Unul dintre cele 4 legăminte ale vechilor azteci suna așa: NU LUA NIMIC LA MODUL PERSONAL. Adică nu inernaliza nicio poveste din exteriorul tău ca fiind plină de adevăruri despre tine. A lua lucrurile personal este un obicei care poate dăuna atât relațiilor cu Sinele nostru cât și relațiilor cu ceilalți. Când luăm lucrurile la modul personal, înseamnă că interpretăm greșit gândurile și acțiunile cuiva și credem că acestea sunt îndreptate către noi. Oamenii care se angajează în acest tip de comportament sunt adesea cei care au o stimă de sine scăzută de sine. Pentru a remedia acest tipar de gândire, trebuie să căutăm să înțelegem atât obiceiul în sine, cât și cauza de bază: stima de sine scăzută.
Încercați să analizați și să conștientizați următoarele:
Realizează că lumea nu este în căutarea ta !
Poate că ai întâlnit personae care au decis să-și folosească timpul pentru a te face să te simți îngrozitor, însă, ei nu aleg să facă lucrurile pe care le fac pe baza a ceea ce cred ei despre tine. Realizează că oamenii au o mulțime de motive în spatele acțiunilor lor, motive care nu au nimic de-a face cu tine.
Reglează-ți așteptările !
Suntem adesea dezamăgiți pentru că avem așteptări mari de la ceilalți. Oamenii nu se gândesc să-ți îndeplinească așteptările. Ei au propriile lor vieți, iar așteptările lor pot fi diferite de ale tale. Acordă altora flexibilitatea pe care ai dori ca ei să ți-o acorde ție.
Provoacă-ți presupunerile atunci când te simți amenințat sau rănit!
Gândește-te la tine ca la doi oameni diferiți. O parte a ta ia lucrurile personal, iar o altă parte a ta este un arbitru care așteaptă pe margine să te cheme atunci când interpretezi greșit acțiunile cuiva. Data viitoare când începi să te simți amenințat sau rănit de altcineva, cheamă arbitrul în fruntea minții tale. Întreabă-te: „Oare X a făcut asta pentru a mă răni în mod intenționat?” Dacă răspunsul este negativ sau discutabil, întreabă-te de ce te simți atât de afectat de acțiunile cuiva. Ce a făcut, de te simți așa cum te simți? S-ar putea ca atitudinea și comportamentul cuiva să se constituie într-un declanșator care se conectează la o experiență trecută în care te-ai simțit ignorat, rănit sau disprețuit într-un fel și ai putea proiecta aceleași emoții asupra unei persoane care nu are idee ce reacție stimulează comportamentele sale în tine. Privește acțiunile celorlalți din perspectiva unui observator detașat, imparțial. Ia în calcul posibilitatea ca acțiunile celuilalt să nu aibă nicio legătură cu tine. Odată ce începi să evaluezi acțiunile altor oameni din această perspectivă, vei conștientiza gândirea greșită la care recurgi atunci când iei lucrurile la modul personal.
Găsește modalități de a-ți crește încrederea și stima de sine!
Fără o încredere și o stimă de sine ridicate este ușor să cedezi în fața unei gândiri negative care te influențează să te simți inferior celor din jurul tău. Așa cum nu ne putem aștepta întotdeauna ca alții să ne îndeplinească așteptările, ceilalți oameni nu sunt responsabili pentru nivelul sentimentului nostru de valoare de sine. Fă-ți o analiză serioasă ! Ce lucruri iubești la tine? Ce talente ai? Ce valoare aduci tu familiei, prietenilor, grupurilor din care faci parte? Ți-ai descoperit punctele forte? Găsirea unor modalități de a-ți folosi punctele forte și de a profita de acestea te va face să iei în calcul că ești o persoană valoroasă.
Află mai multe despre de ce te simți așa cum te simți.
Motivele pot proveni din copilăria ta, deoarece părinții tăi nu au fost suficient de susținători și ți-au oglindit distorsionat lucruri neadevărate despre tine, pe baza cărora ți-ai construit stima de sine, încrederea în sine, valoarea de sine. Poate că lucrurile din cauza cărora te simți într-un fel sunt conectate la momente în care oameni, la fel de nesiguri, te-au agresat în diverse împrejurări. Oricare ar fi motivul, identifică-l și ia în considerare rezolvarea acestor probleme cu ajutorul unui coach, unui consilier de dezvoltare personală sau unui psihoterapeut.
