Dezbaterile privind relația dintre minte și creier fac furori de secole, captând atenția și imaginația filosofilor și oamenilor de știință deopotrivă. Cu trei secole în urmă, filosoful francez Rene Descartes avea să arate lumii o perspectivă nouă de a privi lumea noastră interioară, susținând că mintea este separată de creier. El a perceput mintea ca pe un soi de experiență în afara corpului, exprimată prin interfața sa biologică, glanda pineală, un organ mic, de mărimea unui bob de mazăre, îngropat adânc în creier.
„Părintele filosofiei occidentale” din secolul al XVII-lea, René Descartes (1596–1650) a fost deosebit de fermecat de glanda pineală. El a stabilit în Tratatul său despre om din 1664 o construcție teoretică ce conține atât un corp fizic, cât și o minte non-fizică sau „imaterială”. Influențat puternic de cadrele metafizice dualiste din lucrările lui Platon, Descartes a fost fascinat de ideea scindării minte-corp și a ajuns la concluzia că, în timp ce animalele au un corp mecanicist, le lipsește „sufletul”. M-aș lua un pic la ceartă cu Descartes pe această temă, dar nu știu dacă voi putea fi obiectiv, atâta vreme cât mă bucur de compania a doi cățeluși, care vreau să cred că au suflete și chiar un fel de conștiință, chiar dacă nu atât de evoluate ca și ale noastre.
Glanda pineală (epifiza) este considerată a fi ruda biologică a chakrei energetice numită a “celui de-al treilea ochi”.
Deși învățăturile mistice abundă de informații despre glanda pineală, principala ei funcție a rămas un mister pentru știința modernă până în anul 1958, când, dermatologul american Aaron Leitner a descoperit o substanță produsă exclusiv de această glandă. Această substanță chimică este uneori numită „molecula sufletului” din cauza presupusei sale relații cu conștiința. Haideți s-o întoarcem un pic pe toate părțile ! Glanda pineală este un organ endocrin foarte vascularizat de mărimea unui bob de mazăre(circa 100-150 mg) are formă de con de pin, (de unde și numele) și este situată la mijlocul creierului între cele două emisfere cerebrale. Această glandă este alcătuită în principal din pinealocite, celulele producătoare ale melatoninei și celule gliale – susținătoare ale neuronilor, cei care transmit informațiile altor celule. Glanda pineală este considerată a fi cheia ceasului intern al omului deoarece reglează ritmurile circadiene ale corpului. Pe scurt, ritmurile circadiene sunt ritmurile zilnice, sau semnalele care ne fac să ne simțim obosiți, să dormim și să ne trezim. Funcția principală a glandei pineale, dovedită din punct de vedere științific, este aceea de a primi și transmite informații despre ciclul lumină-întuneric din mediul înconjurător și, în consecință, de producerea și secretarea ciclică a hormonului numit melatonină.
Fotoreceptorii aflați pe retina ochiului trimit semnale către glanda pineală prin conexiuni neuronale complexe. Acest semnale trec prin nucleul suprachiasmatic, sistemul major generator de ritm sau „ceas intern și de acolo către hipotalamus și glanda pineală. Nucleul suprachiasmatic este mecanismul de ceas care determină schimbările hormonale și metabolice pe întuneric sau lumină. Acest mecanism este alcătuit dintr-o colecție de aproximativ 10.000 de neuroni. Când ochiul transmite informația că afară este lumină, glanda pineală diminuează procesul de sintetizare a melatoninei. Pe întuneric se întâmplă exact invers, producția de melatonină crește considerabil. Melatonina sincronizează așadar glanda pineală, astfel încât să știm când să ne culcăm noaptea și când să ne trezim dimineața. Îi spune corpului cum este percepută lumea exterioară. Tot acest proces determină când să ne simțim somnoroși, optimiști sau plini de energie.
Funcțiile glandei pineale nu se opresc însă aici.
Oamenii de știință recunosc că cele mai importante atribuțiuni ale micuței glande nu au fost încă descoperite. Glanda pineală sau „cel de-al treilea ochi spiritual” este descrisă de vechile învățături orientale ca fiind poarta de intrare în planul spiritual, în lumea energetică a înaltelor vibrații. Neuroștiința modernă a demonstrat deja că glanda pineală nu este doar organul neuroendocrin secretor de melatonină care controlează ritmul circadian, ci are și asocieri mistice și energetice cu spiritualitatea.
