie. Încercați să simțiți în acel moment că totul din centrul creierului este perfect nemișcat; că totul este liniștit, ușor și odihnit. Aici amintesc că, în timp ce această metodă este folosită, nu ar trebui să ne gândim la minte sau la corp. Orice gând ar trebui să fie îndreptat către acea stare pașnică pe care ne-o imaginăm că este produsă în centrul creierului. Dacă vă puteți concentra întreaga atenție asupra centrului creierului veți simți că toate energiile minții și creierului se mișcă ușor spre acel centru și veți realiza o armonie perfectă în întregul vostru sistem, chiar și în numai câteva secunde. Această stare de spirit pașnică va pătrunde curând în întreaga regiune a centrului creierului și toate energiile care curg de la creier prin măduva spinării și de acolo prin întreg sistemul nervos, se vor schimba și vor deveni calme și senine. Și, întrucât acestea sunt singurele energii care acționează direct prin sistemul nervos, toată nervozitatea va dispărea atunci când energiile în sine devin senine. Când aplicați această metodă, cel mai bine este să stați confortabil, cu mintea și corpul relaxate, cu ochii închiși și cu toată atenția retrasă de la lucrurile exterioare. Pătrundeți în centrul creierului cu o viață mentală de pace și calm absolut. Cu cât mai liniștit și  mai ușor vei aborda această practică, cu atât vei reuși mai bine să transformi energiile dezlănțuite în creier din forțe distructive în forțe creatoare, constructive. Încercați să atrageți cu ușurință forțele mentale subtile spre centrul imaginar al creierului. Este bine să respirați adânc și ușor în timpul exercițiului, care poate fi continuat timp de cinci sau zece minute și repetat de mai multe ori în fiecare zi. În timp ce inspirați, încercați să atrageți forțele subtile ale minții și ale creierului spre centrul imaginar și, în timp ce expirați, încercați să simțiți că acele forțe subtile se mișcă în pace și calm prin corpul vostru spre picioare. Folosiți puterea imaginației pentru a vizualiza imagini care să simbolizeze forțele subtile pe care vreți să le transformați și să le direcționați în sistemul vostru. Când rezultatele încep să apară, se va simți un confort interior care este încântător și fiecare nerv din sistem va fi liniștit. Un nerv liniștit este un nerv care își desfășoară activitatea corect în organismul nostru. Ori de câte ori vă simțiți prea entuziasmați, agitați sau deranjați, aplicați această metodă și imediat va fi restabilită armonia. Veți preveni astfel atât bolile cât și greșelile. Această metodă va oferi energiilor creatoare acel echilibru perfect atât de necesar pentru menținerea organismului în stare de sănătate și va elimina și senzația de oboseală, deoarece atât mintea, cât și corpul sunt invariabil reîncărcate cu energie atunci când sunt plasate în stare de armonie perfectă. Este foarte important să încerci să simți esența fină a acestor energii sau viața mentală subtilă, în timp ce te concentrezi pe centrul creierului, deoarece atunci când percepem o viață mentală mai subtilă, subconștientul va fi impresionat.  Treaba bună în materie de impresionare se face atunci când subconștientului îi este transmisă pacea perfectă. Când subconștientul devine calm și senin în toate acțiunile sale, fiecare atom din sistem va funcționa în perfectă armonie.

Cum ieșim din funcționarea pe pilot automat?

