luni, mai 20, 2024
libris.ro
AcasăCoaching si Mentorat - PremiumPRACTICA REFLEXIVĂ  - CHEIA ÎNVĂȚĂRII ȘI DEZVOLTĂRII PERSONALE

PRACTICA REFLEXIVĂ  – CHEIA ÎNVĂȚĂRII ȘI DEZVOLTĂRII PERSONALE

Practica reflexivă implică analiza activă a experiențelor și acțiunilor pentru a te ajuta să te dezvolți și să devii cea mai bună versiune a ta. Nu este aceva complicat. Este doar a te gândi la cum faci lucrurile.

Practica reflexivă poate fi benefică în diferite situații, așa că merită să înțelegi acest concept. Ca atare, în cele ce urmează, vei afla mai multe despre practica reflexivă și vei vedea cum te poți implica singur în ea, precum și ce poți face pentru a-i încuraja pe alții să se implice în ea.

Exemple de practică reflexivă

 • Un elev se poate angaja într-o practică reflexivă gândindu-se la modul în care a studiat pentru un test recent și la cum a ajuns să performeze, pentru a-și da seama cum poate studia mai eficient data viitoare.
 • Un profesionist medical se poate angaja într-o practică reflexivă gândindu-se la o procedură recentă pe care a efectuat-o, pentru a identifica greșelile pe care le-a făcut și pentru a afla cum să evite să facă acele greșeli în viitor.
 • Un reprezentant al departamentului de resurse umane se poate angaja într-o practică de reflecție, gândindu-se la interviurile recente pe care le-a efectuat cu potențiali noi angajați, pentru a determina dacă toți pașii din interviu sunt necesari și dacă sunt necesari alți pași.

Beneficiile practicii reflexive

 • Dobândirea de noi cunoștințe.
 • Rafinarea cunoștințelor existente, de exemplu prin corectarea concepțiilor greșite actuale.
 • O înțelegere îmbunătățită a conexiunilor dintre teorie și practică
 • O înțelegere îmbunătățită a rațiunii din spatele acțiunilor tale, în termeni de factori precum motivul pentru care faci lucrurile pe care le faci și de ce faci lucrurile într-un anumit fel.
 • Îmbunătățirea obiectivelor și a regulilor pe care le utilizezi pentru luarea deciziilor.
 • O mai bună înțelegere a ta, în termeni de factori precum punctele tale forte și punctele tale slabe.
 • Dezvoltarea abilităților metacognitive, de exemplu, când vine vorba de capacitatea de a-ți analiza gândurile mai eficient.
 • Sentimente crescute de autonomie, competență și control.
 • Motivație crescută de a acționa.
 • Performanță îmbunătățită, datorită învățării a cum să acționezi într-un mod mai eficient sau datorită unei motivații mai mari de a acționa.

Nu este suficient să ai o experiență pentru a învăța. Fără a reflecta asupra acestei experiențe, ea poate fi uitată rapid sau potențialul său de învățare poate fi pierdut. Din sentimentele și gândurile care reies din această reflecție pot fi generate generalizări sau concepte. Iar generalizările sunt cele care permit abordarea eficientă a noilor situații. În mod similar, dacă se intenționează ca comportamentul să fie schimbat prin învățare, nu este suficient doar să înveți concepte noi și să dezvolți noi generalizări. Această învățare trebuie testată în situații noi. Cel care învață trebuie să facă legătura între teorie și acțiune prin planificarea acelei acțiuni, realizând-o și apoi reflectând asupra ei, relaționând ceea ce se întâmplă cu teoria.

Cum să te implici în practica reflexivă

În linii mari, practica reflexivă implică să te gândești la modul în care faci lucrurile și să încerci să înțelegi de ce faci ceea ce faci și ce poți face mai bine. O modalitate notabilă de a te angaja în practica reflexivă este de a pune întrebări orientative. De exemplu, când vine vorba de practica reflexivă în contextul unui eveniment recent, te poți întreba următoarele:

 • Cum m-am simțit în timp ce evenimentul avea loc?
 • Care au fost obiectivele mele?
 • Care au fost principalele lucruri pe care le-am făcut?
 • Ce a mers bine?
 • Ce a mers prost?
 • Ce ar trebui să fac la fel data viitoare?
 • Ce ar trebui să fac diferit data viitoare?

În mod similar, te poți angaja într-o practică reflexivă prin scrierea reflexivă, care poate lua diferite forme, cum ar fi răspunsul la întrebări de ghidare, crearea unei narațiuni detaliate a unui eveniment recent sau schițarea unei diagrame pentru a-ți analiza gândurile. Acest lucru poate fi benefic atunci când vine vorba de îmbunătățirea capacității tale de a reflecta și îți oferă în plus opținea de a-ți îmbunătăți reflecțiile originale, mai ales dacă îți colectezi însemnările într-un jurnal de reflecție.

Când decizi cum să te implici în practica reflexivă, este esențial să găsești abordările specifice care funcționează cel mai bine pentru tine în situația specifică în care te găsești. Asta înseamnă că, dacă încerci să te angajezi într-o scriere reflexivă, dar descoperi în mod constant că gândirea cu voce tare funcționează mai bine pentru tine, atunci este perfect acceptabil să faci asta.

