Mintea noastră vorbește continuu, vorbim cu alți oameni de la minte la minte. Trimitem și preluăm mesaje din jurul nostru în mod constant, fie prin gândurile noastre, fie prin manifestările noastre. Toată această gălăgie a gândurilor și intențiilor haotice se întâmplă pe fundalul vocii sufletului nostru. Sufletul vorbește cu noi continuu, ne șoptește pe cea mai comună limbă, o metodă de comunicare universală: intuiția. Cu toții o avem, însă pentru fiecare vorbește diferit, în funcție de canalele pe care le avem deschise pentru a o asculta. Pentru a asculta șoaptele sufletului trebuie să știm să oprim sau să fim conștienți de gălăgia minții. Sufletul nu se va opri niciodată din a ne vorbi, în schimb, noi suntem cei care ne oprim din a-l asculta.
De ce ne-am oprit din a ne asculta intuiția?
Dacă aceasta ne ghidează în permanență atunci înseamnă că este peste tot și toți oamenii o au. Atunci, de ce nu observăm prea mulți oameni care să se ghideze după intuiție sau care să ne învețe cum să o folosim? Majoritatea oamenilor sunt subordonați înțelegerii lumii cu ajutorul creierului. Aceștia sunt cei care consideră că existența se limitează doar la cunoașterea prin simțuri. Așa dictează creierul și așa se simte el în siguranță. Deoarece acesta are ca scop supraviețuirea corpului, va încerca să te facă permanent atent doar la stimulii care au o relevanță pentru el și pentru scopul lui. Cheia ascultării sufletului nu stă însă neapărat în oprirea minții din a-și face treaba, ci în a învăța să asculți vocea interioară în paralel și să faci diferența dintre cele două.
Cum facem diferența dintre vocea sufletului și vocea minții
- Atunci când intuiția vorbește totul pare că se leagă. Simțim că totul este corect și are un sens aparte. Totul se așează și ne dă atât un sentiment de expansiune cât și un sentiment de siguranță, de stabilitate și împământare. Este sentimentul că știai acel lucru, l-ai uitat iar acum ți-ai adus aminte. Intuiția ar trebui să se manifeste prin alinierea fiecărei părți ale tale, minte, corp și suflet. Mintea se subordonează și se liniștește iar corpul se relaxează. Totul se liniștește pentru că simți că ,,te-ai dat bătut” din a te opune acelei informații.
- Dacă este vocea minții, atunci creierul devine hiperactiv. Atunci când mintea vorbește totul se simte ca fiind un raționament logic și atât. Mintea devine supraexcitată, hiperactivă și dornică să efectueze și mai multe raționamente bazate pe ce știe din această viață, pe ce a cunoscut prin intermediul celor cinci simțuri. Efortul acesteia de a ne da răspunsuri nu ar trebui privit ca pe un obstacol în calea sufletului, ci ca o încercare umilă a unei părți limitate din noi să ne ofere ce crede ea că ne este de folos. Ea este partenera noastră și se străduiește să ne ofere ce este mai bun în concepția ei însă sufletul nu are limitările ei și ne transmite o înțelepciune mult mai profundă.
- Mesajele intuitive nu induc frică. Frica este rezultatul raționamentelor logice (conștiente sau nu). Chiar dacă mesajul intuitiv are ca scop să ne avertizeze de ceva anume, sufletul o face într-un mod neutru. Ne avertizează sub forma unei informații care nu ne dă o stare de panică, ci de siguranță.
- Mesajele intuitive vin prin foarte multe căi. Dacă încercăm să primim informații intuitive doar sub formă de gând exprimat prin cuvinte, vom întâmpina toate barierele minții raționale. Mesajele intuitive pot veni prin senzații corporale, prin imagini proiectate pe ecranul minții, prin anumite sunete, mesaje sau cuvinte specifice și prin orice cale. Sufletul va ști care este cea mai potrivită pentru noi.
- Intuiția este persistentă, repetitivă și consistentă. Chiar dacă pare că este un singur moment scurt în care putem accesa mesajele sufletului, lucrurile nu stau așa. Atunci când ignorăm un canal subtil de comunicare, sufletul nostru găsește alte canale, poate mai directe, pentru a ne vorbi. Din acest motiv, ignorarea intuiției poate duce la schimbări radicale ale condițiilor din viața ta pentru a recepta ceea ce ți se transmite. Așa că, data viitoare când vă vorbește sufletul, poate ar fi mai înțelept să ascultați șoaptele până când se ajunge la fapte.
Cum ne putem crește capacitatea de a auzi vocea sufletului
Specificațiile de mai sus sunt generale iar percepția mesajelor subtile funcționează diferit pentru fiecare dintre noi. Pentru a-ți asculta intuiția, trebuie să investești energia atenției în procesul de ascultare.
Fă diferența dintre vocea ta și vocea celor din jurul tău
Pentru a ne lua înapoi puterea este important să înțelegem unde am lăsat-o de-a lungul timpului. Fie că am crezut ce spun ceilalți despre noi sau cum spune societatea că ar trebui să stea lucrurile, toate aceste percepții nu sunt vocea noastră interioară. Unii dintre oamenii care sunt conștienți de propriul adevăr simt acest lucru în zona pieptului, ca un sentiment stabil de siguranță, ca un adevăr general valabil. Atunci când experimentezi gânduri care se aliniază sub formă de raționamente și povești ce par a avea o logică, cel mai probabil este mintea cea care lucrează. Este nevoie să ne dăm seama de unde provin acele gânduri, unde le-am auzit prima dată, dacă se aliniază cu adevărul nostru, dacă dorim să le păstrăm și dacă ne servesc în momentul prezent. Dacă stabilim că nu ne servesc, este suficient să ne spunem ,,Gândurile acestea nu sunt ale mele!” iar creierul va fi nevoit să facă noi conexiuni pentru a integra această nouă informație.
Nu nega nici o experiență care se manifestă prin tine
Fiecare sentiment, emoție sau gând pe care îl ai este o informație care trebuie respectată mai întâi de toate. Nu judeca informațiile care vin prin tine și nu te judeca pe tine pentru acest lucru. Dacă te-ai obișnuit să-ți negi părți din tine, cel mai probabil vei fi desensibilizat la informații care vin pe căi și mai subtile. Chiar dacă vocea ta interioară transmite mesaje copilărești, egoiste sau distructive, încearcă să o observi mai degrabă decât să iei poziții față de ea. Tu ești singurul care poate și are datoria să observe fluxul de informații care trec prin tine, cu compasiune și cu detașare. Cine, dacă nu tu, poate fi cu tine tot timpul și te poate accepta necondiționat? Ascultă-te și respectă-te înțelegând că orice manifestare a ta este valoroasă și este menită să se manifeste exact în acea formă și exact în acel moment.
Gânduri de încheiere
Chiar dacă mintea noastră are cele mai bune intenții aceasta poate fi ascultată în totalitate dacă scopul tău este doar să-ți ții corpul în viață. Dacă ai alt scop și înțelegi că forma corpului fizic este asigurată pentru a îndeplini dorințele sufletului, atunci vei asculta vocea intuiției. Vei înțelege că sufletul știe mai bine, dincolo de limitările minții și ale corpului și vei respecta îndrumările lui pline de înțelepciune și iubire.