marți, decembrie 5, 2023
carturesti.ro
AcasăMEDITAȚII | MANTREOm Mani Padme Hum - Comoara din inima lotusului

Om Mani Padme Hum – Comoara din inima lotusului

Astăzi abordăm lucruri inedite despre originea mantrelor, vom afla ce spun neuroștiințele despre puterea lor asupra minții și corpului, care sunt mantrele de echilibrare a chakrelor, vom aprofunda tainele celei mai populare mantre de pe planetă, de ce se cântă sau se recită aceasta de 108 ori și ce legătură sacră există între noi oamenii, numărul 108 și Univers.

„Mananāt trāyatē iti mantrah” este definiția cuvântului mantra în limba sanscrită.

Adică, MANTRA ESTE (ITI MANTRAH)  REPETAREA SUSȚINUTĂ (MANANAT) ) A CEEA CE PROTEJEAZĂ (TRAYATE) de toate cele impure care decurg din sclavia ciclurilor naștere-moarte. Din timpuri străvechi, mantrele și puterile lor sonore au fost o sursă puternică de bunăstare pentru întreaga creație. Toate mantrele își au originea în OM care este sunetul primordial al creației. Toate mantrele se contopesc în mantra GAYATRI. În spatele mantrelor există o adevărată știință străveche, pe care înțelepții zilelor noastre se străduiesc s-o dezgroape din uitare. Această știință, atunci când este pusă în practică, îndepărtează toate obstacolele din calea creșterii, ne dăruiește înțelepciune și catalizează procesul de trezire spirituală și atingere a tuturor scopurilor pe care ni le propunem în calitate de ființe umane.

Mantra Om este alcătuită din trei silabe A-U-M. Fiecare silabă are în spate un sens profund, care semnifică natura vibrațiilor cosmice prezente în univers.

  • A” reprezintă lumea materială exterioară și starea de a fi conștient, în stare de veghe sau treaz.
  • U” reprezintă lumea noastră interioară, gânduri, amintiri, imaginație, emoții.
  • M” definește starea de calm și somn profund care reprezintă baza vieții, gândirii și inteligenței.

Nu sunt deloc puțini oamenii de știință care susțin că vibrațiile sunt puternice instrumente vindecătoare și că fredonatul cântărilor vedice pe care le numim mantre ajută la dezvoltarea puterilor noastre mentale, la eliberarea stresului și, în special cântatul în grup al acestora ne conduce către un nivel superior de conștiință. Recitarea sau cântarea mantrelor nu este deloc o practică ritualică care să-și fi pierdut pierdut relevanța. Absolut deloc. Cântatul rămâne încă o cale psihosomatică extrem de umblată pentru obținerea bunăstării fizice și mentale. Intonarea regulată a mantrelor înlătură frica, furia și depresia și ajută la ameliorarea tulburărilor sistemului respirator, digestiv, reproductiv, circulator, de vorbire, intelectual și cognitiv. Cântatul mantrelor  îmbunătățește, de asemenea, memoria și puterea de concentrare. Poate părea incredibil că simpla cântare a unei mantre aduce asemenea schimbări extraordinare. Nu vă grăbiți să trageți concluzii ! Cântatul nu acționează în mod misterios. La nivel fizic, interpretarea unei mantre în modul prescris are un impact asupra zonei abdominale, (locul de unde se ridică notele muzicale), asupra plămânilor, sistemului circulator și așa mai departe.

