O stimă de sine ridicată nu înseamnă doar să te placi pe tine însuți, ci și să-ți acorzi, în general, dragoste, valoare, demnitate și respect. O stimă de sine pozitivă înseamnă să crezi în capacitatea ta (de a învăța, de a realiza și de a contribui la binele general) și în autonomia ta de a face lucruri. Ai o stimă de sine crescută atunci când crezi că ideile, sentimentele și opiniile tale au valoare. Stima de sine este ceea ce simți despre tine însuți, ceea ce gândești și apreciezi la tine însuți și modul în care te raportezi la ceilalți. Stima de sine este, de asemenea, legată de modul în care simți că ceilalți te privesc, te tratează și te apreciază. Acesta este motivul pentru care cei care au experimentat situații de abuz sau care au suferit traume (în special în copilărie) sunt mai predispuși să sufere de o stimă de sine scăzută.
Stima de sine nu depinde în întregime de un singur lucru sau de un set de gânduri. Ea este alcătuită din părerea pe care o ai despre toate lucrurile care te definesc ca persoană: personalitatea, realizările, talentele, capacitățile, trecutul, experiențele, relațiile, corpul tău fizic, precum și modul în care percepi că te văd ceilalți. Ai observat că punem accente deosebite pe anumite domenii care au un impact asupra stimei noastre de sine, cum ar fi acordarea unei importanțe suplimentare aspectului fizic, statutului relațional, talentelor sau realizărilor profesionale (sau lipsei acestora), atunci când ne formăm imaginea de sine și modul în care ne simțim în legătură cu aceasta?
Stima de sine scăzută nu este același lucru cu depresia.
Deși cele două concepte se suprapun, stima de sine scăzută este considerată un factor de risc pentru depresie mai degrabă decât să fie același lucru cu ea. În timp ce depresia este o condiție de sănătate mintală care are impact asupra minții și corpului, stima de sine descrie modul în care gândești și te simți în legătură cu tine însuți. Unii oameni au o stimă de sine mai stabilă, în timp ce alții se confruntă cu o stimă de sine foarte scăzută. Nivelul stimei de sine este influențat de numeroși factori. Fie că îți dai seama sau nu, stima ta de sine este imaginea pe care o zugrăvești despre tine, părțile din tine pe care alegi să le pui în evidență. Cu alte cuvinte, stima de sine nu este despre ceea ce privești la tine, ci despre ceea ce vezi.
Stima de sine ridicată
O stimă de sine ridicată subzistă atunci când te vezi pe tine însuți într-o lumina pozitivă. Acest lucru nu înseamnă că iubești totul la tine sau că te crezi perfect. Dimpotrivă. Chiar și pentru cei cu o stimă de sine ridicată, este ceva obișnuit să fii autocritic și să ai unele părți de care ești mai puțin mândru sau de care ești mai puțin mulțumit decât de altele. Deși o stimă de sine ridicată poate varia în funcție de circumstanțe, ea este prezentă când gândurile pozitive despre tine le depășesc pe cele negative – iar cele negative nu te fac să te desconsideri ca persoană. În esență, o stimă de sine ridicată este o stare de spirit care ne permite să ne identificăm punctele forte, să ne contestăm slăbiciunile și să ne simțim bine în legătură cu noi și cu viața noastră. O stimă de sine ridicată ne ajută, de asemenea, să înțelegem că nu totul se referă la noi, ceea ce ne permite să nu luăm chiar totul la modul personal și să nu fi prea reactivi. Un respect de sine puternic ne permite să vedem dincolo de noi înșine și să ne simțim mândri de locul pe care îl ocupăm în lume, oricare ar fi acesta.
- Interesant este că a avea o stimă de sine ridicată nu se aliniază întotdeauna cu circumstanțele sau calitățile despre care, ai putea presupune în mod obiectiv că ar trebui să fie corelate cu o stare de bine în ceea ce te privește. Atractivitatea fizică nu prezumă o stimă de sine ridicată, de exemplu.
De ce contează o stimă de sine ridicată ?
A avea o stimă de sine ridicată este vital pentru o sănătate mentală pozitivă și o bunăstare pe măsură. O stimă de sine ridicată ne ajută să dezvoltăm abilități de adaptare și să facem față adversităților, stresului, anxietății și depresiei. O persoană cu o stimă de sine scăzută este definită de obiceiul de a se adânci în sentimente negative. Un concept de sine sănătos și respectul de sine îți poate permite să realizezi că nu este sfârșitul lumii dacă ceva nu merge bine, dacă cineva te respinge, dacă faci o greșeală sau dacă ai unele defecte. O stimă de sine ridicată este legată de un comportament prosocial (acțiuni cu intenția de a aduce beneficii celorlalți, cum ar fi generozitatea și calități precum empatia), flexibilitate și relații familiale pozitive. Modul în care gestionezi stresul este și el strâns legat de nivelul tău de stimă de sine.
