Voi folosiți cuvintele sublim și sublimare? Dicționarul explicativ al limbii române definește SUBLIM ca fiind forma cea mai înaltă a perfecțiunii în estetică sau artă, sau ca pe ceva are se ridică sau se află foarte sus în ierarhia valorilor morale și intelectuale, la cel mai înalt grad de desăvârșire, de frumusețe. Înălțător, nu-i așa? Ei bine, sublimarea, de data aceasta, este un mecanism psihologic matur de apărare care ne ajută să facem față impulsurilor nedorite. Pe baza acestui mecanism de apărare, impulsurile sexuale sau agresive inacceptabile din punct de vedere social sunt canalizate conștient în moduri de exprimare acceptabile și redirecționate în comportamente noi învățate, care ne oferă indirect o anumită satisfacție pentru impulsurile inițiale.
Cu toții experimentăm din când în când impulsuri agresive. Ne dorim să urlăm la cineva sau vedem o persoană atractivă și simțim nevoia să flirtăm cu ea, chiar dacă suntem într-o altă relație destul de serioasă. Felul în care gestionăm aceste sentimente ( prin sentimente a se înțelege gânduri + emoții) ne poate influența decizia de a ne implica în comportamente acceptabile sau inacceptabile din punct de vedere social. Cei mai mulți oameni răspund acestor impulsuri într-un mod total greșit, ceea ce duce la conflicte serioase, de aceea este esențial să identificăm modalități potrivite de a acționa atunci când ăși fac simțită prezența. Sublimarea este procesul prin care oamenii reușesc să transforme impulsurile nedorite în ceva care este mai puțin dăunător și chiar util.
Cum funcționează sublimarea?
Imaginați-vă ce se întâmplă atunci când sunteți copleșiți de furie. Explozia emoțională este o modalitate de a face față furiei, dar acest tip de reacție poate fi foarte dăunător. Puteți strica relații sau propria reputație. În loc să vă lăsați controlați de o explozie emoțională, ați putea canaliza energia acesteia într-o activitate de tip fizic. Dacă vă veți petrece două ore făcând curățenie prin casă, sentimentele de furie se vor descărca de sine, observându-le cu atenție și nejudecându-le. Le veți lăsa astfel să plece.
Sublimarea nu este altceva decât o apărare psihologică inconștientă care reduce anxietatea ce poate rezulta din impulsuri inacceptabile sau diverși stimuli dăunători.
Conceptul de sublimare are un rol central în teoria psihanalitică a lui Sigmund Freud. Conform teoriei psihanalitice există trei componente ale personalității: Sinele, Eul și Supraeul.
- Sinele – cel care se concentrează pe cele două instincte biologice: “eros” (instinctul de supraviețuire), care ne determină să ne angajăm în activități care ne susțin viața și “Thanatos” (instinctul orientat spre moarte), care duce la un comportament distructiv, agresiv și violent. Sinele se formează și servește ca sursă a libidoului sau a energiei care conduce comportamentul, este primitiv și de bază, compus din toate impulsurile și dorințele care sunt adesea inacceptabile din punct de vedere social, dacă am acționa conduși de acestea.
- Eul sau Egoul se află la limita dintre conștient și inconștient – acționează respectând realitatea și ajută la controlarea impulsurilor Sinelui. El lucrează pentru a satisface nevoile Sinelui într-un mod adecvat și acceptat din punct de vedere social. Pe lângă controlarea nevoilor Sinelui, Eul ajută, de asemenea, la stabilirea unui echilibru între nevoile noastre de bază, idealuri și realitate. Ego-ul apare mai târziu, în timpul copilăriei și este partea personalității care domină Sinele, făcându-l să se conformeze cerințelor realității. Mai degrabă decât să acționăm în funcție de impulsuri, ego-ul ne obligă să ne ocupăm de aceste dorințe în moduri mai realiste.
- Supraeul sau Superego-ul este componenta personalității alcătuită din toate regulile morale, standardele și valorile pe care le-am internalizat de la părinți și din mediul cultural. Această parte a personalității se străduiește să ne facă să ne comportăm în moduri care sunt morale.
