Dacă fraza „Ești prea sensibil!” încă are un ecou puternic în mintea ta, atunci acesta este un semn că trebuie să înveți să iubești trăsătura de hipersensibilitate care te caracterizează și care este un dar minunat ce ți-a fost dat.
În acest articol vom explica ce presupune hipersensibilitatea, care sunt semnele că s-ar putea să deții această trăsătură și vom discuta despre mitul că aceasta este un defect, prezentând câteva dintre aspectele unde ne poate conferi un mare plus.
Ce este hipersensibilitatea?
Această trăsătură a fost popularizată relativ recent și presupune o predispoziție biologică de a fi mai reactiv decât majoritatea oamenilor la stimuli de orice fel. Asta se traduce prin faptul că acești oameni simt totul mai intens decât majoritatea, iar emoțiile lor sunt mai intense și sunt resimțite mai profund.
Cercetările au arătat faptul că există un grup restrâns de oameni care prezintă o activitate mult mai intensă a unor părți ale creierului decât alții, la întâlnirea cu aceiași stimuli. În creierul nostru există niște neuroni, numiți neuronii oglindă, care ne ,,oglindesc” stările celorlalți pentru a-i putea înțelege. În cazul persoanelor hipersensibile, acești neuroni sunt mai activi și produc răspunsuri mai complexe și mai puternice. Astfel, aceste persoane pot avea un grad mai ridicat de inteligență emoțională. Există și alte structuri cerebrale care funcționează ușor diferit în cazul persoanelor hipersensibile, structuri precum insula cerebrală – responsabilă cu atenția pe care o acordăm mediului înconjurător. Activitatea ei mai intensă presupune și o hipervigilență la mediu, caracteristică acestor persoane.
Hipersensibilitatea este definită ca având patru dimensiuni:
- Procesare mai profundă a informației – Aceste persoane pot procesa la un nivel mai profund informațiile, iau hotărâri într-un timp mai îndelungat decât majoritatea, din cauza volumului mai mare de indici pe care îi procesează și sunt mai atenți la stimulii care vin din exterior.
- Suprastimularea– Aceștia se pot simți copleșiți de un volum mare de informații venite din mediu. Astfel, mediile aglomerate sau dezordinea pot fi situații ce aduc prea mulți stimuli de procesat (pe care îi percep involuntar conform capacității lor de procesare mai profundă) și sunt foarte obositoare pentru persoanele hipersensibile.
- Reactivitate emoțională și Empatie – Persoanele cu această trăsătură tind să prezinte reacții emoționale mai intense. Aceste reacții sunt înregistrate și la emoțiile pozitive și la cele negative. De asemenea, aceste persoane pot înțelege mai profund experiențele emoționale ale celor din jur datorită neuronilor oglindă.
- Atenție sporită la subtilități – Aceștia observă mai multe aspecte ale experiențelor senzoriale, putând fi mai sensibili la mirosuri, gusturi, lumini, sunete sau atingeri și să le simtă mai nuanțat. De asemenea pot fi sensibili la indiciile nonverbale și paraverbale pe care le transmit interlocutorii lor.
Semne că ești o persoană hipersensibilă:
- Ești sensibil la violență și cruzime și eviți filmele cu astfel de scene sau cărțile ce descriu detaliat acte de acest gen.
- Te afectează stările celorlalți.
- Ești foarte sensibil la durere.
- Ești sensibil la efectele cafeinei.
- În zilele aglomerate ai tendința de a te retrage în locuri liniștite pentru a te încărca.
- Presiunea timpului este mai incomodă pentru tine decât pentru ceilalți.
- Ești epuizat foarte des din cauză că te-ai încărcat cu emoțiile celorlalți.
- Ești epuizat când te afli în medii zgomotoase sau aglomerate.
- Ai o viață interioară bogată și complexă.
- Te copleșesc stimulii precum luminile strălucitoare sau mirosurile puternice.
- Te simți foarte impresionat de artă sau de muzică.
- Te sperii ușor de zgomote puternice sau apariții bruște.
- Te simți dezorientat când ai multe lucruri de făcut într-un timp scurt.
- Ești conștiincios, încerci să nu uiți lucruri și să nu faci greșeli.
- Devii agitat atunci când se petrec prea multe lucruri în jurul tău.
- În copilărie ai fost considerat un copil timid sau sensibil.
- Te simți inconfortabil când trebuie să faci schimbări.
- Analizezi prea mult unele greșeli din trecut.
Hipersensibilitatea nu este un defect
Cei mai mulți dintre noi am fost crescuți în medii unde sensibilitatea era sinonimă cu slăbiciunea. Adulții din jurul nostru au trăit cu această credință limitativă și pentru a nu fi percepuți ca slabi sau vulnerabili au preferat să își ascundă emoțiile și să pretindă și din partea copiiilor lor să facă același lucru. Alt motiv pentru care ,,ești prea sensibil” este o sintagmă atât de comună în copilăriile multora: frica adulților că cei mici vor experimenta suferința. Aceștia cred că, dacă își învață copiii să-și ascundă emoțiile negative, îi protejează de ele. Frica de emoții negative a devenit atât de mare încât hipersensbilitatea a ajuns să fie considerată un defect.
A spune că această trăsătură este una de nedorit este ca și cum ai considera că un cântar care poate măsura greutatea unei pene sau a unui grăunte de nisip este un cântar stricat. A avea capacitatea să simți atât de multe nuanțe ale experienței noastre aici este un dar minunat și neprețuit. Această unealtă magică ne poate revela o mulțime de fațete noi ale experiențelor. Ce pentru unii poate fi descris într-o frază, pentru o persoană hipersensibilă poate prinde forma unui eseu plin de subtilități.
Persoanele hipersensibile acordă o atenție sporită experiențelor prin care trec, le analizează mai mult și le înțeleg mai profund. Astfel, acestea pot fi mai conectate cu gândurile și emoțiile lor. Folosind această busolă naturală este foarte ușor să ne dăm seama ce alegeri sunt corecte pentru noi și ce nu este tocmai potrivit în conformitate cu valorile noastre.
A fi sensibili la lumea noastră interioară poate avea efect asupra înțelegerii lumii altora. Folosind cu înțelepciune acest dar, putem oferi compasiune,grijă și înțelegere celor din jurul nostru la un nivel extraordinar de profund. De asemenea, persoanele hipersensibile pot fi mediatori excelenți deoarece pot înțelege și respecta mai multe puncte de vedere și pot fi buni ascultători.
Gânduri de final
Hipersensibilitatea ne poate extenua în lumea plină de stimuli în care trăim însă este și cea care ar putea vindeca nevoia oamenilor de hiperstimulare, prin antrenarea ei. Să fim atenți la lumea noastră interioară și la cea exterioară este un cadou care ne ajută în experimentarea planului material. Avem nevoie de cât mai mulți oameni care să-și celebreze sensibilitatea și să ne facă atenți la câte lucruri putem rata din experiența noastră aici, dacă nu ne antrenăm capacitatea de a citi și printre rânduri. Antrenarea acestei capacități și folosirea ei ca pe un dar face diferența dintre a privi viața ca pe o schiță și a o privi ca pe un tablou ce conține mii de nuanțe diferite ale fiecărei culori.
Bibliografie:
Aron, E. N. (2013). The highly sensitive person: How to thrive when the world overwhelms you. Kensington Publishing Corp.