marți, septembrie 17, 2024
libris.ro
AcasăSĂNĂTATELEGĂTURA DINTRE ORGANELE ȘI EMOȚIILE NOASTRE | MEDICINĂ TRADIȚIONALĂ CHINEZĂ

LEGĂTURA DINTRE ORGANELE ȘI EMOȚIILE NOASTRE | MEDICINĂ TRADIȚIONALĂ CHINEZĂ

MTC, sau medicina tradițională chineză, este un sistem holistic de asistență medicală, practicat de peste 2.000 de ani în China și în alte părți ale Asiei de Est.  În medicina tradițională chineză (MTC), emoțiile și sănătatea fizică sunt strâns legate între ele. Această abordare, bazată pe integrarea minte-corp a sănătății și vindecării funcționează cicluri dinamice în care emoțiile au un impact asupra sănătății corpului și invers. De exemplu, conform teoriei MTC, iritabilitatea și furia excesivă pot afecta ficatul și pot duce la multiple afecțiuni, inclusiv dureri menstruale, dureri de cap, înroșirea feței și a ochilor, amețeli și uscăciunea gurii. Pe de altă parte, un dezechilibru la nivelul ficatului poate duce la stări de spirit colerice. Diagnosticul în medicina tradițională chineză este foarte individualizat. Odată ce este identificat un sistem de organe afectat și/sau un dezechilibru emoțional, simptomele unice ale pacientului determină abordarea terapeutică a practicianului.

PRINCIPII DE BAZĂ

Medicina tradițională chineză se bazează pe principiul conform căruia bunăstarea mentală și cea fizică sunt strâns legate între ele. La rândul lor, practicienii cred că sănătatea optimă este guvernată de echilibrarea qi-ului (forța vitală a unei persoane) cu forțele complementare yin (pasiv) și yang (activ) și cu cele cinci elemente: foc, apă, pământ, lemn și metal. În MTC, se crede că dezechilibrele emoționale pot acționa atât ca simptome, cât și sub formă de cauze pentru problemele fizice.

În plus, tulburările de sănătate mintală sunt legate de afecțiuni fizice specifice ale unor organe-cheie. Conform medicinei tradiționale chineze, emoțiile sunt reduse la cinci sentimente de bază, care sunt asociate fiecare cu un element și un organ corespunzător din corp:

  • Furia cu ficatul
  • Teama cu rinichii
  • Bucuria cu inima
  • Tristețea și suferința cu plămânii
  • Îngrijorarea cu splina

De exemplu, durerile menstruale și iritabilitatea din timpul menstruației sunt tratate cu anumite plante și puncte de acupunctură care vizează ficatul. Durerile de cap, amețelile, furia excesivă și roșeața feței indică un tip alternativ de model hepatic și sunt tratate într-un mod diferit.

SPLINA

Splina joacă un rol important în sistemul imunitar al organismului și acționează ca un filtru al sângelui, eliminând din organism celulele sanguine vechi, bacteriile și impuritățile.

Emoții: Efortul mental excesiv, cum ar fi îngrijorarea, focalizarea excesivă a atenției asupra unui anumit subiect.

Funcția splinei: Digestia alimentelor și absorbția nutrienților, ajutând la formarea sângelui și a energiei și la menținerea acestuia în vasele de sânge; conectată cu mușchii, gura și buzele; implicată, de asemenea, în gândire, studiu și memorie.

Simptomele dezechilibrului splinei: Oboseală, pierderea poftei de mâncare, secreții de mucus, digestie deficitară, distensie abdominală, scaune moi, diaree, mușchi slabi, buze palide, vânătăi, flux sanguin menstrual excesiv și alte tulburări ce implică sângerarea.

Afecțiuni ale splinei: Deficiență de energie qi a splinei, qi descendent al splinei, deficiență de energie yang a splinei.

 

PLĂMÂNII

Plămânii aduc oxigenul în organism și elimină dioxidul de carbon și sunt asociați în MTC cu suferința în toate formele ei.

Emoții: Durere, tristețe și nevoia de izolare.

