vineri, mai 24, 2024
libris.ro
AcasăMEDITAȚII | MANTREGayatri - Cea mai puternică mantră a Universului

Gayatri – Cea mai puternică mantră a Universului

Toate episoadele serialului PUTEREA MANTRELOR vor fi structurate astfel încât în prima parte vom prezenta informații complete despre fiecare mantră abordată, iar la final, vă veți bucura să ascultați, mantra, cântată sau recitată în limba sanscrită de un practicant autentic.

Puteți asculta mantra Gayatri și urmări deocumentarul nostru pe Youtube AICI. 

Nu știu dacă voi v-ați întrebat vreodată care este cea mai veche religie a lumii, însă eu nu am reușit să găsesc răspunsul nici în istoria religiilor lui Eliade, nici în textele sacre antice. Nici în scrierile istoricilor, nici în cele ale sfinților. Știm puține lucruri despre primii oameni care au locuit pe planeta Pământ. Cred că are sens și logică de bun simț dacă vom considera că primul zeu adorat de strămoșii noștri  a fost Soarele. Sunt motive suficiente să credem în această ipoteză. Întreaga noastră existență depinde de Soare, cel mai magnific obiect din natură, astrul care a fost considerat până nu de mult stăpânul timpului, cel care creează zilele și nopțile, cel care ne dă lumina și energie. Desigur, un astrofizician ne-ar putea spune că soarele din sistemul nostru solar este un veritabil pigmeu în fața altor stele din univers. Chiar și așa, soarele rămâne cel mai strălucitor obiect pe care îl putem vedea cu ochiul liber. Nu numai că îl vedem, dar îi simțim și prezența. Îndepărtează frigul și aduce căldură. Îndepărtează întunericul și aduce lumină. Soarele este fără îndoială cel mai puternic simbol al luminii, atât în sens material cât și în sens spiritual.

Nu este de mirare că cea mai cântată și recitată mantră, face referire la astrul vieții.  ॐ भूर्भुवः स्वः तत्सवितुर्वरेण्यं भर्गो देवस्य धीमहि धियो यो नः प्रचोदयात् ॥

Mantra Gayatri, aparținând hinduismului, mai exact tradiției vedice Rigveda Samhita, o mantră din 24 de silabe reprezentând esența Adevărului Divin Suprem, este cea mai veche și cea mai puternică din câte există. Mantra Gayatri este recitată zilnic de milioane de oameni, înainte de răsăritul și apusul Soarelui. Toată energia potențială care emană din întregul cosmos este conținută în mantra Gayatri. Se spune că meditația cu această mantră arde toate straturile de impurități care acoperă mintea, acumulate prin nenumărate nașteri și ne oferă viziunea conștiinței supreme. Textele antice afirmă că meditația cu Gayatri Mantra dezvoltă în tine sentimentul de a trăi constant în starea divină de conștiință pură. Când inima ta este complet deschisă către Gayatri, toate acțiunile pe care le faci în lume vor fi transformate în acțiuni extrem de nobile, dedicate divinului. Toate dorințele sunt îndeplinite fără efort și se obține uniunea completă cu Marea Conștiință Divină.

Sensul  ezoteric al mantrei Gayatra este acela că ne oferă cunoașterea unității Sufletului Individual cu Sufletul Suprem, Sinelui Întrupat cu Sinele Superior.

Toată cunoașterea și  înțelepciunea sunt ascunse în aceste 24 de silabe, supranumite semințe divine. Practicanții acestei mantre spun că o viață întreagă nu este suficientă pentru a realiza adevărurile divine ascunse ale oricăreia dintre aceste silabe. Cel care a experimentat conștiința divină a acestor 24 de silabe nu mai are nimic altceva de auzit, citit sau învățat în această lume exterioară. Există 70 de milioane de mantre supreme conținute în Mantra Gayatri. 10 milioane de mantre sunt atribuite potențialității pure, 20 milioane Soarelui, dătătorul de viață, 5 milioane înțelepciunii 5 milioane echilibrului şi armonie, iar 30 de milioane de mantre, mai mult decât toate celelalte, sunt atribuite energiei supreme. Gayatri Mantra este esența tuturor acestor 70 de milioane de mantre. Așa cum toate râurile se contopesc în oceane, toate mantrele se unesc în Gayatri Mantra. Gayatri Mantra însăși se contopește apoi în marele ocean energetic universal, sunetul „OM”, întorcându-te la tăcerea adevăratului tău sine.

Mantra Gayatri are, de asemenea, o mulțime de efecte benefice asupra minții și corpului:

  • Îndepărtează toxinele
  • Calmează mintea
  • Elimină stresul și anxietatea
  • Îmbunătățește funcționarea sistemului nervos
  • Menține inima sănătoasă
  • Elimină negativitatea
  • Îmbunătățește puterea de concentrare și învățare

Cântarea sau recitarea Mantrei Gayatri dezvoltă o vibrație regulată în canalele corpului subtil, deschizând centrele spirituale și trezind energia. Cântarea celor 24 de silabe generează un sunet pulsatoriu, astfel încât o energie puternică va curge din chakrele corpului nostru subtil, energia unirii cu divinul. Mantra Gayatri se cântă sau se recită cu o voce blândă și dulce. Din punct de vedere astrologic, mantra Gayatri ne protejează de influențele negative ale razelor celor nouă planete, înlăturând frica și ajutându-ne să îndeplinim cu succes orice sarcină. Menține echilibrul între aer, foc și pământ și ne asigură o sănătate bună.

Mantra propriu-zisă conține 3 rânduri de versuri a opt silabe:

Tat savitur varenyam;

Bhargo devasya dheemahi;

Dhiyo yonah prachodayaat.

la care se adaugă cuvântul OM, sunetul primordial format din cele trei litere A,U și M, precum și cuvintele BHUR, BUVAH SUVAHA, adică termenii din sanscrită pentru universul fizic, universul subtil și universul celest. Eu am testat și varianta tradusă în limba română a mantrei Gayatri și am constatat că induce o vibrație fantastică, pe care vă invit s-o experimentați și voi.

O, Creator al Universului, invoc splendoarea ta supremă.

Fie ca puterea ta strălucitoare să-mi alunge ignoranța,

să-mi lumineze mintea, să-mi purifice inima

și să mă ghideze pentru a-ți împlini lucrările.

 

 

 

 

 

 

ARTICOLE ASEMANATOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recente

- Advertisment -vegis.ro
- Advertisment -vitamix.ro
- Advertisment -vitamix.ro