Ca să renunți la fumat, trebuie să vrei și să fii pregătit atât emoțional cât și mental. Înainte de toate, trebuie să vrei s-o faci, nu pentru a-ți mulțumi prietenii sau familia, ci pentru tine și Sufletul tău și Sinele tău Superior. Îți otrăvești casa Sufletului, creație a Universului și, în același timp, paradoxal, aștepți din partea Universului abundență și sănătate. Dacă nu crezi în astfel de concepte, renunță la fumat pentru corpul tău.
Dacă te decizi s-o faci, iată un ghid util care te va ajuta să-ți planifici succesul în această direcție :
Ce ar trebui să faci înainte de toate ?
Primele zile fără fumat vor fi cele mai grele. Ar trebui să alegi o dată specială pentru a te lăsa de fumat și apoi s-o respecți. Împarte următoarele 30 de zile în 3 decade și vei înțelege de ce. Scrie motivele pentru care renunți la fumat înainte de ziua în care ai decis să renunți și citește lista în fiecare zi, atât înainte, cât și după data renunțării. Ar fi grozav să elaborezi un plan de renunțare. Acesta te va ajuta să rămâi concentrat și motivat. Iată câteva idei pentru a începe:
- Descrie momentele în care fumezi, de ce fumezi, ce faci și ce activități mentale ai atunci când fumezi. Observându-te, vei descoperi factorii personali declanșatori ai fumatului. Trebuie să-i eviți cât mai des cu putință.
- Nu mai fuma în anumite situații (cum ar fi în timpul pauzei de lucru sau după cină) înainte de a renunța efectiv la fumat.
- Fă o listă de activități pe care le-ai putea face în loc să fumezi, cum ar fi o plimbare rapidă sau o meditație cu uleiuri esențiale. Trebuie să fii întotdeauna pregătit să faci altceva atunci când îți vine să fumezi. Altfel, creierul transmite mesajul care vine pe scurtătură în fața atenției tale și-I captează energia cu “soluția”: APRINDE O ȚIGARĂ!”
- Alătură-te unui grup sau program de sprijin pentru renunțarea la fumat. Nu ai unul? Formează-l și te va motiva !
- Spune prietenilor și familiei despre planul tău de renunțare la fumat. Întreabă-i despre cum v-ar putea ei sprijini.
De ce este fumatul atât de adictiv?
Cei mai mulți oameni dau vina pe nicotină, principalul drog din tutun, pentru dependența de fumat. Creierul se adaptează rapid la ea și tânjește din ce în ce mai mult după ea pentru a se simți așa cum se simțea după ce fumai o singură țigară. În timp, creierul tău învață să prezică momentul în care ai de gând să fumezi o țigară. Te simți deprimat și obosit, așa că te gândești: “Am nevoie de o țigară”, iar ciclul începe din nou.
Dar nu este vorba doar de chimia creierului. Anumite situații te fac și ele să vrei să fumezi. Declanșatorii sunt diferiți pentru fiecare. Al tău ar putea include mirosul de fum de țigară, să vezi un pachet de țigări la magazin, să mănânci anumite alimente sau să-ți bei cafeaua de dimineață, ca să nu mai vorbim de asocierea cu alcoolul. Uneori, doar felul în care te simți (trist sau fericit) este un declanșator. La fel de adevărat este că fumătorii asociază stima de sine cu fumatul și tocmai de aceea este atât de greu să renunțe la țigări.
Cât de greu va fi să mă las de fumat?
Fiecare dintre voi este diferit și cât de greu va fi pentru fiecare depinde de:
- Câte țigări fumezi zilnic
- Dacă prietenii și membrii familiei tale fumează
- Care sunt cauzele pentru care fumezi.
După ce renunț, cum pot evita să încep din nou să fumez?
“Alunecarea” este o parte obișnuită a renunțării la fumat. Pentru majoritatea persoanelor care încearcă să renunțe la fumat, chiar și “un singur fum” contează. Dar o alunecare nu înseamnă că te vei întoarce la fumat. Pentru a evita derapajele încearcă următoarele:
- Dacă locuiești cu un fumător, roagă-l să nu fumeze în preajma ta.
- Când simți nevoia să fumezi, respiră adânc. Ține respirația timp de 10 secunde și elibereaz-o încet. Repetă acest lucru de mai multe ori până când nevoia dispare.
- Ține-ți mâinile ocupate. Desenează, joacă-te cu un creion sau sau lucrează la calculator.
- Schimbă-ți activitățile care erau legate de fumat. Fă o plimbare, mediteză sau citește o carte în loc să iei o pauză de țigară.
- Stai cu nefumătorii sau mergi în locuri în care nu se permite fumatul, cum ar fi cinematografele, muzeele, magazinele sau bibliotecile.
- Nu înlocui țigările cu alimente sau produse pe bază de zahăr.
- Fă exerciții fizice. Exercițiile fizice tevor ajuta să te relaxezi.