Eliminarea tendinței de a gândi sau de a acționa inconștient este esențială în vindecarea nervozității. Acțiunea inconștientă, adică să faci un lucru în timp ce te gândești la altceva, va produce o atenție divizată, iar o atenție divizată duce la o scădere a puterii de autocontrol. Atâta timp cât atitudinea stăpânirii de sine este perfectă, starea de nervozitate va fi imposibilă. În momentul în care mintea începe să-și piardă controlul asupra diferitelor funcții ale sistemului, nervozitatea va începe să se manifeste. Ceea ce se numește nervozitate nu este altceva decât acțiunea mentală confuză între energiile nervoase. Întrucât mintea este cauza originală a oricărei acțiuni care are loc în sistemul uman, acțiunea confuză, oriunde în sistem, provine inițial din acțiunea mentală confuză. Cauza fundamentală a acțiunii mentale confuze este atenția divizată, iar atenția divizată vine de la a avea în minte în același moment, mai multe lucruri deodată. Este posibil să aveți o mie de îndatoriri de îndeplinit în fiecare zi. Acordați atenție directă fiecăreia, pe rând. Antrenează-te să faci asta și vei fi absolut liber de nervozitate toată viața ta. Disfuncționalitățile sistemului nervos nu provin din suprasolicitare, ci din irosirea forțelor tale mentale prin împărțirea atenției în mai multe direcții în același timp. Divizarea atenției poate fi produsă în mai multe moduri. Încercarea de a face prea multe lucruri simultan este una dintre cauze. A duce o viață complexă este o altă cauză, deși cauza principală se regăsește de obicei în utilizarea nesăbuită a imaginației. Majoritatea oamenilor nu știu cum să folosească forța imaginației în mod constructiv și, de aceea, acțiunile lor sunt, în cea mai mare parte, la voia întâmplării. Rezultatul unei imaginații nestăpânite este o acțiune mentală confuză, urmată ulterior de acțiuni confuze între forțele nervoase. Imaginația este dusă în tot felul de stări anormale prin excitare sau diverse forme de intoxicație mentală. Când energia sistemului scade, fiecare funcție a corpului sau a minții, inclusiv imaginația, este blocată într-un anumit grad în munca de a-și continua acțiunile normale. Rezultatul este o acțiune anormală sau confuză, care poate fi urmată de o boală sau de o criză nervoasă.

Risipa și conservarea energiei vitale

Cauza inițială a lipsei de energie în sistem nu este întotdeauna fizică. Disiparea energiei are cel mai adesea cauze mentale, fiind provocată de stări de spirit precum furia, îngrijorarea, emoția, depresia, descurajarea, lipsa stimei de sine și imaginația nesăbuită. Energia poate fi irosită deci, atât din punct de vedere fizic, cât și mental, dar fiecare acțiune de risipire a energiei are cauze provenite inițial din minte, deoarece corpul nu poate face nimic dacă mintea nu inițiază acțiunea. Pentru a elimina cauza nervozității, trebuie să luați în considerare doi factori. În primul rând, energia vitală a sistemului trebuie păstrată, în permanență, puternică. Atunci când vitalitatea este insuficientă, acțiunea normală în cadrul sistemului uman devine imposibilă. A înceta acțiunea normală înseamnă a începe o acțiune anormală. Acțiunea anormală duce la acțiune confuză, iar acțiunea confuză duce la nervozitate. În al doilea rând, tulburarea mentală în toate formele sale trebuie eliminată complet; și acest lucru se realizează prin eliminarea obișnuinței de a vă diviza atenția. Pe scurt, pentru a elimina cauza nervozității, instruiți-vă să acordați toată atenția acum la orice vă gândiți sau faceți acum. Și astfel, sistemul vostru va fi plin de energie în orice moment. Când sunteți în permanență plini de energie vitală și vă folosiți constant energia în acțiuni specifice armoniei, echilibrului și stăpânirii de sine, nu veți mai fi nervoși. Abundența de putere și echilibrul perfect în toate acțiunile tale, acestea sunt cele două secrete. Pentru a asigura o abundență de putere în sistemul vostru, nu trebuie să generați mai mult decât generați acum. Tot ceea ce este necesar să faceți este să preveniți risipirea a ceea ce generați. Cu alte cuvinte, învățați să vă folosiți toată energia actuală, astfel încât reziduurile mentale să poată fi evitate complet. Puterea irosită se pierde, puterea utilizată crește. Puterea pe care o folosim astăzi va reapărea în sistem mâine, deoarece tot ceea ce este folosit în mod corespunzător este ca o sămânță semănată în sol bogat; se va reproduce singură și nu va reapărea doar cu cantitatea inițială de putere, ci cu mult mai multă forță.

Cum utilizăm corect forțele interioare?