Schimbă ceea ce poți schimba, iubește ceea ce nu poți schimba !
Toată lumea are o parte din sine pe care și-ar dori s-o îmbunătățească sau s-o schimbe complet. Pentru unii, aceasta poate fi o trăsătură de personalitate, pentru alții o trăsătură fizică. Cel mai important lucru de reținut atunci când încerci să devii mai încrezător și să te perfecționezi, este că ar trebui să îmbunătățești ceea ce poți îmbunătăți, să accepți și să iubești ceea ce nu poți. Cere Universului curajul de a schimba lucrurile pe care le poți schimba, puterea de a accepta lucrurile pe care nu le poți schimba și înțelepciunea de a face diferența între ele.
Îmbrățișează pozitivitatea !
Negativitatea este o parte necesară și inevitabilă a vieții. Este primordial generată de instinctul de supraviețuire care te impinge să faci scenarii negative pentru ca mintea să fie pregătită cu soluții. Când scapi procesul acesta de sub control, aduci negativitatea în propria ta viață prin dialogul tău intern. Încearcă să fii conștient de acest mare adevăr ! Ignoră gandurile negative care te prind în tornada lor. Nu te mai implica în activități care îți dezvoltă producția de gânduri negative. Concentrează pe ceea ce iubești ! Practică un pic de mindfulness.
Simte-te încrezător !
Poate fi dificil să fii încrezător dacă nu te simți încrezător. De multe ori este suficient să găsești niște haine care să te facă să te simți puternic. Ridică-ți ochii înspre oamenii din jurul tău, nu privi în altă parte. Începe și dezvoltă conversații, nu încerca să le eviți. De fapt, noi oamenii acceptăm dragostea pe care credem că o merităm…
Stabilește limite pentru tine și pentru alții
Nu lăsa oamenii să intre în viața ta și să-ți spună ce să faci. Stabilește limite. Dacă cineva nu te respectă, spune-i clar de ce nu accepți lipsa de respect. A fi respectat de tine și de alții îți poate crește în mod semnificativ încrederea în propria persoană.
Ai grijă de tine
Dacă nu ai făcut-o până acum la modul foarte serios, este vital să încorporezi îngrijirea de sine în rutina ta zilnică. Îngrijirea de sine este actul de a te asigura că propriile tale nevoi sunt satisfăcute în toate domeniile vieții tale. Străduiește-te să ai o dietă săntoasă atât pentru minte cât și pentru corp. Corpul și mintea știu dacă le respecți (sau nu) și-ți vor trimite întotdeauna semnale pe măsură.
Obține măreția în pași mici și lasă-te consiliat de un specialist
Încrederea se construiește și se menține prin acțiuni făcute cu pași mici, intenționate și având la bază obiective realizabile. Solicită sprijinul unui coach, unui consilier sau unui terapeut. Coach-ul este cineva care nu te judecă și știe multe despre cum funcționează mintea și cum să te ajute să-ți descoperi potențialul eliberator. Terapeutul și consilierii de dezvoltare, de asemenea. Așa că, nu ezita să stai de vorbă cu un specialist.
Recunoṣtința!
Acest articol a venit exact după un moment în care mi-am ” pierdut”echilibrul interior si am căzut in tornada emoțiilor negative. Am avavut capacitatea, multumită îndrumărilor primite de-a lungul ultimului an, să fac un pas lateral si să privesc situația ṣi pe mine.
M-am privit in oglindă si l-am conṣtientizat pe cel ce conṣtientizează. A fost pentru o clipa dar a fost de-ajuns.
” Norii” s-au risipit ṣi Marea Înțelepciune universală , căreia i-am încredințat totul, m-a îmbrățiṣat cu iubire.
Totul s-a desfăṣurat pas cu pas, pentru ca eu , prin conṣtientizare, să integrez.
Recunoṣtința!