luni, decembrie 4, 2023
carturesti.ro
AcasăMISTERELE MINȚIISupraconștientul – picătura neîntrupată a sufletului

Supraconștientul – picătura neîntrupată a sufletului

Am vorbit deseori despre subiectiv sau subconștient, acea lume imensă mentală care se află sub conștiința omului, dar nu am prea vorbit până acum despre supraconștient – acea lume mult mai mare care este deasupra conștiinței obișnuite a omului. Și, chiar dacă subconștientul este o mare minune – cea mai mare recunoscută de știință – totuși, supraconștientul este o minune mult mai mare – atât de mare încât este dincolo de domeniul și înțelegerea științei moderne.

Numai acele minți detoxifiate, care vor face progrese în materie de conștiință spirituală sau transcendentală pot ajunge să înțeleagă supraconștientul. Pentru aceste minți, acest tărâm superior din lumea mentală este într-adevăr minunat, cu mult peste puterea cuvintelor de a-l descrie. Supraconștientul este o lume pe care o pot aprecia numai cei ce-și pot ridica vibrația până când vor urca printre minunile de nedescris și vor descifra singuri lumea din care vin când se nasc și pleacă atunci când mor. Se pot spune multe lucruri despre supraconștient. Acestea pot fi inteligibile pentru toate mințile deschise, chiar dacă nu au ajuns încă vreodată la granița dintre cele două lumii. Este suficient să creadă în ea. Pentru a afirma ceva bine definit cu privire la această lume superioară a minții omului este bine încă de la început să facem o comparație generală între supraconștient și celelalte două câmpuri ale conștiinței; adică conștientul și subconștientul. Există trei câmpuri ale conștiinței în anatomia psihicului uman. Primul este conștientul, acel câmp în care mintea funcționează în timpul activităților sale obișnuite de veghe, al doilea este subconștientul, cel  în care mintea intră mai mult sau mai puțin în timpul stării de veghe ori de câte ori gândul sau sentimentul este profund și în care mintea intră complet în timpul somnului normal sau alte stări induse și al treilea este supraconștientul, acel câmp în care mintea intră atunci când sufletul își ia aripi și urcă pe tărâmurile superioare ale minunatei lumi mentale.

Ori de câte ori gândurile noastre sunt foarte sus și simțim că mintea navighează printre gloriile și splendorile înălțimilor înseamnă că am urcat, în supraconștient.

Suntem conectați puternic cu supraconștientul, ori de câte ori conștientizăm că suntem în contact mental cu transcendentul și sublimul. Suntem adesea ridicați pe astfel de tărâmuri de muzica sufletului. Suntem, de asemenea, înălțați pe tărâmurile Supraconștientului și de o serie de alte lucruri din viață care tind să inspire mintea către ceea ce este înalt, frumos, ideal, nobil, maiestuos și adevărat. Comparând aceste trei faze ale conștiinței, putem asemăna mintea conștientă cu valurile în mișcare de la suprafața mării – mereu în acțiune, dar numai la suprafață; subconștientul cu apele adânci de sub suprafața mării; și supraconștientul cu cerul de deasupra, cerul fără limite. Conștiința poate fi extinsă perpetuu în aceeași vastitate minunată fără să atingă limite. Atât subconștientul cât și supraconștientul există în marele interior, unul fiind dedesubt, celălalt deasupra; iar marele interior, cu toate aceste minuni uluitoare, există în fiecare minte individuală. Cum poate fi posibil acest lucru, conștientizăm atunci când începem să realizăm că în marele interior direcția nu merge departe de centru, așa cum se întâmplă în marele exterior, ci spre centru. În marele interior, centrul este la fel de departe de orice punct dat, precum este linia de delimitare a cerului de orice punct din spațiul exterior. Pentru a înțelege acest lucru trebuie să avem discernământ spiritual, trebuie să fim capabili să înțelegem sensul interior al lucrurilor și viața lumii noastre interioare. Și, pe când o vom face, aceste minuni aparent de neînțeles, vor deveni la fel de clare ca lumina zilei.

Faptul că conștiința poate fi extinsă la infinit în marea lume supraconștientă este de o mare valoare pentru om.

Trăim astăzi într-o lume foarte interesantă – o lume care deține miliarde de lucruri fascinante și, totuși, nimic nu se poate compara cu minunile lumii supraconștiente. Sufletele care au puterea de a intra frecvent în supraconștient, descoperă continuu astfel de minuni. Uneori trăiesc zile întregi în conștiința deplină a unui univers superior care poate fi descris doar ca “o mie de lumi minunate amestecate într-una singură”. Și nu de puține ori, ei urcă la înălțimi de la care văd o priveliște minunată: un milion de căi care se întind de la un capăt la altul al cosmosului împreună cu toate splendorile cerurilor. Ne putem imagina ce experiențe întâlnesc asemenea suflete în călătoriile lor de „zeci milioane de mile” prin universurile interioare ale lumii supraconștiente. Interesul nostru pentru toate aceste lucruri va fi sporit considerabil atunci când vom descoperi că asemenea experiențe nu sunt imaginare, ci sunt călătorii reale ale conștiinței pe tărâmuri care au existență reală în vastitatea minții supraconștiente.