Primul lucru esențial în utilizarea corectă a puterii pe care o posedăm este să avem un anumit scop în vedere pentru fiecare gând și acțiune și să acordăm acestui scop toată atenția noastră, nedivizată. Când gândim, ar trebui să gândim cu un scop și ar trebui să ne gândim la un singur lucru, într-un anumit moment dat. În acest fel, toată puterea gândului nostru este pusă în funcțiune și  nu mai este irosită. În acest sens, este bine să ne reamintim că oboseala provine din risipa de putere; niciodată de la puterea pusă la lucru. Puterea pusă în funcțiune se reproduce de la sine și ca atare nu poate exista nicio pierdere de putere. Numai atunci când puterea este pierdută, oboseala poate fi resimțită în sistem. Când lucrați, nu vă gândiți la următorul pas. Planificați următorul pas în timp ce lucrarea pasului anterior este terminată. Rezervați-vă momente speciale doar pentru stabilirea de noi planuri. În acest fel, nu numai că veți elabora cele mai bune planuri, dar veți evita să vă divizați atenția și să vă derutați mintea. Nu vă lăsați capul să alerge mai repede decât picioarele; și nu trăiți mental în viitor, în timp ce lucrați în prezent.

Trăirea în prezent și unitatea minte-corp

Acolo unde trăiește corpul, ar trebui să trăiască și mintea, iar energiile amândurora ar trebui să lucreze împreună în construirea vieții momentului prezent. Când citiți, nu încercați să citiți al doilea paragraf înainte de a fi terminat cu primul și nu parcurgeți un articol cu scopul de a scoate substanța din el, într-o zecime din timpul necesar pentru a-l citi. Obiceiul de a trece peste lucruri este unul dintre cele mai proaste obiceiuri mentale din lume și ar trebui eliminat complet. S-ar putea să credem că, economisim sau câștigăm timp prin derularea mai rapidă a lucrurilor. De fapt, pierdem energie și putere, precum și strălucire mentală și, în cele din urmă, toate vor fi pierderi, nu economii sau câștiguri. În viața ta evită aceeași greșeală. Nu încercați să obțineți tot ceea ce există în viață grăbindu-vă să treceți prin ea. Cei mai mulți oameni sunt dependenți de acest obicei care duce direct la nervozitate și este cauza directă și nemijlocită a mai mult de nouăzeci la sută din crizele nervoase. Acest obicei aduce multă distrugere, depresie și nefericire.

Învățați să trăiți în prezent. Faceți planuri pentru viitor în timpul unor momente dedicate special acestui scop, dar refuzați să trăiți în viitor. Refuză să faci astăzi în mintea ta, ceea ce te aștepți să faci în realitate mâine.Milioane de oameni au acest obicei și din această cauză, mințile lor sunt aproape întotdeauna confuze, în timp ce își risipesc continuu forțele. Dacă ai de gând să faci o călătorie mâine, fă-ți planurile astăzi, dar nu face și călătoria în momentul în care-ți faci planurile. Dacă doriți să întreprindeți ceva special mâine, pregătiți-vă bine și pregătiți-vă astăzi, dar nu treceți astăzi mental prin detaliile acelei călătorii pe care va trebui să o faceți mâine. Pregătiți cărămizile pentru construirea zilei de mâine, dar nu începeți să așezați cărămizile în mintea voastră astăzi. Nu face niciodată cu mintea ta astăzi, ceea ce trebuie să faci cu mâinile tale mâine. Nu lăsați mintea să vă tragă într-acolo încât să trăiți inconștient, la nivel mental, în prezent, experiențele pe care le-ați avut în trecut sau experiențele prin care vă așteptați să treceți în viitor. O astfel de practică vă va împrăștia forțele și vă va diviza atenția. Rezultatul va fi acțiunea mentală confuză, urmată de acțiunea nervoasă confuză. Această practică vă va reduce și puterea de concentrare, fără concentrare nu putem realiza nimic. Cu toate acestea, contemplarea pașnică a bucuriilor trecute sau a bucurilor viitoare așteptate, nu va produce decât efecte bune, cu condiția să nu facem nimic
altceva în timp ce ne răsfățăm cu o astfel de contemplare. A oferi momente speciale unor asemenea contemplări în fiecare zi s-a dovedit a fi foarte benefic omului. Nu contează la ce ne gândim în momentele noastre speciale, fie că este vorba de trecut, prezent sau viitor, dacă gândul este plăcut și atenția este nedivizată. Rănile emoționale provocate de experiențe trecute, răni adânc ascunse în subconștient pot fi chiar vindecate prin retrăirea acelor experiențe însă în mod revizuit, transformate cu ajutorul imaginației. Trebuie să avem întotdeauna în vedere aceste două lucruri: să evităm atenția divizată și să eliminăm gândul că energia sistemului nu mai este suficientă. Altfel spus, trăiește și gândește-te că sistemul tău va fi plin de energie în orice moment și acordă toată atenția ta acum la orice te-ai putea gândi sau face acum.

