Prejudecata egocentrică, exact ca și alte prejudecăți cognitive, apare din cauza limitărilor sistemului nostru cognitive, perfectibil în procesarea informațiilor. Mai exact, părtinirea egocentrică apare în primul rând din cauza faptului că petrecem marea majoritate a timpului văzând lucrurile din propria noastră perspectivă, astfel încât avem tendința să examinăm și să ne amintim în mod natural evenimentele prioritar din punctul nostru de vedere personal. Chiar și atunci când realizăm că ar trebui să ne adaptăm perspectiva pentru a vedea lucrurile prin ochii altora, avem tendința de a ancora această nouă perspectivă la a noastră și, astfel, nu reușim să ne adaptăm suficient pentru a evalua corect situațiile.
Acest fenomen poate fi atribuit și dependenței noastre de euristice, care sunt scurtături mentale pe care le folosim pentru a ne forma judecăți și a lua decizii rapid și ușor, cu prețul de a face greșeli. Asta înseamnă că sistemul nostru cognitiv consideră că este mai rapid și mai ușor să presupunem că perspectiva altor oameni este similară cu a noastră, decât să încerce să evalueze cum este de fapt perspectiva lor. În cele din urmă, când vine vorba despre modul în care ne amintim evenimentele trecute, un alt motiv pentru care avem tendința de a experimenta părtinirea egocentrică este că sistemul nostru cognitiv ne aranjează amintirile în jurul nostru, deoarece propria noastră prezență servește ca o constantă stabilă care stă în centrul atenției noastre de cele mai multe ori.
În general, experimentăm părtinirea egocentrică din cauza modului imperfect de funcționare a sistemului nostru cognitiv și, în primul rând, pentru că suntem în general atât de concentrați pe propria noastră perspectivă încât ne este dificil să ne adaptăm atunci când încercăm să evaluăm perspectiva altor oameni. În plus, în anumite cazuri, părtinirea egocentrică poate fi atribuită altor factori, cum ar fi folosirea de către noi a comenzilor rapide mentale și modul în care sunt aranjate amintirile noastre.
Important: un concept strâns legat de prejudecățile egocentric este teoria minții, care reprezintă înțelegerea faptului că alți oameni au percepții, gânduri, emoții, credințe, dorințe și intenții care sunt diferite de ale tale și că aceste lucruri pot influența comportamentul oamenilor. Prejudecata egocentrică apare în situațiile în care oamenii trebuie să-și folosească teoria minții.
Probabilitatea ca o persoană să experimenteze părtinirea egocentrică, este influențată de diverși facturi. La fel și gradul în care o persoană o experimentează dar și modul în care o va face. Vârsta unei persoane, de exemplu, poate afecta probabilitatea ca aceasta să experimenteze părtinirea egocentric. În mod similar, numărul de limbi pe care le vorbește o persoană poate juca un rol în predispoziția unui popor la părtinirea egocentric. În plus, s-a descoperit că o gamă largă de alți factori influențează părtinirea egocentrică a oamenilor, inclusiv autismul, atenția, implicarea în ficțiunea literară și tipul de informații pe care o persoană le ia în considerare. Cu toate acestea, este important de reținut că, în timp ce astfel de factori de fundal pot influența predispoziția oamenilor către părtinirea egocentrică, aproape fiecare persoană experimentează părtinirea egocentrică într-o oarecare măsură, în unele cazuri.
Cum să reducem părtinirea egocentrică
Reducerea părtinirii egocentrice este utilă într-o varietate de situații, deoarece îi poate ajuta pe oameni, inclusiv pe tine, să înțeleagă perspective care sunt diferite de ale lor.
Dezvoltați conștientizarea părtinirii
Dezvoltarea conștientizării părtinirii egocentrice poate fi utilă atunci când vine vorba de reducerea acesteia. Acest lucru poate implica a afla ce este această părtinire, cum afectează oamenii, de ce apare și când este probabil să vă influențeze gândirea. Cu toate acestea, deși conștientizarea părtinirii egocentrice este importantă și benefică, este în general insuficientă atunci când vine vorba de evitarea completă a acestei părtiniri, așa că nu ar trebui să presupuneți că, pur și simplu, a fi conștient de această părtinire înseamnă că nu o veți experimenta.