- Încearcă remediile florale Dr. Bach.
CUM NE AJUTĂ ULEIURILE ESENȚIALE SĂ RENUNȚĂM LA FUMAT
Vă recomand cucăldură aromaterapia cu uleiuri esențiale 100% naturale și pure. Există câteva uleiuri esențiale care pot fi utile în sprijinul renunțării la fumat, ajutând să gestionezi simptomele de sevraj și să reduci dorința de a fuma. Aceste uleiuri pot fi utilizate în diverse moduri, precum prin inhalare, difuzare sau aplicare pe piele în anumite puncte de presiune.
După ce vei renunța la fumat, vei vrea să cunoșțti mai bine uleiurile esențiale și beneficiile pe care acestea le oferă atât în plan fizc, cât și în plan psiho-emoțional și spiritual.
Iată câteva uleiuri esențiale recomandate:
- Lămâie (Citrus limon): Are un efect revigorant și poate ajuta la îmbunătățirea stării de spirit și a concentrării.
- Mentă (Mentha piperita): Are un efect răcoritor și poate ajuta la reducerea poftelor. De asemenea, poate ajuta la calmarea gâtului și a respirației.
- Măghiran (Origanum majorana): Are proprietăți calmante și poate ajuta la gestionarea stresului și a anxietății, care pot apărea în timpul renunțării la fumat.
- Eucalipt (Eucalyptus globulus sau Eucalyptus radiata): Este cunoscut pentru efectele sale de curățare a căilor respiratorii și poate ajuta la deschiderea căilor nazale, facilitând o respirație mai ușoară.
- Lavandă (Lavandula angustifolia): Are efecte calmante și poate ajuta la relaxare și reducerea stresului.
- Grapefruit (Citrus paradisi): Are un efect revigorant și poate ajuta la reducerea poftelor și la îmbunătățirea stării de spirit.
Aceste uleiuri esențiale pot fi utilizate individual sau combinate într-un amestec personalizat pentru a sprijini eforturile de renunțare la fumat. Înainte de utilizare, asigură-te că ești familiarizat cu metodele corecte de aplicare și consultă un specialist în aromaterapie sau un profesionist în sănătate dacă ai întrebări sau îngrijorări.
O rețetă specială: Pune 150 ml de apă într-un aromadifuzor cu ultrasunete, 3 picături de ulei esențial 100% natural și pur de LĂMÂIE, 1 picătură de MENTĂ, 1 picătură de MĂGHIRAN, 1 picătură de EUCALIPT, 2 picătură de LAVANDĂ și 1 picătură de GRAPEFRUIT și inhalează vaporii rezultați de la o distanță de 30-40 de centimetri, timp de 10 minute. Apoi lasă aromadifuzorul să vaporizeze până la epuizarea conținutului
Cum mă voi simți după ce renunț la fumat?
Atunci când renunți la fumat, vei avea anumite probleme fizice și psihice. Este posibil să tânjești după țigări, să te simți iritat și înfometat, să tușești des, să ai dureri de cap sau dificultăți de concentrare. Acestea sunt simptome de sevraj generate de faptul că organismul tău este obișnuit cu nicotina.
Atunci când simptomele de sevraj apar în primele 2 săptămâni după renunțare, păstrează controlul. Gândește-te la motivele pentru care te-ai lăsat de fumat. Amintește-ți că acestea sunt semne că organismul tău se vindecă și se obișnuiește să funcționeze fără nicotină. Simptomele de sevraj sunt doar temporare. Acestea sunt mai puternice atunci când renunți pentru prima dată, dar vor dispărea în 10-14 zile. Simptomele de sevraj sunt mai ușor de tratat decât bolile majore pe care le poate provoca fumatul.
Este posibil să ai în continuare dorința de a fuma, deoarece există multe asocieri puternice cu fumatul. Cea mai bună modalitate de a depăși aceste asocieri este să te bucuri de ele fără a fuma și să faci periodic ședințe de aromaterapie cu uleiurile menționate mai sus.
GÂNDURI DE FINAL
Dacă recidivezi și fumezi din nou, nu-ți pierde speranța. 75% dintre cei care se lasă de fumat reîncep să fumeze. Majoritatea fumătorilor renunță de 3 sau mai multe ori înainte de a reuși. Planifică-ți din timp succesul în materie de renunțare la fumat și pregătește-ți o listă de acțiuni sănătoase pe care să le întreprinzi în diferite situații când vei simți nevoia să fumezi. În absența unei liste, îți va fi mai ușot să aprinzi o țigară.
Dacă vrei să afli mai multe despre tehnicile și strategiile cele mai eficiente pentru tine în lupta cu fumatul, programează-ți AICI o ședință de LIFE-COACHING SPIRITUAL.
ȚI-E FRICĂ DE SUCCES ? ÎNAINTE SĂ TE DAI BĂTUT CITEȘTE ACESTE RÂNDURI