Îți mai amintești de jurnalul pe care-l țineai în copilărie sau adolescență? Era un loc în care îți mărturiseai trăirile, luptele și temerile fără a te judeca sau pedeapsi în vreun fel. Cu siguranță ai experimentat emoții care te-au făcut să te simți bine la momentul acela, pentru că ai descărcat de energie toate gândurile, emoțiile și sentimente care îți dădeau bătaie de cap. Poate că ții un asemenea jurnal și acum ca adult. Dacă te lupți cu stresul, depresia sau anxietatea, ținerea unui jurnal poate fi o idee grozavă. Te poate ajuta să-ți dezvolți inteligența emoțională, să obții controlul asupra emoțiilor, să îți îmbunătățești sănătatea mintală și chiar să-ți ridici vibrația dacă jurnalul tău este în același timp și un jurnal de recunoștință.
Una dintre modalitățile de a face față oricărei emoții copleșitoare este să găsești o modalitate sănătoasă de a te exprima. Acest lucru face din jurnal un instrument foarte util în gestionarea sănătății mintale și fizice. Am vorbit de multe ori în podcasturile, documentarele și workshopurile noastre despre falsele convingeri care ne împiedică să ne exprimăm emoțiile și despre repercursiunile neexprimării emoțiilor (suprimarea și reprimarea) asupra sănătății noastre. Psihoneuroimunologia este știința care ne spune cum își transferă gândurile vibrația corpului generând molecule ale emoțiilor, care, în funcție de natura gândurilor, bună sau rea, ne pot face bine sau rău. Jurnalul ne poate ajuta să ne îmbunătățim starea de spirit prin prioritizarea problemelor, temelor și preocupărilor, prin urmărirea zi de zi a oricăror simptome, astfel încât să putem recunoaște factorii declanșatori și să aflăm modalitățile cele mai eficiente de a-i controla. Ce sunt factorii declanșatori care ne apasă cele 5 butoane ale emoțiilor, am explicat în podcastul TE SIMȚI DECLANȘAT? CREȘETE-ȚI INTELIGENȚA EMOȚIONALĂ!
Ținerea unui jurnal ne oferă oportunități excelente de a purta o conversație pozitivă cu sine și identifica gândurile și comportamentele distructive pentru a formula strategii de neutralizare a acestora prin conștientizare. Faptul că ții un jurnal în care îți consemnezi ordonat și inteligent gândurile, sentimentele și emoțile, precum și motivele pentru care transmiți recunoștință Universului, este un semn că ai un stil de viață sănătos.
Ești în căutarea altor semne că duci o viață sănătoasă?
Relaxează-te și meditează în fiecare zi. Abordează o dietă echilibrată, fă mișcare în mod regulat, bucură-te de un somn odihnitor, stai departe de alcool, droguri, și mai ales de oamenii toxici. Jurnalul tău te va ajuta enorm pentru a te asigura că respecți toate aceste semne și reguli.
Ținerea unui jurnal este o adevărată terapie prin scris care poate produce minuni.
Nu simpla scriere într-un jurnal are un efect terapeutic garantat, ci ținerea inteligentă a unui jurnal poate fi numită “terapie prin scris”. Scrierea într-un jurnal este o formă de exprimare liberă, în care scriitorul notează tot ceea ce îi trece prin cap, în timp ce scrierea terapeutică în jurnal este mai direcționată și adesea se bazează pe sugestii sau exerciții. Simpla scriere într-un jurnal se concentrează, în general, pe înregistrarea evenimentelor așa cum au avut loc, în timp ce terapia prin scris se concentrează pe gândirea, interacțiunea cu și analizarea evenimentelor, gândurilor și sentimentelor pe care scriitorul le consemnează.
Terapia prin scris este o formă de terapie ușor accesibilă și foarte versatilă.
Se poate practica individual sau în grup. Pentru început este nevoie doar de tine și un stilou, însă poți fi și ghidat de un profesionist în sănătate mintală, care poate combina terapia prin scris cu alte forme de terapie. Indiferent de formatul ales, terapia prin scris poate ajuta utilizatorul să-și propulseze creșterea personală, să practice exprimarea creativă și să trăiască un sentiment de împuternicire și control asupra propriei sale vieți.