EXERCIȚII DE VINDECARE

Următoarele exerciții sau metode pot fi folosite cel mai eficient, atât în prevenirea, cât și în vindecarea nervozității; și acolo unde se va continua aplicarea fidelă a lor, rezultatele pozitive nu vor întârzia să apară. Plasați-vă într-o atitudine calmă pentru câteva minute, de câteva ori, în fiecare zi. Vedeți cât de tăcuți puteți fi în minte și corp în aceste momente și cât de deplin puteți realiza liniștea profundă a întregii voastre ființe. Făcând o practică din a rămâne profund liniștit pentru câteva minute de câteva ori pe zi, poți opri complet orice tendință spre nervozitate. În timpul acelor momente de liniște, relaxează complet mintea și corpul. Eliberați de tensiune fiecare mușchi și fiecare gând. Stai liniștit și gândește-te doar la cât de încântător se simte să fii perfect nemișcat. Scopul tău să fie creșterea și aprofundarea stării de armonie la nivelul întregii tale conștiințe. Gândiți-vă la semnificația reală a armoniei la intervale frecvente și încercați să simțiți în interior acea armonie reală. Faceți-vă o practică din a vă îndrepta atenția asupra ideii de pace și armonie în sine, cu scopul de a vă introduce întreg sistemul în însăși viața sau sufletul păcii și armoniei perfecte. Curând veți începe să vă simțiți mai armonioși pentru că întotdeauna avem tendința de a dezvolta în noi înșine fiecare stare sau condiție căreia îi acordăm atenție și gândire constantă. Vizualizează-te calm la nivel mental. Ori de câte ori te gândești la tine, gândește-te la tine ca fiind calm, magistral și stăpân pe sine. Fiecare imagine mentală pe care ți-o poți forma despre tine însuți ar trebui să apară în atitudinea de calm și, ori de câte ori te gândești la tine fiind în orice poziție, imaginează-te ca fiind calm și pregătit în timp ce te afli în acea poziție. Astfel, produci o tendință spre calm și devii zilnic din ce în ce mai senin și mai stăpân pe tine, până când te vei plasa în acea atitudine magistrală care este pașnică și extrem de puternică. Ori de câte ori vă descoperiți simțindu-vă profund liniștiți, continuați imediat să vă simțiți liniștiți. Veți impregna astfel pacea, armonia și calmul în mintea subconștientă. Cu cât impresionezi mai mult pacea în subconștient, cu atât te vei simți mai pașnic în natura ta interioară. Fluxul vieții tale va deveni armonios și senin. Te vei simți liniștit și calm în adâncul ființei tale, iar omul care se simte calm și senin în adâncurile naturii sale interioare, va simți și mai mult puterea naturii sale interioare. Un astfel de om este un om puternic. Un astfel de om are o voință cu putere reală. Un astfel de om este stăpânul vieții sale și nu numai că a câștigat puterea de a fi bine, ci și puterea de a face lucruri care merită. Amintiți-vă întotdeauna marea lege: cu cât conștiința voastră de pace este mai profundă, cu atât va fi mai mare puterea voastră.

Refuză să fii sensibil! Nu spune niciodată că ești sensibil! Nu crede niciodată că ești sensibil!

