marți, septembrie 17, 2024
libris.ro
AcasăATENȚIE! VORBEȘTE SUFLETULCUM RECUNOAȘTEM O PRIETENIE TOXICĂ ȘI CE FACEM CU EA

CUM RECUNOAȘTEM O PRIETENIE TOXICĂ ȘI CE FACEM CU EA

O prietenie poate fi un cadru ideal pentru a experimenta acceptarea autentică și o sursă valoroasă de satisfacție și de validare. A fi prietenul unei alte ființe ne dă ocazia să exprimăm grijă, să privim cu compasiune către celălalt și să ne recunoaștem calitățile și defectele într-un spațiu sigur. Când acestea sunt benefice ne sprijină și ne ajută să evoluăm și să ne exprimăm autentic. Să ne bucurăm împreună cu altă persoană face ca acest sentiment să se intensifice iar împărtășirea emoțiilor negative le ajută să se evapore. Aceasta este magia prieteniei.

Ce se întâmplă însă atunci când prieteniile noastre nu sunt de calitate?

Aceste relații deficitare se transformă într-o sursă de stres și au un impact negativ asupra sănătății noastre emoționale. Când valorile nu se aliniază iar comunicarea dintre doi oameni este deficitară pot apărea prietenii toxice.

Cuvântul “toxic” este utilizat foarte des în zilele noastre, fiind folosit ca o insultă ori de câte ori o persoană dezaprobă comportamentul altcuiva. Adevărul este că unele prietenii sunt, într-adevăr, toxice. Toxicitatea acestor relații le pot face greu de identificat uneori, deoarece aceasta poate deveni noua normalitate în cadrul relației.

Cum îți poți da seama dacă te afli într-o prietenie toxică și ce ai putea să faci în această privință?

Iată care sunt semnele la care este necesar să fii atent.

  1. Sunt egocentrici

Prietenii toxici pot fi foarte absorbiți de ei înșiși. Totul este despre ei și fac orice ca să le fie lor bine, chiar dacă sacrifică binele celorlalți în proces. Se concentrează doar pe ei înșiși și pe nevoile lor și aproape că uită să să te întrebe și pe tine ce ți-ai dori. Discuțiile se învârt mai mult în jurul lor iar dacă cumva subiectul ajunge să fie despre tine ei vor avea grijă să direcționeze discuțiile tot către ei înșiși.

  1. Te critică

De fiecare dată când vorbesc cu tine au ceva de criticat. Pare că mereu găsesc un aspect care nu le convine la tine și simt neapărat nevoia să ți-l comunice. Pot aduce critici referitoare la comportamentul tău, înfățișarea ta, performanța la locul de muncă sau chiar despre relația pe care o ai cu familia ta. Orice element al vieții tale poate fi sursa criticilor lor.

Prietenii de calitate te sprijină, te încurajează și îți dau sfaturi atunci când ceri acest lucru. În niciun caz nu te fac să te simți de parcă nu ești suficient de bun.

  1. Sunt competitivi

Prieteniile nu sunt făcute să aibă un câștigător! Dimpotrivă, scopul prieteniei este sprijinul și colaborarea, iar prietenii ar trebui să vrea să te ajute să te simți bine. Dacă prietenul tău manifestă invidie atunci când îi spui veștile bune pe care le-ai primit sau dacă îți indică în mod constant domeniile în care el se descurcă mai bine în viață, acestea sunt comportamente toxice.

  1. Te fac să te simți descurajat

Știi că ai un prieten toxic dacă observi că, de fiecare dată când interacționezi cu el, te simți mai rău decât înainte. Acest lucru se poate întâmpla pentru că sunt critici, manipulatori, sau concurează cu tine. Oricare ar fi motivul, dacă după interacțiunile cu ei te simți mai rău în loc să te simți mai bine, există o problemă.

  1. Te manipulează

Prietenii nu ar trebui să te facă să faci lucruri pe care nu simți să le faci. Aceștia ar trebui să fie atenți la nevoile tale și să-ți respecte limitele, valorile și dorințele. Dacă după ce te-ai întâlnit cu acesta simți că ai făcut lucruri pe care nu voiai să le faci însă te-ai lăsat convins pentru că nu voiai să îl superi sau să îl dezamăgești, este posibil să fi fost victima manipulării.

Un alt aspect foarte important al unui manipulator este că, atunci când încerci să îi semnalezi că are comportamente toxice, îți va invalida emoțiile, îți va spune că ți se pare, că exagerezi sau că greșești. Și acesta este un indiciu că prietenul tău s-ar putea să fie unul toxic.