Reține că, pe termen scurt, în general,este mai dificil și mai consumator de timp să te angajezi într-o practică reflexivă decât să acționezi fără reflecție, mai ales când vine vorba de reflectare pe măsură ce evenimentele se desfășoară. Acest lucru te poate face să eviți reflecția. În plus, dificultățile practicii reflexive o fac uneori nepractică, ceea ce înseamnă că oamenii trebuie s-o evite în anumite situații. Cu toate acestea, în cazurile în care este posibil să te angajezi în reflecție într-un mod rezonabil, acest lucru ajunge să fie benefic pe termen lung, atât când vine vorba de performanță, cât și când vine vorba de beneficii aferente, cum ar fi creșterea personală.

În general, vă puteți implica în practica reflexivă în diferite moduri, cum ar fi punându-vă întrebări de ghidare despre acțiunile voastre sau scriind despre experiențele pe care le trăiți. Anumite abordări ale practicii reflexive vor funcționa mai bine pentru unii, altele pentru alții, așa că ar trebui să încerci diverse abordări până le vei găsi pe cele care funcționează cel mai bine pentru tine.

Ciclul reflexiv al lui Gibbs este un proces de ghidare a practicii reflexive. Acesta presupune urmatorii pași:

 • Descriere. Descrie ce s-a întâmplat, fără judecată sau analiză. De exemplu, te puteți întreba unde ai fost, cine mai era prezent și ce s-a întâmplat.
 • Sentimente. Descrie cum te-ai simțit, la ce te-ai gândit și cumte simți acum, la fel, fără judecată sau analiză.
 • Evaluare. Evaluează tot ce s-a întâmplat, întrebându-te ce a mers bine și ce a mers prost.
 • Analiză. Analizează situația, pentru a încerca să înțelegi tot ce s-a întâmplat. De exemplu, te poți întreba de ce lucrurile care au mers bine au mers bine, de ce lucrurile care au mers prost au mers prost și de ce ai procedat așa cum ai procedat.
 • Concluzie. Trage concluzii pe baza informațiilor pe care le-ai generat până acum. Începe cu concluzii generale, apoi treci la cele specifice care se referă la situația ta particulară. De exemplu, poți începe prin a formula concluzii generale despre modul în care oamenii acționează în anumite situații, apoi poți continua să formulezi concluzii mai specifice despre ce înseamnă asta pentru tipul de situație în care te afli.
 • Plan de acțiune. Află ce vei face diferit data viitoare, pe baza a tot ceea ce ai învățat. De exemplu, dacă îți dai seama că lucrurile au mers prost pentru că ai făcut o anumită greșeală ca urmare a neatenției, gândește-te cum vei acționa în viitor pentru a evita să faci din nou acea greșeală.

Tipuri de reflecție

Ținând cont de relația temporală cu evenimentul la care reflectezi, există trei tipuri principale de reflecție:

 • Reflecție anticipativă. Reflecția anticipativă este reflecția care este efectuată înainte de apariția unui eveniment. Acest tip de reflecție poate implica să te întrebi ce s-ar putea întâmpla, cu ce provocări este posibil să te confrunți, cum ar trebui să răspunzi și ce poți face pentru a te pregăti.
 • Reflecție în acțiune. Reflecția în acțiune este reflecția care se efectuează în timp ce are loc un eveniment. Acest tip de reflecție poate implica să te întrebi ce se întâmplă în prezent, dacă lucrurile merg așa cum te așteptți, cum te simți și dacă ar trebui să faci ceva diferit.
 • Reflecție asupra acțiunii. Reflecția asupra acțiunii este reflecția care are loc după ce s-a consumat un eveniment. Acest tip de reflecție poate implica să te întrebi ce s-a întâmplat, ce a mers bine și ce ar fi trebuit să faci altfel.

Dintr-o perspectivă practică, ceea ce contează cel mai mult este să înțelegi că, în diferite situații ai putea beneficia de diferite niveluri de reflecție. De exemplu, în unele cazuri, ar putea fi preferabil să te angajezi într-o reflecție superficială și să identifici pur și simplu faptul că ai făcut o greșeală, în timp ce în alte cazuri, ar putea fi de preferat să te angajezi într-o reflecție profundă, dându-ți seama de ce ai făcut o greșeală și ce poți face pentru a evita să o faci din nou.

În unele cazuri, poate fi benefic să foloseștiautodistanțarea pentru a ajuta procesul de reflecție. Acest lucru te poate ajuta să obții o perspectivă mai bună asupra acțiunilor tale prin reducerea problemelor precum părtinirea egocentrică, care poate împiedica reflecția.

Pentru a utiliza autodistanțarea procedează astfel:

 • Întreabă-te ce sfat ai da cuiva dacă ar fi în aceeași situație ca tine.
 • Când iei în considerare evenimentele în care ai fost, încearcă să le vizualizezi nu numai din perspectiva proprie, ci și din perspectiva altor persoane implicate sau dintr-o perspectivă externă generală.

