duminică, noiembrie 10, 2024
libris.ro
AcasăDEZVOLTARE PERSONALĂ | SELF HELPCUM SĂ TRECI PRINTR-O CRIZĂ EXISTENȚIALĂ

CUM SĂ TRECI PRINTR-O CRIZĂ EXISTENȚIALĂ

Atunci când te confrunți cu un sentiment de neliniște în legătură cu sensul, alegerea și libertatea ta în viață, se cheamă că te confrunți cu o criză existențială. Această anxietate existențială îi determină adesea pe oameni să simtă că viața este inutilă și că existența nu are niciun sens. O criză existențială poate duce, de asemenea, la sentimente de confuzie cu privire la sentimentul de identitate al unei persoane.

Anxietatea existențială tinde să apară în timpul tranzițiilor și reflectă dificultăți de adaptare, adesea legate de pierderea siguranței și securității. Un om care trece printr-un divorț dificil ar putea simți că baza pe care a fost construită viața lui se prăbușește. Acest lucru poate duce la punerea sub semnul întrebării a sensului existenței sale.Existențialiștii – cei care îmbrățișează o filozofie axată pe sens și scop – o criză existențială este considerată o călătorie, o conștientizare, o experiență necesară și un fenomen complex, totodată. Criza apare din conștientizarea propriilor libertăți și a modului în care viața se va sfârși într-o zi.

Cum identifici o criză existențială?

În timpul unei crize existențiale, ai putea experimenta o varietate de simptome, inclusiv:

  • Anxietate
  • Depresie
  • Sentimente de copleșire
  • Izolarea de prieteni și de cei dragi
  • Lipsă de motivație și de energie
  • Singurătate
  • Îngrijorare obsesivă

Când apare o criză existențială?

O criză existențială apare adesea după evenimente majore din viață, cum ar fi:

  • Schimbarea carierei sau a locului de muncă
  • Decesul unei persoane dragi
  • Diagnosticarea cu o boală care pune viața în pericol
  • Intrarea într-o categorie de vârstă semnificativă, cum ar fi 40, 50 sau 65 de ani
  • Experimentarea unei experiențe tragice sau traumatizante
  • Nașterea de copii
  • Căsătoria sau divorțul

Persoanele cu următoarele afecțiuni de sănătate mintală pot fi, de asemenea, mai predispuse la a avea o criză existențială; deși aceste tulburări nu provoacă o criză existențială:

Există mai multe tipuri de criză existențială ?

“Criza existențială” este un termen generic care poate fi folosit pentru a descrie sau a grupa mai multe tipuri de probleme.

Frica și responsabilitatea. Existențialismul subliniază faptul că suntem cu toții liberi să facem alegeri în viață, iar odată cu această libertate de a face alegeri, vine și responsabilitatea. Cu toate acestea, având în vedere soarta finală, clipa morții, acțiunile tale pot părea lipsite de sens atunci când sunt privite în raport cu imaginea de ansamblu a vieții tale.mÎn acest fel, libertatea poate duce la disperare, iar responsabilitatea care vine odată cu această libertate poate provoca anxietate. De câte ori te-ai luptat cu o decizie și te-ai temut că a fost una greșită? Această teamă de a face alegerea greșită reflectă angoasa legată de libertatea de a manifesta preocupări existențiale. Existențialismul postulează că avem această anxietate sau neliniște pentru că nu există o cale “corectă” și nici un ghid care să ne spună ce să facem. În esență, fiecare dintre noi trebuie să dea un sens propriei vieți. Dacă această responsabilitate ni se pare prea mare, ne putem retrage în moduri de comportament care ne protejează de acest sentiment de anxietate.

Sensul vieții. Dacă vă luptați cu anxietatea existențială, s-ar putea să vă întrebați: “Care este rostul vieții?”. Pe măsură ce treceți prin tranziții în viața voastră și pierdeți siguranța unui context și a unei structuri familiare, s-ar putea să vă întrebați care este rostul vieții, dacă, în cele din urmă, rezultatul este că veți muri. De ce trebuie să treci prin atâtea mișcări? Abilitatea de a avea pasiune pentru ceva fără de care am putea considera viața lipsită de sens, reflectă o apreciere pentru viața însăși. Dacă poți înceta să încerci să trăiești pentru scop, sau pentru un țel, și începi să trăiești pentru actul de “a fi” în sine, atunci viața ta devine despre a o trăi pe deplin, alegând integritatea și fiind pasionat.

