luni, decembrie 4, 2023
carturesti.ro
AcasăDEZVOLTARE PERSONALĂ | SELF HELPIertarea de sine în 5 pași

Iertarea de sine în 5 pași

Suflete cu minți și corpuri, câți oameni credeți voi că au o relație perfect sănătoasă cu propriul lor Sine, cu propria lor umanitate?  Aproape niciunul ! Suntem oameni și greșim, iar asta înseamnă că trebuie să acceptăm că nu putem face de fiecare dată numai ce trebuie.  Ne amintim greșelile trecutului și ne inducem suferință, aruncându-ne singurei în groapa rușinii și a autoînvinuirii.

De ce simțim vinovăția?

Vinovăția este pe jumătate gând și pe jumătate emoție. Sentimentele sunt produsul simbiozei dintre gânduri și emoții. Atât emoțiile cât și gândurile servesc unor scopuri mai mult sau mai puțin comune. Experimentăm vinovăția atunci când acțiunile noastre sunt în conflict cu valorile și sistemele noastre de credințe. Vinovăția nu este un sentiment cu conotații negative, așa cum, în mod greșit, am fost educați să credem. Forța sentimentului de vinovăție este cea care ne determină să fim fideli cu noi înșine, făcându-ne responsabili de procesul de corectare a greșelilor pe care le facem. Numai că, mai trebuie să și conștietizăm asta. Și nu e mare lucru. Primul pas deja l-ați făcut.

Există două tipuri de vinovăție: vinovăție reparatorie și vinovăție persecutorie.

Vinovația reparatorie este cea care ne ajută să devenim mai buni și să ne răscumpărăm greșelile, punând accent pe repararea greșelii și realitatea că drumul merge mai departe, în timp ce vinovația persecutorie pune accentul pe tine. Te face să te închizi în tine, să nu faci niciun pas în direcția răscumpărării greșelii, te ține concentrat pe greșeală și te impinge să recurgi la tortură emoțională prin dezvoltarea la cote paroxistice a sentimentului de autoînvinovățire. Vinovăția persecutorie nu te lasă să mergi mai departe și să faci ceea ce este sănătos, nu te lasă să oferi celuilalt grija de care are nevoie și nici să îmbrățișezi iertarea pe care trebuie să ți-o oferi.

Este esențial să te ierți pe tine însuți.

Este esențial să treci peste greșelile tale și să-ți trăiești viața în conformitate cu valorile cărora subscrii. Nu este nimic complicat în asta. De îndată ce vei descoperi în lumea ta interioară cheia eliberării de sentimentele de vinovăție care te țin captiv, vei putea merge mai departe împăcat cu sine.

Sunt 5 pași pentru a-ți ierta trecutul. Nici mai mulți, nici mai puțini.

  1. Ia decizia să te ierți!
  2. Conștientizează că a te pedepsi nu este o formă de mântuire !
  3. Asigură-te că faci întotdeauna tot ceea ce depinde de tine !
  4. Vezi bunătatea din tine !
  5. Amintește-ți că ești om și că oamenii sunt supuși greșelii.

Povara greșelilor tale este pe jumătate de natură transgenerațională, o moștenim de la înaintași, iar asta ar trebui să fie o ușurare. Fii întotdeauna pregătit să mergi pe această cale. Meriți iertarea. Cu siguranță, ești aici pentru că vrei să te poți ierta, dar trebuie să recunoști că este mult mai ușor să începi din nou să te învinovățești.

Spune-ți cu încredere: „Sunt gata să mă iert!”

Nu lăsa greșelile să te definească, pentru că ești mult mai mult decât atât! Meriți pacea, iar rămânerea la vinovăție nu ți-o va oferi în niciun caz. Iartă-te pentru a scăpa de greutatea pe care o porți în spate! Fii blând cu tine! Acest lucru te va ajuta să faci cumva să fii și mai bun. Știi ceva? Dacă chiar vrei să faci ceea ce trebuie, aici și acum, alege să te ierți!