Terapia prin scris s-a dovedit a fi eficientă în tratarea multor tipuri de afecțiuni:
- stres post-traumatic
- anxietate
- depresie
- tulburări obsesiv-compulsive
- dureri emoționale cauzate de pierderi
- diverse boli cronice
- adicții și abuzuri de substanțe
- tulburări de alimentație
- probleme de relații interpersonale
- stimă și încredere de sine scăzute și altele
Această terapie nu se practică de ieri de azi, ci de milenii. Eu unul mă întreb cum pot reuși toți cei care nu scriu, nu compun sau nu pictează să scape de nebunie, melancolie, panică și frică, stări și emoții inerente oricărei situații umane?!!!
Știați că în urmă cu 3200 de ani, deasupra intrării în biblioteca faraonului egiptean Ramses al II-lea, scria CASA VINDECĂRII SUFLETULUI ?
Au trebuit să treacă milenii până când terapia prin scris avea să fie recunoscută oficial ca instrument terapeutic legitim, alături de terapia prin artă și dans. S-a întâmplat asta abia acum vreo 20 de ani, însă noi știm că prin scris, ne-am găsit de multă vreme drumul către soluții, către pace interioară și înțelegere de sine. Că oamenii de știință se mișcă greu în procesele de validare a ceea ce noi știm de multă vreme la nivel intuitiv, este o altă chestiune. Mulți dintre noi purtăm povești secrete despre rușine, ani și ani de-a rândul în minte și corp, înconjurându-ne inima de ziduri groase de emoții împietrite care ne blochează accesul la fericire. Simplul fapt că ne adunăm forțele și gândurile rătăcite și scriem aceste povești în jurnalul nostru, ne va face să ne simțim mai ușori și mai puțin împovărați emoțional. Scrierea jurnalului poate ajuta la dezvoltarea personală și la bunăstarea în orice etapă a vieții unei persoane. Păstrarea unei evidențe a gândurilor și sentimentelor încurajează reflecția și dezvoltă înțelegerea. Conștientizarea de sine este primul pas pe calea vindecării.
Începerea unui jurnal poate părea o sarcină foarte descurajantă pentru unii oameni.
Cel mai mare obstacol este teama de a începe singur. Îngăduiți-mi să vă transmit energia curajului și să vă dezvălui câteva idei despre cum să scrieți inteligent un jurnal care să aibă efecte terapeutice garantate, dar, nu înainte de a vă aminti că jurnalul personal este un loc privat și sigur. Nimeni nu îl va examina sau judeca. Ești liber să scrii în jurnalul tău orice alegi și cu orice cuvinte dorești.
Cel mai simplu și mai util mod de a începe un jurnal este să treci peste trecut și să scrii despre ceea ce trăiești acum.
Cum te simti? Care sunt gândurile tale? De ce scrii un jurnal? Care sunt speranțele și viurile tale? Dar temerile și anxietățile tale? De unde vin ele? Ce le-a provocat? Cum te descurci cu ele? Ce sentimente îți oferă plăcere sau relaxare?
Când scrii în jurnalul tău, nu judeca ceea ce scrii, lasă cuvintele să curgă.
Nu îți face griji nici pentru ortografie. Atâta timp cât poți înțelege ceea ce scrii, asta este tot ce contează. Doar scrie și lăsă cuvintele să curgă într-un „flux de conștiință” pur. Dacă ajungi să scrii o poveste, foarte bine. Dacă vei face o listă de întrebări la care nu ai încă răspunsuri, nicio problemă. Este jurnalul tău și el este un proces deschis de explorare.
Una dintre tehnicile terapeutice care funcționează foarte bine în cazul jurnalului personal este conversația cu tine însuți.
Dacă ai auzit pe la tot felul de pricepuți că a vorbi cu tine însuți este primul semn de nebunie, nu crede asta. Convorbirile cu sine reprezintă adesea primii pași către vindecare. Dacă vă amintiți o experiență tulburătoare din copilărie, lăsați-l pe copilul care ați fost „să vorbească”. Apoi, din postura adultului care și-a conștientizat SINELE SUPERIOR, lasă-ți eul tău înțelept, să răspundă. Naivitatea și înțelepciunea sunt prezente în lumea ta interioară, sunt versiuni ale tale în etape diferite ale vieții și au nevoie de exprimare. Nu de puține ori vei regăsi durerea și anxietatea, furia și întristarea revărsându-se pe paginile jurnalului. Este nu numai ceva normal și un lucru bun, ci și o parte vitală a procesului de vindecare. Însă, mare grijă !
Să te concentrezi doar pe lucrurile negative poate duce la un dezechilibru.