Funcția pulmonară: Respirația aduce energie din aer și ajută la distribuirea acesteia în tot corpul; lucrează cu rinichii pentru a regla metabolismul apei; sunt importanți în sistemul imunitar și pentru rezistența la virusuri și bacterii; reglează glandele sudoripare și părul și asigură hidratarea pielii

Simptomele unui dezechilibru pulmonar: Respirație dificilă și respirație superficială, transpirație, oboseală, tuse, răceală și gripă frecvente, alergii, astm și alte afecțiuni pulmonare, piele uscată, depresie și plâns excesiv.

Afecțiuni pulmonare: Deficiență de qi pulmonar, deficiență de yin pulmonar și umezeală rece care obstrucționează plămânii.

 

FICATUL

Digestia și procesarea substanțelor nutritive sunt funcțiile primare ale acestui organ.

Emoții: Mânie, resentimente, frustrare, iritabilitate, amărăciune și pierderea cumpătului din cauza furiei.

Funcția ficatului: Implicat în buna circulație a energiei și a sângelui în tot corpul; reglează secreția de bilă și stochează sângele; este conectat cu tendoanele, unghiile și ochii.

Simptomele unui dezechilibru hepatic: Distensie mamară, dureri menstruale, dureri de cap, iritabilitate, furie excesivă, amețeli, ochi uscați, roșii sau alte afecțiuni oculare și tendinită.

Afecțiuni ale ficatului: Stagnarea qi-ului, focul ficatului.

 

INIMA

Inima pompează sângele în tot corpul. În MTC, acest organ este legat de bucurie, iar dezechilibrul bucuriei se exprimă fie prin agitație și neliniște, fie prin stări depresive.

Emoțiile: Lipsa de entuziasm și de vitalitate, neliniște mentală, depresie, insomnie și disperare.

Funcția inimii: Reglează circulația sângelui și a vaselor de sânge; este responsabilă de pulsul uniform și regulat și influențează vitalitatea și spiritul; este legată de limbă, ten și artere.

Simptomele dezechilibrului cardiac: Insomnie, palpitații cardiace, bătăi neregulate ale inimii, visare excesivă, memorie slabă pe termen lung și tulburări psihologice

Afecțiuni ale inimii: Yin-ul inimii și focul inimii.

 

RINICHI

Rinichii elimină deșeurile și excesul de lichid pentru a produce urină. În MTC, rinichiul este legat de frică, care se poate manifesta sub forma fricii cronice sau a anxietății atunci când qi-ul este dezechilibrat.

Emoții: Teamă, voință slabă, nesiguranță, distanțare și izolare.

Funcția rinichiului: Organe cheie pentru susținerea vieții; responsabil pentru reproducere, creștere și dezvoltare; implicat cu plămânii în metabolismul apei și respirație; conectat cu oasele, dinții, urechile și părul de pe cap.

Simptomele unui dezechilibru renal: Urinare frecvente, incontinență urinară, transpirații nocturne, uscăciune a gurii, memorie slabă pe termen scurt, dureri lombare, țiuituri în urechi, pierderea auzului, alte afecțiuni ale urechii, păr cărunt prematur, căderea părului și osteoporoză

Afecțiuni renale: Deficiență de yin a rinichiului, deficiență de yang a rinichiului.

Prin cultivarea echilibrului dintre minte, corp și spirit, avem șansa de a ne privi din toate unghiurile și de a ne vedea adevărata formă. Corpul nostru ne spune exact ceea ce avem nevoie în fiecare moment. Nimeni și nimic din afara noastră nu au cum să știe mai bine. Fiecare aspect al corpului nostru fizic își are echivalentul în corpul emoțional și invers. Nimic din noi nu trăiește independent de celelalte elemente care ne compun. Noi de ce alegem să ignorăm această comuniune având impresia că vom descoperi ceva mai bun în exteriorul nostru?

GÂNDURI DE ÎNCHEIERE

Medicina tradițională chineză este o cale extrem de complexă și de revelatoare cu ajutorul căreia putem înțelege multitudinea de forme prin care comunică emoțiile, trăirile, percepțiile noastre cu părțile ce ne alcătuiesc corpul fizic. Fiind atenți atât la ceea ce simțim în plan fizic, cât și la mesajele emoționale pe care le primim, avem șansa de a înțelege varietatea de ecouri pe care le pot avea gândurile, emoțiile și acțiunile noastre și putem alege să le experimentăm mai conștient.

 

ARTICOLE ASEMANATOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recente

- Advertisment -vegis.ro
- Advertisment -vitamix.ro
- Advertisment -vitamix.ro