vineri, mai 24, 2024
libris.ro
AcasăADEVĂRURI GREU DE SUPORTATCUM SĂ FII PĂRINTELE CELUI MAI IMPORTANT COPIL DIN LUME

CUM SĂ FII PĂRINTELE CELUI MAI IMPORTANT COPIL DIN LUME

Nu mai suntem copii. Am devenit adulți, puțin câte puțin, de fiecare dată când a sunat ceasul vârstelor. Am devenit adulți la comanda vocilor din jur, am fost cronometrați de adulți, cărora le era prea frică de timp, care erau îngroziți că acest concept imaginat de ei se poate măsura. Frica, nesiguranța și graba lor către nicăieri ne-au făcut să ne aliniem la ce credeau ei că aduce siguranță: MATURITATEA. 

Expresia ,,Vei rămâne mereu copilul nostru” conține o eroare și un adevăr, ambele fundamentale pentru a înțelege cine ești. Adevărul este că există un copil. Din fericire, acesta nu poate fi ucis de alarma falsei maturități inventate. Eroarea este că acest copil aparține, este deținut.

Este vorba despre un copil minunat care este și va fi mereu alături de noi, chiar și atunci când noi alegem să nu fim alături de el însă acest copil nu mai are părinții de altădată. Acei părinți și-au făcut datoria, au transformat un copil într-un adult. Acum, aceștia au o fiică sau un fiu, nu mai au un copil. Copilul despre care vorbeam este în grija noastră acum, iar acest lucru este minunat.

Copilul de odinioară a fost îngrijit de niște părinți care i-au dorit binele și au făcut tot ce au putut ei mai bine la momentul respectiv însă acest „bine” era întotdeauna cel văzut prin ochii lor. Statutul de adult nu îți oferă lentile curate prin care să privești lumea. Ba mai mult, de cele mai multe ori lentilele devin atât de neclare încât e mai ușor să le murdărești și pe ale altora decât să le dai jos pe ale tale. Așadar, părinții au făcut tot ce puteau mai bine, folosind lentilele lor pentru a căuta acest ,,bine”, folosind lentilele lor pentru a te învăța și pe tine ce este bine. Vestea bună este că acest copil din interiorul nostru ne poate spune direct ce dorește și ce este bine, nu mai este nevoie de alte lentile, ba chiar ar fi recomandat să le dăm deoparte pentru a-l putea vedea cât mai clar.

Iubește-ți copilul, mângâie-l și spune-i că ești lângă el orice ar fi și orice ar face. Spune-i că îl susții în orice decizie. Spune-i că ești alături de el și îl sprijini cu tot ce poți indiferent de alegerile pe care le face. Nu-l lăsa singur. Nu-l acuza și nu-l învinovăți. Nu folosi lentilele vechi pentru a-l judeca. Privește-l în ochi și cunoaște-l pe cel ce este cu adevărat el.  Spune-i că este minunat și că poate face orice. Întreabă-l ce dorește. Lasă-l liber, lasă-l să se distreze. Lasă-l să se murdărească. Lasă-l să cadă și să se ridice. Lasă-l să se lovească, să sufere și oferă-i spațiu pentru a putea cunoaște durerea. Suferința nu este atât de mare când ai pe cineva drag alături. Ia-l cu tine în lume și nu-i lăsa pe alții să îl rănească. Nu lăsa alți copii răniți să îl facă să se simtă mai puțin iubit. Nu lăsa lumea să îi impună reguli inutile și să îl facă să creadă în etichete închipuite. Poartă-l cu mândrie iar el te va face mândru. Arată-le oamenilor cât e de minunat. Lasă-l să se exprime așa cum dorește el. Lasă-l să se joace și să râdă. Arată-i lumea ta și lasă-l să ți-o arate și el pe a lui. Permite-i să-ți lărgească orizonturile cu o pereche de ochi care văd posibilități infinite. Lasă-l să-ți arate lumi la care el găsește mai ușor accesul și roagă-l să te învețe să te bucuri la, cum ar zice adulții, nimicuri. Nu-l pedepsi pentru că nu vrea să facă ce îi spui tu. Nu face aceleași greșeli pe care crezi că le-au făcut părinții tăi. Gândește-te ce ți-a lipsit atunci când aveai un trup de copil și oferă-ți din plin asta. Poți să o faci, ești liber să o faci și ai datoria asta față de copilul care se află în tine. Nu-l răni pentru că vrea să fie el însuși. Nu-i vorbi urât și nu-l jigni. Nu merită toate aceste lucruri. El doar există.

Iubește-l mai ales când tu crezi că el greșește. Nu-l trata cu indiferență. Nu-l ignora. Iubește-l așa cum merită oricine să fie iubit, pentru cine este el, pentru că există. El oricum te iubește și te va iubi orice ai face. El a rămas cu tine și va rămâne veșnic. Are încredere deplină în tine. Este mereu acolo, gata să te întâlnească. Te-a așteptat și o va face oricât timp este nevoie. Du-te spre el. Deși el este în grija ta, cred că tu ai mai mare nevoie de prezența lui. Celebrează-l și bucură-te de el. Fii recunoscător că este alături de tine. Arată-i ce înseamnă să fie iubit fără restricții, iar el îți va arăta tot ce este nevoie să știi despre tine, despre lume și despre a fi.

 

ARTICOLE ASEMANATOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recente

- Advertisment -vegis.ro
- Advertisment -vitamix.ro
- Advertisment -vitamix.ro