A te pedepsi nu este deloc o formă de mântuire.

Vă spune asta cineva care s-a torturat multă de vreme cu gânduri negative. Este falsa noastră impresie că merităm să ne torturăm în mintea noastră după ce am făcut o greșeală. Sunt convins că veți ajunge și voi cândva la aceeași concluzie: timp pierdut, suferință inutilă. Asta nu ajută la nimic. Dimpotrivă. Dăunează să cheltui energie psihică menținând atenția asupra ta și a greșelii pe care ai făcut-o la un moment dat. Dacă vrei să întreprinzi ceva inteligent, acel ceva este să te aduni și să repari lucrurile, nu să asculți văicărerile vocii interioare care te judecă în fel și chip.

Când faci tot ceea ce depinde de tine, ai un fantastic sentiment de satisfacție. Așa că cere-i Universului:

  • DĂ-MI PUTEREA DE A ACCEPTA LUCRURILE PE CARE NU LE POT SCHIMBA !
  • DĂ-MI CURAJUL DE A SCHIMBA LUCRURILE PE CARE LE POT SCHIMBA !
  • DĂ-MI ÎNȚELEPCIUNEA DE A FACE DIFERENȚA ÎNTRE ELE !

Uneori facem greșeli mari. Ceea ce este făcut este făcut. Nu mai poți schimba asta. Asigură-te că nu vei repeta greșeala. Când îți asumi răspunderea pentru greșelile tale și te hotărăști să crești înfruntându-le, vei reuși să transformi un eveniment nefericit în ceva care îți va îmbunătăți considerabil viața. Avem această tendință de a ne focusa, de a investi energia atenției în lucrurile negative, în greșeli. Habar nu avem de fapt că, mintea noastră toacă scenarii negative predictive, împinsă de instinctul de supraviețuire, pentru a fi pregătită cu soluții în cazul în care va trebui să înfrunte acele scenarii în realitate.

Suntem duri cu noi înșine, deși numărul greșelilor din viață este mult mai mic decât cel al lucrurilor bune.

Ori de câte ori te descoperi judecându-te și asumându-ți vinovății inutile, amintește-ți toate acele momente în care ai fost acolo pentru cineva, când ai făcut lucruri bune, când ai spus cuvintele potrivite, când ai ascultat așa cum a trebuit, când ai trăit la înălțimea valorilor din viața ta. Învață apoi din greșeli și mergi mai departe cu privirea înainte și-n sus. Da, ÎNAINTE ȘI ÎN SUS ! Ai greșit, cu sau fără intenție, conștientizează-ți vina și las-o să plece! Iartă-te ! Ființele umane nu sunt perfecte. Nici tu nu poți fi perfect, indiferent cât de mult ai încerca. Ceea ce te va face diferit este efortul și dedicarea ta pentru a fi cât mai bun cu putință.

Atunci când greșești, vei fi definit de ceea ce alegi să faci după greșeala ta, nu vei fi definit de greșeala ta.

Privește în oglinda sufletului tău și acceptă adevărul că viața nu este o experiență previzibilă. Oricât de multe predicții ar face mintea noastră, nu se vor plia toate pe realitatea de fapt. Nu trebuie să suferi atât de mult pentru că ai greșit cu ceva. Este necesar să te angajezi să faci lucrurile mai bine și să te transformi continuu în cea mai bună versiune a ta. Nu mai lăsa gălăgia gândurilor să-ți șoptească altceva. Ascultă șoaptele divine ale Sufletului și vei avea o mare supriză ! Plăcută. Integreaz-o ! Nu de alta, ci, pentru că meriți.

 

 

 

ARTICOLE ASEMANATOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recente

- Advertisment -vegis.ro
- Advertisment -vitamix.ro
- Advertisment -vitamix.ro