Când sunteți pe punctul de a vă simți răniți, spuneți-vă că puteți suporta orice și decideți să faceți bine în acest sens. Refuză să fii jignit de orice. Refuză să te apleci în poziția meschină de a te considera insultat și refuză să accepți orice formă de nedemnitate care ți-ar putea fi destinată. Aveți prea mult respect pentru sistemul vostru nervos ca să vă simți rău în legătură cu orice se poate spune sau face și aveți prea mult bun simț pentru a risipi energia, atunci când știți că aceeași energie, dacă ar fi bine folosită, ar putea face ca necazurile să dispară. Nu vă opriți niciodată mental asupra a ceva neplăcut. A face acest lucru înseamnă a-ți jefui sistemul nervos chiar de propria sa viață. A te gândi la nenorocire, necaz sau pierdere înseamnă să furi energie și viață din nervii și organele corpului tău, fără alt scop decât să păstrezi în viață amintirile urâte și tulburătoare pe care acele nenorociri le-au impresionat în mintea ta. Când faceți acest lucru, pur și simplu vă înfometați sistemul nervos pentru a putea perpetua existența monștrilor mentali. Rezultatul va fi nervozitatea, apoi crizele nervoase și, în multe cazuri, pierderea minții sau a vieții. Toate acestea pot fi ușor prevenite. Refuzați să vă amintiți neplăcerile din trecut sau să stați pe partea întunecată a oricărui lucru care ar putea exista în prezent. Îndreptați-vă imediat atenția asupra posibilităților mai bogate și mai mari pe care le poate conține fiecare experiență și intrați pozitiv în chiar spiritul acelor posibilități. În curând veți realiza că beneficiul ostru este mai mare decât pierderea și că în zilele următoare veți avea puterea de a multiplica de câteva ori tot ceea ce ați câștigat. Nu vă gândiți niciodată la nervi. Nu spuneți niciodată că sunteți nervos și nu vă gândiți niciodată la vreo stare nervoasă care ar putea exista oriunde în sistemul vostru. Când simțiți că ceva nu este în regulă, continuați să procedați corect și cu cât vă gândiți mai puțin la greșit sau la organul în care poate exista greșeala, cu atât mai bine. Gândește-te permanent la întregul tău corp ca fiind sănătos și menține viu în mod constant un astfel de gând. Când doriți să schimbați condițiile fizice, nu acționați mental asupra corpului fizic și nu vă concentrați atenția asupra organelor fizice. Cursul de urmat este acela de a produce cauza dorită în subconștient și efectul dorit va apărea în scurt timp în personalitatea voastră fizică. Nu permiteți nici măcar pentru o clipă să fiți stăpâniți de atitudini mentale agresive. Dacă ești dependent de acest obicei sau tendință, cultivă calmul relaxat, lăsând frecvent întregul tău sistem să intre în senzația de calm profund. Pentru a realiza acest lucru, încercați să vă imaginați lumea interioară ca pe o lume calmă și profundă în care ființa voastră există, trăiește, se mișcă și are. Lasă-te pur și simplu sedus de viața senină și calmul sufletesc al acelei lumi. Concentrați-vă pe centrul imaginar al creierului. Această metodă va produce indubitabil relaxare și, în plus, este liniștitoare și recuperatoare la un nivel excepțional. Cultivă starea mentală sănătoasă și fii profund bucuros în orice moment, dar bucuria ta să fie de acea natură care tinde să producă o mulțumire pașnică. Trăiește cu credința că toate lucrurile funcționează împreună pentru un bine din ce în ce mai mare.