  1. Nu pot fi de încredere

Secretele tale ar trebui să fie păstrate de prietenii tăi și nu ar trebui să-ți faci griji în această privință. Acest lucru ar trebui să fie de la sine înțeles. Un prieten toxic nu poate să păstreze pentru el ceea ce i-ai destăinuit și simte nevoia să vorbească despre tine cu alții.

  1. Nu simți că sunt cu adevărat sinceri

Poate că prietenul tău recunoaște atunci când îți greșește, dar nu simți că scuzele lui sunt autentice. Sau poate că atunci când au ceva drăguț să-ți spună, instinctul îți spune că nu sunt cu adevărat sinceri. S-ar putea să spună ceva frumos doar pentru că vrea ceva de la tine. Acordă atenție acțiunilor prietenului tău, nu doar cuvintelor sale.

  1. Nu te poți baza pe ei

Ar trebui să te poți baza pe prietenii tăi. Dacă cineva te lasă baltă, nu este disponibil în mod constant atunci când ai nevoie să vorbești despre ceva ce se întâmplă în viața ta și pare să fie disponibil doar atunci când are nevoie de tine, s-ar putea să ai de-a face cu un prieten toxic.

  1. Încearcă să te izoleze

Un prieten toxic poate încerca să creeze o distanță între tine și ceilalți oameni importanți din viața ta. Acest lucru se poate face criticându-ți partenerul, răspândind bârfe despre prietenii tăi sau chiar vorbind negativ despre colegii de serviciu. Un prieten toxic va face acest lucru pentru ca tu să devii mai dependent de el și, prin urmare, să fii din ce în ce mai legat de prietenia voastră.

Cine este prietenul toxic?

Citind criteriile de mai sus, poate că ai bănuiala că tu ești un prieten toxic pentru cineva. Acest lucru este posibil și este importnant să chestionezi propriul comportament. E mai ușor să vedem ce fac alții greșit, însă dacă ai văzut în tine aceste trăsături toxice este minunat pentru că ești cu un pas mai aproape de schimbare.

Dacă nu știi sigur cine este prietenul toxic dintr-o prietenie este în regulă. O modalitate bună de a recunoaște dacă tu ești problema sau dacă este vorba de cealaltă persoană este să te gândești cât de sănătoase sunt celelalte relații ale tale. Dacă în general ai relații pozitive, de încredere și ai doar probleme majore cu o singură persoană, este probabil ca aceasta să fie problema.

Ce facem cu relațiile toxice de prietenie?

Este important să ai încredere în instinctele tale și să acorzi prioritate stării tale de bine. Dacă recunoști oricare dintre aceste semne într-o prietenie, ia în considerare stabilirea unor limite, o comunicare deschisă sau chiar distanțarea de prietenul toxic, dacă este necesar. Înconjurarea cu persoane pozitive, care te susțin, este esențială pentru a dezvolta relații sănătoase. Poți spera să pui capăt prieteniei într-un mod deschis și onest, dar acest lucru nu este întotdeauna posibil. De exemplu, dacă prietenul tău este un narcisist, s-ar putea să nu fie dispus să accepte că el este problema și ar putea chiar să încerce să-și croiască drum înapoi în grațiile tale. Alte tipuri de prieteni toxici pot încerca să îi întoarcă pe ceilalți împotriva ta.

Faptul că știi că poate fi greu nu înseamnă că trebuie să rămâi pasiv. Este posibil să dorești să pui capăt relației sau să îi dai prietenului tău o șansă să se revanșeze mai întâi. Oricare ar fi abordarea pe care o alegi, protejează-ți starea de bine și prioritizează relațiile de prietenie care te susțin. Dacă știi că prietenul tău nu este întotdeauna interesat de binele tău, ai grijă să ții cont de acest lucru pe măsură ce treci prin acest proces.

Gânduri de final

Confruntarea unui prieten toxic cu privire la comportamentul său îi oferă o oportunitate de a se îmbunătăți, dacă simți că este loc pentru o astfel de șansă. Dacă consideri că prietenia s-a încheiat, eliminarea acestuia din viața ta face loc pentru ca ceilalți prieteni, mai iubitori, să fie mai aproape de tine sau pentru ca alte persoane să apară în viața ta. Prioritizează-ți valorile și alege să ai aproape oameni de calitate cu valori similare, care te respectă și care te sprijină. În fond, doar aceștia se pot numi prieteni.

 

ARTICOLE ASEMANATOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recente

- Advertisment -vegis.ro
- Advertisment -vitamix.ro
- Advertisment -vitamix.ro