Vinovăția și rușinea sunt forme prin care se camuflează disprețul și ura față de propria persoană. Rușinea și vinovăția sunt folosite uneori ca fiind sinonime și sunt confundate deși sunt complet diferite. Diferența dintre cele două concepte este că vinovăția este resimțită atunci când ai făcut sau îți imaginezi că ai făcut ceva greșit iar rușinea este mai mult legată de cine ești, de imaginea ta despre tine. Rușinea o resimțim atunci când credem că este ceva în neregulă cu noi, mai degrabă decât cu ceva ce am făcut.
Vinovăția resimțită în momente potrivite, momente în care chiar considerăm că am greșit, este benefică deoarece este motorul prin care ne putem schimba comportamentul și putem deveni mai buni. Dacă, atunci când te simți vinovat, îți ceri iertare și cauți metode prin care poți îndrepta greșeala, cel mai probabil simți o formă sănătoasă de vinovăție. Dacă vinovăția pe care o simți este constantă, te secătuiește de energie și te face să te simți oribil față de propria persoană pe perioade lungi de timp, atunci probabil că te confrunti cu o formă toxică a acesteia.
CUM ARATĂ VINOVĂȚIA TOXICĂ
- Te simți vinovat legat de situații asupra cărora nu ai niciun control.
Atunci când te simți vinovat pentru că a avut loc un accident în care nu ai fost implicat sau un dezastru natural, acest sentiment nu este cel mai potrivit deoarece nu stătea în puterile tale să-l oprești sau să îl influențezi. Te poți simți trist, afectat, poți empatiza cu oamenii implicați dacă dorești, însă vinovăția nu ajută pe nimeni în astfel de situații.
- Simți vinovăție gândindu-te excesiv la emoțiile celorlalți.
Ceilalți oameni, adulți fiind, sunt responsabili pentru sentimentele lor. Toți suntem responsabili pentru propriile sentimente și propriile acțiuni. Când ceilalți sunt supărați am putea să ne întrebăm: „Am făcut eu ceva ce l-a supărat?”. Dacă răspunsul este da, atunci ne putem cere iertare și putem îndrepta greșeala. Dacă răspunsul este nu, atunci nu este responsabilitatea noastră. Nu ne face să fim o persoană mai bună faptul că simțim acest sentiment apăsător și nu face un bine nimănui. Putem deveni persoane mai bune doar atunci când urmărim ca propriul nostru comportament să fie în acord cu cine suntem noi cu adevărat.
- Te simți vinovat pentru greșeli pe care le-ai reparat deja (sau pe care nu le-ai mai putut repara, dar ai învățat ceva în urma lor).
Dacă deja ți-ai cerut iertare pentru ceva, cealaltă persoană ți-a acceptat scuzele iar tu continui să te simți vinovat atunci înseamnă că tu ești cel ce nu vrea să elibereze acea greșeală. Cealaltă persoană s-a eliberat și ți-a creat și ție mediul în care te poți elibera iertându-te. Tu ce mai aștepți? Dacă ai făcut o greșeală și nu mai ai cum să o îndrepți sau să îți ceri scuze este în regulă. Astfel de situații se pot întâmpla frecvent și cel mai important lucru este să înveți ceva din asta. Dacă continui să te blamezi, acest comportament se va dovedi a fi toxic pentru tine. Nu te ajută să fii mai bun pe viitor și te ține pe loc.
- Te simți vinovat pentru că nu ești perfect sau nu ești la fel de bun ca altcineva.
Ai preluat această credință de undeva, că ești valoros doar atunci când ești perfect sau când ești cel mai bun. Dacă nu ești cel mai bun crezi că vei fi respins iar când se întâmplă asta consideri că este vina ta. Acest cerc vicios este foarte periculos deoarece se formează la o vârstă foarte fragedă și pune bazele unei vieți nefericite, o viață dictată de ceilalți care nu-ți va aparține niciodată. Vei trăi permament așteptând să ți se dea voie și să ți se confirme că meriți.