Pentru a asigura și menține sănătatea perfectă și integritatea minții, următoarele aspecte importante ar trebui luate în considerare cu toată atenția:

 • În prevenirea și vindecarea afecțiunilor care sunt aproape în întregime mentale în natura lor, există  în special două tendințe care trebuie evitate și acestea sunt tendința de a epuiza energiile minții prin utilizarea greșită a acțiunii mentale și tendința de a intensifica, în anumite circumstanțe tensionate, acțiunile acelor energii.
 • Când viața și energia minții sunt slăbite până la un punct în care nu există suficientă putere pentru a continua gândirea normală, mintea încetează într-o anumită măsură să mai funcționeze în conformitate cu natura sa adevărată. Conștiința devine atât de plictisitoare încât nici o experiență nu mai este interpretată corect și acele concepții mentale care se formează în timp sunt în mare parte iluzii. Este nevoie de energie pentru a gândi și a cunoaște, la fel cum este nevoie de  energie și pentru a merge sau a vă deplasa fizic. Când corpul pierde prea multă energie, devine prea slab pentru a merge; iar când mintea pierde prea multă energie, devine prea slabă pentru a gândi. Însă incapacitatea de a merge nu este întotdeauna produsă de lipsa de energie fizică, așa cum nici incapacitatea de a gândi clar nu este întotdeauna produsă de slăbiciunea mentală.
 • Mintea poate fi plină de putere, însă, atunci când această putere este intensificată anormal, vom constata că acțiunile mentale armonioase sunt interferate, iar gândirea clară va deveni devine imposibilă. O astfel de minte este în permanență într-o stare de lucru, dar gândirea va fi deconectată la un moment dat și pot rezulta de asemenea credințe și convingeri false. Un studiu detaliat al acelor boli care sunt de natură mentală demonstrează în mod clar că, atunci când sunt evitate condițiile de lucru suprasolicitante mintea nu va deveni niciodată anormală, dezechilibrată sau tulburată. Cu toate acestea, condițiile suprasolicitante nu provin doar din efortul mental prea mare; ele pot proveni și din îngrijorare, depresie, durere, frică, anxietate și altele asemenea. O grijă de o oră va consuma mai multă energie mentală decât zece ore de creație constantă. Același lucru este valabil și pentru frică, durere, depresie și stări mentale similare, la fel de greșite.
 • Pentru a preveni slăbirea minții, ar trebui să instalăm credința în locul îngrijorării, fricii și anxietății. Acea minte care locuiește, gândește și lucrează în credință va fi întotdeauna puternică. Acesta este unul dintre acele mari adevăruri pe care ar trebui să le amintim întotdeauna. A trăi în acest adevăr înseamnă a oferi minții o protecție care nu are egal.
 • Când mintea se oprește prea mult asupra unui subiect izolat sau este forțată prea mult timp într-o singură direcție, se produce o condiție similară și se pierde echilibrul mental. În această stare, o parte a minții va fi suprasolicitată, în timp ce celelalte părți vor deveni practic inactive. Partea suprasolicitată nu va putea gândi clar din cauza stării sale de epuizare, în timp ce părțile inactive nu vor putea gândi clar din cauza stării lor de inactivitate. Rezultatul va fi că diferitele stări de spirit produse în acel moment vor fi greșite, iar aceste stări greșite vor induce disfuncționalități atât la nivel psihic cât și fizic.
 • Pentru a evita tendința de a utiliza mintea prea mult într-o singură direcție, fiecare ar trebui să-și facă un obicei să se angajeze în ceea ce poate fi numit varietate mentală. Adică ar trebui să își schimbe acțiunea mentală, munca mentală și interesul la intervale frecvente. Această practică este cea mai importantă atunci când sistemul este mai mult sau mai puțin supus unor condiții nervoase. În aceste condiții, sensibilitatea este foarte puternică și fiecare impresie profund formată va tinde să ducă mintea departe de-a lungul oricărei linii care ar putea fi indicată de acea impresie. Prin urmare, în astfel de momente, tendința de a determina mintea să acționeze într-o singură direcție ar trebui evitată de la bun început. Ori de câte ori simțiți o tendință de a vă deplasa în mod exclusiv într-o singură direcție mentală, trebuie să vă îndreptați atenția  imediat asupra a altceva, astfel încât acțiunea voastră să atragă în acțiune și celelalte părți ale minții. Mintea se va întoarce la acțiunea sănătoasă atunci când fiecare parte a acesteia devine activă. Este o practică splendidă să studiezi tot felul de subiecte care merită și să exerciți toate funcțiile corpului, minții și sufletului cât mai complet și mai armonios cu putință.