Riscurile unei stime de sine scăzute
Ca orice lucru în viață, imaginea de sine este predispusă să se schimbe și să crească pe măsură ce vă maturizați și vă trăiți viața, precum și ca răspuns la evenimentele cheie din viață. Cu toate acestea, este adevărat că oamenii tind spre un anumit punct de referință al stimei de sine care poate fi persistent, fie că este ridicat, scăzut sau undeva între ele. Interacțiunile sociale, atenția, reglarea emoțională, procesul de luare a deciziilor și satisfacția în viață sunt toate afectate de o imagine de sine scăzută. O stimă de sine scăzută înseamnă că lucrurile mărunte se transformă în probleme mai mari, care pot părea insurmontabile, ceea ce scade și mai mult respectul de sine.
În esență, stima de sine scăzută nu înseamnă doar o stare de spirit proastă sau o zi proastă. Toată lumea se simte deprimată atunci când se întâmplă lucruri negative, dar aceste sentimente trec de obicei și, în special asupra celor cu o stimă de sine pozitivă, nu au un impact drastic asupra valorii de sine. În schimb, stima de sine scăzută este o imagine de sine cronică, negativă, care, deși poate să se manifeste în funcție de evenimentele pozitive și negative din viața ta, rămâne cu tine în cea mai mare parte a timpului, indiferent de circumstanțele vieții. Nivelul de stimă de sine poate fi, în parte, o funcție a variației naturale a tipurilor de personalitate, a afectului, a geneticii și/sau ca răspuns la educație, la colegi și la evenimentele de viață. Cu toate acestea, atunci când stima de sine este deosebit de scăzută, te poate expune la riscul multor provocări în materie de sănătate mintală.
Legătura dintre stima de sine scăzută și condițiile de sănătate mintală este deosebit de puternică. Interesant este că cercetările arată în mod convingător că stima de sine scăzută contribuie la depresie, mai degrabă decât invers. Acest lucru înseamnă că depresia nu creează o stimă de sine scăzută. În schimb, o părere proastă despre tine însuți te face mai vulnerabil la depresie. Studiile indică faptul că o stimă de sine mai mare oferă protecție împotriva afecțiunilor de sănătate mintală, probabil datorită abilităților îmbunătățite de a face față, pozitivității mai mari și rezilienței, care vin odată cu un discurs de sine mai acceptabil și mai afirmativ. Stima de sine scăzută generează o părere proastă despre tine însuți, ceea ce face mai dificilă trăirea unei vieți împlinite, atingerea obiectivelor și relații sociale și intime pozitive.
- Stima de sine scăzută este puternic corelată cu depresia, anxietatea, problemele emoționale, consumul de substanțe, stresul, tulburările alimentare și ideile suicidare.
Stima de sine exagerată !
Da, există și așa ceva. O concepție nerealistă despre sine poate fi la fel de nesănătoasă ca și una negativă. Cu toate acestea, este important să facem distincția între o stimă de sine sănătoasă și aroganță. O stimă de sine ridicată nu înseamnă să fii egoist, să crezi că ești infailibil sau mai bun decât alții. Aroganța este atunci când concepția de sine a unei persoane se abate de la realitate și devine forța dominantă în viața acesteia. Prea multă stimă de sine este egală cu un ego umflat.
Ce putem face pentru a opri ura de sine ?