- Te simți vinovat când te gândești la “a avea succes”.
La pol opus față de punctul anterior, unii oameni se simt vinovați atunci când lucrurile merg bine, când pare că se descurcă bine și au succes. Aceștia se uită la alți oameni, se simt vinovați pentru că ceilalți nu au acest privilegiu și se pot gândi „Nu merit să am succes deoarece alții par că se străduiesc și nu au rezultate”. Unii oameni simt în același timp vinovăție pentru că nu sunt perfecți și pentru că au succes. Pentru aceștia viața devine o contradicție totală în care aleargă după un obiectiv iar după ce l-au atins se simt și mai nefericiți.
- Te simți vinovat pentru că ai grijă de tine sau pentru că te prioritizezi.
A avea grijă de tine nu este un act egoist. Dacă simți vinovăție atunci când ai nevoie de o pauză, când vrei să te odihnești, când vrei să faci ceva ce îți place atunci ai un comportament toxic față de tine. Adevărul este că, dacă te epuizezi și îți ignori adevăratele dorințe și nevoi, nu vei putea să dai randament la activitățile la care vrei să performezi. Dacă faci „ceea ce trebuie” dar ajungi să te pierzi pe drum, pentru cine mai contează la final?
- Te simți vinovat atunci când alți oameni îți spun că ar trebui să te simți astfel.
Dacă alți oameni încearcă să te manipuleze spunându-ți cum ar fi trebuit să te simți sau ce ar fi trebuit să gândești, aceștia încearcă să îți apese acel buton al disprețului de sine. Încercarea de a ne face să ne simțim vinovați este un act de manipulare subtilă care poate fi greu de observat uneori și poate fi mascat în intenții bune. Oamenii din jurul nostru au libertatea de a avea opinii despre tot ce ne înconjoară dar nu au dreptul de a ni le impune și nouă.
EFECTELE VINOVĂȚIEI TOXICE
- Vinovăția produce sentimente de dispreț și mânie față de propria persoană, până în punctul în care ajungem să simțim că suntem o amenințare pentru noi înșine.
- Crează o stare permanentă de stres deoarece vom simți că suntem constant în pericol și trebuie să ținem garda sus.
- Menține o stimă de sine scăzută și diminuează permanent încrederea în propria persoană.
- Duce la încercări nesfârșite de a-ți dovedi ție că ești valoros și că meriți să te bucuri de viață.
- Îți consumă energia. O mare parte din resursele pe care le-ai putea folosi pentru scopurile tale se vor risipi întreținând această emoție distructivă care îți pune bețe în roate făcându-te să te autosabotezi constant.
Așadar, vinovăția toxică, excesivă sau irațională, este o formă de vinovăție care depășește ceea ce este considerat sănătos sau constructiv. Spre deosebire de vinovăția sănătoasă, care îi determină pe oameni să-și recunoască greșelile, să-și asume responsabilitatea și să se îmbunătățească, vinovăția toxică este caracterizată de un sentiment exagerat de remușcare și de autoculpabilizare care poate fi dăunător pentru bunăstarea propriei persoane. Abordarea vinovăției toxice implică, de obicei, punerea la îndoială a convingerilor iraționale, dezvoltarea autocompasiunii, a iertării de sine și căutarea de sprijin din partea prietenilor de încredere, a familiei sau a profesioniștilor în domeniul sănătății mintale.
Gânduri de încheiere
Atunci când devii adult și îți poți seta propriile reguli, limite, obiective și aspirații alegi să iei locul vechilor persecutori din viața ta și să te blamezi singur pentru orice erai învinovățit în copilărie, simțindu-te permanent vinovat. De ce alegi asta în continuare? Pentru ce te pedepsești continuu? Cu ce te ajută? Alege conștient să ai mai multă grijă de tine decât au avut ceilalți. Alege conștient iar vocea care te critică își va schimba discursul. Vinovăția va dispărea iar iubirea va avea loc să se manifeste și să te susțină cu adevărat pe calea evoluției tale.