miercuri, martie 26, 2025
libris.ro
AcasăMISTERELE CREȘTINISMULUIRodia - fructul cel mai de preț al lui Dumnezeu?

Rodia – fructul cel mai de preț al lui Dumnezeu?

Rodia, cea izbucnind de semințe abundente de culoare roșie asemănătoare rubinelor din cele mai fine bijuterii, este fructul unuia dintre primii pomi cultivați vreodată de om. Grecii antici credeau că arborele de rodii a răsărit din sângele lui  Adonis și a fost plantată pe insula Cipru de Afrodia, Zeița iubirii.Rodia reprezintă caracterul proeminent în mitul Persefonei, fiica zeiței Demetra și a lui Zeus și căsătoria ei forțată cu Hades, zeul Lumii de Dincolo. Demetra, zeiță a fertilității, fiica lui Chronos și a Rheei, considerându-și fiica dispărută, a intrat în doliu și toate plantele, animalele și oamenii de pe Pământ au încetat să mai crească și să rodească. Conform legii  Lumii de Dincolo, cine îi trecea hotarul și mânca sau bea ceva în această lume, rămânea pe vecie acolo. Hades  o păcălește pe Persefona să mănânce 6 semințe de rodie. Zeus i-a ordonat fratelui său Hades s-o elibereze pe Persefona și astfel frumoasa zeiță petrece șase luni pe pământ alături de mama sa Demetra și șase luni în lumea de dincolo, alături de Hades. Aceasta este și explicația mitologică greacă a anotimpurilor: când Persefona era cu mama ei, pământul înflorea și culturile creșteau (primăvara și vara); când Persefona se întorcea la Hades, Demetra jelea, iar pământul devenea infertil (toamna și iarna).

În antichitate rodiile erau aduse ca ofrandă zeiței Demetra pentru a favoriza fertilitatea pământului. În unele dialecte grecești, rodia a fost numită “roa”, după numele de Rhea, mama Herei, zeița pământului. Zeița Hera era înfățișată adeseori ținând un sceptru într-o mână și oferind o rodie cu cealaltă. Chiar și astăzi rodia are o semnificație simbolică puternică pentru greci. La sărbătorile importante din calendarul ortodox grecesc, inclusiv Crăciunul, grecii își împodobesc masa cu rodii. Icoanele sunt împodobite cu flori de rodier. În limba greacă, RODIE se traduce prin polysporia, care înseamnă de fapt multe semințe. În ziua de Anul Nou tradiția modernă greacă cere ca o rodie să fie spartă de pământ. La mutarea într-o casă nouă, oaspeții aduc în dar rodii ca simbol al abundenței, fertilității și norocului pentru noul proprietar. Câtă încărcătură istorică, simbolistică și religioasă se ascunde în spatele acestui minunat fruct! Câte minuni culinare și terapeutice a făcut fructul de rodie de-a lungul istoriei, și încă mai face ! Câți artiști a inspirat și simbolul câtor mistici și religii a fost această punguță naturală plină cu rubine comestibile dăruită de Dumnezeu omului!

Punica granatum, este un arbust  din familia Lythraceae, subfamilia Punicoideae, care crește între 5 și 8 metri înălțime, uneori ajungând chiar și până la 10 metri.  Termenul de rodie reprezintă fructul iar planta se numește rodiu sau rodier.  Acesta este originar dintr-o arie care se întinde din Iran până în zona Munților Himalaya din India de nord și a fost cultivat și naturalizat în întreaga regiune mediteraneană, inclusiv în Caucaz, încă din vremuri antice. Rodierul este cultivat astăzi pe scară largă în Orientul Mijlociu, zonele uscate din Sud-Estul Asiei, Indiile Orientale, și Africa tropicală. Rodierul a fost introdus în California de colonizatorii spanioli în 1769 și este acum cultivat pentru fructele sale, mai ales în zonele uscate din California și Arizona. Unele soiuri care nu fac fructe sunt cultivate doar pentru flori și sunt folosite pentru înfrumusețarea parcurilor și grădinilor.

Istoria rodierului este fascinantă. Este unul dintre primii pomi fructiferi domesticiți, dacă putem spune așa în zona mediteraneeană. Descoperirile arheologice atestă acest fapt. O grămadă mare de rodii uscate a fost găsită în mormântul lui Djehuty, majordomul reginei Hatschepsut, care a domnit în Egipt cu 1500 de ani înainte de Hristos. Registrele cuneiforme mesopotamiene menționează rodiile începând cu mijlocul mileniului al III-lea î.e.n. Resturi de rodie au fost identificate și la bordul  navei Uluburun, naufragiată în largul coastei Turciei în secolul al XIV-lea î.Hr. și descoperită în anul 1982. Celelalte mărfuri de pe navă care includ parfumuri, fildeș și bijuterii din aur, sugerează că în acele vremuri, rodia a fost considerată un bun de lux.  Alte descoperiri arheologice din epoca bronzului târziu, au identificat rodiile în principal în reședințele de elită, fapt ce confirmă că rodia era accesibilă celor bogați. În antichitate rodierul era răspândit de-a lungul Drumului Mătăsii. Cele mai de calitate rodii proveneau din zona Kandahar a Afganistanului de astăzi.