Folosiți un limbaj de autodistanțare
Folosirea limbajului de autodistanțare poate reduce părtinirea egocentrică prin creșterea distanței psihologice față de propria perspectivă. Folosirea unui astfel de limbaj înseamnă că, în loc să te gândești la tine folosind pronumele la persoana întâi (de exemplu, „cu cât am contribuit la un proiect?”), ar trebui să te gândești la tine folosind pronumele la persoana a doua (de exemplu, „cu cât ai tu contribuit la proiect?”) sau să folosești propriul nume (de exemplu, „cu cât a contribuit Marius la acest proiect?”).
Creșteți conștiința de sine
Creșterea conștientizării de sine ne poate reduce părtinirea egocentrică, ajutându-ne să devenim conștienți de tendința înnăscută de a ne concentra asupra noastră. Îți poți crește conștiința de sine în diferite moduri. Un studiu a descoperit că a face ceva la fel de simplu precum stai în fața unei oglinzi în timp ce iei o decizie îți poate crește conștiința de sine și, în consecință, poate reduce părtinirea egocentrică.
Luați în considerare puncte de vedere alternative
Luarea în considerare a punctelor de vedere alternative poate reduce părtinirea egocentrică în unele cazuri. O modalitate de a face acest lucru este de a vizualiza situațiile din perspectiva altcuiva sau dintr-o perspectivă externă generalizată. De exemplu, dacă te-ai certat cu un prieten, poți încerca să vizualizezi situația din perspectiva lui, pentru a încerca să înțelegi de ce a procedat așa cum a procedat. În mod similar, o altă modalitate de a face acest lucru este să luați în considerare argumentele care contrazic poziția voastră. În cele din urmă, rețineți că, atunci când luați în considerare puncte de vedere alternative, este cel mai bine să vorbiți cu oameni care au acele puncte de vedere în mod direct, mai degrabă decât să încercați să vă imaginați care este perspectiva lor.
Folosiți tehnici de debiasare
Există diverse tehnici generale de debiasare pe care le puteți folosi pentru a reduce părtinirea egocentrică. Acestea includ, de exemplu, încetinirea procesului de raționament și explicit, solicitarea de feedback din partea altora cu privire la raționamentul tău și crearea condițiilor favorabile pentru judecarea și luarea deciziilor.
Avertismente cu privire la reducerea părtinirii egocentrice
Deși tehnicile de debiasare pot ajuta la reducerea părtinirii egocentrice ele nu funcționează în orice situație. În plus, chiar și atunci când aceste tehnici funcționează, în general, ele ajută doar la reducerea părtinirii egocentrice într-o anumită măsură, mai degrabă decât să o elimine în întregime. Părtinirea egocentrică este relativ rezistentă la debiasare. Mai mult, în unele cazuri, reducerea părtinirii egocentrice nu se traduce printr-o abilitate îmbunătățită de a lua decizii raționale, însă crește în mod eronat încrederea oamenilor în capacitatea lor de a face acest lucru. În consecință, ar trebui să fii precaut atunci când te gândești la cât de eficiente sunt încercările tale de debiasare. Ar trebui să evaluați cu atenție eficacitatea tehnicilor de debiasare folosind informații adecvate, cum ar fi feedback-ul de la indivizi relevanți și, în absența unor dovezi, ar trebui să evitați, în general, să presupuneți că ați reușit sau veți putea elimina complet această părtinire.
Gânduri de final
Prejudecata egocentrică este o prejudecată cognitivă care îi face pe oameni să se bazeze prea mult pe propriul punct de vedere atunci când examinează evenimentele din viața lor sau când încearcă să vadă lucrurile din perspectiva altor oameni. Prejudecata egocentrică te poate determina să supraestimezi gradul în care alții observă greșelile tale sau să supraestimezi gradul în care alții sunt de acord cu pozițiile tale.
Motivul principal pentru care experimentăm părtinirea egocentrică este că suntem în general atât de concentrați pe propria noastră perspectivă încât ne este dificil să ne distanțăm de ea atunci când încercăm să evaluăm perspectiva altor oameni.
Există mai multe tehnici care vă pot ajuta să reduceți părtinirea egocentrică în voi și în ceilalți, inclusiv dezvoltarea conștientizării părtinirii, folosirea unui limbaj de autodistanțare, creșterea conștientizării de sine, luarea în considerare a punctelor de vedere alternative și încetinirea procesului de raționament.