Aceste trei părți ale minții se află într-un conflict constant, pentru că fiecare are un scop diferit. Uneori, când conflictul este prea puternic, „eul” va dezvolta mecanisme de apărare, cum ar fi:
– sublimarea – adică adoptarea unui comportament în totală contradicție cu impulsul;
– refulările – adică excluderea impulsurilor din percepția conștientă;
– proiecțiile – adică atribuirea propriilor dorințe inconștiente altor persoane) sau
– negarea – care se întâmplă atunci când Eul blochează experiențele neplăcute din conștiință, determinând persoana respectivă să refuze să recunoască sau să creadă realitatea
Ego-ul trebuie să medieze între impulsurile primare ale Sineului, standardele moraliste ale Superego-ului și cerințele realității. Sublimarea este o modalitate prin care Ego-ul reduce anxietatea care poate fi creată de impulsuri sau sentimente inacceptabile. Aceasta funcționează prin canalizarea impulsurilor negative și inacceptabile în comportamente care sunt pozitive și acceptabile din punct de vedere social.
Cum a luat naștere ideea de sublimare?
Ideea lui Freud despre sublimare a luat naștere în timp atunci când a descoperit povestea unui bărbat care a torturat animale în copilărie și care avea să devină chirurg. Aceeași energie care a condus cândva sadismul copilului a fost în cele din urmă sublimată în acțiuni pozitive și acceptabile din punct de vedere social, dedicate beneficiului altora. Sublimarea este așadar un semn de maturitate care permite oamenilor să se comporte în moduri civilizate și acceptabile. Acest proces îi poate determina pe oameni să ăntreprindă activități care sunt mai bune pentru sănătatea lor sau să se angajeze în comportamente pozitive, productive și creative. Decât să acționăm într-o manieră nepotrivită în urma unui impuls de a fi agresiv fizic față de ceilalți, am putea practica spre exemplu sporturi competitive pentru a ne satisface impulsul de a domina și de a câștiga.
Iată două exemple de sublimare practicate cu succes în viața de zi cu zi pe care vi le recomand cu drag !
Simți impulsul de a fi infidel partenerului tău? În loc să acționați în urma acestui impuls, îți poți canaliza energia într-un proiect de reorganizare a spațiului din curte sau casă.
Ești tulburat la finele unei relații?. Pentru a face față acestor emoții negative poți începe să scrii poezii sau să transformi durerea inimii și supărarea emoțională într-o activitate creativă.
Cât de eficientă este sublimarea pentru canalizarea impulsurilor noastre nepotrivite în acțiuni mai acceptabile și chiar productive?
Testați-o și voi apelând la terapia prin artă și vă veți convinge. În special dacă vă confruntați cu dureri emoționale generate de încheierea unor relații romantice. Sublimarea vă va permite să transformați energia din spatele durerilor în lucruri benefice. În loc să acționăm în moduri care ne-ar putea face rău nouă sau altora, putem apela la sublimare – acest mecanism de apărare care poate un efect pozitiv asupra sănătății și bunăstării noastre.
Un cuvânt de încheiere
Sublimarea operează în general la nivel subconștient și șansa minții de a face pace cu sufletul. Un atrenament serios asistat de un specialist ne poate ajuta să învățăm cum să canalizăm energiile din spatele emoțiilor negative, transformându-le în lucruri minunate, cum să ne controlăm cele 5 butoane ale emoțiilor și să răspundem nu să reacționăm, cum să câștigăm să menținem sau să consolidăm relații sănătoase cu ceilalți. Succesul vostru depinde în mare parte de relațiile voastre cu ceilalți așa că, îndrăzniți să fiți înțelepți și participați la atelierul nostru MASTERPLANUL DE VIAȚĂ – ACTIVAREA CONȘTIINȚEI SUFLETULUI, pentru a învăța cum să vă folosiți potențialul la întreaga sa capacitate. Apropo? Tu știi care sunt cele mai tari dintre cele 24 de puncte forte ale caracterului tău și cum să le folosești pentru a avea succes? Știi care sunt convingerile tale limitative și cum scapi de ele? Știi care sunt acele părți ale sufletului tău care au nevoie de vindecare? Știi în ce etapă a drumului tău spre lumină te afli? Trăiești o viață plină de sens și scop? Dacă ești într-un impas, Sursa de Motivație Zilnică este aici pentru tine.
Pentru cei ce vor să-și descopere puterile interioare, vom continua să prezentăm mecanismele psihologice de apărare pe care le folosim inconștient și, pe care n-ar fi rău să începem să le antrenăm cu bună știință. Vom avea și o stare de spirit mai bună și o sănătate pe măsură.