De aceea vă recomand să terminați fiecare consemnare în jurnal într-o notă pozitivă. Poți să-ți exprimi chiar recunoștința pentru că ți-ai oferit oportunitatea de a te „descărca” într-un spațiu sigur, recunoscând că acesta este primul pas pe drumul spre propria ta bunăstare.
Un jurnal nu trebuie neapărat completat prin scris.
Dacă descoperiți că experimentați momente în care cuvintele nu se prea îngrămădesc să iasă din minte, puteți desena, picta sau face chiar un colaj de imagini pe paginile jurnalului. Nu uita niciodată, că jurnalul este spațiul tău liber și îl poți folosi în orice mod crezi tu că funcționează pentru tine.
Fii inteligent și scrie la persoana a treia !
Uneori este greu să scrii despre tine. O tehnică bună de folosit pentru a dezvolta o perspectivă în jurnalul de vindecare este să scrieți la „persoana a treia”. Asta înseamnă să scrii „ea” sau „el” în loc de „eu”. Este o metodă simplă care te ajută să faci un pas înapoi și să ai o viziune mai detașată și mai rațională asupra gândurilor și sentimentelor tale atunci când este nevoie.
Revizuiți evenimentele trecute !
Vă mai amintiți de procedeul de revizuire a trecutului promovat de maestrul Neville Goddard? Aveți pe Sursa de Motivație Zilnică un întreg playlist cu operele sale. În viața reală, nu poți să te întorci în timp și să schimbi evenimentele din trecut. Poți însă s-o faci în jurnalul tău. Ca să închei socoteala cu experiențele dureroase și tulburătoare din trecut, ori cât de îndepărtat sau apropiat ar fi el, folosește-ți jurnalul pentru a scrie o versiune mai bună a evenimentelor cu un rezultat pe care l-ai fi preferat în schimbul celui experimentat. Ideea aici nu este să vă păcăliți de unii singuri, ci să vă permiteți să aflați de ce lucrurile au ieșit așa cum s-au întâmplat, să vă fixați un rezultat mai fericit în minte și să dați o perspectivă nouă asupra modalităților de a evita repetarea aceleiași experiențe negative.
Încearcă să scrii în fiecare zi în jurnalul tău, până când va deveni un obicei.
Păstrarea unui jurnal te ajută să creezi ordine atunci când simți că în lumea ta s-a instalat haosul. Scriind în jurnalul tău, te vei cunoaște pe tine însuți, dezvăluindu-ți cele mai intime frici, gânduri și sentimente. Privește timpul tău de scris în jurnal ca pe un timp în care poți să te destrezi și să te relaxezi. Scrie într-un loc relaxant și liniștitor, alături de o ceașcă de ceai sau o limonadă răcoritoare. Eu aștept cu nerăbdare momentul magnific în care scriu în jurnalul meu. Și știu că fac ceva bun pentru mintea și corpul meu, adică pentru sufletul meu. Deși s-ar putea ca unii să mă judece și să comenteze că vă îndemn să apreciați rama, nu tabloul, vă sfătuiesc să alegeți pentru jurnalul vostru o formă specială. Forma jurnalului este rama și totodată luciul oglinzii sufletului vostru.
Toată lumea are nevoie de vindecare.
Nimeni nu trece prin această viață fără să se lovească din când în când de marginile ei ascuțite. Pe toți ne doare și sângerăm când ne tăiem. Toți ne putem reseta, vindeca, și reîmprospăta. Chiar și în cele mai întunecate vremuri, viața merită trăită și sunt multe de lecții de învățat. De asta am și venit aici în această realitate materială; să experimentăm și să redescoperim iubirea necondiționată, unitatea spirituală a întregii vieți. Prin experiență și schimbarea inteligentă a perspectivelor de a vedea lucrurile, veți ajunge curând să trăiți pe partea însorită a vieții voastre.
Un cuvânt de încheiere
Jurnalul sufletului tău este o parte a unui drum lung, plin de încercări și provocări. Dacă preiei controlul, poți să schimbi cursul, să urmezi un drum mai bun și să te conduci pe Sine către un loc mai fericit. Dacă simți că ai nevoie de ajutor, Sursa de Motivație Zilnică este aici pentru tine. Drum bun prin viață, suflete cuminți și cu minți! Mă bucur că pot parcurge o bucată de drum alături de voi. Sursa de Motivație Zilnică vă dorește o călătorie sigură și cât mai conștientă de Sine !