Practica reflexivă ca activitate comună

Este posibil să te implici într-o practică reflexivă ca parte a unei activități comune. Acest tip de reflecție poate lua diferite forme, cum ar fi discutarea despre experiențele tale cu un grup de alte persoane sau ca cineva cu experiență să-ți pună întrebări de ghidare pentru a te ajuta să reflectezi. Practica reflexivă comună are atât avantaje, cât și dezavantaje potențiale. De exemplu, reflecția comună ca parte a unui grup ar putea ajuta oamenii să identifice mai multe probleme în acțiunile lor decât ar fi capabili să identifice singuri, ca urmare a expunerii la mai multe perspective. În același timp, totuși, această abordare ar putea face procesul de reflecție mult mai stresant pentru oamenii timizi.

Cum să încurajezi practica reflexivă în alții ?

Pentru a-i încuraja pe ceilalți să se implice în practică reflexivă, poți începe prin a face următoarele:

 • Explică-le ce este practica reflexivă.
 • Explică-le de ce practica reflexivă este benefică.
 • Explică-le cum să se implice în practica reflexivă.

Alternativ, poți adopta și o abordare mai externă a practicii reflexive, ghidând oamenii prin practica reflexivă, fără a le explica pe deplin conceptul. Rețineți că, în general, ar trebui să eviți să forțezi procesul de reflecție sau, altfel spus, să forțez oamenii să „mărturisească” ceea ce au făcut greșit, deoarece acest lucru poate duce la o reflecție ineficientă, precum și la diverse alte probleme. De exemplu, atunci când oamenii știu că vor fi evaluați în funcție de răspunsurile lor în timpul procesului de reflecție, ar putea răspunde într-un mod necinstit și strategic, oferind răspunsuri pe care cred că persoana care îi evaluează dorește să le dea. În mod similar, acest tip de reflecție forțată poate duce, de asemenea, la probleme precum un nivel crescut de stres și ostilitate crescută față de procesul de reflecție și de oamenii care îl coordonează.

Concepte înrudite cu practica reflexivă

Două concepte care sunt adesea discutate în legătură cu practica reflexivă sunt reflexivitatea și reflecția critică.

 • Reflexivitatea descrie capacitatea și tendința oamenilor de a manifesta conștiința generală de sine și de a se considera pe ei înșiși în relație cu mediul lor.
 • Reflecția critică descrie un tip extins și aprofundat de reflecție, care implică să fii conștient de modul în care ipotezele tale te afectează, precum și să examinezi acțiunile și responsabilitățile tale din perspective morale, etice și sociale.

Termenii practică reflexivă și învățare reflexivă se referă la concepte similare și, deoarece definițiile lor variază și chiar se suprapun după unii specialiști, acestea sunt uneori folosite interschimbabil. Cu toate acestea, o modalitate notabilă de a le diferenția este de a spune că oamenii se angajează în învățarea reflexivă cu privire la evenimentele în care învățarea este scopul principal și în practica reflexivă în ceea ce privește evenimentele în care învățarea nu este scopul principal. De exemplu, un tătic care alăptează un prunc s-ar putea implica într-o învățare reflexivă atunci când învață cum să efectueze o anumită procedură, în timp ce o asistentă cu experiență s-ar putea angaja într-o practică reflexivă în timp ce efectuează aceeași procedură ca parte a rutinei ei de zi cu zi. Alternativ, este posibil să privim învățarea reflexivă ca un tip notabil de practică reflexivă, care se învârte în jurul îmbunătățirii învățării cuiva.

În general, nu există o distincție clară între practica reflexivă și învățarea reflexivă. Cu toate acestea, distincțiile potențiale dintre acești termeni nu sunt, în general, importante din perspectivă practică, deoarece este puțin probabil să influențeze modul în care conceptele de bază sunt implementate în practică.

3 CONCLUZII

1. Practica reflexivă implică analiza activă a experiențelor și acțiunilor tale pentru a te ajuta să te transformi în cea mai bună versiune a ta. Există multe beneficii potențiale ale practicii reflexive, inclusiv o mai bună înțelegere a rațiunii din spatele acțiunilor tale, un sentiment crescut de control și o performanță îmbunătățită, iar aceste beneficii se pot extinde la domenii suplimentare dincolo de cel în care te-ai angajat în practica reflexivă.

2. Poți varia modul în care te implici în practica reflexivă în funcție de circumstanțe, preferințe și obiective. În unele cazuri, ai putea beneficia de o reflecție rapidă, deoarece evenimentele încă se desfășoară, în timp ce în altele ai putea beneficia de o reflecție mai aprofundată după încheierea unui eveniment.

3. Pentru a-i încuraja pe ceilalți să se implice în practică reflexivă, le poți explica ce este, de ce este benefic și cum se pot implica în ea, sau îi poți ajuta să se implice în ea direct, punându-le întrebări orientative.

ARTICOLE ASEMANATOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recente

- Advertisment -vegis.ro
- Advertisment -vitamix.ro
- Advertisment -vitamix.ro