Deși unii specialiști o confundă cu narcisismul, iubirea de sine presupune să te apreciezi și să te respecți.. Asta include să ai grijă de sănătatea ta fizică și mentală. Știu că ordinea socială a lumii în care trăim astăzi nu prea ne mai lasă timp pentru noi înșine, dar este foarte important să ne facem timp să ne hrănim sufletul și să ne tratăm cu dragostea și bunătatea pe care le merităm. Asta dacă vrem să oglinddim cu adevărat caracterul celui care ne-a creat și își are templul în noi.
Ce este iubirea de sine?
Iubirea de sine înseamnă a avea considerație pentru propria noastră bunăstare și mulțumire. În timp ce susținătorii îngrijirii de sine sugerează să faceți băi și masaje, dacă vă iubiți pe voi înșivă, adevărata iubire de sine ,erge un pic mai departe decât a te răsfăța din când în când cu plăceri ca acestea. Iubirea de sine ar trebui să fse regăsească zilnic în activitățile tale, să te verifici pe tine însuți și să te tratezi așa cum îi tratezi pe cei dragi.
Ce nu este iubirea de sine ?
Unii critici cred că iubirea de sine este un concept modern și reprezintă doar o simplă indulgență de sine. Ei consideră că iubirea de sine se concentrează în mod excesiv asupra propriei persoane și se aseamănă cu narcisismul. Iubirea de sine nu înseamnă să ai un sentiment grandios de sine sau să fii umflat de importanță de sine. Iubirea de sine înseamnă să ai grijă de nevoile tale și să recunoști că ai valoare.
Importanța iubirii de sine
Prima ta relație este cu tine însuți și este fundamentul relațiilor cu ceilalți. A te iubi pe tine însuți îți permite să trăiești în concordanță cu valorile tale și să faci alegeri sănătoase în deciziile tale de zi cu zi. Încrederea, respectul de sine, stima de sine și iubirea de sine sunt toate interconectate. Pe măsură ce aprofundăm iubirea față de noi înșine, putem aprofunda iubirea pe care o împărtășim cu ceilalți. Cum am putea să-i iubim pe ceilalți dacă nu ne iubim pe noi înșine?
Cum să practici iubirea de sine?
Iată cum să integrezi iubirea de sine în stilul tău de viață.
Acordă prioritate bunăstării și sănătății tale mentale
Atât sănătatea ta fizică cât și cea mentală sunt corelate și modul în care te simți fizic poate influența modul în care te simți mental și emoțional. Și invers. Atunci când începi să îți iubești corpul și să ai grijă de el, îți influențezi direct și pozitiv și sănătatea mentală. A mânca și a dormi bine este important pentru a menține starea de bine și a îndepărta bolile. Asta înseamnă să alegi alimente sănătoase și să dormi suficient în fiecare noapte. Practicarea regulată a exercițiilor fizice are un impact pozitiv asupra sănătății tale generale, deoarece exercițiile fizice reduc cortizolul, hormonul stresului. Nu uitați să vă acordați timp pentru a vă îngriji și a vă prețui.
Îmbrățișați compasiunea de sine !
Asta nu înseamnă să vă plângeți de milă, ci să vă tratați cu apreciere, bunătate și respect. Atunci când vă recunoașteți greșelile și vă acceptați imperfecțiunile cu bunătate și fără a vă judeca, dați dovadă de autocompătimire. Autocompătimirea înseamnă:
- să simțim bunătate față de noi înșine, mai degrabă decât judecată, critică sau rușine.
- să recunoaștem faptul că facem parte dintr-o umanitate comună, că toată lumea face greșeli și că nu trebuie să ne privim pe noi înșine ca ființe izolate, nedemne de iubire și apartenență
- neidentificarea cu greșelile noastre. Nu suntem greșeala, ci cel care a făcut ceva greșit
Nu te mai compara cu alte persoane !
Atunci când suntem geloși pe promovarea prietenului nostru sau simțim că suntem deficitari pentru că ne-am îngrășat zece kilograme în timp ce vecinul nostru este într-o formă excelentă, este greu să nu ne simțim deprimați. Comparațiile provocă, însă, stres. Comparația și competiția ne pot motiva în moduri care ne sunt utile, nu dăunătoare. De cele mai multe ori, ele ne diminuează potențialul de creștere, provocând stres, anxietate, vinovăție și rușine.
Stabilește limite !
Trasarea limitelor ajută la gestionarea stresului. Uneori trebuie să spui “nu”, fie la serviciu, fie în societate, fie în familie, pentru a-ți păstra energia. Relațiile unilaterale au o distribuție inegală a energiei, controlului și atenției. Recunoaște-ți nevoile și rezervă-ți timp pentru a fi atent cu tine, stabilind limite.
Iartă-te !
Cultivă modalități de a nu te mai urî pe tine însuți sub nicio formă. Iartă-te pentru greșelile din trecut și găsește modalități de a te vindeca. Pentru a întegra iubirea de sine în viața de zi cu zi, nu mai rumega tot timpul greșelile și regretele. În loc să te învinovățești pentru lucruri care, cel mai probabil nu au fost sub controlul tău, apelează la iertarea de sine.
Înconjoară-te de oameni care te susțin și te iubesc !
A avea sprijin social este vital. Ai putea să-ți dai voie să primești dragostea familiei tale pentru tine, însă, dacă aceste relații sunt tensionate sau nu sunt în peisaj, investește în relațiile cu prietenii și comunitatea ta și permite-ți să primești îngrijire și sprijin din partea lor. Renunță la prieteniile toxice, extenuante și unidirecționale. Scopul este să te fortifici cu interacțiuni sănătoase și cu oameni care cred în tine, te susțin și te sprijină să devii mai mult din ceea ce ești și vrei să fii, nu mai puțin. Dacă crezi că ești îndrăgostit(ă), dar nu ești sigur(ă), amintește-ți că relațiile sănătoase implică intimitate și o conexiune emoțională profundă. Investește-ți timpul, energia și grija în relații platonice și romantice care te susțin, te energizează și te refac.
Schimbă-ți mentalitatea negativă !
Gândirea pozitivă nu înseamnă să ignori problemele. Înseamnă să alegi să ai o perspectivă pozitivă ca o abordare a vieții care include recunoștință și multe posibilități. Poate că este timpul să cauți sprijin pentru a-ți procesa furia și a te elibera de resentimente și ranchiună. Ia vezi ! Menținerea furiei și a urii față de alții poate fi dăunătoare pentru bunăstarea noastră mentală și emoțională. Ce-ar fi să încercăm să nu ne mai cheltuim energie pe ură și să ne-o investim în iubire?
Spune-ți lucruri frumoase!
Afirmațiile pozitive vă pot crește stima de sine și reduce temerile sociale. Amintește-ți permmanent că ești o persoană amabilă care face tot ceea ce ține de ea. Schimbarea perspectivei și concentrarea asupra lucrurilor pentru care ești recunoscător poate fi extrem de înălțătoare și este o altă modalitate de a practica iubirea de sine.