Ca să înțelegem ce efect au mantrele asupra noastră, este necesar să le privim ca pe niște sunete bazate pe energie. Lumea este compusă din vibrații sonore; sunetul este energie. Exprimarea unui cuvânt sau a unui sunet produce o vibrație fizică, care  stârnește valuri de energie psihică, dând formă ideilor. iar corpul vibrează și el în ton cu această energie dar și cu natura spirituală a unei mantre. Cuplarea vocalizării sunetelor sacre cu o intenție specifică se adaugă la puterea mantrei și poate duce la perspective spirituale profunde. Chiar și repetarea tăcută a mantrei poate avea un efect profund, la fel cum se întâmplă în cazul unui muzician care se imaginează cântând la instrumentul său, pentru că utilizând forța imaginației, muzicianul generează practic aceeași activitate cerebrală ca și cum ar cânta în realitate. Oamenii de știință spun că atunci când o mantră este cântată sau recitată în mod sacadat  se creează un efect neuro-lingvistic asupra noastră. Un astfel de efect apare chiar dacă sensul cuvintelor mantrei nu este cunoscut. Trebuie doar să respecți silabisirea, pauzele, pronunția și tonalitatea și să repeți cu răbdare mantra aleasă, iar transformarea mult așteptată se va produce pas cu pas. Pe de altă parte, cunoașterea sensului a ceea ce cântăm ne orientează mintea pentru atingerea scopurilor. Cercetările au dezvăluit că efectele NEUROLINGVISTICE și PSIHOLINGVISTICE se datorează producției și răspândirii în creier a felurite substanțe chimice care au un efect calmant și curativ asupra organismului. Ascultarea mantrelor reglează tensiunea arterială, ritmul cardiac, undele cerebrale, nivelul de cortizol și cel de adrenalină, cei doi hormoni ai stresului.

Așa cum se întâmplă în cazul medicamentelor, există mantre specifice pentru scopuri specifice.

Medicamentele se administrează într-un anumit dozaj pentru o anumită perioadă de timp, mantrele se cântă sau se recită  se cântă sau se recită de 9 ori, de 12 ori, însă, cele mai multe se cântă de 108 ori. Cum? Veți întreba voi. De 108 ori? Da, pentru că ființele umane și Universul sunt interconectate în mod sacru prin intermediul misteriosului număr 108. Înmulțiți numărul 9- numărul de planete ale sistemului nostru solar cu numărul 12 – numărul de constelații zodiacale.

De ce este privit numărul 108 ca fiind unul sacru?

Conform cosmologiei vedice, numărul 108 este baza creației, reprezintă universul și toată existența noastră. Cosmologia exterioară ar trebui să oglindească spiritualitatea noastră interioară, Numărul 108 reprezintă distanța dintre corpul nostru și Dumnezeul din noi. Conform Ayurveda, avem 108 puncte vitale în corpul nostru. Acesta este motivul pentru care toate mantrele sunt scandate de 108 ori. Fiecare cântare reprezintă o călătorie energetică de la sinele nostru întrupat către sinele nostru superior. În pranayama, practica yoghină de reglare a respirației, se crede că dacă un individ poate fi atât de calm încât să respire doar de 108 ori într-o zi, acesta va atinge iluminarea. În plus, se spune că o persoană obișnuită respiră de 21.600 de ori într-o perioadă de 24 de ore. Jumătate, ar veni 10.800 de respirații în timpul zilei, pline de energie solară și 10.800 de respirații în timpul nopții, pline de energie lunară. Chakra inimii are 108 linii energetice care converg pentru a forma acest centru energetic. În hinduism există 108 Upanishade, textele sacre ale înțelepciunii rămase de la înțelepții antici. În plus, în alfabetul sanscrit, există 54 de litere. Fiecare literă are o calitate feminină, sau Shakti, și masculină, sau Shiva. 54 înmulțit cu 2 este egal cu 108.

Nu numai hinduismul consideră numărul 108 un număr sacru.  În budism, de exemplu, se spune că există 108 dorințe pământești, 108 minciuni și 108 iluzii ale minții. În astrologie, 108 poate fi observat în relațiile dintre Soare, Pământ și Luna. Diametrul Soarelui este de 108 ori diametrul Pământului. Distanța de la Soare la Pământ este de 108 ori diametrul Soarelui. Distanța de la Pământ la Lună este de 108 ori diametrul Lunii. Râul Gange, considerat sfânt de adepții hinduismului se întinde pe o longitudine de 12 grade (de la 79 la 91) și o latitudine de 9 grade (22 la 31). 12 înmulțit cu 9 este egal cu 108. Diametrul pietrelor ciudate de la Stonehenge din Anglia este de 108 picioare. 108 este un număr un număr întreg divizibil cu suma cifrelor sale , adică 9 și evident cu 3 și cu 6. Vă spune ceva codul secret 3-6-9 descoperit de Nicola Tesla? Dacă nu, vă invit să urmăriți videoclipul în care am vorbit pe larg despre acest cod divin. Cred că v-a mai venit inima la loc un pic, acum că tot ați aflat motivele sacre în virtutea cărora o mantră se cântă de 108 ori. Motivele neuroștiințifice se rezumă la capacitatea de adaptare și răspuns a creierului la influența factorilor externi, numită neuroplasticitate.