Mintea explicată prin metafora grădinii

Putem asemui mintea conștientă cu semănătorul, care lucrează la pământ în marea grădină mentală. Subconștientul este solul fertil, ogorul minții, în care este plasat fiecare sămânță. Fiecare sămânță, adică tot ceea ce gândim și simțim la unison, trebuie să crească, să se dezvolte, să se înmulțească, să apară și să se exprime în exterior, lumea vieții și a ființei reale. Supraconștientul este lumina Soarelui de sus – acea mare putere din tărâmurile superioare care coboară asupra grădinii mentale cu căldura, lumina și elementele sale dătătoare de viață, astfel încât fiecare sămânță din grădină să poată crește liber și să se dezvolte în floarea deplină a înțelegerii spiritualității. Dacă mintea conștientă – semănătorul, nu face o selecție înțeleaptă a semințelor, vor exista tufișuri și alte buruieni inacceptabile în grădina mentală pentru că subconștientul își oferă fertilitatea fiecărei semințe, iar supraconștientul lumina și viața, fie sămânța bună sau altfel. Prin urmare, este foarte important ca mintea conștientă, lucrătorul grădinii, să stăpânească atât arta selecției semințelor cât și arta cultivării acestora.

Este de neconceput ca o minte să continue să fie neglijentă după ce a aflat ce puteri și posibilități minunate îi rezervă subconștientul și supraconștientul.

Având la îndemână puteri atât de extraordinare – puteri pe care le putem folosi și controla așa după cum dorim, ar trebui să acordăm multă atenție științei și artei selectării gândurilor de însămânțat și cultivării ogoarelor minții. Mintea pe care o folosim în experiențele noastre zilnice în stare de veghe este mintea care selectează sămânțele și le plasează în câmpul subconștient. Și, întrucât suntem pe deplin treji atunci când folosim mintea conștientă și avem control deplin asupra tuturor acțiunilor ei, putem selecta orice sămânță ne-am dori, determinând astfel ceea ce vom culege, adică ceea ce vom deveni sau vom avea în viitorul nostru. Întrucât subconștientul este câmpul în care fiecare sămânță este plasată pentru a prinde rădăcini, a crește, a se dezvolta și a se coace, trebuie să cultivăm acel câmp cu mare grijă. De la supraconștient primim soarele necesar pentru creșterea celor însămânțate pe ogoarele minții și de aceea cerul nostru mental trebuie să fie întotdeauna senin. Norii îndoielii, fricii, nemulțumirii, ignoranței, neînțelegerii și materialității trebuie îndepărtați complet, astfel încât marele soare al adevărului să-și trimită razele dătătoare de viață asupra fiecărei flori care crește în această grădină remarcabilă.

Materialitatea este cel mai greu, cel mai întunecat nor.

Materialitatea este acea atitudine a minții care închide toată conștiința la lumina de sus și locuiește numai în contemplarea pământescului, materialului. O astfel de atitudine va determina mintea să-și îndrepte acțiunile spre limitarea lucrurilor, îndepărtându-ne astfel toate abilitățile de la lumina reală a înțelepciunii de sus.  Ca să primim lumina deplină a soarelui înțelepciunii și adevărului trebuie să ne îndreptăm mintea pe deplin către vastitatea lumii supraconștiente. Trebuie să privim în sus, să ne îndreptăm toate gândurile către locurile cele mai înalte, pentru ca lumina puternică a Marelui Soare Etern să vină asupra noastră, pe deplin și direct, dându-ne astfel viața lui, strălucirea și iluminarea lui inspiratoare.

Contactul cu Supraconștientul

Este foarte important să intrăm în contact din ce în ce mai strâns cu Supraconștientul și să ajungem în mod continuu la strălucirea și bogăția mentală a acelei lumi superioare. Din Supraconștient ne primim inspirația, cele mai mari gânduri, cele mai strălucite idei, conceptele noastre originale și înțelegerea noastră superioară a adevărului. Devine astfel evident faptul că mintea care poate merge cel mai departe în Supraconștient este cea mai mare, cea mai bogată și cea mai inspirată minte. Mintea care este în armonie cu supraconștientul și expusă pe deplin luminii adevărului de sus, își primește gândurile direct din izvorul suprem al adevărului. De aceea o astfel de minte vorbeşte ca o persoană care are autoritate; vorbește ca un profet și un clarvăzător; vorbește ca unul care a perceput lumina divină în propria sa viziune. Cine va spune că omul, care are o astfel de minte, nu este creat după chipul Celui Prea Înalt? Adevărul este că, atunci când îl cunoaștem pe om din interior, descoperim că el este mult mai minunat decât ne-am fi putut imagina vreodată în trecut că este. Dumnezeu devine astfel infinit mai minunat decât am fi putut crede că este, înainte de a călători în Supraconștient. Din această cauză, nu vom conteni să ne întrebăm: „Eternitate, ce mi-ai pregătit?

ARTICOLE ASEMANATOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recente

- Advertisment -vegis.ro
- Advertisment -vitamix.ro
- Advertisment -vitamix.ro