„Dumnezeu ți-a oferit astăzi în dar 86.400 de secunde de viață. Ai folosit măcar una dintre ele ca să spui „mulțumesc?” – William A. Ward
În articolul RECUNOȘTINȚA | SECRETUL LEGII ATRACȚIEI am definit ce este recunoștința, am discutat pe larg ce beneficii ne oferă și de ce este ea secretul fericirii. În cele 12 articole dedicate Legilor Spirituale ale Universului, am argumentat și de ce recunoștința este cheia supremă a aprofundării și aplicării acestor legi divine. Cercetările arată că recunoștința este cea mai puternică metodă de creștere a fericirii. Beneficiile recunoștinței sunt enorme. De la dezvoltarea personalității, creșterea dinamicii și profunzimii relațiilor sociale, garantarea succesului în carieră, întreținerea unei stări optime de sănătate și până la echilibrul mental și spiritual – toate acestea pot contribui la creșterea nivelului de bază al fericirii noastre. A avea o atitudine de recunoștință nu costă bani și nu durează mult. Ai zilnic la dispoziție binecuvântarea a 86.400 de secunde. Cât durează ca să rostești cuvântul mulțumesc?
Putem vorbi despre nenumărate strategii de cultivare a recunoștinței, pentru că nu există o rețetă universală în obținerea beneficiilor ei. Strategiile pot diferi de la persoană la persoană. Un singur lucru este cert în cazul recunoștinței: tuturor practicanților, le oferă din plin beneficiile sale. Acesta este motivul pentru care un jurnal de recunoștință de cinci minute ne poate face mult mai fericiți. Recunoștința adevărată produsă în acele cinci minute durează câteva clipe, dar emoțiile pe care le vom resimți vor fi suficiente pentru a ne face să începem să scriem din ce în ce mai mult în jurnalul nostru de recunoștință. Astfel recunoștința va deveni un obicei care se va transforma în stilul nostru de viață și-și va revărsa din plin binecuvântările asupra noastră. Recunoștința este adesea ignorată sau uitată în tumultul vieții deși ea este harul suprem. Este ceea ce ne ajută să facem față provocărilor vieții, ne învață respectul față de ceilalți și ne oferă bogăția unei duble binecuvântări: pentru viața celor cărora le arătăm recunoștință , precum și pentru propria noastră viață. Fără recunoștință pentru minunea trăirii vieților noastre nu putem însufleți spiritul din noi, cel care nutrește pacea și tânjește după schimbarea pe care dorim să o vedem în lume. Recunoștința este legătura sufletului nostru cu universul nostru minunat. Este puterea din ființa noastră, putere care eclipsează spațiul și timpul. Forța recunoștinței este la îndemâna tuturor, iar atunci când o împărtășim cu ceilalți, avem ocazia să atingem chiar universul pe care vrem să-l descoperim. Mă bucur și vă suntem profund recunoscători că existați, că citiți aceste rânduri acum și că am ocazia să vă pot împărtăși ceea ce un urmăritor fidel al canalului nostru de Youtube a scris astăzi în jurnalul său de recunoștință.
“Dumnezeule milostiv, în ocupația mea de peste zi, uit uneori să mă opresc, ca să-ți mulțumesc pentru tot ce este bun în viața mea. Binecuvântările mele sunt multe și inima mea este plină de recunoștință pentru darul de a trăi, pentru capacitatea de a iubi și de a fi iubit, pentru ocazia de a vedea minunile de zi cu zi ale creației, pentru somn și apă, pentru o minte care gândește și un corp asta se simte. Îți mulțumesc și pentru acele lucruri din viața mea care sunt altfel decât aș spera să fie. Lucruri care par provocatoare, nedrepte sau dificile. Când inima mea se simte goală și din ochii mei obosiți se formează un șuvoi de lacrimi, mă bucur că ești la fel de aproape de mine, precum următoarea mea respirație și că, în mijlocul tuturor turbulențelor vieții, cresc și învăț. În tăcerea sufletului meu, îți mulțumesc, mai ales pentru iubirea ta necondiționată și eternă. Așa să fie!”
Vă invit să rețineți și mesajele următoarelor ziceri despre recunoștință care aparțin unor personalități de marcă ale omenirii.
„Uneori, propria noastră lumină se stinge și este reaprinsă de o scânteie primită de la o altă persoană. Fiecare dintre noi are motive să ofere măcar cu gândul recunoștință profundă celor care au reaprins flacăra din noi. ” – Albert Schweitzer
„Să fim recunoscători oamenilor care ne fac fericiți; ei sunt grădinarii fermecători care ne fac să înflorească sufletele.” – Marcel Proust
„Există doar două moduri de a-ți trăi viața. Unul este să-ți trăiești viața ca și cum nimic nu este miraculos, iar celălalt este să-ți trăiești viața ca și cum totul ar fi un miracol.” – Albert Einstein
„Dacă singura rugăciune pe care o spui în viața ta este recunoștința, este suficient.” – Meister Eckhart
A ține un jurnal de recunoștință este o strategie accesibilă oricui dorește să cultive această stare divină. Vrei și tu să ții un jurnal al recunoștinței pentru a te bucura de miracolele ei? Iată câteva umile sfaturi care să te inspire!
Fii recunoscător că nu ai deja tot ceea ce îți dorești. Dacă ai avea, ce ar mai fi de așteptat?
Fii recunoscător atunci când nu știi ceva, pentru că ți se oferă posibilitatea de a învăța!
Fii recunoscător pentru momentele dificile, pentru că în acele vremuri crești!
Fii recunoscător pentru limitările tale deoarece îți oferă oportunități de dezvoltare!
Fii recunoscător pentru fiecare nouă provocare, pentru că îți va dezvolta puterea și-ți va construi caracterul!
Fii recunoscător pentru greșelile tale căci te vor învăța lecții valoroase.
Fii recunoscător atunci când ești obosit, pentru că înseamnă că ai făcut diferența!
Este ușor să fii recunoscător pentru lucrurile bune. O viață de împlinire și bogăție vine doar în calea celor care sunt de asemenea, recunoscători pentru eșecuri. Recunoștința și GRATITUDINEA transformă în pozitiv tot ceea ce este negativ.
Găsește o modalitate de a fi recunoscător pentru necazurile tale și ele pot deveni binecuvântările tale. Oricare ar fi problemele și provocările noastre individuale, este important să ne oprim din când în când să apreciem tot ceea ce avem la fiecare nivel al existenței noastre. Trebuie literalmente să „numărăm binecuvântările noastre”, să mulțumim pentru ele, să ne acordăm privilegiul de a ne bucura pentru ele și să savurăm experiența de prosperitate, pe care o avem deja. Să nu uităm niciodată că pentru a avea ceea ce vrem, trebuie mai întâi să vrem ceea ce avem. Când devenim pe deplin conștienți că succesul nostru se datorează în cea mai mare măsură loialității, amabilităților și încurajărilor pe care noi le-am primit de la alții, dorința noastră de a transmite mai departe ceea ce am primit, crește. Recunoștința ne îndeamnă să ne dovedim demni de ceea ce alții au făcut pentru noi. Spiritul recunoștinței este unul foarte puternic energizant.
Vă provoc să țineți și voi un jurnal de recunoștință și să vă faceți timp să scrieți zilnic în el. În alcătuirea unei scrisori de recunoștință vă puteți inspira și din articolul 75 DE MOTIVE PENTRU RIDICAREA VIBRAȚIEI. Împărtășind recunoștința voastră Universului, Universul vă va împărtăși recunoștința lui.
Pe curând și fiți binecuvântați cu cât mai multă înțelepciune și recunoștință.