Din prima clipă în care deschidem ochii în acest corp începem să cunoaștem lumea înconjurătoare. Vrem să înțelegem cât mai repede și cât mai plenar aspecte ale acestui nou loc pentru noi. Informații despre locul în care tocmai am ajuns curg spre noi prin cele cinci canale pe care le avem și care intermediază relația noastră cu Universul înconjurător. Aceste cinci forme de informații senzoriale sunt primite prin intermediul celor cinci simțuri: văzul, auzul, gustul, simțul tactil și mirosul (simțul olfactiv). Fiecare dintre acestea este foarte important și ne permite să experimentăm o altă fațetă a realității.
Fiecare amintire pe care ne-o formăm despre lumea înconjurătoare este compusă din informații captate de simțurile noastre. Ne amintim imagini, sunete, gusturi, atingeri și mirosuri, iar fiecare dintre acestea au asociate combinații de emoții și trăiri specifice. Dintre toate simțurile noastre, mirosul are un rol mai special în lumea noastră interioară. Vorbim astăzi despre rolul terapeutic al simțului mirosului și cum poate fi folosit acesta în practica personală pentru a ne deschide poarta către emoțiile noastre și către noi aspecte ale lumii interioare.
Ce este terapia cu ajutorul mirosului – AROMATERAPIA ?
Această formă de terapie presupune utilizarea materialelor aromatice, inclusiv a uleiurilor esențiale și a altor compuși aromatici, cu scopul de a aduce un sentiment de bunăstare, de echilibru, de a reduce stările de anxietate, depresie, stările de tristețe sau melancolie, lipsa de vitalitate, insomnia și multe alte dezechilibre ce pot apărea în viața noastră.
Mirosurile sunt daruri minunate de la natură, care poate fi partenerii noștri atunci când vrem să vindecăm sau să îmbunătățim diferite aspecte ale ființei noastre. Fiecare miros are proprietăți și efecte specifice asupra noastră ca întreg.
Când a apărut terapia cu ajutorul mirosului?
Rădăcinile terapiei cu ajutorul mirosurilor pot fi urmărite cu mai mult de 3.500 de ani înainte de nașterea lui Hristos, perioadă în care utilizarea aromelor a fost înregistrată pentru prima dată în istoria omenirii. Atunci vechii egipteni au ars pentru prima dată tămâie făcută din lemne și răsini aromatice, ierburi și condimente, în cinstea zeilor lor.
Înainte de aceasta și cu mult înainte de descoperirea oricărui fel de medicamente din plante (între 5.000 și 10.000 î.Hr.), strămoșii noștri ardeau ierburi aromatice, lemne parfumate și scoarțe în ritualuri de purificare și de îndepărtare a energiilor mai puțin benefice. Cuvântul “parfum” provine din latinescul “per fumum”, care înseamnă “prin fum”.
Ce efecte produce mirosul asupra creierului nostru?
Mirosurile au efect asupra stării noastre de spirit, asupra proceselor noastre de gândire și asupra memoriei noastre. Acestea pot provoca în mod spontan emoții și amintiri. Proprietățile speciale ale simțului olfactiv se datorează caracterului unic ale acestuia față de alte sisteme. Mirosul are contact direct cu sistemul limbic și cu emoțiile noastre, stimulii olfactivi sunt procesați la nivel nonverbal inconștient și conectează percepția trecutului și a prezentului în mod diferit față de alte simțuri.
Un miros ajunge mai întâi în nările noastre. Aici este înregistrat mesajul și este transmis sub forma unui impuls nervos în bulbul olfactiv. Stimulul ajunge apoi la creier pentru procesare, unde amigdala declanșează un răspuns emoțional, iar hipocampul recuperează și/sau formează amintiri. Sistemul limbic interacționează cu cortexul cerebral, activând gânduri și sentimente. Cu alte cuvinte, mirosurile trezesc în noi un tip de percepție mai specială deoarece ne stimulează în mod diferit creierul. Simțul mirosului se strecoară pe lângă nevoia noastră de a pune etichete verbale experiențelor și poate accesa unele amintiri ce poate nu s-au stocat sub formă de imagine, de sunet sau orice altă formă.
Subconștientul personal și subconștientul colectiv
Informații despre noi înșine codificate prin “limba” mirosului pot apărea și ne pot ajuta să înțelegem mai bine cine suntem. Astfel, dacă mirosul are un efect atât de puternic în subconștientul personal, nu putem ignora un potențial uriaș pe care îl poate avea dacă ne raportăm la subconștientul colectiv.
De-a lungul existenței noastre, natura a evoluat împreună cu noi creând nenumărate căi pentru a ne sprijini și pentru a ne asigura supraviețuirea. Înaintașii noștri au descoperit darurile pe care ni le-a oferit natura pe calea mirosului și le-au folosit de mii de ani în practicile lor. Ei au descoperit și au înregistrat permanent mirosurile din jurul lor iar aceste informații nu s-au pierdut. Pot fi accesate pe diferite căi și pot fi folosite în continuare, având un efect care, după cum am menționat mai sus, nu este necesar să fie explicat sau decodificat prin cuvinte. Mirosurile au efect și fără să înțelegem cum se întâmplă acest lucru și asta fascinează la acest proces.