 • Toate formele de fanatism și acțiunile îndelungate de entuziasm trebuie evitate complet. Este un fapt binecunoscut că ori de câte ori cineva începe să devină fanatic, mintea lui devine mai mult sau mai puțin dezechilibrată și devine incapabil să vadă mai mult de o parte a oricărui subiect pe care ar putea să-l ia în considerare. Prelungirea unei astfel de afecțiuni va conduce la o acțiune mentală intensă de-a lungul unei singure linii, acțiune care va produce în cele din urmă condiții de dezechilibru. O minte fanatică nu este niciodată o minte sănătoasă. O minte fanatică se va raporta greșit la aproape toate subiectele și va fi nesănătoasă în majoritatea stărilor sale mentale obișnuite. De îndată ce descoperim o tendință de izolare a acțiunii minții în orice parte a gândirii, ar trebui căutată o nouă experiență și atunci când ne găsim complet absorbiți în anumite locuri, persoane sau lucruri, ar trebui să procedăm imediat la căutarea unor calități superioare în alte locuri, persoane sau lucruri.
 • Pentru a preveni condițiile mintale denaturate sau exagerate, este necesar să se cultive echilibrul perfect. Prin urmare, toți cei care au tendința de a folosi mintea în astfel de moduri ar trebui să procedeze imediat la redobândirea echilibrului. În câteva minute, sau chiar în mult mai puțin timp, acțiunea normală a minții și a corpului va fi refăcută perfect și o cantitate mare de energie va fi adăugată atât acțiunii fizice, cât și mentale.
 • Mintea nu trebuie să-și permită niciodată să coboare în niciuna dintre stările sentimentale depresive, întrucât o astfel de tendință duce fără putință de tăgadă la nesănătate mintală.Pentru a depăși această tendință, ar trebui cultivată o dispoziție însorită, iar obiceiul de a ne fixa atenția asupra aspectelor superioare  în toate lucrurile ar trebui să devină un factor permanent pe toate planurile de gândire. Este important faptul că veselia și atitudinile ascendente ale minții adaugă o mare putere atât minții cât și corpului și este bine să punctăm aici că o stare de spirit veselă, optimistă și ascendentă poate fi făcută atât de puternică încât nici o experiență pe care am putea întâlni-o nu ne va mai face să fim deprimați sau descurajați.
 • Importanța evitării tendinței descendente a minții va fi realizată atunci când vom înțelege că toate condițiile deprimante duc invariabil mintea mai aproape de acel punct în care gândirea clară devine imposibilă și că toate atitudinile ascendente sau crescătoare ale minții determină mintea să acționeze pe acele tărâmuri superioare și mai clare ale gândirii în care toate gândurile funcționează într-o lume a luminii mentale. Cu cât mintea urcă mai sus în acțiunea sa conștientă, cu atât va primi mai multă lumină asupra oricărui gând și cu atât mai clare vor deveni toate gândurile sale, în consecință.
 • Pentru a elimina condițiile adverse ale minții, este esențial să devii liniștit mental și să oferi mai multă viață și energie întregului tău sistem nervos. Pentru a liniști mintea, ar trebui folosită metoda specială de concentrare asupra centrului creierului și pentru a oferi mai multă viață și energie minții și sistemului nervos, diferitele energii ale minții ar trebui redirecționate astfel încât acestea să poată continua de-a lungul unor noi direcții. Când energiile minții continuă de-a lungul unor noi direcții, ele cheamă în acțiune și alte părți ale minții alături de care vor pune în mișcare puterea mentală latentă. Puterea deplină a minții va fi astfel restabilită într-un timp scurt, iar sănătatea perfectă și integritatea minții vor urma invariabil.

 

Aceasta este prima parte a cărții “VINDECAREA MINȚII”, apărută în anul 1912 și semnată de maestrul și ființa de lumină Christian Larson. În partea a doua și ultima, autorul ne vorbește despre vindecarea descurajării și remotivare, precum și despre eliminarea fricilor. 

ARTICOLE ASEMANATOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recente

- Advertisment -vegis.ro
- Advertisment -vitamix.ro
- Advertisment -vitamix.ro