duminică, septembrie 8, 2024
libris.ro
AcasăMISTERELE UNIVERSULUITimpul - cea de-a patra dimensiune a lumii materiale

Timpul – cea de-a patra dimensiune a lumii materiale

Îți amintești vreo perioadă din viața ta când timpul părea să aibă alte dimensiuni și o altă viteză de curgere? Ce făceai în acea perioadă? Explorai lucruri noi. Concentrându-te pe lucrurile noi pe care le făceai, încetineai timpul. Mă rog, creierul tău percepea o curgere mai lentă a timpului pentru că procesa mai multe lucruri noi decât lucruri familiare și avea nevoie de timp pentru asta.

Pe măsură ce anii trec, experimentăm viața prin informațiile venite pe calea celor 5 simțuri și ne programăm astfel filtrele percepției, creierul nostru ajungând să proceseze din ce în ce mai multe lucruri familiare și, din ce în ce mai puține lucruri noi. Sentimentul timpului este diferit de celelalte simțuri ale noastre – adică văz, atingere, miros și gust. Nu simțim timpul ci îl percepem. Creierul nostru este bombardat permanent de mulțimea de informații venite pe calea celor 5 simțuri. Mintea le organizează într-un mod care să aibă sens pentru noi, înainte de a le trece prin filtrele percepției.

Ceea ce credem că este percepția noastră asupra timpului este de fapt doar un flux de informații care ni se prezintă într-un anumit mod, determinat de creierul nostru.

Când creierul nostru primește informații noi, acestea nu vin neapărat în ordinea corectă. Informațiile de natură senzorială  trebuie să fie reorganizate și prezentate nouă într-o formă pe care mintea, instrumentul nostru de căutare a sensului, s-o înțeleagă. Procesarea informațiilor noi în vederea organizării lor, durează ceva mai multă vreme, în comparație cu procesarea informațiilor similare sau identice , care îi sunt deja familiare creierului.

De aici putem trage 2 concluzii clare:

  • experimentând mai multe lucruri familiare, creierul nu își va mai focusa atenția atât de mult asupra acestora și vom percepe timpul ca trecând mult mai repede. Asta ni se întâmplă pe măsură ce înaintăm în viață și ne descoperim moțăind în balansoar.
  • Experimentând mai multe lucruri noi, creierul va fi nevoit să se concentreze mai mult asupra lor pentru a le organiza ca mintea să le dea sens, ceea ce ne va determina să percepem că timpul încetinește.

Peceperea timpului depinde de cantitatea de lucruri noi sau obișnuite pe care le experimentăm.

O zi în care vom experimenta mai multe lucruri noi ni se va părea mai lungă decât o zi în care experimentăm lucruri familiare. Pe măsură ce îmbătrânim (deși nu-mi place cum sună) timpul pare să zboare mult mai repede pentru că intrăm prea des în contact cu informații pe care creierul nostrum le-a procesat deja. Aceste informații familiare o iau pe scurtătură prin căile noastre neuronale, dându-ne astfel senzația că timpul se grăbește și trece pe lângă noi. Copiii procesează permanent prin explorare informații noi și timpul parcă stă pe loc.

Cum să facem să ne bucurăm de percepția că timpul trece mai lent dacă am avem o anumită vârstă și ni se pare că anii zboară?

Potrivit cercetărilor, dacă ne hrănim creierul cu mai multe informații noi, timpul suplimentar de procesare ne va face să simțim că timpul se mișcă mai lent. Și, cum percepția este adevărata realitate, efectiv ne-am prelungi zilele. Sună bine, nu-i așa? Iată câteva sfaturi cu ajutorul cărora îți poți transforma percepția timpului într-una care să te facă să te simți fericit sau fericită, dacă  ți se pare că timpul tău se scurge prea repede.

  • Învață continuu ! Învățarea lucrurilor noi este o modalitate excelentă de a transmite creierului informații noi în mod regulat. Citiți în mod constant, încercați activități noi sau urmați cursuri diverse pentru a dobândi aptitudini noi. Veți avea astfel o mulțime de „noutăți” la îndemână, cu care veți putea experimenta sentimentul că putea să încetiniți timpul.
  • Vizitează locuri noi ! Un mediu nou poate trimite o cantitate uriașă de informații în creierul tău: mirosuri, sunete, oameni, culori, texture. Creierul tău va trebui să le interpreteze.  Expunerea regulată a creierului la noi medii îi va oferi multă treabă de făcut, permițându-vă să vă bucurați de zile care vi se vor părea mult mai lungi. Nu trebuie să parcurgi sute sau mii de kilometric pentru  asta. Un restaurant nou, o vizită într-un muzeu în care nu ai fost niciodată, o plimbare prin locuri noi, oferă creierului destule informații.
  • Faceți cunoștință cu oameni noi! În interacțiunea cu ceilalți oameni investim enorm de multă energie, atât prin intermediul gândurilor cât și prin intermediul emoțiilor. Oamenii sunt ființe complexe și transmit o multitudine de informații. Fără a le eticheta și judeca în conformitate cu convingerile limitative pe care le-ați putea avea, învățați să ascultați, învățați să descifrați limbajul corpului și să decodificați inflexiunile vocale, privirile și expresiile faciale ale oamenilor.
  • Fii spontan! Surprizele sunt la fel de bogate în informații precum activitățile noi. Ele ne fac să fim atenți și ne sporesc simțurile. Convingeți-vă de acest adevăr, întrebând cum stătreaba în direcția asta pe cineva căruia nu-i plac surprizele. Surprinde-ți creierul în mod spontan cu experiențe noi. Cu cât îi acordați mai puțin timp creierului să se pregătească, cu atât va fi mai puțin familiar cu orice informație pe care o primește și cu atât va dura mai mult pentru a o procesa. Copleșirea strategică a creierului cu informații noi este una dintre cele mai bune modalități de a face timpul să încetinească.

Un cuvând de încheiere

Irosiți timp prețios dacă nu experimentați propriile voastre vieți ! De asta sunteți aici. Încercați lucruri noi și fiți conștienți de tot ceea ce gândiți, vorbiți și acționați !

ARTICOLE ASEMANATOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recente

- Advertisment -vegis.ro
- Advertisment -vitamix.ro
- Advertisment -vitamix.ro