Haideți să vedem acum care sunt mantrele specifice eliberatoare ale centrilor noștri energetici, chakrele.

Chakra rădăcină – Eu sunt.  (LAAM)

Chakra sacră – Eu Simt. (VAAM)

Chakra plexului solar – Eu fac. (RAAM)

Chakra inimii – Iubesc. (YAAM)

Chakra gâtului – Eu vorbesc. (KHAAM)

Chakra al treilea ochi – văd. (KSHAAM)

Chakra coroanei – înțeleg. (OMM)

 

Chakra rădăcină  – Eu sunt – LAAM

Chakra rădăcinii, caută permanent să ne asigure bazele și să implementeze securitatea stărilor noastre emoționale și fizice. Cu dorința de a ne consolida conexiunea cu pământul și de a consolida relația noastră cu caracteristicile noastre naturale, echilibrarea chakrei rădăcinii poate fi întărită cu puternica mantră „Eu sunt” – LAAM.

 

Chakra Sacrală – Eu simt – VAAM

Strâns legată de emoțiile noastre, de senzualitate și de căutarea plăcerii, mantra pentru chakra sacră are rolul de a ne facilita cuplarea cu sentimentele noastre. Reflectată ca un element de apă, această chakră – atunci când este echilibrată – ne concentrează energia asupra mișcării cu ușurință și grație, astfel încât să putem fi mai expresivi, mai creativi și mai stabili din punct de vedere emoțional.

 

Chakra plexului solar – Eu fac – RAAM

Elementul foc al plexului solar reflectă rolul său în canalizarea puterii tale autentice de a inspira și de a radia din interior spre exterior. În calitate de inițiator al acțiunii, al impulsului personal și al direcției în viața ta, revigorarea acestei chakre este stimulată prin a spune adevărul în mantra „Eu fac”.

 

Chakra inimii – Eu iubesc – YAAM

Ar putea exista doar o singură mantră care rezonează cu autocompasiunea și centrul feminin al chakrei inimii și, desigur, aceasta nu poate fi alta decât EU IUBESC. Elementul aer al chakrei inimii ne permite să facem o pauză, să reflectăm și să ne conectăm la virtuțile inimii, aducând în același timp frumusețe și bucurie mai mare vieții noastre.

 

Chakra gâtului – Eu vorbesc – KHAA

Elementul sonor eteric al chakrei gâtului reflectă rolul său de conducător al oricărei comunicări. Această chakră întărește expresia individualității. Echilibrarea centrului gâtului ne ajută să îmbrățișăm întunericul și lumina din fiecare dintre noi, polarizând dualitatea în care trăim cu toții. Pentru a verbaliza și a ne exprima pe deplin sinele adevărat, punem putere în mantra chakrei gâtului : EU VORBESC -KHAA

Chakra al treilea ochi – Eu văd – KSHAAM

Conexiunea interioară a chakrei celui de-al treilea ochi ne permite să vedem posibilitățile infinite care există în fiecare dintre noi – fără vedere fizică. Reflectând intuiția și înțelepciunea noastră înnăscută, acest element de lumină eterică ne permite să percepem dincolo de ochii noștri fizici, dar necesită o doză mare de încredere în sine pentru a fi în deplină expresie.

 

Chakra coroanei – Eu înțeleg – OMM

Situată în vârf, coroana ne conectează cu tărâmurile de dincolo de propriul nostru sine și la o stare de conștiință superioară. În această zonă ne scufundăm în practica spiritualității și ne întoarcem la unitate prin elementele conștiinței eterice. Mantra pentru chakra coroanei reflectă încrederea care trebuie acordată în căutarea continuă de a învăța mai multe cu cuvintele „ EU ÎNȚELEG” – OMM.