În anumite momente, când glanda pineală întrerupe procesul de sintetizare a melatoninei, începe să secrete DIMETILTRIPTAMINĂ, așa numita “moleculă a sufletului”, care are o componență chimică similară cu cea a serotoninei, hormonul fericirii. Molecula sufletului acționează ca un dirijor magician al marii orchestre interne care reunește într-un mod fantastic procesele mentale cu cele moleculare, hormonale, fiziologice și chimice. Molecula sufletului are puternice efecte psihotrope și dacă este sintetizată artificial este considerată un drog interzis în ciuda faptului că este o substanță produsă în mod natural de organismul uman.
Ayahuasca și stările de extaz spiritual
Cei care au participat la ritualurile în cadrul cărora se consumă ayahuasca, susțin că DIMETILTRIPTAMINA le schimbă total percepția asupra realității prin modificarea frecvenței energetice și magnetice a organismului. Să fie oare glanda pineală locul de întâlnire dintre lumea fizică și lumea spirituală în care trupul și spiritul nu numai că se întâlnesc, ci și se influențează unul pe celălalt? Putem privi lucrurile din perspectiva că cel de-al treilea ochi, interfața spirituală a glandei pineale este poarta care se deschide spre spațiul conștiinței și vastele tărâmuri interioare ale ființei. Nu avem nevoie de validare științifică pentru a ne bucura de o conștiință extinsă. Misticii spun că al treilea ochi acționează ca un „comutator”, care activează frecvențe mai înalte ale straturilor corpului nostru energetic și, prin urmare, ne poate duce către stări superioare de conștiință. Datorită funcției sale de comutator, de îndată ce este activat, al treilea ochi tinde să pună în mișcare mai multe tipuri de energii binefăcătoare. Acest lucru duce automat la corectarea tulburărilor fizice și emoționale, adică la vindecare. Chiar și începutul trezirii celui de-al treilea ochi, oamenii sunt puși în contact cu aspecte mai profunde ale ființei lor, ceea ce reprezintă în sine un proces terapeutic.
Atât hinduismul cât și creștinismul abordează corpul uman ca fiind templul sufletului.
Prin analogie, chakra celui de-al treilea ochi respectiv ruda sa biologică (glanda pineală) nu ar fi altceva decât portalul de intrare în acest templu: locul în care putem atinge ceea ce nu putem gusta, simți, mirosi, auzi și vedea fizic. Odată cu acceptarea la scară tot mai largă a teoriei câmpului cuantic care definește unitatea energetică tuturor, oamenii de știință consideră că intuiția, adică informația cuantică ce curge prin portalul definit de glanda pineală și cel de-al treilea ochi (chakra a 6-a), este un fenomen valid și verificabil. Mulți savanți de succes consideră că datorează intuiției descoperirile lor. Albert Einstein, Nikola Tesla și mulți alții…
Activarea celui de-al treilea ochi, ne poate conduce către stări înalte de conștiință.
În astfel de stări intrăm în legătură cu Sinele nostru Superior și cu Marea Înțelepciune Universală. Meditația concentrată asupra chakrei a 6-a, Ajna, centrul energetic al celui de-al treilea ochi, ne conferă o mulțime de beneficii: un nivel optim de sănătate, succes în carieră și finanțe, identificarea scopului și sensului vieții, relații interumane funcționale ș.a.m.d. Adevărata putere a meditației concentrate pe chakra a 6-a vine din capacitatea sa de schimba natura gândurilor noastre chiar de la rădăcina lor. Vom avea astfel din ce în ce mai puține griji, anxietăți și gânduri negative. Pe când vom curăța întreg bagajul nostru de credințe limitative, stările noastre mentală, emoțională și fizică vor înflori. Când cel de-al treilea ochi se deschide, vei începe să manifești abundența la fel de natural ca modul în care se produce respirația. Prin deschiderea către această nouă dimensiune, ne vom descoperi în compania unor gânduri de înaltă vibrație, vom trăi o viață mai conștientă și mai semnificativă.
Cu un al treilea ochi activat totul va intra în perspectivă.
Grijile mărunte vor fi date de-o parte iar imaginea adevăratului tău scop în viață va deveni foarte clară. Ce te așteaptă acolo? Orice întrebări pe care le ai despre viața ta, își vor găsi răspunsul. Vei vedea nevăzutul, vei face imposibilul posibil. Meditația MINDFULNESS este nu numai acceptată din punct de vedere științific, este însăși arta conștientizării pe care vă invit s-o îmbrățișați și voi. Cu răbdare și perseverență, aceste canale intuitive activate vă vor furniza informații despre oportunitățile de care aveți nevoie pentru a vă transforma viața într-una fericită.