Exercițiu de mindfulness cu ajutorul mirosului
Înainte de a începe să lucrezi cu uleiuri esențiale sau cu bețișoare parfumate este de ajutor să înveți să arta conștientizării mirosurilor din jurul tău. Mirosul are un efect permanent asupra noastră și se află în experiențele noastre zilnice însă nu acordăm atenție conștientă acestui fapt. Exercițiul de mai jos are ca scop îndreptarea atenției conștient asupra mirosurilor din jurul nostru.
Timp de un minut, canalizează-ți atenția pentru a observa mirosurile din jurul tău. Poate că simți miros de mâncare. S-ar putea să devii conștient de mirosul copacilor sau al plantelor, dacă ești afară. S-ar putea să detectezi mirosul cărților sau al hârtiei. Uneori, închiderea ochilor te poate ajuta să-ți îndrepți atenția spre miros. Orice miros ai simți, concentrează-ți atenția asupra lui și lasă-l să te pătrundă. Ce simți în corp? Ce senzații ai? Ce emoții experimentezi? Ți-a evocat o anumită amintire?
Acest exercițiu poate revela informații despre legături pe care le-ai format cu mirosuri pe care le-ai simțit în trecut, poate aduce amintiri sau poate să-ți dea nenumărate informații despre tine cel din prezent. Cu cât vei fi mai atent la mirosuri, cu atât îți va fi mai ușor să le recunoști, să fii mai conștient de efectul lor asupra ta.
Testează bijuteriile cu aromadifuzor
A purta o brățară sau un pandantiv cu aromadifuzor poate aduce mari beneficii, nu numai în plan estetic, evident. Aceste bijuterii au capac cu închidere magnetică și o bucată de pâslă absorbantă în interior, pe care se toarnă câteva picături de ulei esențial 100% pur. Acesta este cel mai nou mod de a te bucura de uleiurile esențiale preferate, însă, efectul terapeutic este cel care înnobilează bucuria. Purtați brățara sau pandantivul întreaga zi și, ori de câte ori experimentați în lumea voastră interioară stări emoționale pozitive de mare intensitate, mirosiți vreme de 10 secunde, aroma uleiului esențial cu care ați îmbibat bucățica de pâslă. Faceți asta timp de minim 21 de zile. Apoi, de fiecare dată când experimentați o stare de tristețe, apatie, anxietate, depresie, demotivare etc, mirosiți pur și simplu uleiul esențial de aroma căruia v-ați bucurat timp de 21 de zile. Aroma sa seducătoare vă va reaminti de stările interioare cu care ați asociat-o și starea voastră se va schimba aproape instantaneu.
Testați ULEIURILE ESENȚIALE 100% PURE de pe www.vorbestesufletul.ro
- ÎMPOTRIVA DEPRESIEI click aici
- ÎMPOTRIVA ANXIETĂȚII, click aici
- ÎMPOTRIVA STRESULUI, click aici
- PENTRU ECHILIBRAREA ENERGETICĂ A CELOR 7 CHAKRE, click aici
- PENTRU CURĂȚARE ENERGETICĂ AMBIENTALĂ FENG SHUI, click aici
- PENTRU MEDITAȚIE, click aici
- PENTRU CREȘTERE SPIRITUALĂ, click aici
- OFERTA GENERALĂ, click AICI.
Gânduri de încheiere
Simțul mirosului nu este doar o experiență fizică, ci și o călătorie complexă în interiorul creierului nostru. De la detectarea moleculelor odorante în cavitatea nazală până la interpretarea și asocierea acestora în diverse regiuni ale creierului, simțul mirosului influențează în mod semnificativ modul în care ne experimentăm lumea și interacționăm cu amintirile noastre și cu stările noastre emoționale. Este o fereastră fascinantă către complexitatea creierului uman și a modului în care acesta răspunde la stimuli subtili din mediul înconjurător.
Explorează și tu cât mai des legătura pe care o ai cu mirosurile din jurul tău pentru a cunoaște o nouă fațetă a lumii tale interioare. Deschide acest canal și lasă să vină spre tine toate informațiile care apar. Cu siguranță vei afla lucruri ce nu pot fi descoperite pe alte căi. Singurul lucru pe care îl ai de făcut pentru a deschide această nouă lume este să fii atent la ea iar ea va vorbi cu tine pe “limba” universală a mirosurilor.
Bibliografie:
- Ali, B., Al-Wabel, N. A., Shams, S., Ahamad, A., Khan, S. A., & Anwar, F. (2015). Essential oils used in aromatherapy: A systemic review. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 5(8), 601-611.
- Farrar, A. J., & Farrar, F. C. (2020). Clinical aromatherapy. Nursing Clinics, 55(4), 489-504.
- Halliwell, E. (2016) Mindfulness: Cum să trăieşti bine dând dovadă de Atenţie. Bucureşti: ACT şi Politon.
- Sánchez-Vidaña, D. I., Ngai, S. P. C., He, W., Chow, J. K. W., Lau, B. W. M., & Tsang, H. W. H. (2017). The effectiveness of aromatherapy for depressive symptoms: A systematic review. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2017.
- Torre, M. A. (2008). Integrated Perspectives. Perspectives in Psychiatric Care, 39(1), 35–37.