Pancreasul este un organ multifunctional lung de aproximativ 12,5 centimetri. Este mărginit de stomac și de pereții duodenului. Are două funcții principale: secreția unui lichid care conține enzime digestive în interiorul duodenului și secreția hormonilor insulină și glucagon, necesari procesării și metabolizării zahărului pentru fluxul sanguin. Toate fluidele digestive ale organismului uman sunt evacuate în duoden.
Pancreasul este aproape de plexul solar (care este creierul – natura animală instinctuală) și se preocupă îndeaproape de mobilizarea energiei în scopuri fizice și mentale. Are doua secretii de insulină, una preocupata de procesele digestive si cealalta cunoscută ca fiind vitală pentru metabolizarea zaharului.
În teoria chineză a celor cinci elemente, energiile stomacului, splinei și pancreasului sunt asociate cu elementul pământ, care ne dă stabilitatea și puterea de a funcționa ca ființe umane. Elementul pământ este astfel corelat cu purtarea copiilor și întemeierea unor relații solide. Splina este organul major care procesează Prana, facilitând absorbția acesteia de către organism și alte organe. Situate în regiunea plexului solar, energiile acestor trei organe transmit organismului simțul echilibrului, atât emoțional, fizic cât și nutrițional.
Pancreasul este un rezervor de energie, un organ de stabilitate și, prin urmare, tinde să reziste schimbărilor și fluctuațiilor generale ale stărilor de spirit și ale mediului. Pentru că păstrează principala rezervă de energie a unui corp, își păstrează scopul de a garanta supraviețuirea Ființei. Principalul meridian energetic care actioneaza prin această sectiune a corpului își aplică influența asupra Splinei si Pancreasului, într-o actiune combinata; Splina reglează sângele, în timp ce pancreasul reglează rezerva de glicogen din ficat prin secreția de insulină.
Influența Pancreasului poate fi privită ca un rol general de sprijin al organismului prin dezvoltarea mentală, morală și intelectuală a ființei. De asemenea, se știe că afectează sistemul genital și indirect valurile de psihism și sensibilitate. Pancreasul poate fi responsabil pentru sughiț, indigestie, diaree și indispoziție generală. Indirect, poate avea o anumită influență și în problemele care pot apărea asupra părții centrale a corpului.
Pancreasul este principala structură organică care procesează emoția fricii deoarece funcția sa este de a menține stabilitatea organismului și orice amenințare la nivel emoțional sau fizic poate provoca un dezechilibru structural întregului sistem. Deoarece pancreasul este strâns legat de fiziologia Sufletului prin câmpurile emoției și sentimentelor primare, și indirect de sistemul nervos, orice emoție sau atac violent primit de organism va paraliza imediat digestia, afectând în consecință producția de insulină și ficatul. La nivelul pancreasului are loc o evaluare și o separare a elementelor, emoțiilor și circumstanțelor adecvate ființei și a modului în care modificările ar putea fi necesare pentru supraviețuirea continuă a organismului.
Diabetul este cauzat atunci când producția de insulină a pancreasului este diminuată sau epuizată. Sentimentele cronice de disperare, angoasă și deznădejde sunt cauza acestei boli. Când o persoană nu se mai bucură de dulceața vieții și devine împovărată cu lupta, prin amărăciune de sine, respingere de sine, ură de sine, nu este neobișnuit ca diabetul să-și facă prezența în viața sa.