Glanda epifiză, pineala noastră, ne controlează tiparele de somn, modul în care luăm decizii și modul în care percepem realitatea.
Este, împreună cu chakra a 6-a, contorul nostru de lumină fizică și spirituală. Pentru performanțe de vârf și dezvoltarea noastră psihologică, glanda pineală trebuie să rămână sănătoasă, iar chakra celui-de-al cincilea ochi deblocată. Deblocarea energetică a chakrei a 6-a se poate face cu ajutorul unei tehnici speciale de meditație bazată pe vizualizarea creativă și al unor instrumente minunate precum lapis lazuli (piatra cerului), celestitul sau angelitul, minerale cu frecvențe specifice care pot juca rolul de ancore exterioare pentru credința noastră. Cei care veți participa la webinarul nostru despre beneficiile și magia cristalelor, veți învăța această tehnică specială de deblocare a chakrei celui de-al treilea ochi, extrem de eficientă în comunicarea cu lumea spirituală, energetică.
Se întâmplă, însă, ca glanda pineală să dezvolte pete de calciu în urma unui proces numit calcificare.
Barierele hemato-encefalice nu protejează pe deplin glanda pineală, care este inundată de sânge și lichid cefalo-rahidian. Nu este singura parte a corpului care se poate calcifica. Țesutul mamar, articulațiile sau valvele cardiace pot păți același lucru. Calcificarea glandei pineale o poate constrânge să nu mai producă melatonină, de aici tulburări ale somnului și alte probleme de sănătate grave, cum ar fi boala Alzheimer sau schizofrenia.
Cum să promovăm o glandă pineală curată și sănătoasă?
Este imperios necesar să avem o igienă adecvată a somnului, adică o cameră bine aerisită, înainte de culcare, cât mai întunecată și un pat cât mai confortabil. Mare atenție la luminile albastre, preferate de cei cărora le este teamă să doarmă pe întuneric. Lumina albastră suprimă producția de melatonină. Ochii – ferestrele noastre către suflet sunt în legătură cu glanda pineală – au nevoie permanentă de expunere indirectă la soare pentru o bună funcționare, atât a lor, cât și a micuței glande. Le vom dedica și lor mai multe episoade dar și iridologiei, știința care studiază ce spune irisul despre caracteristicile și afecțiunile noastre. Există printre noi mulți oameni limitați, în sensul de neevoluați suficient, care consideră că ochiul lui Horus este un simbol malefic. Am întâlnit o mulțime de comentarii agramate pe această temă. Le transmit toată dragostea mea și i-aș întreba, oare ce vrea să spună învățătura descrisă la capitoul 6, versetele 22 și 23, din evanghelia lui Matei?
„Ochiul este felinarul trupului. Dacă ochiul tău este sănătos, tot trupul tău va fi plin de lumină. Dacă ochiul tău este rău, atunci tot trupul tău va fi plin de întuneric. Aşadar, dacă lumina care este în tine este întuneric, mare trebuie să mai fie întunericul acesta!
Ochiul lui Horus este un semn de prosperitate și protecție, care a fost adesea numit al treilea ochi.
Structura simbolului ochiului lui Horus seamănă foarte bine cu partea creierului care cuprinde glanda pineală. Nu strică nimănui puțină înțelepciune, puțină intuiție, o autoreflecție mai profundă și o încredere mai mare în sine, dacă-și activează cel de-al treilea ochi. Nu strică nimănui protejarea glandei pineale împotriva câmpurilor electromagnetice emise de multitudinea de device-uri de care ne-am lăsat înconjurați; telefoane mobile, televizoare, calculatoare și alte gadgeturi. Se pare că glanda pineală percepe câmpurile electromagnetice ca pe lumină și își încetează producția de melatonină. De aceea este recomandat să nu dormim alături de telefoanele noastre mobile sau înconjurați de aparatură electronică. Dacă totuși o faceți, fiți înțelepți și protejați-vă împotriva acestor câmpuri electromagnetice, cu ajutorul SHUNGITULUI, un mineral cu o structură matriceală specială de carbon, numită fullerene, care le neutralizează influența asupra noastră.
Un cuvânt de încheiere
Suflete cuminți și cu minți, faceți cu informațiile pe care le-ați aflat astăzi orice doriți. Nu uitați însă că și cel de-al treilea ochi are nevoie să clipească și să-și coboare pleoapele pentru o vreme. Nu există oftalmologi specialiști în cel de-al treilea ochi, iar asta te obligă să te respecți pe tine și pe cei din jur, indiferent câți ochi crezi tu că ai avea.