Sucul de rodie este o băutură cu o popularitate în continuă creștere în Europa și America. La fel și cocktailurile sau vinurile de rodie. În industria cosmetică occidentală aroma de rodie este din ce în ce mai întâlnită. În Orientul mijlociu dar și în cel îndepărtat, rodia este omniprezentă în medicina tradițională Ayurveda dar și în bucătăriile mai multor țări. Ash-e anar este o supă iraniană făcută cu suc de rodie. Înainte de sosirea roșiilor (un fruct al Lumii Noi) în Orientul Mijlociu, sucul de rodie, melasa și oțetul erau utilizate pe scară largă în prepararea mai multor alimente iraniene. Rodiile se regăsesc și astăzi în rețete tradiționale, cum ar fi cea de fesenjān, un sos gros făcut din sucul lor și nuci măcinate. Semințele de rodie sunt folosite ca și condiment cunoscut sub numele de anar dana (din persană: anar + dana, rodie + semințe), mai ales în bucătăria indiană și pakistaneză. Semințele din soiul de rodie cunoscut sub numele de Daru din Himalaya sunt considerate surse de înaltă calitate pentru acest condiment. Semințele uscate de rodie se regăsesc în dresingurile pentru salate sau topingurile pentru iaurt și înghețată. În Azerbaidjan, un sos numit narsharab obținut din rodie este servit alături de pește sau tika kabab. Mămăliga turcească cu smochine confiate și piure de plante este garnisită cu rodie. În Turcia, sosul de rodie nar ekșisi este folosit ca dresing pentru salată dar și pentru marinarea cărnii. În Grecia, rodia este folosită în multe rețete cum ar fi: colivozoumi, un bulion cremos obținut din grâu fiert, rodii și stafide, salată de leguminoase cu grâu și rodie, chebab-uri tradiționale de miel și multe altele. În Mexic, rodiile sunt folosite pentru a împodobi tradiționalele mâncăruri chiles en nogada,  care evocă tricolorul mexican; verde (piperul poblano), alb (sosul nogada) și roșu (semințele de rodie).

De ce este considerată rodia fructul cel mai de preț al lui Dumnezeu? Evident că, pentru simbolistica atribuită ei de antici și proprietățile sale terapeutice de excepție. În Egiptul antic rodia era  un simbol al prosperității și al ambiției. Conform papirusului Ebers, datat în jurul anului 1500 î.Hr., una dintre cele mai vechi scrieri medicale ale omeniri, egiptenii foloseau rodia în tratarea mai multor tipuri de infecții. În Grecia antică vindecătorii erau familiarizați cu rodiile cu mult timp înainte ca ele să fie introduse la Roma prin Cartagina. Rodia este prezentată pe larg în toate marile religii. În iudaism, rodiile au fost fructele care au fost aduse lui Moise pentru a demonstra fertilitatea țării făgăduite și se spune că regele Solomon și-a proiectat coroana după forma coroanei florii de rodie. În cultura ebraică modernă se păstrează tradiția consumării de rodii în timpul sărbătorii de Rosh Hashana (Anul Nou), deoarece rodia, cu numeroasele sale semințe, simbolizează fertilitatea și prosperitatea. În creștinism, rodia apare încorporată în decorările religioase, de exemplu, țesută în veșminte. Rodia este o emblemă obișnuită folosită în picturile religioase, inclusiv cele ale lui Botticelli și da Vinci, unde este de obicei văzută în mâinile Fecioarei Maria sau ale pruncului Isus. Rodia înfățișată izbucnind, semnifică simultan moartea și suferința lui Isus, precum și învierea și viața eternă. În Islam, Coranul menționează că rodiile cresc în grădinile Paradisului. Profetul Mohammed și-a îndemnat adepții să mănânce pulpa suculentă a fructului pentru că îi va vindeca de emoțiile negative ale urii și invidiei. În hinduism, în cultura persană și chineză, rodia este considerată  un simbol al fertilității și procreării, fiind asociată cu zeițele pământului. În cartea Exodul din Vechiul Testament, me‘il – haina purtată de preotul evreu, avea cusute rodii pe tiv. Cei doi stâlpi (Jachin și Boaz) din fața templului lui Solomon erau gravați cu rodii. Rodia este una dintre cele șapte bunătăți (ebraică: שבעת המינים, Shiv’at Ha-Minim) cu care vor fi binecuvântați evreii în Țara Promisă a Israelului: o ţară cu grâu şi cu orz, cu vii, cu smochini şi cu rodii, cu ulei şi cu miere. (cf. Deuteronom 8:8). În Cântarea Cântărilor a regelui Solomon la capitolul 4, versetul 3, este amintită din nou rodia: Buzele tale sunt ca o panglică roşie şi gura ta este minunată! Tâmplele tale sunt ca nişte jumătăţi de rodie, în spatele voalului! În tradiția ebraică modernă un evreu este considerat norocos și binecuvântat dacă găsește într-o rodie un număr de 613 semințe, număr egal cu cel al poruncilor Torei.