Cei ce veți participa la workshopul nostru VIBRAȚIA CRSITALELOR, veți învăța o tehnică de meditație absolut minunată care folosește mantrele celor 7 chakre. Este esențial, consideră maeștrii orientali, ca înainte de a practica recitarea sau cântarea oricărei alte mantre, să învățăm să rezonăm cu mantrele de bază ale chakrelor și cu mantra AUM, care nu se cântă oricum. Pare simplu. Trei litere: A, U și M. Ne este însă deloc așa.

Despre cum se cântă corect mantra OM, vom vorbi în episodul viitor. Astăzi vom prezenta cea mai populară mantră de pe planetă ! OM MANI PADME HUM, pe care o veți întâlni scrisă sau cântată și sub forma OM MANI PEDME HUNG. Diferența între ele este că prima variantă este în sanscrită, iar a doua în tibetană. Oricum o veți întâlni formulată sensul profund al acesteia este COMOARA SE AFLĂ ÎN INIMA LOTUSULUI. Lotusul, acea floare superbă și pură care crește în mlaștini; lotusul simbol al transformării noastre spirituale. Mantra OM MANI PADME HUM se cântă de 108 ori, de preferat după ce ați aprofundat sensul fiecăreia dintre silabele sale.

Om – Vibrația sonoră a lui Om ne dizolvă egoul și mândria.

Mani – Aici, silaba „ma”  îndepărtează gelozia și „ni” dizolvă atașamentul față de dorință și pasiune.

Padme – Silaba „Pad” înlătură judecățile, iar „me” dizolvă comportamentul posesiv.

Hum – dizolvă atașamentele față de ură.

Cântarea acestei mantre se face cu intenția pură de a vă curăța sufletul de orice energie negativă. „Om Mani Padme Hum”, este o mantra folosită pentru protecție, vindecare și multe alte atribute pozitive, inclusiv comunicarea cu tărâmurile superioare ale conștiinței și pentru a genera compasiune. Și într-adevăr, atunci când oamenii cântă sau ascultă această mantră, par să aibă elementul de compasiune manifestat în ei. Eu unul cred că lumea are nevoie de multă compasiune. OM MANI PADME HUM elimină blocajele generate de sentimentele neexprimate care au condus la anxietate, depresie sau alte boli cu cauze psihoemoționale. Curăță energetic moleculele emoțiilor, substanțele informaționale cu rol de mesager între minte-creier-sistemul nervos-sistemul imunitar- sistemul endocrin și celulele organismului.

Vă invit să experimentați și voi OM MANI PADME HUM, evident cântând-o de 108 ori. Călugării budiști își confecționează singuri un șirag de 108 mărgele din cristale naturale, pe care-l folosesc pentru a ține evidența celor 108 incantații și a-și putea concentra mai bine atenția asupra mantrei. Cristalul din care este construit șiragul de mărgele este ales în funcție de cifra destinului, cifra îndemnului EGOULUI și cifra îndemnului sufletului fiecăruia. Cei care ați participat la workshopul nostru MASTERPLANUL DE VIAȚĂ – ACTIVAREA CONȘTIINȚEI SUFLETULUI știți cum se calculează aceste numere. Pentru cei ce nu știu, cifra destinului este reducția numerologică a cifrelor componente ale datei de naștere, cifra ÎNDEMNULUI SUFELTULUI este reducția numerologică a cifrelor corespondente vocalelor numelui și prenumelui, iar cifra egoului este reducția numerologică a cifrelor corespondente consoanelor numelui și prenumelui. Există tabele specifice pentru astfel de calcule. Se însumează cele 3 cifre și dacă rezultă un număr, acesta se reduce numerologic la o cifră și se alege un cristal de culoarea corespondentă acesteia.

       Dacă doriți să ascultați mantra OM MANI PADME HUM în interpretarea unui tânăr călugăr budhist o puteți face (click AICI) accesând videoclipul nostru pe această temă, postat pe Youtube.

 

 

 

 

 

 

 

ARTICOLE ASEMANATOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recente

- Advertisment -vegis.ro
- Advertisment -vitamix.ro
- Advertisment -vitamix.ro