Autenticitatea. O criză existențială te poate îndrepta spre autenticitate, ceea ce poate aduce și anxietate. S-ar putea să ai gânduri legate de efemeritatea existenței tale și de modul în care o trăiești. S-ar putea să observi că toate problemele banale de zi cu zi care te deranjau atât de mult par să nu mai conteze, iar toate gândurile, temerile și anxietatea legate de lucruri banale dispar, pentru că te confrunți cu o problemă mult mai mare. La sfârșitul vieții tale, va mai conta ceva din toate acestea? Va conta ce carieră ai ales, câți bani ai avut sau ce mașină ai condus?

Evenimente majore ale vieții. Mulți oameni se confruntă cu o criză existențială atunci când trec într-o nouă fază a vieții, cum ar fi trecerea de la copilărie la vârsta adultă sau de la vârsta adultă la vârsta a treia. Evenimentele majore ale vieții, inclusiv absolvirea studiilor, schimbarea unui loc de muncă sau schimbarea carierei, căsătoria sau divorțul, nașterea copiilor și ieșirea la pensie, pot, de asemenea, să provoace o criză existențială.

Moartea și boala. Pierderea unui partener, a unui părinte, a unui frate, a unui copil sau a unei alte persoane dragi îi obligă adesea pe oameni să se confrunte cu propria mortalitate și să se întrebe despre sensul propriei vieți. În mod similar, dacă vă confruntați cu o boală gravă sau care vă pune viața în pericol, puteți avea o criză existențială care vă face să fiți copleșiți de gânduri legate de moarte și de sensul vieții.

Sfaturi pentru depășirea anxietății existențiale.

Având în vedere că anxietatea existențială este legată de o conștientizare a limitelor ultime ale vieții, care sunt moartea și șansa, anxietatea de acest tip poate fi considerată mai degrabă inevitabilă decât patologică. Din acest motiv, fiecare dintre noi trebuie să găsească o modalitate de a “trăi cu” această anxietate, mai degrabă decât să o elimine – sau cel puțin așa susțin psihologii existențialiști. Există atât modalități atât utile, cât și nefolositoare, de a răspunde la o criză existențială. Una dintre ele este alegerea de a nu mai trăi deloc sau de a renunța la viață. O altă alegere este aceea de a deveni atât de absorbit de distracțiile zilnice încât să nu mai trăiești o viață autentică. Se spune că acest lucru nu lasă loc pentru anxietatea existențială, dar nici pentru o viață autentică. În esență, este o strategie de coping ( de apărare) sau de evitare dezadaptativă. Câți oameni cunoașteți care trec prin viață cu “ochii larg închiși”, fără să privească niciodată imaginea de ansamblu? Experimentarea unei crize existențiale poate fi, de asemenea, pozitivă; te poate forța să îți pui la îndoială scopul în viață și te poate ajuta să îți oferi o direcție.

Iată o strategie pentru a face dintr-o criză existențială o experiență pozitivă pentru tine sau pentru cineva drag:

Pune-o pe hârtie! Poți permite ca această anxietate existențială să te motiveze și să te ghideze spre o viață mai autentică. Întreabă-te ce te poate învăța această anxietate despre relația ta cu lumea? Scoate un caiet și notează-ți gândurile legate de această întrebre. În aceste gânduri vei descoperi cum să faci față unei crize existențiale.

Caută sprijin! Discută cu cei dragi despre anxietatea existențială pentru că ar putea să te ajute să obții o altă perspectivă de viață și ți-ar putea reaminti de impactul pozitiv pe care l-ai avut asupra vieții lor. Cere-le să teajute să identifici cele mai pozitive și admirabile calități pe care le deții.

Meditează ! Meditația te poate ajuta să înlocuiești gândurile negative și să previi anxietatea și îngrijorarea obsesivă legate de o criză existențială.

Apelează la o ședință de life-coaching. Arta de pune întrebări puternice te poate aduce la liman făcându-te să-ți conștientizezi potențialul.

Scurt istoric al crizei existențiale

Termenul “criză existențială” își are rădăcinile în filosofia existențialismului, care se concentrează pe sensul și scopul existenței dintr-o perspectivă globală și individuală. Existențialiștii privesc anxietatea într-un mod diferit față de psihiatri și psihologi. În loc să perceapă anxietatea ca pe o problemă care trebuie rezolvată, ei o văd ca pe o parte inevitabilă a vieții pe care o va experimenta toată lumea și ca pe ceva pozitiv, care ne poate învăța lecții importante despre viață. Existențialiștii consideră că preocupările ultime ale vieții sunt moartea, libertatea, izolarea și lipsa de sens.

Te confrunți cu o criză existențială ? Ce-ar fi să încerci și tu o ședință de life-coaching? Solicită o programare chiar acum, AICI.

 

ARTICOLE ASEMANATOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recente

- Advertisment -vegis.ro
- Advertisment -vitamix.ro
- Advertisment -vitamix.ro