miercuri, aprilie 17, 2024
libris.ro
Acasă5 MINUTE DE CARTE PURĂCUM TRĂIM VIEȚILE STRĂMOȘILOR FĂRĂ SĂ ȘTIM | 5 MINUTE DE CARTE...

CUM TRĂIM VIEȚILE STRĂMOȘILOR FĂRĂ SĂ ȘTIM | 5 MINUTE DE CARTE PURĂ

Când ne întrebăm lucruri despre noi înșine, ne descriem adesea prin cumulul de întâmplări pe care le-am experimentat în scurta noastră viață. Credem că suntem o serie de etichete care descriu trăsături și abilități pe care le-am dobândit de la naștere și până în prezent. Știm că s-au întâmplat anumite lucruri negative care au dus la unele disfuncții și pe acelea dăm adeseori vina pentru suferința noastră. Apoi, căutăm soluții tot în exterior.

Ce ar fi dacă ne-am întoarce mai aproape de casă în căutările noastre?

Domeniul cercetării psihologice recunoaște că ființele umane primesc nu numai moștenirea biologică și genetică a strămoșilor lor, ci și o moștenire psihologică: traumele, succesele, eșecurile, accidentele, chiar și bolile își au uneori originea în istoria îndepărtată a strămoșilor. Astfel, aparent ca un lanț de transmitere, se întâlnesc adesea aspecte ce par a nu avea legătură cu nimic din viața noastră care își pot găsi explicația dacă ne întoarcem la evenimentele din trecut și accesăm arborele genealogic. Cele trei cărți prezentate mai jos te pot ghida să descoperi cauzele problemelor tale actuale în rădăcinile pe care le-ai mostenit, provenite de la strămoșii tăi. Vindecarea acestor blocaje te poate conduce spre a accesa și resursele pe care ți le-au transmis înaintașii tăi pentru a te sprijini pe calea ta.

POVESTEA TA A ÎNCEPUT DEMULT- Mark Wolynn

Această carte este despre acele fobii, depresii și gânduri obsesive care ne copleșesc fără să ne dăm seama de unde vin. Un angajat cu experiență ajunge să ia decizii financiare lipsite de înțelepciune, repetând, fără să știe, istoria tatălui său, un împătimit al jocurilor de noroc pe care nici măcar nu l-a cunoscut. O tânără deprimată vrea să se sinucidă prin “evaporare”, doar pentru a afla că bunica ei a supraviețuit camerelor de gazare de la Auschwitz. Un băiat este copleșit de senzații inexplicabile de frig, fără să știe că unchiul său a murit de frig.

Combinând cercetările din domeniul neuroștiințelor cu intervenții specifice constelațiilor familiale, autorul demonstrează cum ajungem uneori să moștenim și să repetăm în mod inconștient suferințele și traumele nerezolvate ale strămoșilor noștri. Cititorului i se oferă modalități utile de a se elibera de traumele moștenite transgenerațional. Aceste tehnici variază de la identificarea anxietăților mascate de cuvinte și comportamente ciudate până la genogramă, dialogul imaginar cu strămoșii și eliberarea plină de compasiune de suferințele generațiilor trecute.

MĂ DOR STRĂMOȘII. PSIHOGENEALOGIA – Patrice Van Eersel, Catherine Maillard

Această carte prezintă o colecție de interviuri cu cei mai importanți reprezentanți ai unui nou curent în psihoterapie: psihogenealogia.Punctul de plecare al acestui curent este descoperirea faptului că o parte semnificativă a nevrozelor și problemelor cu care ne confruntăm sunt o repetare a nevrozelor și problemelor altor membri ai familiei – părinți, unchi, bunici sau chiar strămoși mai îndepărtați. Unele relatări par a fi anecdotice – de exemplu, dificultățile de respirație ale unui pacient au fost rezolvate atunci când a aflat că unul dintre bunicii săi se sufocase în tranșee din cauza armelor chimice folosite de germani în Primul Război Mondial.

În ce măsură iubirile, răzvrătirile și dezamăgirile din viața noastră repetă viețile și alegerile strămoșilor noștri? Realizarea faptului că, prin loialitatea inconștientă față de familia noastră de origine, putem face alegeri care nu sunt în întregime ale noastre este o descoperire eliberatoare. Nu suntem condamnați să repetăm viețile părinților și bunicilor noștri. Avem libertatea de a alege.

Eliberează-te de destinul familial – Elisabeth Horowitz

Cu ajutorul unor informații simple pe care le cunoaștem deja din propria familie, Elisabeth Horowitz ne propune să vedem ce se ascunde în spatele momentului concepției, al nașterii sau al alegerii numelui de familie. Nimic nu este întâmplător! Viața noastră este influențată de multe evenimente care s-au petrecut înainte de a ne naște. Ce rol joacă acestea în viața noastră emoțională, socială, economică și, uneori, chiar și în sănătatea noastră fizică?

Folosind abordarea transgenerațională, autoarea explică, pe baza experienței sale îndelungate, cum să ne vindecăm arborele genealogic și cum să ne eliberăm de destinul părinților, bunicilor și strămoșilor noștri, dacă aceștia ne afectează negativ viața. Acesta este scopul psihogenealogiei: să poți fi tu însuți, să nu repeți greșelile celor dinaintea ta, să-ți exprimi individualitatea, să descoperi resursele moștenite de la o generație la alta în familie, totul cu scopul de a evolua.

 

ARTICOLE ASEMANATOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recente

- Advertisment -vegis.ro
- Advertisment -vitamix.ro
- Advertisment -vitamix.ro