Rodia a apărut pe monedele străvechi ale Iudeii, iar atunci când nu sunt utilizate, mânerele sulurilor Torei sunt uneori acoperite cu globuri decorative de argint asemănătoare cu „rodiile” (rimmonim). Unii cercetători teologi susțin că rodierul este pomul cunoștinței binelui și răului și că fructul din Grădina Raiului cu care șarpele a ispitit-o pe Eva este rodia, nu mărul. Rodiile simbolizează experiența mistică în Cabala. În cea mai timpurie apariție a lui Hristos într-un mozaic, un mozaic din secolul al patrulea, aflat acum în Muzeul Regal Britanic, bustul lui Hristos este flancat de rodii.

În limbaj creștin simbolic, rodia poate reprezenta ecclesia, ca și comunitate de credincioși. În Biserica Ortodoxă de Est, semințele de rodie pot fi folosite în decorarea colivei – simbolul dulceții Împărăției Cerurilor. Datorită acestui simbolism, rodia apare în numeroase tablouri medievale. În tabloul Madonei  pictat de Matthias Grünewald în perioada 1517-1519, copilul Iisus se joacă cu o rodie pe care i-o dă mama sa Maria. Ordinul Fraților Milostivi are pe emblemă cu rodie cu cruce. Ordinul a fost fondat în orașul spaniol Granada care are rodia în stema sa.

Rodiile joacă un rol important într-un obicei de nuntă practicat pe scară largă în Armenia; mireasa rupe o rodie în bucăți și o aruncă pe spate. Semințele de rodie împrăștiate asigură mireasa că va avea copii. Rodia este considerată unul dintre simbolurile Azerbaidjanului. Anual, în octombrie, în orașul Goychay are loc un festival cultural cunoscut sub numele de Goychay Pomegranate Festival. În timpul festivalului sunt servite diverse mâncăruri pe bază de rodii de Goychay, oraș dealtfel renumit pentru cultivarea rodierilor.  Coaja de rodie este fi folosită pentru a colora lâna și mătasea în industria covoarelor.

Să vorbim însă și despre proprietățile terapeutice ale rodiei. Consumarea sucului natural de rodie, un antioxidant puternic,  previne bolile de inimă, regularizează tensiunea arterială, reduce semnele îmbătrânirii și crește fertilitatea.  Cercetările de laborator publicate recent sugerează că rodia promite a fi un luptător puternic împotriva cancerului de piele, sân și prostată, HIV-ului și herpesului, simptomelor menopauzei, în eliminarea ulcerațiilor și disfuncției erectile. În Orientul Mijlociu și sub-continentul indian, rodierii aveau să devină paracetamolul Evului Mediu, vindecătorii folosind scoarța, frunzele, pielea, coaja și pulpa semințelor ca leac pentru toate tipurile de afecțiuni. Conjunctivită? Două picături de suc de rodie în ochi înainte de culcare. Hemoroizi? O frecare puternică de coajă de rodie pe regiunea afectată de trei până la patru ori pe zi. Oamenii de știință israelieni au confirmat că sucul de rodie poate reduce major dimensiunea leziunilor aterosclerotice care îngustează arterele și cauzează insuficiență cardiacă dar și că are un efect foarte benefic în dezvoltarea bebelușilor, fiind o sursă importantă de acid folic. Un pahar de suc natural de rodie, conține de trei ori mai mulți antioxidanți decât un pahar de ceai verde sau vin roșu.

Cu proxima ocazie când vei atinge o rodie, la piață sau pe raftul de la supermarket, oprește-te o clipă și amintește-ți cel puțin un motiv pentru care acest săculeț  plin cu rubine comestibile este considerat fructul cel mai de preț al lui Dumnezeu. Încearcă o experiență simplă: pune rodia pe care tocmai ai cumpărat-o lângă perna ta și dormi alături de ea o noapte. Vei face o descoperire uimitoare și vei avea o experiență minunată, pe care așteptăm să ne-o împărtășești în rubrica de comentarii.

ARTICOLE ASEMANATOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recente

- Advertisment -vegis.ro
- Advertisment -vitamix.ro
- Advertisment -vitamix.ro