Legendele spun că primele flori de mărgăritar au răsărit din lacrimile fecioarei Maria, atunci când Iisus, fiul ei, a fost răstignit pe cruce. Convallaria majalis pe numele său științific, mărgăritarul este cunoscut sub diverse alte denumiri populare cum ar fi dumbrăvioară, clopoțele, lăcrămioare sau iarba Sfântului Gheorghe și este răspândit în regiunile deluroase și de câmpie din Europa, nordul Asiei și America de Nord.
Mărgăritarul adoră umbra și răcoarea pădurilor de foioase și înflorește în lunile aprilie-mai, răspândind în aer un parfum suav și îmbietor. Buchetele de mărgăritar sunt favoritele doamnișoarelor și doamnelor, în special mireselor. Îl întâlnim primăvara în toate piețele de flori din România, îl cumpărăm și-l oferim cu drag mamelor, surorilor, soțiilor, colegelor și
prietenelor noastre, fără să știm că, de fapt, dăruim una dintre cele mai periculoase plante și flori din lume. Serele, pepinierele și piețele din România abundă de flori și plante ucigașe, comercializate fără niciun avertisment asupra pericolului pe care acestea îl pot reprezenta pentru oameni și animalele lor de companie.
Desigur că nu v-ați așteptat să aflați că toate părțile acestei flori delicate, inclusiv fructele, sunt extrem de toxice. Ingerate, chiar și în cantități mici, pot produce de la dureri abdominale vărsături, amețeli, reducerea frecvenței cardiace și până la șocul cardiogen prin oprirea inimii în sistolă, scăderea tensiunii arteriale și stop cardiac.
Mămicile care primesc în dar lăcrămioare trebuie să fie extrem de precaute și să nu lase aceste flori în vaze aflate preajma copiilor. Aceștia pot ingera bucăți din plantă și suferi vătămări grave sau chiar moartea din cauza glicozidelor toxice pe care le conțin atât frunzele cât și florile de mărgăritar.
O mare atenție trebuie să acordăm și animalelor de companie, în special pisicilor. Pisicilor le place uneori să mestece frunzele plantelor și se pot otrăvi și chiar muri dacă vor gusta din frunzele sau florile de mărgăritar. Ca să nu mai vorbim despre papagali sau orice alte păsări lăsate să zboare liber prin casă. Și ele pot muri dacă vor ciuguli frunzele și florile de mărgăritar.
Bucătarii și cofetarii de lux știu că decorarea farfuriilor cu flori de mărgăritar poate pune în pericol viața clienților. Toți cei care gătim în casă și decorăm cu petale de flori farfuriile și platourile cu mâncăruri și deserturi delicioase, trebuie să excludem mărgăritarul ca opțiune de decorare pentru a nu risca otrăvirea celor dragi.
Înțelegeți de ce Convallaria majalis, alias mărgăritarul, dumbrăvioara, lăcrămioara sau iarba Sf. Gheorghe a fost declarată de experți planta toxică a anului 2014.
În pofida toxicității sale, mărgăritarul este utilizat în fitoterapie pentru acțiunile sale benefice purgative, diuretice, antispastice și cardiotonice. Fitoterapeuții recomandă această plantă în terapia mai multor boli: cardiace, nevralgii, manifestări neurovegetative, insuficienţă aortică, mitrală, infarct miocardic, ameţeli, dureri de cap, gripă şi pneumonie, însă trebuie să știți că autoterapia este strict interzisă. Decoctul sau tinctura de mărgăritar se administrează doar la recomandarea și sub supravegherea medicului întrucât supradozele pot fi mortale.
Cei care au aflat acum că mărgăritarul este extrem de toxic, vor trebui să se gândească de două ori înainte să cumpere și să dăruiască un buchet de mărgăritar. Aviz și celor care vor să recurgă la tratamente naturiste cu tinctură sau ceai de lăcrămioare.