Cultivarea unei stime de sine ridicate nu este o sarcină ușoară, dar este cu siguranță posibilă și la îndemâna oricui – și poate face o diferență uriașă în viața ta. După cum s-a menționat mai sus, este esențial să înțelegeți că o componentă semnificativă a stimei de sine este reprezentată de tiparele voastre de gândire, de lucrurile asupra cărora vă concentrați și de optimism. Cu alte cuvinte, este vorba despre ceea ce vedeți (și vă spuneți) atunci când vă priviți sinele fizic, abilitățile, realizările sau potențialul viitor. Consolidarea stimei de sine necesită muncă, determinare și dorința de a examina și de a contracara gândurile negative despre tine însuți, de a-ți consolida în mod activ imaginea de sine cu aspecte pozitive. Este vital să vă acordați atenție și respect, să renunțați la anumite lucruri care vă deranjează, precum și să lucrați la acele domenii pe care puteți (și doriți) să le schimbați. Dacă te prețuiești și ai o stimă de sine suficient de mare, știi, de asemenea, că meriți să ai grijă de tine, ceea ce poate contribui apoi la încercarea de a face lucruri pentru a-ți îmbunătăți stima de sine. Este dificil să ai grijă de tine dacă ai o părere proastă despre tine. A te ierta pentru lucrurile pe care le regreți poate contribui, de asemenea, la îmbunătățirea stimei de sine. Este vorba despre a te accepta și a te iubi așa cum ești.
Ce poți face pentru o stimă de sine ridicată? Când și cui poți solicita ajutor !
Dacă ai o stimă de sine scăzută, discută cu un consilier sau cu un alt profesionist în domeniul coachingului, sau al sănătății mintale, după caz, pentru a începe să-ți schimbi discursul de sine negativ și pentru a îmbunătăți modul în care te vezi și te apreciezi. Îmbunătățirea stimei de sine necesită practică și intenție, dar merită toare eforturile, deoarece există o legătură clară între o stimă de sine ridicată și calitatea vieții. Iată în continuare câteva strategii care te pot ajuta:
- Acceptă complimentele
Observă nevoia de a respinge laudele. Ascultă-le și lăsă-le să intre. Dificultatea de a accepta complimente este direct corelată cu o stimă de sine scăzută.
- Oferă-ți o pauză
Iartă-te pentru greșeli, călcă în picioare teoriile negative despre sine și autoflagelarea. Nimeni nu este perfect, nimeni nu iubește totul la el însuși. Nu te aștepta la asta din partea ta. Atunci când simți că aluneci într-o stimă scăzută de sine, întreabă-te dacă ești corect față de tine însuți sau dacă ești realist.
- Iubește-te pe tine însuți – cu tot cu defecte
Da, este posibil să ai lucruri pe care le-ai dori diferite, pe care vrei să le schimbi sau în legătură cu care, pur și simplu nu ești mulțumit. Cu toate acestea, iubește-te și respectă-te.
- Apreciază persoana care ești
Încearcă să accepti și să descoperi valoare în cel care ești AICI și ACUM. Simte-te mândru de ceea ce te face unic, fericit și valoroș.
- Recunoaște importanța unei stime de sine ridicate
Odată ce începi să descoperi cum viziunea pe care o ai despre tine influențează satisfacția și bunăstarea în viață, vei fii mai motivat să-ți modifici tiparele de gândire și să te prețuiești mai mult.
- Căută sprijin !
Terapia cognitiv-comportamentală, te poate ajuta să lucrezi la problemele care te împiedică să ai o viziune pozitivă asupra propriei personae, te poate ajuta, de asemenea, să dezvolți abilități pentru a ieși din paradigma negativă și pentru a obține o viziune mai optimistă despre tine.
- Începe un jurnal de recunoștință
Într-un jurnal de recunoștință, scrii toate lucrurile pozitive din viața ta, lucrurile care îți plac la tine, realizările sau calitățile de care ești mândru. Poți reciti jurnalul ori de câte ori te simți deprimat.
- Gândește-te la tine ca la un prieten
Este probabil să fii mai răbdător, mai iertător, mai amabil, mai încurajator, mai înțelegător și mai mândru atunci când evaluezi un prieten, decât atunci când te evaluezi pe tine. Așacă, data viitoare fă un pas înapoi, schimbă-ți perspectiva și privește-te ca pe un prieten. Dacă există lucruri despre tine sau despre viața ta în legătură cu care nu te simți bine, gândește-te ce schimbări poți face. Ce sfaturi i-ai da unui prieten pentru a depăși o astfel de situație? Fă un plan și pune-l în aplicare.
Un cuvânt de încheiere
Chiar dacă unii oameni se bucură de mai multă stimă de sine și alții de mai puțină, vestea bună este că oricine poate lucra la creșterea nivelului acesteia. Totul este să-ți setezi o astfel de intenție. Doar relația pe care o ai cu tine însuți îți poate oferi reziliența, încrederea, bunătatea, motivația și dragostea de care ai nevoie pentru a fi acea persoană care dorești să fii. O stimă de sine ridicată este cheia unei vieți împlinite.
O buna tema de pus in practica. Multumesc cu recunostinta!